Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 15 2023

Τράπεζες: Βγήκε «μπόσικη» και η ΕΚΤ! - Μύκονος: Οταν οι «πρίγκιπες» τρώνε… πόρτα - Η επιστροφή των Μαρινόπουλων

Τράπεζες: Βγήκε «μπόσικη» και η ΕΚΤ! - Μύκονος: Οταν οι «πρίγκιπες» τρώνε… πόρτα - Η επιστροφή των Μαρινόπουλων

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Όλα τα είχε η… Μαριορή, ο Michails Kozlovs (φωτ.) της έλειπε. Πρόκειται για τον Λετονό επικεφαλής του τμήματος του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου για τον τραπεζικό τομέα, που πρακτικά ελέγχει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Όπως αναμετέδωσε το Euro2day.gr, οι ελεγκτές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι ολίγον… χαλαρή στην εποπτεία του πιστωτικού ρίσκου των 110 μεγάλων «συστημικών» τραπεζών, με επίκεντρο (καλά το καταλάβατε) την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων.

Ο έλεγχος έγινε στον εποπτικό κύκλο του 2021, σε δείγμα 10 τραπεζών, «με διαπιστωμένες προκλήσεις σε ό,τι αφορά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια». Ευλόγως, ανάμεσάα τους θα πρέπει να ήταν και ελληνικές τράπεζες.

Με δύο κουβέντες, ανάμεσα στις προτάσεις των ελεγκτών είναι να σφίξουν περαιτέρω τα λουριά στον χειρισμό του πιστωτικού κινδύνου, που σημαίνει down the road νέους… πονοκεφάλους και για τους Έλληνες τραπεζίτες, πιθανώς και περισσότερες απαιτήσεις για τον σχηματισμό προβλέψεων.

Όπως διπλωματικά αναφέρεται και στην έκθεση των ελεγκτών, όλα αυτά δεν είναι άσχετα με τις προβλέψεις της ίδιας της ΕΚΤ ότι το οutlook για τον τραπεζικό τομέα χειροτερεύει, εν μέσω ασθενών οικονομικών προοπτικών στην Ευρώπη και αυξανόμενου πιστωτικού ρίσκου.

Άσχετα επίσης δεν είναι και με την τραπεζική αναταραχή στις ΗΠΑ (κάλλιο γαϊδουρόδενε, λέει η παροιμία, παρά γαϊδουρογύρευε), καθώς και με τις εκτιμήσεις ότι μέσω πιέσεων στο Real Estate τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη μπορεί να αυξηθούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

 

ΜΥΚΟΝΟΣ: Οι κακές γλώσσες λένε ότι με τη μεσολάβηση πασίγνωστου ονόματος (γένους θηλυκού) οι «πρίγκιπες» της περιοχής προσπάθησαν να παρέμβουν σε πολύ μα πολύ υψηλό επίπεδο, μήπως και προσγειωθεί πιο ομαλά ο… ουρανός που τους έχει πέσει στο κεφάλι. Πλην όμως οι πόρτες ήταν ευγενικά μεν, αλλά ερμητικά κλειστές.

Θα είναι και μετεκλογικά; Ίδωμεν, αν και με τη δημοσιότητα που έχει λάβει το θέμα και με τους καλούς συναδέλφους-ερευνητές που το κυνηγούν, η απάντηση θα είναι μάλλον θετική.

Καιρός να μπει φραγμός στο… Ελντοράντο των «κυριλέ» παρανομιών.

Θυμίζουμε επίσης ότι πολύ πριν έρθει το θέμα στο προσκήνιο (λόγω ξυλοδαρμού του αρχαιολόγου Μανώλη Ψαρρού), από πέρυσι το καλοκαίρι, είχαμε ασχοληθεί στη στήλη με τον Πάνορμο και τις «ξαπλώστρες που έφτασαν… Βουλή» όπως και με άλλη περίπτωση στην Αγία Άννα Καλαφάτη, αλλά τότε δεν ίδρωναν τα αυτάκια.

Για να καταλάβετε την ένταση που επικρατεί τώρα στο νησί, σημειώστε ότι στη συνεδρίαση της δημοτικής αρχής που αποφάσισε το σφράγισμα του «Principote», ήταν παρών και ο εισαγγελέας εφετών Οδυσσέας Τσορμπατζόγλου, ο οποίος έχει αναλάβει τις σχετικές υποθέσεις, μετά την παραγγελία του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Ο ίδιος φαίνεται να έχει εξαπολύσει ανηλεές κυνηγητό σε όλες τις πολεοδομικές παραβάσεις, ακόμη και εποχούμενος σε… μηχανάκι.

ΥΓ: Ο κ. Τσορμπατζόγλου, απ' ό,τι μαθαίνουμε, είναι πολυσύνθετη προσωπικότητα. Συλλέκτης vintage παιχνιδιών, τουρκομαθής (μιλάει έξι γλώσσες), κατέχων πτυχίο Θεολογίας, αλλά και μέλος της νησιωτικής εθνοφυλακής.

 

ΤΡΑΠΕΖΕΣ-ΑΣΤΑΚΟΣ: Παράταση στην υλοποίηση της δεσμευτικής συμφωνίας πώλησης της ΑΠΕ Επενδυτικής Περιουσίας (λιμένας Αστακού και όμορες εγκαταστάσεις), η οποία υπογράφηκε τον Φεβρουάριο του 2021, παρείχαν Alpha και Πειραιώς.

Η συμβατική περίοδος που προβλέπεται στο πλαίσιο του SPA ορίστηκε αρχικά σε 24 μήνες (Φεβρουάριος 2023). Λίγο πριν εκπνεύσει, αποφασίστηκε να παραταθεί ως τον προσεχή Αύγουστο.

 

ALPHA BANK: Περί τα 9 εκατ. ευρώ εκτιμά η τράπεζα ότι θα της κοστίσει η πρωτοβουλία επιβράβευσης συνεπών πελατών στεγαστικών δανείων. Το πρόγραμμα ανακοινώθηκε στις 11 Απριλίου και «παγώνει» για τους επόμενους 12 μήνες το επιτόκιο αναφοράς, στα επίπεδα που είχε βρισκόταν το Euribor τέλος Μαρτίου μείον 20 μονάδες βάσης.

 

ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Η γνωστή επιχειρηματική οικογένεια, που σημάδεψε το λιανεμπόριο τροφίμων με το φερώνυμο δίκτυο και τον χώρο του φαρμάκου με τη Famar, επιστρέφει δριμύτερη.

Η εταιρεία Seneka Logistics SA -ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 2021 από μέλη της οικογένειας Μαρινόπουλου- πρόκειται να υλοποιήσει επένδυση 8,033 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία τετραώροφου κέντρου αποθήκευσης και διανομής στη ΒΙΠΑ Κηφισιάς.

Η επένδυση έχει ενταχθεί στον Αναπτυξιακό Νόμο του 2016 -το ποσό ενίσχυσης με τη μορφή της φορολογικής απαλλαγής ανέρχεται στα 2,433 εκατ. ευρώ και, όπως μαθαίνει η στήλη, εντάχθηκε και στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Αυτό όμως δεν είναι το μοναδικό νέο. Πρόσφατα το Δ.Σ. της ΦΑΡΜΑΣΕΡΒΙΣ ΑΕ αποφάσισε την παροχή εγγύησης προς την Alpha Bank υπέρ της Seneka Logistics SA αναφορικά με τη σύμβαση πιστώσεως χορήγησης δανείου με ανοικτό αλληλόχρεο λογαριασμό ποσού 2,8 εκατ. ευρώ, με σκοπό τη χρηματοδότηση σε ποσοστό 24,46% του επενδυτικού σχεδίου της τελευταίας.

Της απόφασης αυτής είχε προηγηθεί στα τέλη Μαρτίου απόφαση του Δ.Σ. της ΦΑΡΜΑΣΕΡΒΙΣ ΑΕ για παροχή εγγύησης προς τους Ομολογιούχους Δανειστές και τον εκπρόσωπο αυτών, την Alpha Βank και υπέρ της Seneka, η οποία πρόκειται να εκδώσει κοινό ομολογιακό δάνειο για χρηματοδότηση επενδυτικού σχεδίου στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ονομαστικής αξίας (κεφαλαίου) έως 9,16 εκατ. ευρώ, με κάλυψη από το Ελληνικό Δημόσιο με την ιδιότητα του ομολογιούχου δανειστή και την Alpha Τράπεζα Α.Ε. ως επίσης ομολογιούχο δανειστή.

Η ΦΑΡΜΑΣΕΡΒΙΣ ΑΕ είναι συνδεδεμένο μέρος με τη Seneka Logistics SA.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v