Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 23 2023

ΧΑ: Η μεθεπόμενη μέρα - Ανδρέας Λοβέρδος: Ξέμεινε... - Η πρόβλεψη για το 3μηνο της ΕΤΕ και οι 14 μετοχές σε νέα υψηλά

ΧΑ: Η μεθεπόμενη μέρα - Ανδρέας Λοβέρδος: Ξέμεινε... - Η πρόβλεψη για το 3μηνο της ΕΤΕ και οι 14 μετοχές σε νέα υψηλά

ΕΘΝΙΚΗ: Σήμερα κλείνει ο κύκλος της ανακοίνωσης αποτελεσμάτων τριμήνου. Για την ΕΤΕ (φωτ. ο Π. Μυλωνάς), η μέση εκτίμηση των αναλυτών αναφέρεται σε ισχυρά αποτελέσματα με αυξημένα τα Καθαρά Εσοδα από Τόκους (ΝΙΙ) και επιτοκιακό περιθώριο (NIM) 12 μονάδες βάσης υψηλότερα σε τριμηναία βάση.

Η εκτίμηση της Eurobank Equities κάνει λόγο για καθαρά κέρδη 209 εκατ. ευρώ και μείωση του δείκτη NPEs στο 5,1%.

 

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: Ανεξάρτητα από κάποιες υπερβολές που ενδεχομένως σημειώθηκαν χθες, η τάση δείχνει ξεκάθαρα ανοδική για το επόμενο διάστημα, εφόσον δεν προκύψουν σημαντικά απρόοπτα, κυρίως από το εξωτερικό.

Απαλλαγμένη από διάφορα δυσάρεστα ενδεχόμενα, η αγορά προεξοφλεί θετικές εξελίξεις με μια νέα κυβέρνηση Μητσοτάκη που μέσα στον Ιούλιο θα είναι στο πόστο της, έτοιμη να συνεχίσει από εκεί που σταμάτησε. Κι αυτό, όπως έσπευσαν να επισημάνουν διάφοροι αναλυτές, ευνοεί διάφορους κλάδους, από τις τράπεζες και την ενέργεια, έως τις κατασκευές και την πληροφορική.

Μέσα σε όλα αυτά, η πλούσια «προίκα» του RRF και η επενδυτική βαθμίδα έχουν έρθει ξανά στο προσκήνιο. Το γεγονός ότι η ίδια τάση εμφανίστηκε και στα ομόλογα ενισχύει την αξιοπιστία της κίνησης, ακόμη και για εκείνους που θεωρούν ότι η συγκεκριμένη αγορά, καθότι απευθύνεται μόνο σε επαγγελματίες, είναι πιο «ψύχραιμο» βαρόμετρο.

 

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΙΙ: Ούτε μία, ούτε δύο αλλά 14 μετοχές του Γενικού Δείκτη έκλεισαν χθες σε νέα υψηλά 52 εβδομάδων.

Σε ρόλο οδηγού βρέθηκαν οι τράπεζες: Εθνική, Πειραιώς και Eurobank κατέγραψαν έως και διψήφια κέρδη.

Από τα βαριά χαρτιά ξεχωρίζει η ΔΕΗ που επέστρεψε πάνω από την τιμή της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου (κλείσιμο 9,39 ευρώ), η Mytilineos που με κέρδη 7,74% έκλεισε στα 29,5 ευρώ, η Titan (16,42 ευρώ) και η Viohalco.

Για μια ακόμα φορά στις τελευταίες εβδομάδες σε υψηλό βρέθηκαν Cenergy και Jumbo. Στο κλαμπ και η Aegean παρά τη «μετριοπαθή» για τα δεδομένα της χθεσινής συνεδρίασης άνοδο (+2,63%).

Κατεβαίνοντας σε κεφαλαιοποίηση το κλαμπ συμπληρώνουν Κρι Κρι, Πετρόπουλος, ΕΧΑΕ και ΕΛΤΟΝ.

 

ΣΥΝΤΑΓΜΑ: Εάν η Νέα Δημοκρατία πάρει περίπου το ίδιο ποσοστό με αυτό που εξασφάλισε προχθές, στις 25 Ιουνίου, θα έχει πλειοψηφία πάνω από 180 βουλευτές, γεγονός που έχει ιδιαίτερη σημασία, παρότι η νέα Βουλή δεν θα είναι αναθεωρητική.

Κι αυτό διότι θα είναι «προτείνουσα» ή «προαναθεωρητική», που σημαίνει ότι αν ψηφιστούν τροποποιήσεις του Συντάγματος με περισσότερους από 180 βουλευτές, τότε περνούν από την επόμενη Βουλή, που θα είναι αναθεωρητική, με απλή πλειοψηφία 151 βουλευτών.

Το θέμα δεν είναι αδιάφορο για την οικονομία ούτε και για την κοινωνία, καθώς η τροποποίηση του άρθρου 16 είχε μπει στην προμετωπίδα της προεκλογικής εκστρατείας, προκειμένου να επιτραπεί η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Το ερώτημα είναι αν η νέα κυβέρνηση θα προχωρήσει και σε περαιτέρω τροποποιήσεις εκσυγχρονισμού του καταστατικού χάρτη της χώρας.

 

ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Από τα πλέον προβεβλημένα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ο Ανδρέας Λοβέρδος έμεινε εκτός Βουλής, καθώς τον πέρασε η Μιλένα Αποστολάκη, που ήρθε με… φόρα από το παρελθόν, έχοντας εκλεγεί βουλευτής για τελευταία φορά το 2009.

Εάν έχουν δίκιο οι δημοσκόποι για τη σημαντική μετακίνηση ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ το 2019 προς τη Νέα Δημοκρατία στην προχθεσινή κάλπη (που όμως υπεραναπληρώθηκε από τον επαναπατρισμό ψηφοφόρων που είχαν πάει προς τον ΣΥΡΙΖΑ), το συμπέρασμα είναι ότι μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων του κ. Λοβέρδου μετακινήθηκε προς τον Κυριάκο.

Κι εκείνος… ξέμεινε!

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v