Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 19 2023

Κατρούγκαλος: Η γκάφα… τετραετίας και η ζημιά! - Εκλογές: Η πολλή σιγουριά βλάπτει - Δεύτερο «σφυρί» για 8.000 δάνεια ΜΜΕ

Κατρούγκαλος: Η γκάφα… τετραετίας και η ζημιά! - Εκλογές: Η πολλή σιγουριά βλάπτει - Δεύτερο «σφυρί» για 8.000 δάνεια ΜΜΕ

ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Μπορεί οι περισσότεροι υποψήφιοι της Νέας Δημοκρατίας, πρωτοκλασάτοι και μη, να μοιάζουν σαν να παίζουν «κασέτα», όταν μιλούν για βασικά θέματα πολιτικής, ενίοτε και για δευτερεύοντα (καθότι έχουν πάρει τη γραμμή και την τηρούν απαρέγκλιτα), τουλάχιστον όμως αποφεύγουν τις «προσωπικές απόψεις» τύπου Γιώργου Κατρούγκαλου.

Ο οποίος ως πρωτοκλασάτο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην αρμόδιος υπουργός, έβαλε στο «παρά ένα» των εκλογών θέμα αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών στους ελεύθερους επαγγελματίες, μια κοινωνική ομάδα που «μαύρισε» ανηλεώς τον ΣΥΡΙΖΑ στις προηγούμενες εθνικές εκλογές.

Το λες και πολιτική γκάφα της χρονιάς, μην πούμε και… τετραετίας! Μια γκάφα αυτοκτονική, όπως εν τω μεταξύ αποδείχτηκε.

Η απόσυρσή του από την εκλογική μάχη μπορεί να καθαρίζει το τοπίο ως προς το προσωπικό του θέμα, η ζημία όμως έγινε (έφυγε κακήν κακώς, γιατί είναι... μαρτυριάρης, υποστήριξε ο Άκης Σκέρτσος, πατώντας στο ολίσθημα), προκαλώντας αντιδράσεις και επαγγελματικών φορέων.

Zημιά που επηρεάζει και τη μεγάλη εικόνα του κόμματος, δίνοντας την αίσθηση ασυνήθιστης αρρυθμίας, που σε αυτή τη φάση είναι μεγάλο δώρο για τη Νέα Δημοκρατία και άλλους εκλογικούς αντιπάλους της αξιωματικής αντιπολίτευσης…

Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ «καίνε» το κόμμα, έχουν ακουστεί διαφόρων ειδών μπαρούφες κατά καιρούς -και μάλλον δεν θα είναι και η τελευταία. Αλλά τόσο πολύ και σε θέμα που αφορά κατευθείαν την τσέπη του πολίτη-ψηφοφόρου, μόνο ο Κατρούγκαλος.

«Όποιος παρεκκλίνει από το Συμβόλαιο Αλλαγής, είτε συνειδητά είτε από λάθος, θέτει εαυτόν εκτός της συλλογικής προσπάθειας για τη μεγάλη αλλαγή», αναφέρει δήλωση του κόμματος για τον Κατρούγκαλο, σε μια επίδειξη εσωκομματικής πυγμής, που δεν είναι όμως σίγουρο ότι θα αλλάξει μελλοντικά τις αλλοπρόσαλλες συμπεριφορές αρκετών στελεχών του.

 

ΕΚΛΟΓΕΣ: Τις τελευταίες μέρες παρατηρείται έντονα σε ορισμένες στήλες του (πολύ) φιλοκυβερνητικού Τύπου, η καλλιέργεια κλίματος απόλυτης σιγουριάς για την επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας με πολύ υψηλά ποσοστά και τεράστια διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και σημαντική συμπίεση των ποσοστών του ΠΑΣΟΚ, με προεξόφληση αυτοδυναμίας σε, επίσης σίγουρη, δεύτερη κάλπη.

Αντιλαμβανόμαστε τη σημασία της «παράστασης νίκης» στην ψυχολογία των ψηφοφόρων, δεν είμαστε όμως σίγουροι ότι προσφέρουν καλή υπηρεσία. Πρώτον, διότι η πολύ μεγάλη σιγουριά μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη αποχή φίλιων αλλά όχι παθιασμένων ψηφοφόρων, εν αναμονή της «σίγουρης» δεύτερης κάλπης.

Δεύτερον, διότι έτσι κι αλλιώς μιλάμε για πρώτη κάλπη απλής αναλογικής, όπου αν ο ψηφοφόρος δεν αισθάνεται ότι η ψήφος του μπορεί να αποδειχθεί κρίσιμη για τη διακυβέρνηση της χώρας, τότε μπορεί να τη ρίξει στο… σορολόπ, ως ένδειξη δυσαρέσκειας.

 

PROJECT EUCLID: Σήμερα κατατίθενται μη δεσμευτικές προσφορές για το χαρτοφυλάκιο με μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά δάνεια, που έχουν βγάλει προς πώληση οι Centerbridge - Elliott.

Το project Euclid αφορά, στην πραγματικότητα, το χαρτοφυλάκιο Symbol, το οποίο αγόρασαν το 2019 από την Εθνική Τράπεζα, Centerbridge - Elliott. Τότε μεταβιβάστηκαν 12.800 μη εξυπηρετούμενα δάνεια με εξασφαλίσεις επί περίπου 8.300 ακινήτων σε όλη την Ελλάδα. Τώρα βγαίνει προς πώληση περίμετρος με 8.000 δάνεια μικρομεσαίων και μικρών επιχειρήσεων, τα οποία έχουν εξασφαλίσεις επί 7.500 ακινήτων, αξίας περίπου 800 εκατ. ευρώ.

 

ΕΧΑΕ: Ευρείες αλλαγές έρχονται στο Δ.Σ. της ΕΧΑΕ. Φεύγουν τέσσερα μέλη του υφιστάμενου Δ.Σ. (Ι. Εμίρης, Ι. Κυριακόπουλος, Π. Τζωρτζάκης και Αλ. Πιλάβιος) και προτείνονται ως νέα μέλη οι κ.κ. Ιωάννης Κωστόπουλος (SETE S.A., EΛΠΕ κ.ά.) και ο Ελβετοκαναδός Thomas Zeeb (SIX Digital Exchange, Clearstream Banking S.A, Bain Capital κ.ά.).

Οι παραπάνω αλλαγές τελούν υπό την έγκριση των μετόχων κατά την τακτική γενική συνέλευση της 8ης Ιουνίου.

Προφανής στόχος η μείωση της συμμετοχής εκπροσώπων τραπεζών στα μη εκτελεστικά μέλη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v