Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 1 2023

ΓΕΚ Τέρνα: Διπλό Bonus - Η ασπίδα του ελληνικού Real Estate - Ο Πολάκης της… Νέας Δημοκρατίας - Dimon for President!

ΓΕΚ Τέρνα: Διπλό Bonus - Η ασπίδα του ελληνικού Real Estate - Ο Πολάκης της… Νέας Δημοκρατίας - Dimon for President!

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Διπλό μπόνους για την κερδοφορία του ομίλου που «τρέχει» ο Γιώργος Περιστέρης (φωτό), το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς. Πρόκειται για κέρδος 7,8 εκατ. ευρώ έναντι ζημίας 20,4 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2022, από τη μεταβολή της εύλογης αξίας του ενσωματωμένου παραγώγου, το οποίο έχει αναγνωριστεί στο πλαίσιο λειτουργίας της θυγατρικής «Αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδας». 

Επιπρόσθετα, κέρδος 8 εκατ. ευρώ καταγράφηκε από την αποτίμηση παραγώγων στον τομέα ενέργειας από θερμικές πηγές. 

Υ.Γ. Τα αποτελέσματα του α' τριμήνου του 2022 περιελάμβαναν κεφαλαιακό κέρδος 18,8 εκατ. ευρώ από την απόκτηση του 100% της εταιρείας Ήρων Ενεργειακή.

 

ΨΑΡΙΑΝΟΣ: Μετά και τις πρόσφατες δηλώσεις του εναντίον των εκπαιδευτικών, με εκφράσεις όπως σκουλήκια, καθάρματα, αλήτες, (!) διεκδικεί επάξια τον τίτλο… «Πολάκης της Νέας Δημοκρατίας». 

Μόνο που σε αντίθεση με τον Σφακιανό του ΣΥΡΙΖΑ που έχει υποστηρικτές εντός και εκτός των οικείων κομματικών δομών, αλλά και ένα παρελθόν, ο ίδιος ούτε βουλευτής κατάφερε να βγει στις πρόσφατες εκλογές,  ούτε από τη Νέα Δημοκρατία προέρχεται, ούτε του χρωστάει (εξ όσων γνωρίζουμε) κάποιος… γραμμάτια.

Απεναντίας, πρόκειται για πραγματικό «γυρολόγο» της πολιτικής, που ξεκίνησε από τον Ρήγα Φεραίο, πέρασε στον Συνασπισμό και μετά στον ΣΥΡΙΖΑ, εν συνεχεία πήγε στη ΔΗΜΑΡ, από εκεί μεταπήδησε στο ΠΟΤΑΜΙ κι εν συνεχεία το 2019 κατέβηκε στις εκλογές με τη Νέα Δημοκρατία.  

Οπότε είναι απορίας άξιο το ότι δεν τον έχει στείλει ήδη σπίτι του ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Μόνο ζημιά κάνει η δημόσια παρουσία του…   

 

AUSTRIACARD: Την Τρίτη η στήλη σημείωνε ότι ο τίτλος βρέθηκε μια ανάσα από την τιμή εισαγωγής (13,42 ευρώ). Εχθές την ξεπέρασε κλείνοντας στα 13,9 ευρώ, που συνιστά ιστορικό υψηλό

Ηδη άλλωστε δρομολογήθηκαν οι πρώτες κινήσεις για ενίσχυση της εμπορευσιμότητας. Σε αυτό στοχεύει η ΑΜΚ από κεφάλαια της Εταιρείας με την έκδοση νέων μετοχών.

Αργότερα, θυμίζουμε, θα εξεταστεί και το ενδεχόμενο placement. 

 

ΣΑΡΑΝΤΗΣ: Μετά από «καρέ» ανοδικών συνεδριάσεων και κλείσιμο σε υψηλά τριμήνου, χθες ανατράπηκε η εικόνα. Ο τίτλος κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο και έκλεισε στα 7,42 ευρώ ή 4,38% χαμηλότερα.

Σημειώστε ότι η κίνηση έγινε με τον υψηλότερο όγκο των τελευταίων έξι μηνών ή 388.414 τεμάχια. Ο αμέσως υψηλότερος είχε καταγραφεί στις 25 Νοεμβρίου. 

 

ΣΕΤΕ: Τα πειράγματα και οι αστεϊσμοί δεν έλειψαν από τη χθεσινή Τακτική Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), η οποία σηματοδότησε και την αλλαγή σκυτάλης στην προεδρία του Συνδέσμου, με τον Γιάννη Παράσχη του «Ελευθέριος Βενιζέλος» να παίρνει τη σκυτάλη από τον Γιάννη Ρέτσο.

Απευθυνόμενος στον νέο πρόεδρο του ΣΕΤΕ, ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Φωκίων Καραβίας είπε αστειευόμενος ότι «ο Μέγας Ναπολέων έλεγε ότι δεν θέλω καλούς στρατηγούς, θέλω τυχερούς στρατηγούς».

Προηγουμένως, βέβαια, δεν είχε παραλείψει να αναφερθεί στις δυσκολίες που αντιμετώπισε ο ελληνικός τουρισμός στη θητεία του Γ. Ρέτσου, κατά τη διάρκεια της οποίας ξέσπασε και η πανδημία του κορωνοϊού…

 

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ: Οι τεράστιες ανάγκες της Ευρώπης για πρώτες ύλες της «πράσινης μετάβασης» κρύβονται πίσω από την απόφαση της EBRD να επενδύσει στις Σκουριές. Οπως επισημαίνει, ο χαλκός είναι ζωτικής σημασίας για παραγωγή ηλεκτρικών αυτοκινήτων, ηλεκτρονικών ειδών και την παραγωγή ενέργειας (ιδιαίτερα από ΑΠΕ).

Ωστόσο η κίνηση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης φαίνεται να συνοδεύεται και από «όρους», όπως η αύξηση του ποσοστού των γυναικών που απασχολεί η εταιρεία αλλά και η υλοποίηση προγραμμάτων κατάρτισης για νέους και μακροχρόνια άνεργους. 

Υ.Γ. Από το 2015 η EBRD έχει επενδύσει πάνω από 6,6 δισ. ευρώ σε περισσότερα από 102 projects στην Ελλάδα.

 

ΑΒΑΞ: Δύο ειδήσεις έβγαλε προχθές ο όμιλος. Τη συμφωνία για την κατασκευή ενεργειακής μονάδας στη Ρουμανία, σύμβαση αξίας 673 εκατ. ευρώ και την ανάληψη (από κοινού με τη Rizzani de Eccher) ρόλου συμβούλου με τη μορφή του Early Contractor Involvement για την ανέγερση του Vouliagmenis Mall Complex στο Ελληνικό.

Η στήλη επεσήμανε ότι τη Δευτέρα ο τίτλος ξεπέρασε το 1 ευρώ. Με νέα άνοδο 6,55% χθες βρίσκεται πλέον στο 1,14 ευρώ. Απόδοση άνω του 30% τις τελευταίες 30 συνεδριάσεις.

 

ΝΤΑΪΜΟΝ: Φωτιές άναψε στις ΗΠΑ η δήλωση του CEO της JP Morgan Τζέιμι Ντάιμον ότι σκέφτεται προσεχώς να ακολουθήσει πολιτική καριέρα, καθώς «αγαπά την πατρίδα».

Πρώτος... ψηφοφόρος μάλλον είναι ο «πολύς» δισεκατομμυριούχος Μπιλ Ακμαν, που έσπευσε να τον ανακηρύξει ως υποψήφιο πρόεδρο για τις εκλογές του 2024. Ο Άκμαν, με ένα εκτενές tweet, δήλωσε ότι ο Ντάιμον είναι κεντρώος πολιτικός υπέρ των επιχειρήσεων και των ελεύθερων επιχειρήσεων, ενώ υποστηρίζει «καλοσχεδιασμένα κοινωνικά προγράμματα και ορθολογικές φορολογικές πολιτικές, που μπορούν να βοηθήσουν τους λιγότερο τυχερούς».

Δεν σταμάτησε εκεί: εκτίμησε ότι ο 67χρονος Ντάιμον θα μπορούσε να κερδίσει τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στις προκριματικές εκλογές των Δημοκρατικών και τον Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές!

Εάν πάντως συμβεί κάτι τέτοιο, είναι σίγουρο ότι θα ανακουφιστεί μεγάλο μέρος των Αμερικανών αλλά και του υπόλοιπου κόσμου, που δεν θέλει ούτε Μπάιντεν ούτε Τραμπ για επόμενο πρόεδρο στις ΗΠΑ.

 

REAL ESTATE: Παρότι δέχεται έντονες πιέσεις, τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ, λόγω ανόδου των επιτοκίων και υψηλών υποχρεώσεων στις εταιρείες του κλάδου, στην ελληνική αγορά δεν παρατηρούνται προς το παρόν αντίστοιχα φαινόμενα.

Σύμφωνα με εγχώριους επαΐοντες, που μιλούν τακτικότατα και με παίκτες του εξωτερικού, η «διαφορετικότητα» της Ελλάδας έχει κυρίως να κάνει με τις χαμηλότερες -συγκριτικά- τιμές. Με εξαίρεση πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις, όπως η Μύκονος και κάποια σημεία της Γλυφάδας, τα ελληνικά assets, τόσο η γη όσο και οι τιμές πώλησης σε κατασκευασμένα ακίνητα, απέχουν ακόμη πολύ σε σχέση με το εξωτερικό.

Με άλλα λόγια, η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει «ευκαιρίες», παρά την αύξηση των επιτοκίων αλλά και τις αυξήσεις στο κόστος δόμησης. Νέος «hot» τομέας, τα ανακαινισμένα ακίνητα, ακριβώς λόγω της διαφοράς κόστους σε σχέση με τα νεόδμητα.  

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v