Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 9 2023

Ο Μυτιληναίος, η επενδυτική βαθμίδα και ο επόμενος στόχος - Τέλος εποχής για EDF - Tips για ΜΠΕΛΑ, ΠΑΠ, ΠΛΑΘ

Ο Μυτιληναίος, η επενδυτική βαθμίδα και ο επόμενος στόχος - Τέλος εποχής για EDF - Tips για ΜΠΕΛΑ, ΠΑΠ, ΠΛΑΘ

ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ: Ο ηγέτης του φερώνυμου ομίλου έφτασε ως εδώ βλέποντας μακρύτερα από τους περισσότερους. Ίσως για αυτό στο πλαίσιο της πρόσφατης γενικής συνέλευσης έθεσε τον επόμενο στόχο, όχι μόνο για την εταιρεία του αλλά για τη νέα κυβέρνηση (εκτός πολύ μεγάλου απροόπτου, υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη) και το επενδυτικό κλίμα στη χώρα, τώρα που η επενδυτική βαθμίδα είναι πλέον «ο στόχος των επόμενων 25 μέτρων», όπως λένε οι Αγγλοσάξονες.

Κι αυτός ο στόχος αφορά την ένταξή μας στις ανεπτυγμένες αγορές, ώστε να επενδύουν στην ελληνική αγορά, όχι τα funds που κοιτούν τις αναδυόμενες αλλά τα πολλαπλάσια σε αριθμό και επενδυτικά κεφάλαια που «παρακολουθούν» τις 23 ανεπτυγμένες αγορές ανά τον κόσμο, εκ των οποίων οι 15 είναι ευρωπαϊκές.

Δεν είναι τυχαίο ότι εκτενή αναφορά στην ένταξη του Χρηματιστηρίου στις Ανεπτυγμένες Αγορές έκανε χθες ο CEO της ΕΧΑΕ Γιάννος Κοντόπουλος, εκτιμώντας ότι τα πρώτα θετικά αποτελέσματα θα μπορούσαν να φανούν μέσα στους επόμενους 14 μήνες. 

Δεν είναι εύκολο, αλλά θα πρέπει να γίνει, εάν πραγματικά θέλουμε να δούμε πολύ περισσότερα κεφάλαια να επενδύουν στη χώρα μας και στις εισηγμένες εταιρείες.

Αυτή η συζήτηση, όπως θα θυμούνται οι παλαιότεροι, είχε ανοίξει και κατά το παρελθόν, «πνίγηκε», όμως, στο τσουνάμι της κρίσης που ξεκίνησε το 2009. Τώρα, καθώς οδεύουμε προς την επενδυτική βαθμίδα, είναι η ώρα να ξανανοίξει στα σοβαρά. H Πορτογαλία, η χώρα με την οποία συχνά συγκρινόμαστε, το έχει ήδη καταφέρει. 

Παλαιότερα ο κ. Κοντόπουλος είχε αναφέρει ότι το Χρηματιστήριο ετοιμάζεται και ότι καλύπτει «όλα τα κριτήρια των FTSE και τα περισσότερα της MSCI». Καιρός λοιπόν να τα καλύψει όλα… χθες, από πλευράς οργάνωσης της αγοράς και ευκολίας πρόσβασης των ξένων επενδυτών.

Ωστόσο, ρόλο σε μια τέτοια άκρως θετική εξέλιξη πρέπει να παίξουν και οι μεγάλες εισηγμένες εταιρείες, σε θέματα διασποράς και εμπορευσιμότητας.

Σύμφωνα με την MSCI, για να μπούμε στις ανεπτυγμένες (το βασικότερο κριτήριο, που είναι το κατά κεφαλήν ΑΕΠ, το καλύπτουμε, στα οργανωτικά αναφερθήκαμε ήδη), τουλάχιστον πέντε εισηγμένες θα πρέπει να έχουν κεφαλαιοποίηση πάνω από 3,5 δισ. δολάρια (το καλύπτουν ήδη άνετα τουλάχιστον επτά εισηγμένες 3Ε, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Eurobank, ETE ΜΥΤΙΛ και ΔΕΗ, με την Τράπεζα Πειραιώς και την Alpha να έχουν περάσει το κατώφλι). Πλην όμως καθεμία από τις πέντε θα πρέπει να έχει free float 50% αλλά και εμπορευσιμότητα με βάση τον δείκτη ATVR (Annualized Traded Value Ratio) πάνω από 20%.

Με λίγο ακόμη... ούριο άνεμο (και θέληση από την πλευρά κυβέρνησης και λοιπών εμπλεκόμενων) θα μπορούσε να συμβεί κάτι τέτοιο αρκετά σύντομα…

 

ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ ΙΙ: Μιας και μνημονεύσαμε τον επιχειρηματία, ας σταθούμε και στον τίτλο. Η μετοχή χθες έσπασε (και) το φράγμα των 30 ευρώ και πλέον στα 30,38 ευρώ καταγράφει νέο ιστορικό υψηλό.

Στα 4,3 δισ. ευρώ βρίσκεται πλέον η κεφαλαιοποίηση.

 

ΕΝΕΡΓΕΙΑ: Μετά από 18 χρόνια, ο ενεργειακός κολοσσός EDF εξήλθε χθες του χρηματιστηρίου, καθώς πέρασε ολοσχερώς στα χέρια του γαλλικού κράτους. Ναι, επί προεδρίας του φιλελεύθερου Εμανουέλ Μακρόν, καθώς δεν μπορούσε να γίνει διαφορετικά.

Ο «λογαριασμός» για το γαλλικό δημόσιο φτάνει σχεδόν τα 10 δισ. ευρώ, η κίνηση ωστόσο θεωρήθηκε επιβεβλημένη προκειμένου να προωθήσει την πολιτική του στον χώρο της πυρηνικής ενέργειας και των ανανεώσιμων πηγών, αλλά και να προσφέρει ανεκτές τιμές στους καταναλωτές.

Η βαθύτερη αφετηρία για την «κρατικοποίηση όμως αφορά στο τεράστιο χρέος που συσσώρευσε ο όμιλος. Μετά από αύξηση κατά 50% πέρυσι, έφτασε τα 64,5 δισ. ευρώ. Σε μεγάλο βαθμό υπαίτια για αυτό το αποτέλεσμα ήταν η αναγκαστική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας από άλλους παίκτες, με κόστος 29 δισ. ευρώ, καθώς οι απανωτές βλάβες σε πυρηνικούς αντιδραστήρες μείωσαν δραστικά την παραγωγή και υποχρέωσαν τον όμιλο να καλύψει το κενό.

 

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Κρατήστε καλού κακού μια σημείωση, ότι τώρα που λύθηκε το -σταθερά επαναλαμβανόμενο- θέμα με το «ταβάνι» στο χρέος, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ θα βγει να δανειστεί περίπου 850 δισ. δολάρια μέσα στους επόμενους τέσσερις μήνες και συνολικά περίπου 1,1 τρισ. ευρώ, έως το τέλος του έτους!

Κι αυτό αποτελεί λόγο ανησυχίας, λένε ξένοι ειδικοί, πρώτον, για την έξοδο καταθέσεων από τα τραπεζικά ιδρύματα των ΗΠΑ (ώστε να αγοραστούν ομόλογα και έντοκα) και επακόλουθα για τυχόν εκδήλωση νέου γύρου «αναταραχής» στον εκεί χρηματοπιστωτικό τομέα.

Mε ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει ευρύτερα για τις αγορές.

 

JUMBO: Μόνο απαρατήρητα δεν περνούν τα πακέτα που γίνονται στον τίτλο, ο οποίος χθες έκλεισε στα 24 ευρώ, ισοφαρίζοντας το ιστορικό του υψηλό.

Ειδικά στη χθεσινή συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε σειρά από «πακέτα»: για 33.560 τεμάχια στα 23,92 ευρώ (στις 10:38), για 15.460 τμχ. στα 23,88 (12:13), για 384.000 τμχ. στα 23,84 (13:19), για 100.000 τμχ. στα 23,99 (13:47) και για επίσης 100.000 τμχ. στα 23,94 (16:30). Συνολική αξία μέσω προσυμφωνημένων εντολών: σχεδόν 15 εκατ. ευρώ.

Θυμίζουμε ότι πρόσφατα η Eurobank Equities έχει ανεβάσει την τιμή-στόχο στα 26,4 ευρώ.

 

ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗΣ: Τη διανομή bonus 350.000 ευρώ σε μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και σε εργαζομένους της εταιρείας αποφάσισε πρόσφατα η Γενική Συνέλευση των μετόχων της βιομηχανίας.

Το ποσό θα διανεμηθεί εφόσον επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν οριστεί για την τρέχουσα οικονομική χρήση.

 

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ: Βάλσαμο για τη μετοχή η χθεσινή έκθεση της Eurobank Equities, που υποστηρίζει ότι η εσωτερική αξία της εισηγμένης βρίσκεται στα 8,5 ευρώ ανά μετοχή.

Ο τίτλος αντέδρασε άμεσα με άνοδο σχεδόν 8% στα 4,54 ευρώ και μάλιστα με όγκο (120 χιλιάδες τεμάχια) που είχε να κάνει από την 9η Ιανουαρίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v