Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 8 2023

Ο «μάστορας» Αδωνις - Wall Street: Ανοδος με... επτά κούκους - Σφηνάκια για ΔΕΗ, Profile, ΕΧΑΕ και Αλουμύλ

Ο «μάστορας» Αδωνις - Wall Street: Ανοδος με... επτά κούκους - Σφηνάκια για ΔΕΗ, Profile, ΕΧΑΕ και Αλουμύλ

ΑΔΩΝΙΣ: Ενας είναι, κι αρκετές φορές δεν συμφωνούμε μαζί του, ενώ συχνά του κάνουμε κριτική. Αυτή άλλωστε είναι και η ουσία της Δημοκρατίας.

Ωστόσο για να αποδώσουμε «τα του Καίσαρος τω Καίσαρι», πρέπει να πούμε ότι ο Άδωνις είναι μεγάλος «μάστορας» στις προεκλογικές του εκστρατείες. Ακούραστος, πανταχού παρών, εντός και εκτός των social media, μέσα στα μεγάλα σαλόνια αλλά και στις λαϊκές αγορές, με χρήση ολογραμμάτων και λοιπών τεχνολογιών, κατάφερε να πάρει… παραμάσχαλα και τον αναπληρωτή υπουργό του, τον Νίκο Παπαθανάση, τον οποίο είχε μαζί σε τόσες εκδηλώσεις της προηγούμενης προεκλογικής περιόδου, που νομίζαμε ότι τον έχει... υιοθετήσει.

Μπορεί να μη βγήκε πρώτος στην περιφέρειά του, καθώς τον πέρασε ο Κωστής Χατζηδάκης (παλιά αγάπη Μητσοτακικών και μη στη ΝΔ, θύμα, θυμίζουμε, των υποκλοπών) αλλά σε ό,τι αφορά την προεκλογική παρουσία, τα πρωτεία ανήκουν στον Άδωνι -ανεξαρτήτως κόμματος.   

 

ΕΚΛΟΓΕΣ: Μετά τη φορολογία, περάσαμε χθες στο σύστημα υγείας, το περίφημο ΕΣΥ, με αφορμή, μεταξύ άλλων, το τραγικό περιστατικό με τη 19χρονη έγκυο και την εισαγγελική παρέμβαση που ακολούθησε.

Ούτε οι δικαιολογίες της κυβέρνησης ούτε οι κατηγορίες της αντιπολίτευσης αλλάζουν την έτσι κι αλλιώς πολύ κακή εικόνα των πολιτών για τη «δωρεάν» υγεία που παρείχε και παρέχει το κράτος, πριν, κατά τη διάρκεια και κατόπιν της πανδημίας.

Ωστόσο σε τούτες τις εκλογές, η αντιπολίτευση, αξιωματική και μη, δεν έχει στόχο να πάρει την εξουσία. Τους αρκεί να «κουτσουρέψουν» την αυτοδυναμία, λύνοντας ταυτόχρονα και κάποιους από τους μεταξύ τους… λογαριασμούς.

Το γνωρίζει αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ότι αρκούν μικρές «στραβές» και λίγη αδιαφορία, για να χαθούν 1-2 εξαιρετικά κρίσιμες μονάδες. Γι' αυτό και βαράει σχεδόν καθημερινά προσκλητήριο.

Η πραγματική απάντηση, περί της αυτοδυναμίας, δεδομένων και των καλοκαιρινών συνθηκών που άρχισαν να επικρατούν, μάλλον θα δοθεί στην κάλπη. Έως τότε φαίνεται ότι θα έχουμε «σασπένς». Γιατί; Διότι διαφορές της τάξεως του 1-2% πάνω ή κάτω στην εκλογική επίδοση ενός κόμματος με υψηλά ποσοστά είναι δύσκολο να «κλειδώσουν» από τους δημοσκόπους.

 

UNITED GROUP: Οι οίκοι αξιολόγησης «επιβράβευσαν» την κίνηση του μητρικού ομίλου της Nova να πουλήσει τους «τηλεπικοινωνιακους πύργους» σε Βουλγαρία, Κροατία και Σλοβενία έναντι 1,2 δισ. ευρώ

Η Moody’s, που αναβάθμισε από αρνητικό σε σταθερό το outlook (αξιολόγηση Β2), επισημαίνει ότι το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων θα οδεύσει για αποπληρωμή δύο ομολόγων, 525 και 550 εκατ. ευρώ που λήγουν το 2024 και το 2025, γεγονός που θα περιορίσει τη μόχλευση και τους «κινδύνους αναχρηματοδότησης».

 

WALL STREET: Λίγο η υψηλή τεχνολογία γενικώς, λίγο οι προσδοκίες από την επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης και οι αμερικανικές αγορές έχουν μεταβληθεί σε... μαγική εικόνα.

Υπαίτιες για το φαινόμενο είναι έξι τεράστιες σε μέγεθος εταιρείες υψηλής τεχνολογίας, οι MicrosoftΑpple, Alphabet (Google), AmazonNvidiaMeta (Facebook), μαζί με το «φαινόμενο» της Tesla. Διότι στην άνοδο των εταιρειών αυτών, όπως φαίνεται και από το σχετικό διάγραμμα, οφείλεται εξ ολοκλήρου η άνοδος του δείκτη S&P 500 τους τελευταίους μήνες. Οι μετοχές τους ανέβηκαν κατά 53%, οδηγώντας τον δείκτη σε άνοδο 11%, ενώ οι υπόλοιπες… 493 μετοχές έχουν ως «καλάθι» περίπου μηδενική απόδοση!

Σημειώστε επίσης ότι οι συγκεκριμένες επτά εταιρείες αποτελούν από πλευράς κεφαλαιοποίησης περίπου το 51% του NASDAQ, που συνολικά  περιλαμβάνει πάνω από 2.500 εταιρείες.

Μπορούμε λοιπόν να συμπεράνουμε ότι τούτοι  οι επτά… κούκοι φέρνουν την άνοιξη στις αμερικανικές αγορές. Χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι το ίδιο ισχύει και για την αμερικανική οικονομία συνολικά.

 

ΠΡΟΦ: Ιδιαίτερα αυξημένες οι συναλλαγές των τελευταίων ημερών. Πάνω από 1.400.000 τεμάχια (περίπου το 6% του συνόλου των μετοχών) άλλαξαν χέρια μέσα στις τελευταίες οκτώ συνεδριάσεις, καθώς οι μετοχή πλησίαζε, ξεπερνούσε και έμενε πάνω από τα 4 ευρώ. Με την κεφαλαιοποίηση να έχει αγγίξει το ψυχολογικό όριο των 100 εκατ. ευρώ (98,73 εκατ. στο χθεσινό κλείσιμο), που εδώ και μέρες έχει επισημάνει η στήλη, η συνέχεια προβλέπεται ενδιαφέρουσα.  

Θυμίζουμε ότι η τιμή-στόχος που έθεσε η Optima Bank στις αρχές Απριλίου ήταν τα 5,6 ευρώ, 40% υψηλότερα από το χθεσινό κλείσιμο.

 

EΧΑΕ: Πάνω από τα 5 ευρώ επέστρεψε χθες η μετοχή (+3,93% στα 5,02). Ο τίτλος εκτινάχθηκε έως τα 5,29 ευρώ το διάστημα που μεσολάβησε από τις προηγούμενες εκλογές έως και τις 29 Μαΐου, για να δεχτεί στη συνέχεια ρευστοποιήσεις. 

Στα αξιοσημείωτα της χθεσινής ημέρας ένα πακέτο αξίας 2 εκατ. ευρώ που άλλαξε χέρια στα 4,81 ευρώ. Οι συνολικές συναλλαγές στα 9 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχούν στο 2,41% του μετοχικού κεφαλαίου.

 

ΑΛΟΥΜΥΛ: Δίπλωσε η ανοδική κίνηση για τη μετοχή στην οποία στάθηκε χθες η στήλη. Στα 2,59 ευρώ (+7,47%) πλέον ο τίτλος, με τις συναλλαγές να συνεχίζουν να αυξάνουν (147 χιλιάδες τεμάχια άλλαξαν χέρια).

Αγγίζει το 18% η απόδοση διημέρου και μένει να φανεί αν θα ακολουθήσει… «παντελόνιασμα». Σε κάθε περίπτωση, βρίσκεται πλέον σε υψηλό 178 μηνών!

 

ΔEΗ: Απαλλαγμένη από «πολιτικά άγχη» η μετοχή στρογγυλοκάθισε πάνω από τα 10 ευρώ, μετρώντας απόδοση 28% σε επίπεδο μήνα. Στα 3,8 δισ. ευρώ η κεφαλαιοποίηση, με τη διοίκηση να έχει δηλώσει πρόσφατα ότι τέλη Σεπτεμβρίου ολοκληρώνει τη συναλλαγή για την Enel Ρουμανίας.

Εν συνεχεία θα επανακαθορίσει τη στρατηγική της. 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v