Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 7 2023

Χρηματιστήριο: Η ελληνική εξαίρεση - Τακτικές... Βακάκη στον Προϋπολογισμό - Σφηνάκια για ACAG, ΟΠΑΠ και ΑΛΜΥ

Χρηματιστήριο: Η ελληνική εξαίρεση - Τακτικές... Βακάκη στον Προϋπολογισμό - Σφηνάκια για ACAG, ΟΠΑΠ και ΑΛΜΥ

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: Οι εποχές όπου οι προβλέψεις των ελληνικών κυβερνήσεων για την πορεία της επόμενης χρονιάς αποδεικνύονταν υπεραισιόδοξες φαίνεται πως ανήκουν στο παρελθόν.

Αντίθετα κατά τα τελευταία χρόνια οι ελληνικοί κρατικοί προϋπολογισμοί χαρακτηρίζονται από… τακτικές «Απόστολου Βακάκη», καθώς οι προβλέψεις που περιλαμβάνονται σε αυτούς αποδεικνύονται σαφώς χαμηλότερες από αυτές που τελικά έρχονται.

Έτσι, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του παρατιθέμενου πίνακα, το 2021 το ΑΕΠ έκλεισε στο +8,4% έναντι πρόβλεψης +4,8% του Προϋπολογισμού, το 2022 στο +5,9% έναντι +2,3% του Προϋπολογισμού. Για φέτος ο πρόεδρος της Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου έκανε λόγο για επίδοση υψηλότερη του 3%, όταν αρχικά ο προϋπολογισμός μιλούσε για +1,8% και η εαρινή αναθεώρηση για +2,3%.

ΥΓ: Να συνεκτιμηθεί ότι η πλειονότητα των αναλυτών και των οίκων στην αρχή κάθε χρονιάς προέβλεπε όλη αυτή την τριετία επιδόσεις ακόμη πιο χαμηλές από τις αναφερόμενες στους κρατικούς προϋπολογισμούς.

 

DIMAND-ΠΑΠΑΛΕΚΑΣ:  Σε συζητήσεις βρίσκονται, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, οι δύο πλευρές, προκειμένου να μεταβιβαστεί στην πλευρά Παπαλέκα ένα από τα -εμβληματικά- ακίνητα, που περιλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο Skyline. Υπενθυμίζεται ότι το SPA που υπέγραψαν όμιλος Alpha και Dimand-Premia για το Skyline προβλέπει την αγορά του 65% της εταιρείας από την P&E Investments, η οποία ελέγχεται κατά 75% από την Dimand και κατά 25% από την Premia.

Η μεταβίβαση του 65% αναμένεται να ολοκληρωθεί τον τρέχοντα μήνα. Μέχρι τότε εκτιμάται ότι θα έχουν εισφερθεί στη Skyline Real Estate και άλλα ακίνητα, με αποτέλεσμα το μετοχικό της κεφάλαιο να ξεπεράσει τα 200 εκατ. ευρώ, από 122 εκατ. ευρώ σήμερα.

 

ΟΠΑΠ: Εντύπωση έκανε στην αγορά η κίνηση της μετοχής. Και αυτό γιατί από σήμερα, οι μετοχές του Οργανισμού ήταν διαπραγματεύσιμες χωρίς το μέρισμα χρήσεως 2022, ήτοι €0,70 ανά μετοχή.

Και ενώ ο τίτλος του ΟΠΑΠ βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τα 15,42 ευρώ (-3,63%), αργότερα ανέκαμψε σημαντικά και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στο υψηλό ημέρας, ήτοι αμετάβλητος.

 

AUSTRIACARD: Ιστορικό υψηλό για τον τίτλο που «στρογγυλοκάθισε» στα 15 ευρώ, με τα κέρδη της χθεσινής συνεδρίασης να φτάνουν το 9,49%. Σχεδόν στο ένα εκατομμύριο ευρώ οι συναλλαγές, με τη βοήθεια και κάποιων μικρών πακέτων.

Η αγορά φαίνεται να αποτιμά θετικά τις κινήσεις για αύξηση της εμπορευσιμότητας, όπως η ΑΜΚ με κεφαλαιοποίηση πάγιων αποθεματικών, μια διαδικασία από την οποία θα προκύψει μία νέα μετοχή για κάθε μία υφιστάμενη.

 

ΑΛΟΥΜΥΛ: Κάτι φάνηκε να κινείται στη μετοχή μετά από εβδομάδες «χαμηλών πτήσεων». Η μετοχή με κέρδη σχεδόν 10% αναρριχήθηκε στα 2,41 ευρώ, με την κεφαλαιοποίηση να φτάνει πλέον τα 78,1 εκατ. ευρώ.
Εγινε μάλιστα και με όγκο για τα δεδομένα της μετοχής, καθώς 94.000 τεμάχια σε μια συνεδρίαση είχε να αλλάξει από τις αρχές Φεβρουαρίου.

Τότε είχε πετύχει τα υψηλά έτους, στα 2,495 ευρώ.

 

ΘΕΩΝΗ: Ένεση ρευστότητας 6,75 εκατ. ευρώ στη γνωστή εταιρεία εμφιαλωμένου νερού. Η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου αποφασίστηκε τον περασμένο Μάρτιο, ανεβάζοντας το ύψος του στα 10,211 εκατ. ευρώ.

Η εταιρεία προγραμματίζει επενδύσεις 10 εκατ. ευρώ και η νέα γραμμή παραγωγής, σύμφωνα με τη διοίκησή της, θα αυξήσει 130% την παραγωγική δυναμικότητα της εταιρείας σε PET και βιοδιασπώμενα μπουκάλια.

 

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: Συνεχίζει να είναι σε μεγάλα… κέφια η αγορά, εξάπτοντας τις προσδοκίες ακόμη και σε μέρες που οι ξένες αγορές χαρακτηρίζονται από χλιαρότητα, ενίοτε και αρνητικά πρόσημα. Το χθεσινό +2,2% ήρθε με τις ευρωπαϊκές αγορές να κινούνται αδιάφορα και χαρακτηρίστηκε από τζίρο σχεδόν 143 εκατ. ευρώ, με τις τράπεζες να «παρτάρουν» κανονικά, με ποσοστά από 3,13% (ΕΥΡΩΒ) έως και 4,49% (για την Αlpha που ανακοινώνει σήμερα το νέο στρατηγικό σχέδιο 2023-25).

Oι προσδοκίες της αγοράς δεν είναι αβάσιμες, έστω κι αν ενισχύονται κι από τα «χαρμόσυνα» μηνύματα που μοιράζει η συγκεκριμένη προεκλογική περίοδος. Πέραν της αναμενόμενης πλέον πολιτικής σταθερότητας, η χώρα μας δείχνει να βρίσκεται σε διαφορετική φάση (προς το καλύτερο) από την υπόλοιπη Ευρώπη.

Κάτι που αντικατοπτρίζεται και στους δείκτες οικονομικού κλίματος, καθώς ο ελληνικός είναι σταθερά σε πολύ υψηλότερα επίπεδα από ό,τι στις άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες: 108,1 στην Ελλάδα τον Μάιο (έναντι 108,7 τον Απρίλιο), με την Ευρωζώνη να βρίσκεται στις 96,5 μονάδες, όταν τον προηγούμενο μήνα ήταν στις 99! Στους μεγάλους χαμένους της περιόδου, ισχυρές χώρες όπως η Ισπανία και η Γερμανία. Στις παραπάνω δύο χώρες είχαμε πτώση του δείκτη οικονομικού κλίματος κατά -3,0 και -2,9 αντίστοιχα. Σύμφωνα εξάλλου με φρέσκα στοιχεία, οι επιχειρηματικές πτωχεύσεις στην Ισπανία αυξήθηκαν τον Μάιο κατά… 31% σε σχέση με πέρυσι!

Ναι, έχουμε γίνει σε πολλά «ελληνική εξαίρεση», από εκεί που ήμασταν το «μαύρο πρόβατο». Αρκεί όμως να κρατήσει, διότι κατά ένα μέρος, αυτό οφείλεται και στο «πιεσμένο ελατήριο» από τα έτη κρίσης που προηγήθηκαν.

Μην ξεχνάμε ότι η ανάπτυξη των τελευταίων ετών συνοδεύεται και από… ξεχείλωμα στο έλλειμμα του ισοζυγίου πληρωμών (πέρα από την επίπτωση των ενεργειακών τιμών κ.λπ.), δείχνοντας ότι αυτό το ρημάδι το παλιό οικονομικό μοντέλο που στηριζόταν στην κατανάλωση ΔΕΝ έχει αλλάξει ακόμη!

 

ΕΛΑΙΩΝΑΣ: Η ΑΕΠ Ελαιώνας αποτελεί μικτή εταιρεία των Alpha Bank και Πειραιώς, στην οποία περιήλθε από τη Βωβός έκταση 43,2 στρεμμάτων στον Ελαιώνα, μαζί με το υπό κατασκευή εμπορικό κέντρο βάσει της συμφωνίας εξυγίανσης. Και παράλληλα, όπως θα διαβάσετε, εξασφάλισε ένα… πινγκ πονγκ με τον ΦΠΑ.

Η εταιρεία, ως διάδοχος του εμπορικού κέντρου, που έμεινε «κουφάρι» όταν πτώχευσε η Βωβός, κατέβαλε στο Δημόσιο 6,4 εκατ. ευρώ, που αφορά σε επιστροφή ΦΠΑ κατασκευαστικής περιόδου, την οποία είχε εισπράξει η Βωβός. Και αυτό επειδή, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, εφόσον ο φορολογούμενος δεν κάνει χρήση του ακινήτου εντός 10ετίας, προκύπτει υποχρέωση επιστροφής ΦΠΑ, ο οποίος εισπράχθηκε κατά την κατασκευαστική περίοδο.

Στην περίπτωση του εμπορικού κέντρου στον Βοτανικό, οι δαπάνες πραγματοποιήθηκαν στις χρήσεις 2007-08. Ως εκ τούτου, με την παρέλευση 10ετίας η ΑΕΠ Ελαιώνας επέστρεψε τα 6,4 εκατ. ευρώ, παρότι η ίδια απέκτησε το ακίνητο ως αποτέλεσμα συμφωνίας εξυγίανσης.

Η εταιρεία προσέφυγε στο Τριμελές Διοικητικό Εφετείο Αθηνών, το οποίο έκρινε ότι για τον διακανονισμό ΦΠΑ του ένδικου ακινήτου η δεκαετία αρχίζει να μετρά από την 29η Απριλίου του 2013, όταν υπογράφηκε το προεδρικό διάταγμα για τη διπλή ανάπλαση! Οπότε τα 6,4 εκατ. ευρώ επιστράφηκαν στην εταιρεία από το Δημόσιο.

Φέτος, όμως, τον Απρίλιο συμπληρώθηκε 10ετία από την έκδοση του Π.Δ. και η «Ελαιώνας» δεν έχει κάνει χρήση του ακινήτου. Λογικά επέστρεψε για δεύτερη φορά τον ΦΠΑ των 6,44 εκατ. ευρώ. Σε δουλειά να βρισκόμαστε…

Υ.Γ. Η ΑΕΠ Ελαιώνας έχει αναλάβει την υποχρέωση κατασκευής των εγκαταστάσεων του ερασιτέχνη ΠΑΟ (γήπεδο μπάσκετ/βόλεϊ, χάντμπολ, αίθουσες για πυγμαχία, πάλη, άρση βαρών κ.ά.) σε οικόπεδο ιδιοκτησίας του Δήμου Αθηναίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v