Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 9 2023

Εκλογές, «γκάφες» και… ασθενοφόρα - Η Βαρβαρέσος και ο εκατομμυριούχος - Σφηνάκια για Centric, Λάμψα

Εκλογές, «γκάφες» και… ασθενοφόρα - Η Βαρβαρέσος και ο εκατομμυριούχος - Σφηνάκια για Centric, Λάμψα

ΕΚΛΟΓΕΣ: Από 39,2% έως 43,2% δίνει η φρέσκια δημοσκόπηση της MRB στη Νέα Δημοκρατία και αυτοδυναμία με περίπου 160 έδρες, σε μια Βουλή που εμφανίζεται επτακομματική.

Όπως γράψαμε και χθες, απόλυτα νούμερα δύσκολο να βγουν από τους δημοσκόπους καθώς υπάρχει πάντα το περιθώριο στατιστικού/δειγματοληπτικού λάθους. Ουσιαστικά πάντως από τα μεσοδιαστήματα των ποσοστών που έδωσε, ωφελημένο έστω και ελαφρά (41,2 αντί 40,8%) βγαίνει κυρίως το έως πρότινος κυβερνών κόμμα. Μαζί με Πλεύση και Νίκη βεβαίως βεβαίως, που φαίνεται να μπαίνουν στη Βουλή με τα… τσαρούχια.

ΣΥΡΙΖΑ στα ίδια, ομοίως και το ΠΑΣΟΚ. Σαν να κάνουν επιτόπιο τροχαδάκι…

 

ΓΚΑΦΕΣ: Στο μεταξύ, σε διαγωνισμό… γκάφας επιδίδονται προεκλογικά υψηλόβαθμα και μη στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας, σε πολύ ευαίσθητα για την κοινή γνώμη θέματα. Πρώτο... βραβείο στον Νίκο Φίλη του ΣΥΡΙΖΑ, που θεώρησε την τρέχουσα προεκλογική περίοδο ιδανική για να μιλήσει περί τουρκικής μειονότητας στη Θράκη.

Αν τον ρωτήσετε, θα σας πει ίσως ότι παλαιότερα, ακόμη και τη δεκαετία του 1950, το ελληνικό κράτος αναγνώριζε επισήμως την ύπαρξη τουρκικής μειονότητας (σχετικό εμπεριστατωμένο άρθρο του 2022, όχι βεβαίως του κ. Φίλη, στην Καθημερινή), ασχέτως αν τώρα μιλάμε για «μουσουλμανική» μειονότητα και «τουρκογενείς».

Αυτό όμως που υποθέτουμε γνωρίζει πολύ καλύτερα από μας, είναι οι επιπτώσεις τέτοιων δηλώσεων μεσούσης της προεκλογικής περιόδου κι ενώ το κόμμα του έχει βρεθεί στη δίνη κατηγοριών για υποστήριξη βουλευτών του από το τουρκικό προξενείο στη Θράκη.

Στην καλύτερη περίπτωση, ο προσωπικός θόρυβος τον ενδιαφέρει περισσότερο από τη συλλογική προσπάθεια. Στη χειρότερη, το κάνει επίτηδες όπως τον κατηγορούν πλέον ανοιχτά κάποιοι «σύντροφοι».

 

ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΑ: Πάμε τώρα στη Νέα Δημοκρατία, που έχει βρεθεί μπροστά στη «στραβή» των ασθενοφόρων, μετά από τρεις απανωτούς θανάτους ασθενών κι ενώ είναι γνωστό από τις δημοσκοπήσεις ότι το θέμα της Υγείας θεωρείται κορυφαίο από τους ψηφοφόρους.

Σε αυτό το timing, κι ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλάει συνέχεια (και πολύ καλά κάνει) για τις νέες πρωτοβουλίες που θα πάρει στο ΕΣΥ, ο υποψήφιος βουλευτής Ευβοίας Σπύρος Πνευματικός θεώρησε σκόπιμο να κάνει στον ΣΚΑΪ περισπούδαστες αναλύσεις (στο ραδιόφωνο!) για το μεγάλο κόστος που έχουν οι ιατρικές πράξεις σε βαριά ασθενείς (καρκινοπαθείς κ.λπ.) που δεν έχουν μεγάλες πιθανότητες επιβίωσης, προτείνοντας εν πολλοίς, περικοπέs!

Μηδέν ενσυναίσθηση ο άνθρωπος. Κι όπως αναμενόταν, έγινε χαμός στα social media, με αποτέλεσμα να έρθει μετά η συγγνώμη και τα περί παρερμηνείας.

Από κοντά και έτερος υποψήφιος, ο πολύ πιο γνωστός και έμπειρος Γιώργος Κουμουτσάκος, που βγήκε στο Mega, κι ενώ στην αρχή το πήγαινε καλά, λέγοντας τις πολιτικές δικαιολογίες που επιβάλλονται, στριμώχτηκε λίγο από τους δημοσιογράφους και το γύρισε στο αμίμητο: «Υπάρχει όμως μια κατατεθειμένη λαϊκή αποδοχή της τάξεως του 40% πριν 10 μέρες. Αυτά έχουν κριθεί. Ήταν μέσα στον απολογισμό που καταθέσαμε πριν την 21η Μαΐου και οδήγησε στο αποτέλεσμα που οδήγησε».

Ήταν η ανυπαρξία ασθενοφόρων στα νησιά και οι θάνατοι, μέσα στον απολογισμό που υπερψηφίστηκε; Πώς τα λες έτσι αυτά, βρε Γιώργο μας; Τόσα χρόνια πολιτικός είσαι, δεν ακούς τον Κυριάκο που λέει και ξαναλέει ότι η κάλπη είναι άδεια;

 

ΒΑΡΒΑΡΕΣΟΣ: Ακούγεται στην αγορά ότι «εκατομμυριούχος» από την Ουκρανία έχει εκδηλώσει αρχικό ενδιαφέρον για την απόκτηση της εισηγμένης νηματουργίας, χωρίς αυτή τη στιγμή να είναι γνωστό σε ποιο σημείο βρίσκονται οι σχετικές συζητήσεις.

Πάντως, το μόνο βέβαιο είναι πως πιστώτριες τράπεζες και ΔΕΗ είναι πρόθυμες (ποιώντας προφανώς την ανάγκη φιλοτιμία) να προχωρήσουν σε γενναίες παραχωρήσεις.

 

ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΚΟΥΡΤΑΛΗΣ: Μετά από μακρόχρονη (δεκαετίες ολόκληρες) και επιτυχημένη παρουσία αποχωρεί από την προεδρία του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Κλωστοϋφαντουργίας (ΣΕΒΚ).

Οι γνωρίζοντες τονίζουν ότι εδώ και πολλά χρόνια ο Ελ. Κούρταλης είχε προτρέψει τους «νεότερους» να μπουν μπροστά και να τον αντικαταστήσουν, πλην όμως ουδείς θεωρούσε τον εαυτό του καταλληλότερο για τη συγκεκριμένη θέση.

Ζητούμενο τώρα, σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία για τον κλάδο, η εύρεση αντικαταστάτη.

 

NESTLE: Θες οι ανατιμήσεις, η στροφή στα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας ή ο «απεγκλωβισμός» από το σπίτι, η ουσία είναι πως οι πωλήσεις της C.P.W. ΕΛΛΑΣ, της εταιρείας του ομίλου που δραστηριοποιείται στα δημητριακά πρωινού, υποχώρησαν ελαφρά το 2022 στα 38,9 εκατ. ευρώ.

Οι μέτοχοι, πάντως, δεν πρέπει να ανησυχούν αφού τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν, επίσης οριακά, στα 3,211 εκατ. ευρώ και θα λάβουν μέρισμα 3,2 εκατ. ευρώ, όσο και αυτό που μοιράστηκε για τη χρήση του 2021.

 

ΛΑΜΨΑ: Εισήγηση για επέκταση του σκοπού της εισηγμένης κατέθεσε το ΔΣ στην τακτική γενική συνέλευση της 29ης Ιουνίου.

Προτείνεται επέκταση στον τομέα της μίσθωσης επιπλωμένων διαμερισμάτων (βραχυχρόνιες μισθώσεις) και προσθήκη δυνατότητας απόκτησης και εκμετάλλευσης τουριστικών επιχειρήσεων οιασδήποτε μορφής (συνεδριακά κέντρα, SPA, αθλητικές εγκαταστάσεις, εγκαταστάσεις αναψυχής).

Επίσης, προτείνεται σειρά δευτερευουσών τροποποιήσεων στον σκοπό της εταιρείας.

 

CENTRIC: Αντέδρασε και μάλιστα με όγκο χθες ο τίτλος. Κλείσιμο στο 0,3 ευρώ με άνοδο 5,17% και συναλλαγές 860 χιλιάδες τεμάχια (αξίας 262 χιλ. ευρώ), που είχε να δει από την 9η Φεβρουαρίου. 

Χαμηλές, πάντως, οι έως τώρα πτήσεις του τίτλου, με απόδοση μόλις 10% το τελευταίο εξάμηνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v