Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 10 2023

Εκλογές: Ο Κασιδιάρης μπερδεύει τα προγνωστικά- Τσίπρας: Ως άλλος… Παπανδρέου και στο λάθος!

Εκλογές: Ο Κασιδιάρης μπερδεύει τα προγνωστικά- Τσίπρας: Ως άλλος… Παπανδρέου και στο λάθος!

ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ: Μπερδεύει αρκετά το εκλογικό σκηνικό η κίνηση του φυλακισμένου στελέχους της Χρυσής Αυγής, να δώσει πλήρη υποστήριξη στο περίπου ανύπαρκτο έως τώρα κόμμα «Σπαρτιάτες» κάποιου Βασίλη Στίγκα. Ήδη τα «κανάλια» του Κασιδιάρη και του κόμματος «Ελληνες» στα social media, τα οποία αριθμούν πάνω από 140.000 χρήστες, έχουν αρχίσει και προμοτάρουν αυτή την στήριξη.

Το ερώτημα είναι τι συνέπειες μπορεί να έχει αυτό στην εκλογική αριθμητική. Παρότι μένουν περίπου 15 μέρες ως τις κάλπες, οι οπαδοί του θέλουν να πιστεύουν ότι θα περάσει το όριο του 3%, ενώ κάποιοι κάνουν λόγο -για πρώτη φορά- και για οκτακομματική Βουλή.

Θεωρητικά κάτι τέτοιο δεν είναι απίθανο. Στις προηγούμενες εκλογές το ποσοστό των κομμάτων που δεν πέρασαν το όριο έφτασε το 16%, με πέντε κόμματα εντός Βουλής Αν υποθέσουμε λοιπόν ότι άλλα τρία κόμματα λαμβάνουν στις επόμενες εκλογές μέσο ποσοστό της τάξεως του 4%, ενώ όσοι μπήκαν στη Βουλή στις αμέσως προηγούμενες, κινηθούν αθροιστικά περίπου στα ίδια, τότε υπάρχει περιθώριο οκτώ κόμματα να περάσουν τον πήχη, κι ένα ποσοστό 4% να μείνει εκτός Βουλής.

Πρακτικά όμως, υπάρχουν ερωτήματα, όχι μόνο για την εμβέλεια που θα έχει η στήριξη Κασιδιάρη στην άνοδο του άγνωστου κόμματος, αλλά και στο κατά πόσον θα κόψει ψήφους από άλλα ακροδεξιάς απόκλισης κόμματα, όπως η Ελληνική Λύση και η ΝΙΚΗ.

Με άλλα λόγια υπάρχει και το -ίσως πιο πιθανό- σενάριο, η υποστήριξη Κασιδιάρη να «πολυδιασπάσει» τον χώρο που παίζει πολύ με το τρίπτυχο «πατρίς-θρησκεία οικογένεια». Με αποτέλεσμα π.χ. να μείνουν έξω οι «Σπαρτιάτες» αλλά και κάποιο ακόμη κόμμα, κάτι που θα διευκολύνει την αυτοδυναμία του πρώτου κόμματος.
Μεγάλο ερώτημα επίσης, το οποίο προς το παρόν δεν έχει απαντηθεί, σε τι ποσοστό οι φανατικοί του Κασιδιάρη απείχαν από την προεκλογική διαδικασία, όταν ο ίδιος απέφυγε να συνταχθεί με άλλο κόμμα.

Δεδομένου ότι οι μέρες δεν είναι πολλές, μέχρι την 25η Ιουνίου, δεν αποκλείεται καθόλου καθαρή απάντηση στα ερωτήματα αυτά να έχουμε μετά το άνοιγμα της κάλπης.

 

ΤΣΙΠΡΑΣ: Δεν κρατήθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Ακόμη και για την ομολογία του λάθους του, στην καθιέρωση της απλής αναλογικής -στην οποία μπήκε πλέον «ταφόπλακα», τουλάχιστον για το προσεχές μέλλον- χρησιμοποίησε την ιστορική φράση του Ανδρέα Παπανδρέου για τους λανθασμένους χειρισμούς του στο Κυπριακό «Μea Culpa». Πως να μην τον έχουν στη μπούκα όσοι παραμένουν στον ΠΑΣΟΚ;

Λεπτομέρεια για τους νεότερους: Το… ορίτζιναλ «Mea Culpa» του Ανδρέα είχε λεχθεί το 1988 με πολιτικό αντίπαλο τότε τον πατέρα του Κυριάκου, Κωνσταντίνο Μητσοτάκη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v