Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 16 2023

Πολιτικοί «στην γκλίτσα του τσοπάνη» - Υποκλοπές: Ηρθε η (πρώτη;) λυπητερή - Σφηνάκια για ΑΛΜΥ, ΒΙΟΚΑ, ΑΝΔΡΟ

Πολιτικοί «στην γκλίτσα του τσοπάνη» - Υποκλοπές: Ηρθε η (πρώτη;) λυπητερή - Σφηνάκια για ΑΛΜΥ, ΒΙΟΚΑ, ΑΝΔΡΟ

ΥΠΟΚΛΟΠΕΣ: Δεν είχαν μεν ιδιαίτερη επίπτωση στην ψήφο των πολιτών κι έχουν φύγει από την τρέχουσα προεκλογική επικαιρότητα, αποτελούν όμως μελανό σημείο για τη χώρα μας στο διεθνές σκηνικό. Χθες, ήρθε πλέον εντελώς επίσημη… λυπητερή.

Το ψήφισμα του ευρωκοινοβουλίου, το οποίο δεν μας κατατάσσει βεβαίως στην ίδια κατηγορία με την Ουγγαρία και την Πολωνία, τα γνωστά «μαύρα πρόβατα» της ΕΕ σε θέματα «κράτους δικαίου», ούτε όμως και σε «light» θέση όπως την Ισπανία και την Κύπρο.

Ψήφισμα, σημειωτέον, που πέρασε με 411 υπέρ, 97 κατά και 37 αποχές.

Είμαστε θα λέγαμε στη μέση, με πολυάριθμες ειδικές συστάσεις προς την Ελλάδα «να αποκαταστήσει επειγόντως και να ενισχύσει τις θεσμικές και νομικές διασφαλίσεις, να καταργήσει τις άδειες εξαγωγής που δεν συμμορφώνονται με το δίκαιο της ΕΕ για τον έλεγχο των εξαγωγών, καθώς και να σεβαστεί την ανεξαρτησία της ελληνικής Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ)».

Μεταξύ άλλων το Ευρωκοινοβούλιο ζητάει να φύγει η ΕΥΠ από τον άμεσο έλεγχο του εκάστοτε πρωθυπουργού, να αλλάξει η νομοθεσία ώστε να ενημερώνονται άμεσα (εφόσον το ζητήσουν) παρακολουθούμενοι που ολοκληρώθηκε η εντολή παρακολούθησής τους, να διασφαλιστεί η ανεξαρτησία των διαφόρων αρχών που εμπλέκονται σε τέτοια θέματα, αλλά και ο κοινοβουλευτικός έλεγχος, χωρίς το πρόσχημα (σ.σ. ρητή αναφορά στο ψήφισμα, όχι δική μας λέξη) της προστασίας του απορρήτου (περισσότερα εδώ για τις 12 αλλαγές).

Όσο ισχυρό λοιπόν κι αν είναι το αποτέλεσμα των εκλογών, είναι πλέον σαφές ότι στην Ευρώπη θα παρακολουθήσουν από κοντά τα αποτελέσματα των δικαστικών ερευνών για τις υποκλοπές (οι οποίες φαίνονται να χρονίζουν, κατά τη συνήθεια της ελληνικής Δικαιοσύνης), αλλά και τα ευρύτερα θεσμικά θέματα.

Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση της γνωστής πλέον και στην Ελλάδα ευρωβουλευτού (και εισηγήτριας της αρμόδιας επιτροπής) Σόφι Ιντ'Βελντ (φωτ.), που έχει ανοίξει κανονικότατο μέτωπο. Στο θέμα των υποκλοπών, είναι (για να χρησιμοποιήσουμε μια όχι και τόσο κομψή έκφραση), σαν τον… σκύλο που δάγκωσε το κόκαλο και δεν το αφήνει με τίποτα:

«Αναμένω από την Επιτροπή και το Συμβούλιο να μας αναφέρουν, πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές, πώς σκοπεύουν να δώσουν συνέχεια σε κάθε μία από τις συστάσεις. Θα φροντίσουμε να εφαρμοστούν. Τώρα ξεκινάει η δουλειά». 

 

ΠΕΙΡΑΙΩΣ-IOLCUS INVESTMENTS: Η Τράπεζα συμφώνησε πέρυσι την εξαγορά του 100% της Iolcus Investments, συμφερόντων Αχ. Κοντογούρη (φωτ.).

Η μεταβίβαση πιστοποιήθηκε φέτος και στις 25 Μαΐου το Δ.Σ της Iolcus ενημέρωσε ότι μοναδικός μέτοχος πλέον της εταιρείας είναι η Τράπεζα Πειραιώς

Ο Αχ. Κοντογούρης είναι νυν ανώτερος Γενικός Διευθυντής της μονάδας Wealth & Asset Management του ομίλου.

 

ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ: Είχαμε το θέμα της μειονότητας στη Θράκη, που ξεκίνησε με πρωτοβουλία της Ν.Δ. κι άρχισε να καταλαγιάζει όταν βγήκε στον «αφρό» και υπόθεση δικού της υποψήφιου βουλευτή, του Μουσταφά Κατραντζή, που μιλούσε κι εκείνος για τουρκική μειονότητα.

Τώρα, με πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ, άρχισε το «ξεκατίνιασμα» στο μεταναστευτικό και τις ενέργειες έρευνας και διάσωσης, σε σχέση με ένα από τα τραγικότερα ναυάγια στη Μεσόγειο.

Σε αμφότερες τις περιπτώσεις, τα τυχόν προεκλογικά οφέλη θα έπρεπε να ωχριούν μπροστά στη ζημία που μπορεί να κάνει στη χώρα η άτσαλη αναμόχλευση τόσο ευαίσθητων θεμάτων.

Ξυνόμαστε στην γκλίτσα του τσοπάνη…

 

 ΥΔΡΟΓΕΙΟΣ: Τα 50 χρόνια επιτυχημένης πορείας κλείνει φέτος η ασφαλιστική, με την παραγωγή να «τρέχει» μέχρι τώρα με +6% σε σχέση με πέρυσι (+5% στο αυτοκίνητο και +17% στις λοιπές γενικές καλύψεις).

Η ιστορική ασφαλιστική εταιρεία με παρουσία σε Ελλάδα και Κύπρο κατέχει την 3η θέση σε ό,τι αφορά τα σκάφη αναψυχής και την 5η θέση ως προς τον αριθμό των ασφαλισμένων οχημάτων, διαθέτοντας πάνω από 400.000 πελάτες και υψηλό δείκτη φερεγγυότητας.

Σε τουλάχιστον δύο περιπτώσεις έχει δεχτεί πρόταση εξαγοράς από εταιρείες του εξωτερικού (Ελβετία και Γαλλία).

 

ALPHA TRUST ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ: Αυξημένος είναι το τελευταίο δίμηνο ο όγκος των συναλλαγών της μετοχής στο ταμπλό του ΧΑ, με την εσωτερική αξία της ΑΝΔΡΟ να έχει ανεβεί κατά 20,2% στο φετινό πεντάμηνο.

Το discount παραμένει υψηλό (εσωτερική αξία 8,19 ευρώ στις 31/5/2023 χθεσινό κλείσιμο 6,96 ευρώ).

Οι κυριότερες τοποθετήσεις εστιάζονται κατά σειρά στις μετοχές των Quest Holdings, Τιτάν, Viohalco, Πετρόπουλος, Jumbo, Πλαστικά Θράκης, Alpha Bank, ΟΤΕ, Entersoft και Flexopack.

 

ΑΛΟΥΜΥΛ-ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ: Μετοχές για χρόνια ξεχασμένες από το ευρύ επενδυτικό κοινό έχουν μετατραπεί στις μέρες μας σε «καυτά stories» που προσφέρουν γρήγορες αποδόσεις.

Ενδεικτικό το παράδειγμα του κλάδου διέλασης αλουμινίου, με τις εισηγμένες Αλουμύλ και Βιοκαρπέτ (μέσω της θυγατρικής της Exalco) να κερδίζουν αντίστοιχα 35,5% και 68,2% από την αρχή του χρόνου.

Όσο και αν κάποιοι πιθανολογούν ότι τα φετινά τους κέρδη θα είναι χαμηλότερα από τα περυσινά, ή επισημαίνουν ότι ο δανεισμός των ομίλων εξακολουθεί να είναι σημαντικός, οι μεσομακροπρόθεσμες προοπτικές του κλάδου διαγράφονται θετικές, ιδίως αν συνεκτιμηθούν η προβλεπόμενη ανάπτυξη των επενδύσεων στην Ελλάδα, καθώς και οι δουλειές που έχουν ανοίξει οι συγκεκριμένοι όμιλοι στο εξωτερικό.

Ειδικότερα τώρα για τη Βιoκαρπέτ, εντύπωση προκαλούν τόσο η φετινή χρηματική διανομή (επιστροφή κεφαλαίου) μετά από πολλά πολλά χρόνια, όσο και η διάθεση «κομματιών» από τους βασικούς μετόχους σε τρίτους.

Οψόμεθα…

ΥΓ: Πολύ σημαντική η θέση της Βιoκαρπέτ και στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v