Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 16 2023

Real Estate: Πότε θα λυγίσει η ελληνική «θωράκιση» - Το metric που κοιτά το έξυπνο χρήμα - efood: Χρυσός για τη... μαμά

Real Estate: Πότε θα λυγίσει η ελληνική «θωράκιση» - Το metric που κοιτά το έξυπνο χρήμα - efood: Χρυσός για τη... μαμά

ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΚΟΚΚΑΛΗΣ: Ο επιχειρηματίας, που συμπλήρωσε πενήντα ολόκληρα χρόνια στις εταιρείες του ομίλου, έχει δυνάμεις και σκέψεις.

Δίνοντας το παρών στη Γενική Συνέλευση της Intracom, με μια λέξη επιβεβαίωσε σχεδιασμούς για απόκτηση ποσοστού στην Intralot, δίνοντας το στίγμα ότι κρατά ακόμα τα ηνία και ξέρει τι θέλει για τον όμιλο που έχει σχεδιάσει και εξελίξει.

«Έχω κάποιες δυνάμεις ακόμη και κάποιες σκέψεις, κυρίως όμως θέλουμε να επιλέξουμε νέα παιδιά για να μπορέσουν να συνεχίσουν το έργο που ξεκίνησε η Intracom», είπε «απαντώντας» σε όσους τον θέλουν κατά καιρούς «εκτός».

Μένει να δούμε τις εξελίξεις. Χθες πάντως η Intralοt έκλεισε με απώλειες σχεδόν 6% (0,63 ευρώ), ενώ η Intracom διέκοψε το ανοδικό σερί διορθώνοντας στα 2,11 ευρώ ή 1,86% χαμηλότερα.

 

ΕΞΥΠΝΟ ΧΡΗΜΑ: Ιδιαίτερα επίκαιρο μετά τη χθεσινή αύξηση επιτοκίων της ΕΚΤ και τη δήλωση της Κριστίν Λαγκάρντ ότι έχει κι άλλο πάνω τον Ιούλιο. Όσο ανεβαίνουν τα επιτόκια τόσο περισσότερο ασχολούνται οι οργανωμένοι μεγαλοεπενδυτές με ένα συγκεκριμένο metric, τουλάχιστον στις εταιρείες που έχουν σημαντικά δάνεια.

To «περιθώριο» EBITDA, δηλαδή τα κέρδη προ φόρων, τόκων αποσβέσεων κ.λπ., ως ποσοστό του τζίρου. Όταν το ποσοστό αυτό είναι χαμηλό και τα δάνεια είναι πολλά, μεγαλώνει ο κίνδυνος «να φάει η φακή το λάδι», που έλεγαν οι παλαιότεροι. Ιδίως σε περιβάλλον ανοδικών πιέσεων σε μισθούς και λοιπά κόστη, από τις πρώτες ύλες έως τα μεταφορικά.


REAL ESTATE: Τη θυμηθήκαμε κι αυτή την αγορά με τη νέα αύξηση των επιτοκίων, που συνδυάζεται με την άνοδο στα κόστη κατασκευής. Ο τομέας πιέζεται τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη, χωρίς όμως -προς το παρόν- να υφίστανται αντίστοιχες τάσεις και στη χώρα μας.

Η αγορά δείχνει «θωρακισμένη», για να χρησιμοποιήσουμε μια έκφραση του συρμού. Κάποιοι εγχώριοι ειδικοί εκτιμούν ότι αν η αναταραχή στο εξωτερικό έχει λήξει μέχρι το τέλος του έτους, δεν θα υπάρξουν ιδιαίτερες επιπτώσεις για την Ελλάδα, καθώς οι τιμές εδώ (με ελάχιστες εξαιρέσεις) είναι ακόμη αισθητά χαμηλότερες σε σύγκριση με τις ξένες αγορές.

Αν όμως η αναταραχή και οι πιέσεις στο εξωτερικό συνεχιστούν για μεγαλύτερο διάστημα, τότε η θωράκιση μάλλον θα διασπαστεί.

 

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Φαβορί για το υπουργείο Οικογένειας που θα συσταθεί για πρώτη φορά, εφόσον η ΝΔ επικρατήσει στις επικείμενες εκλογές, θεωρείται η Σοφία Ζαχαράκη.

Η στήλη πληροφορείται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει «μαρκάρει» το όνομα της πρώην υφυπουργού Τουρισμού και αναμένεται να την αναβαθμίσει.

Μην ξεχνάτε ότι η κ. Ζαχαράκη σάρωσε σε σταυρούς στην Ανατολική Αττική, ξεπερνώντας Μάκη Βορίδη και Στέλιο Πέτσα...

 

ΠΑΓΚΡΗΤΙΑ: Στα χέρια της τράπεζας περιήλθε, μετά από ανεξάρτητο πλειοδοτικό διαγωνισμό, που επικυρώθηκε από απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ηρακλείου, το σύνολο του ενεργητικού της «Ανώνυμη Εταιρεία Τουριστικών Επιχειρήσεων Δημήτριος Μιχαλάκης ΑΕ».

Τα ακίνητα της εταιρείας αναγνωρίστηκαν στην εύλογη αξία, βάσει έκθεσης αποτίμησης ανεξάρτητου εκτιμητή και διενεργήθηκε αναστροφή 12,86 εκατ. ευρώ.

Οι εξασφαλίσεις που περιήλθαν στα χέρια της Παγκρήτιας αφορούν σε εμπορικά ακίνητα και κάποια οικιστικά.

 

EFOOD: Ότι η Online Delivery (κατά κόσμον efood) αποτελεί χρυσοτόκο όρνιθα για τη γερμανικών συμφερόντων Delivery Hero είναι κοινό μυστικό. Παραδείγματος χάριν πέρυσι η ελληνική θυγατρική μοίρασε στη μητρική μέρισμα 20 εκατ. ευρώ και φέτος θα στείλει 22 εκατ. ευρώ.

Όμως η «ένεση» προς τη μητρική δεν περιορίζεται μόνο σε αυτό. Πριν από λίγες ημέρες, όπως έμαθε η στήλη, η γενική συνέλευση της 100% ελληνικής θυγατρικής αποφάσισε τη χορήγηση ειδικής άδειας για την κατάρτιση συναλλαγής ανάμεσα στην Online Dellivery στην Delivery Hero SE.

Με απλά λόγια, η Online Dellivery πρόκειται να χορηγήσει δάνειο 20 εκατ. ευρώ προς τη γερμανική μητρική.

Θα είναι 5ετούς διάρκειας...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v