Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 10 2023

Ο… σκόρερ Φλωρίδης και οι υπουργικές ντρίμπλες - Κόβει «φέτες» και πουλά NPEs η Intrum - Αντί μπινελίκια… μέτρα

Ο… σκόρερ Φλωρίδης και οι υπουργικές ντρίμπλες - Κόβει «φέτες» και πουλά NPEs η Intrum - Αντί μπινελίκια… μέτρα

ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Αυτογκόλ ιστορικού μεγέθους «με το καλημέρα», για το νέο υπουργό Δικαιοσύνης, που έσπευσε να δηλώσει ότι θα καταργήσει το ιδιόμορφο ακαταδίωκτο των τραπεζιτών, που ψήφισε η… κυβέρνηση στην προηγούμενη θητεία της.

Δύσκολο να υπερασπιστεί κάποιος το επιχείρημα που πρόβαλαν κυβερνητικοί κύκλοι ότι πρόκειται για «προσωπικές απόψεις», άνευ ουσίας, όταν αυτές εκφράζονται από τον αρμόδιο υπουργό, στη διαδικασία των προγραμματικών δηλώσεων! Ορθά το επισήμανε ο ΣΥΡΙΖΑ, που μέσα στη δυστυχία του, βρήκε αφορμή να κάνει ένα μικρό πάρτι με το περιστατικό.

Επί της ουσίας του θέματος, μάλλον έχει δίκιο ο υπουργός, το ίδιο θα σας πουν πολλοί έγκριτοι νομικοί αλλά και παράγοντες της αγοράς (πλην τραπεζιτών ενδεχομένως). Ότι η διάταξη θα πρέπει να καταργηθεί. Πολιτικά όμως, χειρότερη αρχή δεν θα μπορούσε να γίνει για τον Γιώργο Φλωρίδη, τον οποίο πολλοί original νεοδημοκράτες, μέσα στο σύστημα εξουσίας, δεν θέλουν να τον βλέπουν ούτε... ζωγραφιστό.

Επιβαρυντικό στοιχείο για τον κ. Φλωρίδη, λόγω χαρτοφυλακίου, το γεγονός ότι έδειξε να μη γνωρίζει πως την επίμαχη διάταξη την ψήφισε κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας κι όχι ο ΣΥΡΙΖΑ! Ιδίως όταν είχε γίνει ένα από τα θέματα-σημαία της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Μας βγήκε σκόρερ από την… ανάποδη, ελπίζουμε όμως στο μέλλον να βρει τον ρυθμό του, γιατί ο τομέας της Δικαιοσύνης χρήζει άμεσης και ουσιαστικής αναμόρφωσης.

Υ.Γ.: Ακούμε, πάντως, ότι υπάρχουν σκέψεις στην κυβέρνηση για κατάργηση του ακαταδίωκτου των τραπεζιτών, αλλά δεν έχουν… ωριμάσει.

 

ΥΠΟΥΡΓΟΙ: Το τι υποσχέθηκαν με τις προγραμματικές θα το διαβάσετε σε άλλες στήλες. Εμείς θα περιοριστούμε στα παραλειπόμενα. Στις ντρίπλες των υπουργών για «ακανθώδη» θέματα.

Προσέξαμε ότι ο αρμόδιος υπουργός Θόδωρος Σκυλακάκης είχε μόνο μια αποστροφή στο πιο δύσκολο ζήτημα της λεγόμενης πράσινης ανάπτυξης, παρότι μίλησε σε βάθος για πολλά θέματα. Μιλάμε για την αποθήκευση της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.

Όλη η πιάτσα γνωρίζει πλέον ότι χωρίς ικανή αποθήκευση, η δυνατότητα αξιοποίησης των πράσινων πηγών πιάνει «ταβάνι», αν δεν το έχει πιάσει ήδη, καθώς η κατανάλωση μάλλον μειώνεται παρά αυξάνεται, ενώ η πράσινη παραγωγή αυξάνεται, όπως και τα αιτήματα σύνδεσης, χωρίς να μπορούν να αξιοποιηθούν.

Ομοίως ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας αφιέρωσε μόλις 1-2 προτάσεις στο θέμα των σιδηροδρόμων, παρά την τραγωδία στα Τέμπη και τα προηγούμενα ευχολόγια για τη στρατηγική σημασία του σιδηροδρομικού δικτύου.

Καλοπροαίρετα θα το αποδώσουμε στην έλλειψη πλήρους ενημέρωσης και στις δυσκολίες των δύο εγχειρημάτων, που ίσως έκαναν τους υπουργούς να είναι προσεκτικοί.

Το ίδιο άλλωστε έκανε και ο νέος υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νότης Μηταράκης. Μέχρι και για εφαρμογή της ΕΛΛΑΣ στο κινητό του πολίτη μάς είπε, αλλά για την Greek Mafia, τις καταγγελίες και τα στοιχεία διείσδυσής της μέσα στις υπηρεσίες, όπως και για την όξυνση του οργανωμένου εγκλήματος γενικά, κουβέντα δεν ακούσαμε.

 

ATTICA ΒΑΝΚ: Περισσότερο «συμβολική» παρά ουσιαστική (δεδομένου και του θεσμικού πλαισίου για τις τραπεζικές διοικήσεις που αμφισβήτησε την Παρασκευή ο Γιώργος Φλωρίδης) θεωρούν παράγοντες της αγοράς την κίνηση των νέων ιδιωτών μετόχων της Τράπεζας (Τhrivest και Παγκρήτια) να μην απαλλάξουν από τις ευθύνες τους τα τρία μέλη του προηγούμενου ΔΣ που πρόσκεινται στην Ellington, μεταξύ αυτών και η Ειρήνη Μαραγκουδάκη.

Αναμφίβολα πιο ουσιαστική όμως είναι η δήλωση της διευθύνουσας συμβούλου Ελένης Βρεττού, ότι η τράπεζα ελέγχει εκ νέου τους φακέλους των κόκκινων δανείων που έχουν τιτλοποιηθεί και προχωρά σε μια συνολική επαναξιολόγηση των συμβάσεων με τις εταιρείες διαχείρισης.

Όπου η Ellington, η κα Μαραγκουδάκη και οι συνεργάτες της έχουν σημαντική παρουσία.

 

ΚΩΣΤΗΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Σήμερα θα περάσουν το κατώφλι του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας τα υψηλόβαθμα στελέχη των τραπεζών στο προγραμματισμένο πρώτο τους ραντεβού με τον υπουργό.

Μια γεύση από την ατζέντα των θεμάτων πήραμε το βράδυ του Σαββάτου στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του υπουργού Εθνικής Οικονομίας στην οποία έγινε αναφορά στη διαφορά επιτοκίων καταθέσεων και χορηγήσεων. Σε αυτό το πλαίσιο, εκτιμάται ότι ο υπουργός θα ζητήσει να αυξήσουν κι άλλο τα επιτόκια στις καταθέσεις.

Βέβαια, επειδή τα «μπινελίκια» του προκατόχου δεν απέδωσαν, έσπευσε προκαταβολικά να «τονώσει» τον ανταγωνισμό, ανακοινώνοντας άρση της αυτοτελούς φορολόγησης στα έντοκα γραμμάτια και τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου για όσους ψάχνουν εναλλακτική για τα κεφάλαιά τους.

 

INTRUM I: Με εντατικούς ρυθμούς προχωρά η εταιρεία τη σπονδυλωτή πώληση του πακέτου μη εξυπηρετούμενων δανείων «Hermes». Η στήλη πληροφορείται ότι η περίμετρος των δανείων που θα ενταχθούν στο πακέτο αυξήθηκε περίπου στα 5 δισ. ευρώ.

Η διαδικασία της σπονδυλωτής διάθεσης βασίζεται στη σύνθεση υπο-πακέτων για την πώληση του καθένα εξ αυτών, με την Intrum Hellas να ξεκινά απευθείας διαπραγματεύσεις με έναν επενδυτή. Το δυναμικό της εταιρείας διαχείρισης ασχολείται κυρίως με το project «Hermes» καθώς πρόκειται για μια ιδιαίτερα σύνθετη διαδικασία και απαιτεί χρόνο για το γκρουπάρισμα, αλλά και την απευθείας διαπραγμάτευση για κάθε μία από τις «φέτες» του συνολικού πακέτου.

 

INTRUM II: Στο μεταξύ η εταιρεία «τρέχει» ένα ακόμη σπονδυλωτό ως προς τη διαδικασία πώλησης πακέτο με ακίνητα αξίας 100 εκατ. ευρώ. Αφορά εξ ολοκλήρου οικιστικά ακίνητα και ήδη υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον από επενδυτές.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων είναι ιδιαίτερα δραστήρια στο κομμάτι της διαχείρισης ακινήτων και πρόσφατα προχώρησε στην πώληση 186 εξ αυτών που είναι διάσπαρτα ανά την επικράτεια, έναντι 19,8 εκατ. ευρώ.

Αγοραστής ήταν η «Τεχνική Ολυμπιακή», συμφερόντων της οικογένειας Στέγγου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v