Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 6 2023

Ελληνικό «Greedflation», με Βακάκη και Θεοδωρόπουλο *ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ: Κι άλλο «βούτυρο» για τον Κυριάκο *Tips για ΠΕΙΡ, ΔΟΜΙΚ, ΙΛΥΔΑ

Ελληνικό «Greedflation», με Βακάκη και Θεοδωρόπουλο *ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ: Κι άλλο «βούτυρο» για τον Κυριάκο *Tips για ΠΕΙΡ, ΔΟΜΙΚ, ΙΛΥΔΑ

ΠΑΣΟΚ: Στη δίνη των εσωτερικών εξελίξεων φαίνεται να μπαίνει (και) το Κίνημα. Μετά την εντελώς άκομψη εκπαραθύρωση του Χάρη Καστανίδη από τη Βουλή, διά χειρός Νίκου Ανδρουλάκη, ήρθε ο Ανδρέας Λοβέρδος. Ο οποίος, επιβεβαιώνοντας τη σχετικά πρόσφατη ρήση του «εγώ δεν είμαι πρόσωπο που διαγράφεται», έσπευσε να… αυτοδιαγραφεί.

Η πρωτοτυπία στην περίπτωσή του είναι ότι έστειλε «άκρως εμπιστευτική» επιστολή στον Ανδρουλάκη (έτσι τη χαρακτήρισε ο ίδιος), αιτιολογώντας την αποχώρησή του. Όμως, ο ίδιος πάλι ανέφερε ότι η αποχώρησή του έγινε για «πολιτικούς λόγους».

Προφανώς για «άκρως εμπιστευτικούς» πολιτικούς λόγους… Τους οποίους, στην πρώτη στραβή, αναμφιβόλως θα τους μάθουμε. Είτε από τον έναν είτε από τον άλλο.

Παλαιότερα είχαμε γράψει ολίγον καυστικά για τον κ. Λοβέρδο (όταν έμεινε εκτός Βουλής) ότι μάλλον οι ψηφοφόροι του τον… πρόλαβαν και πήγαν στη Νέα Δημοκρατία πριν από εκείνον. Το ερώτημα είναι αν θα τους ακολουθήσει και πότε.

Ξέρουμε πάντως ότι ένας φίλος του μάλλον θα χαρεί ιδιαίτερα. Ο λόγος για τον Άδωνι Γεωργιάδη, με τον οποίο τους συνδέει μακρά φιλία και… αθλητικής φύσεως.

  

ΣΥΡΙΖΑ: O Γιώργος Τσίπρας είπε χθες έστω και χαμηλόφωνα αυτό που συζητάει όλη η αγορά: Ότι ο κίνδυνος διάσπασης του κόμματος (αν μπορεί κανείς να πει τον ΣΥΡΙΖΑ κόμμα, με την πραγματική έννοια της λέξης) είναι απόλυτα ορατός. Όλα τα προγνωστικά, από στελέχη και μέλη του μέχρι και τις… στοιχηματικές εταιρείες, δίνουν ως φαβορί την Εφη Αχτσιόγλου.

Το πρόβλημα όμως δεν είναι στο πρόσωπο αλλά στη χάραξη πολιτικής γραμμής. Το βασικό ζήτημα με τον ΣΥΡΙΖΑ, λένε ακόμη και τα στελέχη του, είναι ότι δεν ξέρει τι γραμμή να ακολουθήσει. Κεντροαριστερή σοσιαλδημοκρατία ή καθαρά αριστερή ριζοσπαστική προσέγγιση;

Το χάσμα ανάμεσα στις δύο πλευρές είναι αρκετά βαθύ, κι αυτοί που το γεφύρωναν, μετά την παραίτηση Αλέξη Τσίπρα είναι σε παραζάλη. Καθότι «προεδρικοί», αλλά χωρίς προεδρικό διάδοχο της ιδίας αντίληψης.

Βούτυρο στο ψωμί βεβαίως και αυτό για τον Κυριάκο Μητσοτάκη.


GREEDFLATION: Θα προσέξατε ίσως τη χθεσινή τοποθέτηση του Σπύρου Θεοδωρόπουλου ότι οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να μειώσουν τα κέρδη τους. Οι πληροφορίες μας λένε ότι δεν ήταν καθόλου τυχαία, καθώς ακόμη και στις προγραμματικές δηλώσεις (που θα έχουν ως θέμα και την καταπολέμηση της ακρίβειας) μπορεί να υπάρχει έμμεση ή άμεση αναφορά στα περιθώρια κέρδους και τα αυξημένα κέρδη των επιχειρήσεων, τουλάχιστον σε κάποιους κλάδους.

Πράγματι το θέμα απασχολεί διεθνώς, με αναφορές στο λεγόμενο greedflation, δηλαδή στην επίδραση που έχει στον πληθωρισμό η εκμετάλλευση της συγκυρίας από τις επιχειρήσεις, προκειμένου να αυξήσουν τα κέρδη τους, φαινόμενο που επισήμανε και η Κριστίν Λαγκάρντ, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε και η πρόσφατη τριμηνιαία έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους, στη Βουλή. Γενικώς υπάρχει μια εκτίμηση ότι σε ποσοστό 45% ο πληθωρισμός οφείλεται στην αύξηση τιμών (και κερδών) από τις επιχειρήσεις.

Πρόκειται για ακανθώδες ζήτημα, τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τη γενικώς φιλοεπιχειρηματική κυβέρνηση, η οποία όμως αφενός πρέπει να τιθασεύσει τον πληθωρισμό κι αφετέρου, αν μπορεί, να μειώσει την πληθώρα επιδοτήσεων.

Η εμπειρία πάντως δείχνει ότι στη χώρα μας δεν τα πάμε καλά με την αντιμετώπιση του πληθωρισμού και ότι τα περιθώρια κέρδους είναι γενικώς υψηλότερα σε σχέση με το εξωτερικό, πιθανώς διότι σε πολλές επιμέρους αγορές ο ανταγωνισμός λειτουργεί υποτονικά ή απλώς δεν... υπάρχει, ενώ ρόλο παίζει και το σχετικά μικρό μέγεθος.

Πράγματα που δεν λύνονται «με ένα νόμο».

Μεγάλη γάτα πάντως ο Απόστολος Βακάκης, που πρόλαβε πάλι επικοινωνιακά τις εξελίξεις. Μόλις χθες βγήκε να πει ότι η εταιρεία του βλέπει αποπληθωρισμό τιμών στον χώρο της το 2023 και το 2024, ότι συμπιέζει τα περιθώρια κέρδους και ότι καθημερινά στο δίκτυο της Jumbo «μειώνουμε τιμές σε 100 έως 150 κωδικούς».

Proactive, που λένε, o κ. Τόλης.

 

ΔΟΜΙΚΗ ΚΡΗΤΗΣ: Ακόμα δεν πήρε τα χαρτιά στα χέρια ο Δημήτρης Κούτρας και γράφει ήδη μια διόλου ευκαταφρόνητη (θεωρητική) υπεραξία από την είσοδο στο μετοχικό κεφάλαιο της κατασκευαστικής.

Θυμίζουμε ότι ο επιχειρηματίας συμφώνησε στις 28 Ιουνίου να αγοράσει 4,6 εκατομμύρια μετοχές (29,31% του μετοχικού κεφαλαίου) έναντι 0,9 ευρώ, ενώ στις 3 Ιουλίου τη συμφωνία «ευλόγησε» και η Optima bank ως εκπρόσωπος των ομολογιούχων.

Μετά από διψήφιες ανόδους, το τελευταίο διήμερο η μετοχή έφτασε πλέον το 1,2 ευρώ. Πρακτικά, δηλαδή, το πακέτο που αγόρασε προ ημερών έναντι 4,19 εκατ. ευρώ αποτιμάται ήδη στα 5,85 ευρώ, ή 1,4 εκατ. ευρώ  περισσότερα.

Σημειώστε δε ότι το τελευταίο διήμερο άλλαξε χέρια σχεδόν το 2,5% του μετοχικού κεφαλαίου.

 

ΙΛΥΔΑ: Σε πτωτική συνεδρίαση «ξύπνησε» η μετοχή. Αλλαξαν χέρια πάνω από 100 χιλιάδες τίτλοι (σπάνιο τα τελευταία χρόνια) ή το 1,25% του μετοχικού κεφαλαίου. Ο τίτλος ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στο 1,57 ευρώ (+16%), επίπεδο που συνιστά υψηλό 15 μηνών.

Πρόσφατα η διοίκηση εκτίμησε ότι βρίσκεται κοντά στο να κερδίσει τουλάχιστον δύο συμβάσεις που θα ανεβάσουν σημαντικά τα μελλοντικά έσοδα.

 

ΠΑΪΡΗΣ: Χωρίς να έχει υποπέσει στην αντίληψη της στήλης κάποια είδηση, ο τίτλος έκανε ένα εντυπωσιακό εξαήμερο σερί που έφερε τη μετοχή από το 1,03 ευρώ (27 Ιουνίου) στο 1,35 ευρώ χθες ή σε υψηλό 186 μηνών!

Και ενώ το πρώτο τριήμερο η κίνηση έγινε με ελάχιστα κομμάτια (παραδοσιακά η μετοχή κάνει τζίρο... περιπτέρου), αίφνης κάτι άλλαξε. Στις τελευταίες τρεις συνεδριάσεις διακινήθηκαν συνολικά 253.406 μετοχές ή το 5,1% του μετοχικού της κεφαλαίου.

Η άνοδος του τίτλου έφτασε ήδη το 31% στο παραπάνω διάστημα. Μήπως κάποιος να ρωτήσει τι γίνεται;

 

ΠΕΙΡΑΙΩΣ: Υψηλό ενδιαφέρον συγκεντρώνει πριν καν ξεκινήσει η έκδοση του senior preferred ομολόγου από την τράπεζα.

Η στήλη πληροφορείται ότι οι επενδυτές έχουν επιδείξει αυξημένο… ζήλο κι αυτό ενισχύει την αισιοδοξία για επίτευξη καλύτερης τιμολόγησης. Σ' αυτό αναμένεται να συμβάλει και η επικείμενη ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, κάτι που προεξοφλούν ήδη εδώ και καιρό οι αγορές ομολόγων.

Το ποσό που ζητά η Πειραιώς είναι 400 εκατ. ευρώ. Ακούμε, όμως, ότι μπορεί να τραβήξει περισσότερα κεφάλαια, αν η τιμή είναι ελκυστική.

Η έκδοση την οποία είχε προαναγγείλει η στήλη στις 28 Ιουνίου έχει προγραμματιστεί για σήμερα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v