Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 5 2023

Μπομπ Τράα: Κι ο Μητσοτάκης λαϊκιστής είναι - Tουρισμός: Ελντοράντο ή «άγρια Δύση» - Σφηνάκια για ΕΤΕ, ΜΥΤΙΛ, ΕΧΑΕ, ΚΟΥΕΣ

Μπομπ Τράα: Κι ο Μητσοτάκης λαϊκιστής είναι - Tουρισμός: Ελντοράντο ή «άγρια Δύση» - Σφηνάκια για ΕΤΕ, ΜΥΤΙΛ, ΕΧΑΕ, ΚΟΥΕΣ

ΜΠΟΜΠ ΤΡΑΑ: Οι περισσότεροι θα τον θυμούνται από την εποχή της εμπλοκής του ΔΝΤ στην ελληνική κρίση, καθώς ήταν «senior resident representative» του Ταμείου στη χώρα μας από το 2010 έως το 2013. Μετά από 31 χρόνια στο Ταμείο, αποχώρησε το 2018 και έκτοτε είναι ανεξάρτητος οικονομικός σύμβουλος και συγγραφέας.

Στο πλαίσιο αυτό έγραψε ένα άρθρο στο macropolis.gr, στο οποίο εν πολλοίς υποστηρίζει ότι πλέον δεν υπάρχουν στην ελληνική πολιτική σκηνή «συντηρητικοί», ως προς την οικονομική διαχείριση, παρά μόνο δύο ειδών… λαϊκιστές, μεταξύ των οποίων διαλέγει το εκλογικό σώμα:

Εκείνοι που πρεσβεύουν τη μείωση φόρων (οι δεξιοί) κι εκείνοι που πρεσβεύουν την αύξηση παροχών και δαπανών (οι αριστεροί). Ουδείς εκ των δύο όμως, λέει, ασχολείται όσο θα έπρεπε με το χρέος και τα ελλείμματα, τα οποία θεωρούν ως «περιορισμούς» που θα πρέπει να αγνοούνται για όσο περισσότερο γίνεται. Κι αν μπορούν να βρουν κάποιους άλλους να τα πληρώσουν (τις μελλοντικές γενεές) τόσο το καλύτερο!

Το «πελέκι» του κ. Τράα ξεκίνησε όπως ο ίδιος γράφει όταν είδε ότι η νέα κυβέρνηση αριθμεί 63 υπουργούς και υφυπουργούς. Μετά ασχολήθηκε με τα υπόλοιπα. «Δεν είχα ξανακούσει για τόσο μεγάλη κυβέρνηση. Πώς κάνει συσκέψεις ο πρωθυπουργός σε ένα τραπέζι στο οποίο μετέχουν 63 άτομα;». Παραθέτει δε και μια στατιστική, ότι κατά μέσο όρο στην ΕΕ οι κυβερνήσεις έχουν 22 μέλη στο υπουργικό συμβούλιο, για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι μια τόσο μεγάλη (τριπλάσια) κυβέρνηση δεν μπορεί παρά να είναι δείγμα χαμηλής παραγωγικότητας.

Μετά προσθέτει ότι με εξαίρεση ένα σύντομο διάλειμμα επί κυβερνήσεως Αντώνη Σαμαρά, όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις από το 1995 ως σήμερα αυξάνουν τον αριθμό των δημόσιων υπαλλήλων, με τις «συντηρητικές» να έχουν τα σκήπτρα! Πρώτες και... χειρότερες οι κυβερνήσεις του Κώστα Καραμανλή, στη δεύτερη θέση, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, με κατά μέσο όρο 15.400 προσλήψεις κάθε χρόνο.

Είτε συμφωνεί είτε διαφωνεί κάποιος με τα συμπεράσματα του κ. Τράα (π.χ. δεν φαίνεται να λαμβάνει υπόψη του την ειδική συνθήκη της πανδημίας και τις ελλείψεις σε άλλους τομείς που δημιούργησαν τα μνημόνια), το άρθρο έχει ενδιαφέρον, πέρα από τα αποσπάσματα που σημειώσαμε. Γι' αυτό και σας προτείνουμε να το διαβάσετε εδώ (στα αγγλικά).

 

ΕΘΝΙΚΗ: Σε πιστωτική επέκταση της τάξης του 1,3 με 1,4 δισ. ευρώ στοχεύει στο β' εξάμηνο, που μόλις ξεκίνησε, η τράπεζα. Στα ίδια περίπου επίπεδα θα κινηθεί και η επίδοση έτους καθώς το α' εξάμηνο έκλεισε με οριακά θετικό πρόσημο, λόγω των υψηλών αποπληρωμών (σ.σ. της τάξης του 1 δισ. ευρώ).

Από αυτό το ποσό, τα περίπου 300 εκατ. ευρώ αφορούν σε εκταμιεύσεις δανείων για επενδύσεις, οι οποίες εντάχθηκαν στο σκέλος των χαμηλότοκων δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Η τράπεζα, αξιοποιώντας την πλεονάζουσα ρευστότητα, αυξάνει τις θέσεις του επενδυτικού της χαρτοφυλακίου, προσθέτοντας εγγυημένα δανειακά ομόλογα (CLOs), ενώ, ακολουθώντας πελάτες της, χρηματοδοτεί επενδύσεις στο εξωτερικό. Ήδη, έχει χορηγήσει δάνεια της τάξης των 200 εκατ. ευρώ.

Αργά ή γρήγορα θα προκύψει θέμα επέκτασης των εργασιών εκτός Ελλάδος, προκειμένου να αξιοποιηθούν οι ισχυροί δείκτες κεφαλαίων και ρευστότητας.

 

ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ: Ικανοποιημένοι εμφανίζονται οι εμπλεκόμενοι με την έκδοση του επταετούς ομολόγου της εταιρείας από την «κίνηση» της πρώτης ημέρας της Δημόσιας Προσφοράς.

Το στοιχείο που αναδεικνύεται από τους ενδιαφερόμενους είναι το επιτόκιο (σ.σ. 4%-4,5%), ειδικά αν συγκριθεί με τον τόκο που παίρνει σήμερα ένας αποταμιευτής σε μια προθεσμιακή κατάθεση, που μόνο για πολύ μεγάλα ποσά ξεπερνά το 1%.

Θετικά λειτουργεί και το μέγεθος του ομίλου, που το 2022 είχε ρεκόρ κερδοφορίας και οδεύει προς νέο…

 

ΕΧΑE: Ανοδικό σερί έξι ημερών τρέχει η μετοχή που χθες έκλεισε στα 5,6 ευρώ με κέρδη 6,06%. Ο τίτλος βρίσκεται ήδη σε υψηλό εξαετίας και με συνολική απόδοση φέτος 80,65% φιγουράρει στην ένατη θέση της σχετικής κατάταξης.

Να θυμίσουμε ότι την Παρασκευή το Euro2day.gr είχε αναφερθεί διεξοδικά στην τεχνική εικόνα της μετοχής, θυμίζοντας ότι την τελευταία φορά (2014) που ο τίτλος διέσπασε τη ζώνη των 5,3-5,4 ευρώ κινήθηκε μέχρι τα 7,4 ευρώ.

 

QUEST: Τη μεγαλύτερη άνοδο μεταξύ των μελών του FTSE 25 κατέγραψε χθες η μετοχή (έκλεισε στα 6,27 ευρώ +4,5%), χωρίς ωστόσο κάτι ιδιαίτερο σε επίπεδο όγκου συναλλαγών.

Ο τίτλος φαίνεται να προσπαθεί να αντιδράσει μετά την πλαγιοκαθοδική κίνηση που έχει ξεκινήσει από τα 6,47 ευρώ (κλείσιμο 19/6). Όπως επισημάνθηκε χθες από το Euro2day.gr, το ημερήσιο «stop short» είναι στα 6,58 ευρώ, ενώ σε περίπτωση επιστροφής των πωλητών, η επόμενη στήριξη εντοπίζεται στα 5,93 ευρώ.

 

ΠΑΪΡΗΣ: Δεύτερη ημέρα ανόδου… μετά τζίρου. Χθες άλλαξε χέρια το 1,15% του μετοχικού κεφαλαίου και η μετοχή έκλεισε στο 1,27 ευρώ, επίπεδο που συνιστά υψηλό έτους.

Να θυμίσουμε ωστόσο ότι το σύνηθες για τη μετοχή είναι συναλλαγές μερικών εκατοντάδων τεμαχίων.

 

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ: Το ένα μετά το άλλο τα ρεπορτάζ αποδεικνύουν ότι μαζί με το «Ελντοράντο» της ανάπτυξης, έχει γιγαντωθεί και μια όψη «άγριας Δύσης», όπου ο καθένας κάνει (περίπου) ό,τι θέλει, ενώ λειτουργούν διαφόρων ειδών κυκλώματα ακόμη και με «μπραβιλίκια», ιδίως στα πολύ τουριστικά νησιά. Kι όχι μόνο στη Μύκονο, που κινδυνεύει να γίνει δυστυχώς notorious ή, ελληνιστί, διαβόητη.

Τελευταίο κρούσμα, η αποκάλυψη μέσω «Καθημερινής» ότι το κυριλέ μπιτσόμπαρο Santa Marina, στη Ρόδο, που έγινε διάσημο για τον σερβιτόρο-βουτηχτή, λειτουργεί παρανόμως εδώ και πολλά χρόνια. Με αποφάσεις σφράγισης που μπαίνουν στο ψυγείο, πρόστιμα της πλάκας, εντολές κατεδάφισης που δεν εκτελούνται κι άλλες τέτοιες… ομορφιές.

Το ερώτημα είναι οι κυβερνητικοί παράγοντες που έσπευσαν να ανακατευτούν στην υπόθεση, με πρώτο τον υπουργό Εργασίας Άδωνι Γεωργιάδη κι από κοντά τον υπουργό Ναυτιλίας Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη (λόγω Λιμενικού για τις… πλωτές ξαπλώστρες!), για τα παραπάνω δεν ήξεραν τίποτα;

Όπως και να 'χει, τα δυσάρεστα αυτά φαινόμενα συνδυάζονται με τα παράπονα για τις υψηλές τιμές, τις πολλές φορές ανύπαρκτες υποδομές εκτός τουριστικών καταλυμάτων (από δημόσιες τουαλέτες, δρόμους και ασθενοφόρα, μέχρι λιμενικές εγκαταστάσεις), αλλά και την αίσθηση που αρχίζει να πλανάται ότι πολύ γρήγορα και πολύ «άναρχα», έχουμε φτάσει στο κατώφλι της υπερεκμετάλλευσης, πάλι με επίκεντρο τα γνωστά νησιά, δημιουργώντας κινδύνους για το μέλλον του τουριστικού προϊόντος της χώρας.

Οι αρμόδιοι, ιδιώτες και μη, προς το παρόν τηρούν… αιδήμονα σιγή.

 

AEGEAN: Συναντήσεις επί συναντήσεων έχει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αυτές τις ημέρες, ενόψει των προγραμματικών δηλώσεων. Χθες οι συναντήσεις είχαν άρωμα τουρισμού, αφού το κατώφλι του ΥΠΟΙΚ πέρασαν μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).

Η ρύθμιση των βραχυχρόνιων μισθώσεων, η έλλειψη εργαζομένων στον κλάδο και οι υποδομές ήταν κάποια από τα ζητήματα στα οποία επικεντρώθηκε η συζήτηση, όπως ακούμε.

Ενδιαφέρον, πάντως, προκάλεσε η 30λεπτη περίπου παραμονή του Ευτύχιου Βασιλάκη, προέδρου της Aegean Airlines, στα ενδότερα του υπουργείου Οικονομικών, όταν όλοι οι υπόλοιποι εκπρόσωποι του ΣΕΤΕ είχαν αποχωρήσει.

Η μετοχή πάει... τρένο και χθες η Eurobank Equities ανέβασε την τιμή-στόχο στα 13,9 ευρώ. Λέτε να μίλησαν για τα warrants;

 

SELINA: Τρία ξενοδοχεία διαθέτει πλέον στην Ελλάδα η Selina Hospitality PLC, αφού πριν από λίγες ημέρες η εταιρεία, που δίνει έμφαση στο lifestyle και τη βιωματική φιλοξενία των πελατών της, προχώρησε στο κλείσιμο της τέταρτης μονάδας της επί ελληνικού εδάφους, εκείνης που βρισκόταν στο Πήλιο.

Ετσι, μετά το οριστικό κλείσιμο του Selina Centavrus Pelion, η εταιρεία διατηρεί παρουσία σε Αθήνα, Πάρο και Εύβοια.

Πάντως, όπως ανακοίνωσε η ίδια, επίκειται το κλείσιμο τεσσάρων ακόμη ξενοδοχείων της στο εξωτερικό, λόγω των χαμηλών τους επιδόσεων…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v