Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 31 2023

ΕΛΤΑ: Τα μαζικά λουκέτα, οι αντιδράσεις και η απειρία-«Σαφάρι» Σκρέκα στα τρόφιμα: Μικρό το… καλάθι-ΕΤΕ: Στήριξη Χαρδούβελη σε Μυλωνά

ΕΛΤΑ: Τα μαζικά λουκέτα, οι αντιδράσεις και η απειρία-«Σαφάρι» Σκρέκα στα τρόφιμα: Μικρό το… καλάθι-ΕΤΕ: Στήριξη Χαρδούβελη σε Μυλωνά

ΤΡΟΦΙΜΑ: Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν, όπως σας έχουμε ενημερώσει έγκαιρα. Στον τομέα αυτό η κυβέρνηση θα αναζητήσει «πεδίον δόξης λαμπρό» στην καταπολέμηση της ακρίβειας. Πράγματι τα στοιχεία είναι εξόχως ανησυχητικά, καθώς η Ελλάδα έχει αναδειχθεί σε πρωταθλητή αυξήσεων στο συγκεκριμένο τομέα.

Ωστόσο παρά τις διαρροές, τις προαναγγελίες και τις φωτογραφίες του αρμόδιου υπουργού Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα (φωτ.), στα διάφορα πρωτοσέλιδα, πριν το… «σαφάρι», οι γνώστες της αγοράς έχουν τις αμφιβολίες τους, σε ότι αφορά τη βιομηχανία τροφίμων, η οποία σημειωτέον, λένε οι κακές γλώσσες της αγοράς, είναι ήδη δυσαρεστημένη από το «καλάθι του νοικοκυριού», το οποίο ευνοεί τα λεγόμενα «private label» προϊόντα των σούπερ μάρκετ.

Τα αγκάθια στις προσπάθειες της κυβέρνησης, που κινείται με όπλο τον προσδιορισμό «πλαφόν» στα περιθώρια κέρδους, ανάλογα με το ύψος τους το 2021, αφορούν τόσο την αγορά των νωπών προϊόντων, στην οποία γίνεται μύλος κατά τη διαδρομή από τον παραγωγό έως το ράφι, κι άντε να την ελέγξεις, όσο και στο θέμα των πολυεθνικών εταιριών.

Τόσο οι συγκρίσεις με άλλες χώρες, στις οποίες τα ίδια προϊόντα διατίθενται συχνά εντυπωσιακά φθηνότερα, όσο και η άνθηση «παράλληλων εισαγωγών» από χονδρεμπόρους, που φέρνουν μικρές ποσότητες, αλλά σε φτηνότερες τιμές από την ίδια την πολυεθνική(!)  δείχνουν ότι «κάτι τρέχει».

Εν τούτοις είναι μάλλον δύσκολο στο υπουργείο να κοντρολάρει το κέρδος των πολυεθνικών, συν τοις άλλοις, επειδή πολλοί συντελεστές κόστους διαμορφώνονται εκτός συνόρων και ευχέρειας ελέγχου του υπουργείου.

Τι μένει; Οι λιγότερο ή περισσότερο «φιλότιμοι» Έλληνες βιομήχανοι…

Κοινώς, καλό θα είναι να κρατήσουμε μικρό…. καλάθι

 

ΕΛΤΑ: Το θέμα έχει προσωρινά επισκιαστεί από τις καταστροφικές πυρκαγιές, όμως το το κλείσιμο δεκάδων καταστημάτων ανά την Ελλάδα, χωρίς να έχει μεσολαβήσει κάποια εκτεταμένη ενημέρωση για το πως και με ποια κριτήρια λήφθηκαν οι αποφάσεις, ή πως θα εξυπηρετούνται οι επίμαχες περιοχές, προκαλεί μεγάλη δυσαρέσκεια. 

Τόσο μεγάλη είναι η αντίδραση που συμμετέχει σε αυτή και η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος, (ΚΕΔΕ), η οποία έβγαλε σχετικές ανακοινώσεις σημειώνοντας ότι πρόκειται για «βαρύ πλήγμα στις ορεινές, νησιωτικές και μειονεκτικές περιοχές της χώρας».

Προσθέτει δε πως «δεν αποδέχεται ότι σε ένα ευνομούμενο κράτος παύουν να παρέχονται υπηρεσίες προς τους πολίτες, που τις έχουν μεγάλη ανάγκη, με βάση μόνο τα εσωτερικά κριτήρια αναδιάρθρωσης του οργανισμού των ΕΛΤΑ», κι ότι σκοπεύει να παραδώσει άμεσα, σχετική επιστολή- ψήφισμα, στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά και στη διοίκηση της εταιρείας. 

Προ ημερών άλλωστε, όπως -θα έπρεπε να- αναμενόταν, υπήρξε και σκληρή ερώτηση πολυάριθμων βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το ίδιο θέμα οι οποίοι θυμίζουν τα 280 εκατ. ευρώ που δόθηκαν για τη «διάσωση» των ΕΛΤΑ, υποστηρίζοντας ότι «εξανεμίστηκαν», μιλώντας για «παρακμή» και σημειώνοντας ότι:

«Μετά τα νέα λουκέτα σε καταστήματα των ΕΛΤΑ, μεγάλοι δήμοι της Αττικής μένουν χωρίς φυσικές ταχυδρομικές υπηρεσίες με χαρακτηριστική την περίπτωση της Ανατολικής Αττικής όπου κλείνουν ταχυδρομικές δομές σε Βάρκιζα, Παιανία και Καλύβια Θορικού, προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων στις τοπικές κοινωνίες και στους Δήμους. Το ίδιο συμβαίνει στην Αχαΐα, την Ηλεία, την Αρκαδία, την Αιτωλοακαρνανία, την Κέρκυρα και τα Ιόνια νησιά, τη Μαγνησία και αλλού». 

Θυμίζουμε ότι η διοίκηση, έχει τοποθετηθεί από το Υπερταμείο που έχει ως CEO τoν Γρηγόρη Δημητριάδη (όχι τον ανιψιό του πρωθυπουργού, συνωνυμία είναι). Κεντρικά πρόσωπα της ηγεσίας  των ΕΛΤΑ είναι ο Δανιήλ Μπεναρδούτ ως Πρόεδρος και ο Γρηγόρης Σκλήκας, ως διευθύνων σύμβουλος.

Αμφότεροι έχουν σημαντική πείρα στον ιδιωτικό τομέα, ο πρώτος κυρίως σε μεταλλουργικές εταιρείες και ο δεύτερος στα τρόφιμα και ποτά. Μήπως όμως τους λείπει η εμπειρία; Μήπως είναι άπειροι στη διαχείριση υπηρεσιών που έχουν έντονη διάσταση κοινωνικής ωφέλειας και πληρώνονται αδρά από το δημόσιο κορβανά, με τελευταίο κρούσμα τα 280 εκατ. ευρώ;

Διότι ντάλα καλοκαίρι και με καύσωνα, οι αντιδράσεις στις περιοχές που κλείνουν τα υποκαταστήματα, είναι μεγάλες, κι όλοι μιλούν για αιφνιδιασμό, ενώ και η ανακοίνωση που έβγαλε η εταιρεία για να δικαιολογήσει τα λουκέτα, στις 16 Ιουλίου, δεν προσέφερε λεπτομέρειες. Μιλούσε για "ψηφιακούς ταχυδρόμους" και άλλα ολίγον... ακαταλαβίστικα, που σίγουρα δε λένε τίποτα σε εκείνους που αντιδρούν. 

 

ΟΜΟΛΟΓΑ: Ανάκαμψη παρουσιάζουν το τελευταίο χρονικό διάστημα και οι τιμές των εταιρικών ομολόγων που διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, καθώς επικρατεί η προσδοκία πως μέσα στη φετινή χρονιά θα κορυφωθεί η αύξηση των ευρωπαϊκών επιτοκίων και στη συνέχεια θα ακολουθήσει σταδιακά η αποκλιμάκωσή τους.

Κάτι η εξέλιξη στο μέτωπο των προσδοκιών των επιτοκίων και κάτι η περίοδος έως τη λήξη που σταδιακά περιορίζεται, έχουν επιδράσει ανοδικά στις τιμές, με αποτέλεσμα να βγουν κερδισμένοι τόσο οι επενδυτές που αγόρασαν στα χαμηλά, όσο και αρκετοί από εκείνους που κατά τη διάρκεια της πτώσης προχώρησαν σε τακτική μουαγιέν.  

 

AIRBNB: Ολοένα και μεγαλώνει η βεντάλια με τις εταιρείες που ποντάρουν στην ανάπτυξη των λεγόμενων Airbnb. Απόβαση στην Ελλάδα έκανε τελευταία η εταιρεία Bob W, η οποία έχει έδρα στο Ελσίνκι και δραστηριοποιείται στη διαχείριση ακινήτων που διατίθενται για βραχυχρόνια μίσθωση.

Η εταιρεία, η οποία στοχεύει στη διεύρυνση της παρουσίας της στην ευρωπαϊκή αγορά βραχυχρόνιων μισθώσεων, προχωρά στη διάθεση των πρώτων διαμερισμάτων της στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Αθήνα.

Όπως αναφέρεται, η εταιρεία πρόσθεσε στο χαρτοφυλάκιό της δύο νέους χώρους, το Bob W Psyri και το Bob W Akadimia στην καρδιά της ελληνικής πρωτεύουσας.

Την ίδια στιγμή, οι ξενοδόχοι οι οποίοι δραστηριοποιούνται στην Αθήνα κάνουν λόγο για αθέμιτο ανταγωνισμό και «θολό» τοπίο σε ό,τι αφορά την αγορά της οικονομίας του διαμοιρασμού και ζητούν την άμεση εύρεση λύσης.

 

ΕΤΕ: Με άνεση και ευχέρεια έβγαλε ο πρόεδρος της Εθνικής, Γκίκας Χαρδούβελης, το κουραστικό έργο της ανάγνωσης των μπόλικων θεμάτων της ατζέντας καθώς και το συντονισμό, συνολικά, των εργασιών της τακτικής γενικής συνέλευσης.

Μετά, μάλιστα, την ολοκλήρωση της ομιλίας του διευθύνοντος συμβούλου, Παύλου Μυλωνά, ο κ. Χαρδούβελης τον συνεχάρη, εκ μέρους του Δ.Σ, για την δουλειά του, αναφέροντας «Το Δ.Σ είναι ενθουσιασμένο… Έχετε κάνει μεγάλη διαφορά στην τράπεζα». 

Μήνυμα σε όσους έχουν «φαγωθεί» να υπάρξει αλλαγή διοίκησης, πριν μάλιστα λήξει η θητεία του τρέχοντος Δ.Σ. 

 

ΠΕΙΡΑΙΩΣ: Την ισχυρότερη πιστωτική επέκταση, μεταξύ των συστημικών τραπεζών, αναμένεται να επιδείξει στο πρώτο εξάμηνο η Πειραιώς, χάρη στις καλές επιδόσεις Ιουνίου.

Η τράπεζα εκταμίευσε, μέσα στον Ιούνιο, μερικά μεγάλα δάνεια.  Πιο εμβληματικές περιπτώσεις, σύμφωνα με τον ανταγωνισμό, είναι αυτές που αφορούν σε χρηματοδότηση εξαγορών της BC Partners (ΙΕΚ Ακμή, Pet City). 

Ο καλός Ιούνιος «σήκωσε» τις επιδόσεις εξαμήνου σε επίπεδα άνω των 500 εκατ. ευρώ. Το ποσό αφορά σε διαφορά νέων χορηγήσεων με αποπληρωμές. Σε επίπεδο αύξησης εξυπηρετούμενων δανείων, η διαφορά είναι μικρότερη καθώς 30/6 τα δάνεια που έχει χορηγήσει η Πειραιώς σε Avramar, ύψους περίπου 130 εκατ. ευρώ, αναταξινομήθηκαν στα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα. 

Κοντά στην Πειραιώς, η Alpha που είχε εντός Ιουνίου την εκταμίευση δανείου της τάξης των 200 εκατ. ευρώ, για την ολοκλήρωση της συναλλαγής Skyline.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v