Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 27 2023

Η Αegean, τα warrants και η λύση του ΤΑΙΠΕΔ - Ρόδος: Τουριστικό damage control - Τips για ΤΙΤΑΝ, ΣΙΔΜΑ, REALCO

Η Αegean, τα warrants και η λύση του ΤΑΙΠΕΔ - Ρόδος: Τουριστικό damage control - Τips για ΤΙΤΑΝ, ΣΙΔΜΑ, REALCO

AEGEAN: Ελαφρώς ενοχλημένος «για όσα γράφονται» εμφανίστηκε χθες ενώπιον της συνέλευσης των μετόχων ο Ευτύχης Βασιλάκης (φωτό), γι’ αυτό ίσως ήταν η πρώτη φορά που τοποθετήθηκε πολύ αναλυτικά για το ζήτημα των warrants.   

Mόνο που -κατά την άποψή μας- έκανε στη διαδικασία αυτή ένα λάθος. Χαρακτήρισε τα 120 εκατ. ευρώ που έλαβε από το δημόσιο (έναντι των οποίων δόθηκαν τα warrants), ως grant.

Λέξη μάλλον επικίνδυνη μετά από όσα έγιναν με τη Lufthansa, στην περίπτωση της οποίας Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ανέτρεψε την απόφαση χορήγησης κρατικής στήριξης από το γερμανικό κράτος, μετά από προσφυγή της Ryanair.

Γι' αυτό και θεωρούμε προτιμότερη την αντιμετώπιση της υπόθεσης ως «δούναι και λαβείν», όπου ένας αντισυμβαλλόμενος ήταν το δημόσιο (έδωσε χρήματα, πήρε warrants) και όχι ως “grant”.

Στο μεταξύ, αναγνώστες που διάβασαν το χθεσινό σχόλιο της στήλης μάς ρωτούν πώς και με ποια κριτήρια μπορεί να αποφασίσει το δημόσιο πότε θα μετατρέψει τα warrants σε μετοχές (καθώς έχει περιθώριο έως το 2026), δεδομένου ότι ακόμη και στις σημερινές τιμές, μιλάμε για μια «περιουσία» των φορολογούμενων, ύψους άνω των 100 εκατ. ευρώ.

Πολύ καλή ερώτηση, στην οποία συζητώντας με τους ειδικούς της αγοράς πήραμε δύο πιθανές απαντήσεις. Η μία είναι να απευθυνθεί το δημόσιο σε κάποιους ειδικούς συμβούλους, προκειμένου να τεκμηριώσει τα περιθώρια ανόδου, τη δίκαιη αποτίμηση, τις προοπτικές κ.λπ.

Μια δεύτερη λύση -μάλλον προσφορότερη- θα ήταν να περάσει το ποσοστό αυτό στο ΤΑΙΠΕΔ, που φαίνεται να είναι ο μόνος φορέας που έχει την τεχνογνωσία να ασχοληθεί με την «εκποίηση» τέτοιου είδους περιουσιακών στοιχείων. Αυτό που πιστεύουν πάντως οι συνομιλητές μας είναι ότι δύσκολα τέτοια απόφαση θα τη λάβει κάποιο πολιτικό πρόσωπο, για ευνόητους λόγους.  

 

AEGEAN II: Η συσχέτιση των warrants με τη διανομή μερίσματος ήταν ένα ακόμη από τα θέματα που συζητήθηκαν στη χθεσινή Γενική Συνέλευση. Ερωτηθείς σχετικά, ο επικεφαλής της αεροπορικής διευκρίνισε πως «η εταιρεία μπορεί να δώσει μερίσματα, εφόσον το επιτρέπουν τα κεφάλαιά της. Δεν υπάρχει κάποιος άλλος περιορισμός από το γεγονός ότι οποιαδήποτε αποπληρωμή των warrants θα αναλώσει ένα μέρος των κεφαλαίων». 

Όπως επεσήμανε, εάν έχοντας κάνει τους υπολογισμούς, υπάρχει επάρκεια για τα warrants και υπάρχει κι ένα επιπλέον αποθεματικό, τότε είναι στη διαχείριση της εταιρείας να αποφασίσει για τη διανομή κερδών για την επόμενη χρονιά. 

Βέβαια, τόνισε πως κάτι τέτοιο θα κριθεί μετά τη λήξη του τρέχοντος έτους και ενόψει της επόμενης ΓΣ της εταιρείας. «Δεν υπάρχει κάτι που να μας περιορίζει, εάν το ελληνικό Δημόσιο καθυστερήσει 1, 1,5 ή 2 χρόνια να ασκήσει το δικαίωμά του. Αρκεί να υπάρχουν επαρκή κεφάλαια», είπε χαρακτηριστικά…

 

AEGEAN IΙΙ: Η χθεσινή ετήσια Γενική Συνέλευση της Aegean είχε και τα παραλειπόμενά της… Ενας εκ των μετόχων της εισηγμένης, μετά τις τοποθετήσεις του Ευτύχιου Βασιλάκη και του Δημήτρη Γερογιάννη, έσπευσε να πάρει τον λόγο και να εκφράσει τη δυσαρέσκειά του σχετικά με το γεγονός ότι η Γενική Συνέλευση για μια ακόμη φορά δεν έγινε διά ζώσης. 

Μάλιστα, είπε χαρακτηριστικά, απευθυνόμενος στη διοίκηση της εταιρείας, «καλό θα ήταν, εάν σας αρέσει το τηλεοπτικό, να κάνετε τη συνέλευση και υβριδικά», με τον πρόεδρο της εταιρείας να απαντά ότι αυτό είναι ένα ενδεχόμενο που θα εξεταστεί για την επόμενη φορά, λαμβάνοντας υπόψη και τη στρατηγική των υπόλοιπων εταιρειών. «Είμαστε εταιρεία υπηρεσιών και μας αρέσει να βλέπουμε τον κόσμο από κοντά», τόνισε ο Ευτ. Βασιλάκης.

 

ΣIΔΜΑ: Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 17 μηνών (+6,57% στα 3,08 ευρώ), με κέρδη 66% από την αρχή του χρόνου, έκλεισε χθες η μετοχή της ΣΙΔΜΑ.

Μπορεί τα φετινά κέρδη να προβλέπονται χαμηλότερα από τα περυσινά, πλην όμως η εταιρεία και ο κλάδος γενικότερα φαίνεται πως έχουν αφήσει πίσω τους την προηγούμενη πέτρινη δεκαετία και έχουν εισέλθει σε ένα μεσομακροπρόθεσμο κανάλι σημαντικής κερδοφορίας, ιδίως στον βαθμό που θα αυξηθούν οι επενδύσεις στη χώρα μας κατά τα επόμενα χρόνια.

 

REAL CONSULTING: Πειστική ανοδική κίνηση για τη μετοχή της Real Consulting, που έκλεισε με κέρδη 5,6% στα 2,45 ευρώ, στον απόηχο της γενικής συνέλευσης, όπου η διοίκηση αποκάλυψε ότι βλέπει αύξηση 30% στον κύκλο εργασιών, 40% στα EBITDA

Παράλληλα, όπως αποκάλυψε ο CEO Διονύσης Αθανασάκος, η εταιρεία ετοιμάζει εξαγορά στη ΝΑ Ευρώπη, αλλά και μετάταξη της εταιρείας στην Κύρια Αγορά του ΧΑ.

 

ΤΙΤΑΝ: Επτά συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις συμπλήρωσε ο τίτλος της TITC (+2,03% στα 19,14 ευρώ), καθώς συνεχίζονται τα πονταρίσματα ενόψει των αποτελεσμάτων που ανακοινώνει σήμερα. 

Η μετοχή ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε υψηλά 54 μηνών. Αν συνεχίσει ανοδικά, η επόμενη αντίσταση εντοπίζεται στα 19,94 ευρώ ενώ το ημερήσιο “stop long” στα 17,46 ευρώ.

 

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ: Στη διαχείριση των ακυρώσεων που έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής και των ταξιδιωτών που παραμένουν στη Ρόδο εστιάζουν πλέον φορείς και επαγγελματίες του τουριστικού κλάδου, με την πλήρη καταγραφή των ζημιών να μην είναι δυνατή έως ότου επιτευχθεί η πλήρης κατάσβεση της φωτιάς.

Για την ώρα, μόνο τρία ξενοδοχεία φαίνεται να μη λειτουργούν στο νησί των Ιπποτών εξαιτίας των πυρκαγιών, ωστόσο, τις τελευταίες ημέρες δεν έχουν λείψει παράπονα από τουρίστες σχετικά με τη συμπεριφορά τόσο Ελλήνων επαγγελματιών του κλάδου όσο και μεγάλων tour operators που διακινούν κάθε χρόνο χιλιάδες ταξιδιώτες στο νησί του Νοτίου Αιγαίου.

Στα… συν πάντως περιλαμβάνονται η φιλοξενία των τουριστών από τους κατοίκους του νησιού και η επίσκεψη του επικεφαλής της TUI Σεμπάστιαν Εμπελ στη Ρόδο, προκειμένου να αποκτήσει σαφή εικόνα για την κατάσταση που επικρατεί.

Ο μεγαλύτερος tour operator, o οποίος έχει ήδη αναστείλει όλες τις πτήσεις -πλην εκείνων για επαναπατρισμό- προς το νησί, αποφάσισε να αναστείλει μέχρι και τις 11 Αυγούστου και τα πακέτα διακοπών σε 41 ξενοδοχειακές μονάδες σε περιοχές της Νότιας Ρόδου που έχουν πληγεί από τις πυρκαγιές.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v