Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 28 2023

Ellington - Attica: Tα… βερεσέδια, (Νο 2) το ΣΑΤ και η απανταχού Clayton *ΤΧΣ για Eurobank και tips για ΜΥΤΙΛ, ΤΙΤΑΝ

Ellington - Attica: Tα… βερεσέδια, (Νο 2) το ΣΑΤ και η απανταχού Clayton *ΤΧΣ για Eurobank και tips για ΜΥΤΙΛ, ΤΙΤΑΝ

ΕLLINGTON-ATTICA: Έχουμε ήδη αποκαλύψει ότι το 2021, η εταιρεία ES Gini Investments LTD με έδρα την Κύπρο αγόρασε το 69% της Thea Artemis Financial Solutions, με δανεικά και… βερεσέ από την τράπεζα Αττικής (μας αρέσει το παλιό της όνομα), ακόμη και για το σκέλος του τιμήματος που αφορούσε την πώληση του 49% από τους Γερμανούς της DDM! Σας ενημερώσαμε και για τις (αδιάψευστες) πληροφορίες ότι η περίφημη πλέον RINOA LTD πρακτικά πήρε μετοχές στην αύξηση της τράπεζας με δανεικά 24 εκατ. από το ΤΜΕΔΕ.

Οι πληροφορίες όμως συνεχίζουν να έρχονται. Με πρόσθετα στοιχεία. Έτσι, μαθαίνουμε «εξ εγκύρων» ότι στη συναλλαγή της τιτλοποίησης ΩΜΕΓΑ (ενισχυμένη διάδοχο της τιτλοποίησης Thea Artemis), επίσης δόθηκε δάνειο, ύψους 10 εκατ. ευρώ, και με όρους είσπραξης… δεκαετίας στoν «προτιμητέο επενδυτή» Ellington Solutions, που ενεργώντας εντέλει ως μεσάζων διαμοίρασε την τιτλοποίηση στην περίφημη RINOA LTD και στο fund της ΕCP Partners, που κουμαντάρει ο Σάββας Λιασής.

Για να μην τα πολυλογούμε, ψάχνουμε να βρούμε μια συναλλαγή σε όλο αυτό το κύκλωμα δοσοληψιών, στην οποία να μη βρήκαν «οι Ellington», Aθηνών, Κονέκτικατ και περιχώρων, πρόθυμο δανειστή και πάροχο βερεσέ, την τράπεζα ή μέτοχό της (ΤΜΕΔΕ).

Μάθαμε όμως και κάτι ακόμη και ρωτάμε με τη σειρά μας, τόσο την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και την κα Βασιλική Λαζαράκου (φωτό) όσο και τους λοιπούς εμπλεκόμενους, το ΤΜΕΔΕ και τα «αφεντικά» της RINOA LTD.

Αληθεύει ότι ενώ οι μετοχές που εμφανίστηκαν στη μερίδα της RINOA LTD ήταν ενεχυριασμένες υπέρ του ΤΜΕΔΕ, έναντι του δανείου (και επιστράφηκαν σε αυτό, κατόπιν της καταγγελίας του δανείου προς τη RINOA LTD), η ενεχυρίαση αυτή ουδέποτε εμφανίστηκε, ως όφειλε, στο Σύστημα Άυλων τίτλων;

Διότι αν ισχύει κάτι τέτοιο, είναι πολύ σημαντικό θέμα, από νομικής πλευράς!

 

ΕLLINGTON-ATTICA ΙΙ: Από τότε που ξεκινήσαμε να ψάχνουμε την υπόθεση, μας έκανε εντύπωση ότι πέρα από το γεγονός ότι η κα Ειρήνη Μαραγκουδάκη ξεκίνησε ως σύμβουλος της τράπεζας για το θέμα των κόκκινων δανείων και των τιτλοποιήσεων σαν στέλεχος της Clayton, νυν και πρώην στελέχη της Clayton αλλά και εταιρείες με σχετική ονομασία ξεφυτρώνουν σε διάφορες συναλλαγές της τράπεζας, ως εκπρόσωποι, σύμβουλοι, αλλά και αγοραστές περιουσιακών στοιχείων της.

Είτε πρόκειται για διοικητικά συμβούλια (όπως αυτό της Ellington Solutions), είτε πρόκειται για τη μεταφορά της ιδιοκτήτριας του 69% της Thea Artemis Financial Solutions, διαχειρίστριας εταιρείας της ομώνυμης τιτλοποίησης και στη συνέχεια της ΩΜΕΓΑ.

Διότι όπως σας ενημερώσαμε πρόσφατα, η ES GINI Investments (κάτοχος αυτού του 69%) μεταβιβάστηκε από τον κ. Patrick Horend (μέλος ΔΣ και partner κατά δήλωσή του της Ellington Solutions), τον Μάρτιο του 2022, σε μια εταιρεία ονόματι Clayton Holdings UK Limited.

Ίσως για αυτό δεν εκπλαγήκαμε ιδιαίτερα όταν μάθαμε ότι η ίδια Clayton Holdings UK LTD εμφανίζεται να είναι μέτοχος κατά 51% στην Ellington Solutions, μέσω μιας άλλης κυπριακής εταιρείας που ονομάζεται Clayton Euro Risk Holdings (Cyprus) LTD.

Απώτερος μέτοχος αυτών των εταιρειών (μέσω των οποίων φέρεται να κατέχει το 51% της Ellington Solutions), σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, φέρεται να είναι ως φυσικό πρόσωπο ο κ. Lorenz Schwartz, o oποίος, σύμφωνα με το βιογραφικό του, υπήρξε και Executive Vice President Strategic Initiatives της Clayton Holdings Group.

H απορία που έχουμε εμείς, μπερδεμένοι από τα τόσα Clayton (πάνε παρέα φαίνεται με τις διάφορες Ellington της υπόθεσης), είναι πώς ένα εταιρικό όνομα συνδεδεμένο με συμβουλευτικές υπηρεσίες προς την Αττικής, κατέληξε να είναι σε τόσες μεριές στην πλευρά των αγοραστών, είτε ως «προτιμητέος επενδυτής» είτε ως κάτοχος πλειοψηφίας στην εταιρεία που διαχειρίζεται την τιτλοποίηση.

ΥΓ: Ψάξαμε την Clayton Euro Risk στο linkedin και βρήκαμε μια εταιρεία που έχει εκπροσώπηση στην Ελλάδα, πλην όμως όταν πατήσαμε το link για το site της διεθνούς, με έδρα το Bristol στη Βρετανία (http://www.claytonerm.com/) δεν έβγαζε τίποτε!

Πράγμα ολίγον ασυνήθιστο για εταιρείες που δηλώνουν leaders στη διεθνή παροχή due diligence και risk management services…

 

ΤΧΣ - Eurobank: Την προετοιμασία για πιθανή υλοποίηση διάθεσης του 1,4% του μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank ξεκίνησε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, βάσει όσων περιγράφονται στην έκθεση πεπραγμένων πρώτου εξαμήνου για τη στρατηγική λειτουργίας του.

Η έκθεση δεν αναφέρεται στη Eurobank, τη φωτογραφίζει, όμως, κάνοντας λόγο για συγκεκριμένη συναλλαγή κεφαλαιαγοράς. Στην προεργασία της συναλλαγής περιλαμβάνεται ο διορισμός συμβούλου διάθεσης και νομικού συμβούλου.

Κατά τα λοιπά, το ΤΧΣ δημιούργησε, όπως έχει γράψει το Euro2day.gr, «δεξαμενή» συμβούλων, ώστε να είναι σε θέση να εκτελεί γρήγορα και αποτελεσματικά συναλλαγές, που προβλέπονται στη στρατηγική αποεπένδυσης από τις τράπεζες.

 

ΤΙΤΑΝ: Αρεσαν τα αποτελέσματα εξαμήνου της Τιτάν, με τη μετοχή να συγκαταλέγεται στους πλέον κερδισμένους της συνεδρίασης, με άνοδο 1,36% στα 19,4 ευρώ.

Ο τίτλος συμπλήρωσε οκτώ συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, κλείνοντας τη συνεδρίαση σε νέα υψηλά 45 μηνών. 

Η εισηγμένη με δεύτερο συνεχόμενο ισχυρό τρίμηνο υπερδιπλασίασε τα καθαρά της κέρδη, που ξεπέρασαν τα 110 εκατ. ευρώ στο εξάμηνο.

Το νέο σετ ισχυρών αποτελεσμάτων ώθησε τη Eurobank Equities να ανεβάσει την τιμή-στόχο για το «χαρτί» στα 22,1 από 18,2 ευρώ.   

Η χρηματιστηριακή αναμένει ισχυρή παραγωγή ελεύθερων ταμειακών ροών άνω των 120 εκατ. ευρώ ετησίως τα επόμενα χρόνια, οδηγώντας σε πρόβλεψη για μερισματική απόδοση 4%-5% έως το 2025.

 

MYTILINEOS: Σε νέο ιστορικό υψηλό στα 36,74 ευρώ έκλεισε εχθές ο τίτλος της Mytilineos, με τα αποτελέσματα-ρεκόρ που ανακοίνωσε στο εξάμηνο να πιστοποιούν για μια ακόμη φορά ότι έχει… ανέβει πίστα. 

Η εισηγμένη εμφάνισε την ιστορικά καλύτερη επίδοσή της σε πρώτο εξάμηνο, με τα καθαρά κέρδη να αυξάνονται 61% στα 268 εκατ. ευρώ  και τον Ευάγγελο Μυτιληναίο να διατηρεί αφενός το guidance για EBITDA άνω του 1 δισ. ευρώ φέτος, αφετέρου να προαναγγέλλει νέες επενδύσεις σε ΑΠΕ και την παραγωγή γαλλίου, αλλά και νέα κίνηση στο μέτωπο των εξαγορών. 

Το μοντέλο μας αποδίδει, τόνισε ο Ευάγγελος Μυτιληναίoς, μιλώντας εχθές στους αναλυτές. «Ακόμα και όταν ένας τομέας δεν πηγαίνει τόσο καλά, καλύπτεται απόλυτα από τις άλλες δραστηριότητες. Στο σύνολο θα είναι αρκετά ανεβασμένα όλα τα νούμερα σε όλα τα επίπεδα»… 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v