Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Αυγ 22 2023

Λαϊκά ομόλογα: Η πρώτη ανάγνωση - Αφαντα ρολόγια αξίας 1,3 δισ. δολαρίων! - Η παράλληλη κίνηση Centric και Intertech

Λαϊκά ομόλογα: Η πρώτη ανάγνωση - Αφαντα ρολόγια αξίας 1,3 δισ. δολαρίων! - Η παράλληλη κίνηση Centric και Intertech

ΛΑΪΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ: Αν και υπάρχουν αρκετά σημαντικά στοιχεία που θα πρέπει να διευκρινιστούν σχετικά με την πρόθεση της κυβέρνησης να επανεκδώσει «λαϊκά κρατικά ομόλογα», από αυτά που μέχρι σήμερα έχουν επικοινωνηθεί, μπορούν να προκύψουν ορισμένα συμπεράσματα:

Πρώτον, οι τράπεζες δεν έχουν να φοβηθούν τίποτε για τη ρευστότητά τους και αυτό γιατί τα λιμνάζοντα διαθέσιμά τους είναι πολλαπλάσια από τα ποσά που ενδεχομένως να αντληθούν μέσω των λαϊκών ομολόγων.

Δεύτερον, στον βαθμό που οι εκδόσεις των «λαϊκών ομολόγων» θα είναι όπως λέγεται περιορισμένες, δεν αναμένεται να οδηγήσουν σε σημαντική άνοδο τα επιτόκια των καταθέσεων, ενώ παράλληλα θα ωφελήσουν τα οικονομικά των τραπεζών, λόγω των προμηθειών που θα εισπράττουν οι τελευταίες από τη διάθεση των ομολόγων.

Τρίτον, τα «λαϊκά ομόλογα» θα απευθύνεται στην πράξη στους «μικροαποταμιευτές» καθώς οι υπόλοιποι έχουν τη δυνατότητα σήμερα να καρπωθούν σημαντικές αποδόσεις μέσω, για παράδειγμα, της συμμετοχής τους στις εκδόσεις Εντόκων Γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου ή μέσω μεριδίων Α/Κ συγκεκριμένης διάρκειας και ετήσιου μερίσματος. Ωστόσο, ακόμη και για τους «μικροαποταμιευτές» υπάρχουν και σήμερα εναλλακτικές λύσεις (με κάποιες επιμέρους διαφοροποιήσεις), όπως τα Α/Κ που επενδύουν σε βραχυπρόθεσμους τίτλους, τα εταιρικά ομόλογα μέσω του Χρηματιστηρίου της Αθήνας κ.λπ.

Και τέταρτον, θα παίξει σημαντικό ρόλο, η χρονική διάρκεια αυτών των «λαϊκών ομολόγων». Θα αφορούν τίτλους διάρκειας κάποιων μηνών έως δύο ετών, ή μακροπρόθεσμες επενδύσεις; Αν πρόκειται για μακροπρόθεσμες επενδύσεις, τότε κανείς δεν μπορεί να υποσχεθεί αποδόσεις υψηλότερες του πληθωρισμού, κανείς δεν μπορεί να μιλήσει για πλήρη απουσία επενδυτικού ρίσκου και κυρίως πολλοί μπορούν να αναρωτηθούν πώς οι «μικροαποταμιευτές» θα έχουν τη δυνατότητα να δεσμεύσουν ουσιαστικά τα χρήματά τους (διαφορετικά, είναι πιθανόν να υποστούν απώλειες) για τρία, πέντε ή επτά χρόνια.

Σε κάθε περίπτωση, δεν έχουμε παρά να περιμένουμε να δούμε την τελική μορφή των συγκεκριμένων επενδύσεων.

 

ROLEX: Αν είστε κάτοχος ενός πολυτελούς ρολογιού, καλό θα ήταν να προσέχετε ιδιαίτερα. Κι αυτό γιατί καταγράφεται κατακόρυφη αύξηση των κλοπών, με αποτέλεσμα να υπολογίζεται ότι η αξία των κλεμμένων ρολογιών φτάνει το εξωπραγματικό ποσό του 1,3 δισ. δολαρίων(!).

Μόνο στη The Watch Register, εταιρεία που βοηθά ιδιοκτήτες και οίκους δημοπρασιών να εντοπίσουν χαμένα ρολόγια, έχουν καταχωρηθεί πάνω από 80.000 τεμάχια. Συνολικά 6.815 ρολόγια προστέθηκαν στη λίστα μόνο πέρυσι, αριθμός αυξημένος κατά 60%.

Οι τιμές στη δευτερογενή αγορά για τα δημοφιλή μοντέλα των Rolex, Audemars Piguet και Patek Philippe αυξήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας και αυτό κινητοποίησε τους επιτήδειους. Χαρακτηριστικό είναι ότι η Μητροπολιτική Αστυνομική Υπηρεσία του Λονδίνου ξεκίνησε επιχείρηση πέρυσι για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, αφού ο αριθμός των ληστειών με μαχαίρι αυξήθηκε κατά 60% μεταξύ Μαΐου και Ιουνίου.

Στο στόχαστρο βρίσκονται κυρίως μοντέλα της Rolex (44% των ρολογιών) και ακολουθεί η Omega και η Breitling.

 

CENTRIC: Με όγκο συναλλαγών αντίστοιχο αυτού που έκανε όταν έπιασε τα υψηλά έτους (0,446 ευρώ) στην αρχή του μήνα κινήθηκε χθες η μετοχή.

Εκτοτε ακολούθησε καθοδική πορεία, η οποία κατέληξε στο 0,38 ευρώ, για να ακολουθήσει η χθεσινή άνοδος κατά 8,7% και η επιστροφή στο 0,413 ευρώ.

 

ΙΝΤΕΡΤΕΚ: Αντίστοιχη περίοδο με τη Centric (1η Αυγούστου) έκανε το υψηλό στο 1,595 ευρώ και η μετοχή της εισηγμένης. Και σε αυτή ακολούθησε πτωτική κίνηση έως το 1,35 ευρώ και αντίδραση χθες προς το 1,465 ευρώ (+8,5%).

Στην προκειμένη περίπτωση όμως ο όγκος υπολείπεται εκείνου της κορύφωσης της ανοδικής κίνησης, καθώς χθες διακινήθηκαν μόλις 37,5 χιλιάδες τεμάχια, έναντι εξαψήφιων αριθμών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v