Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Αυγ 21 2023

ΕΚΤΕΡ-Δομική Κρήτης: Τα ράλι στο χρηματιστήριο και το μεγάλο στοίχημα - Τι συνδέει ΟΠΑΠ με… ΕΜΥ

ΕΚΤΕΡ-Δομική Κρήτης: Τα ράλι στο χρηματιστήριο και το μεγάλο στοίχημα - Τι συνδέει ΟΠΑΠ με… ΕΜΥ

ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ: Όταν στο πλαίσιο της ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης της ΕΚΤΕΡ στις 28 Ιουλίου ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλός της Αθανάσιος Σίψας είχε αναφερθεί σε προσπάθειες που θα γίνουν μέσω εξαγορών και συγχωνεύσεων προκειμένου η εισηγμένη να αποκτήσει το ανώτατο πτυχίο εργοληπτικής (έβδομης) τάξεως, η τιμή της μετοχής διαπραγματευόταν στα 2,15 ευρώ, ενώ την Παρασκευή 18 Αυγούστου (σε τρεις μόλις εβδομάδες) σκαρφάλωσε στα 3,15 ευρώ, κερδίζοντας 46,5%!

Το κίνητρο της ΕΚΤΕΡ για ένταξη στην ανώτερη τάξη εστιάζεται στο ότι το μεγαλύτερο τμήμα των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης αφορούν τον μονοψήφιο αριθμό των κατασκευαστικών ομίλων που διαθέτουν πτυχίο Ζ’ τάξεως.

Ακόμη μεγαλύτερα χρηματιστηριακά κέρδη έχει καταγράψει η μετοχή της Δομικής Κρήτης (κατέχει και αυτή, όπως η ΕΚΤΕΡ, πτυχίο ΣΤ’ τάξεως), η οποία από την 28η Ιουνίου, όταν ο Δημήτρης Κούτρας (φωτ.) απέκτησε το 29,31% της εταιρείας προς 0,90 ευρώ, έχει κερδίσει στο ταμπλό γύρω στο +260%, καθώς έκλεισε την Παρασκευή στα 3,28 ευρώ!

Αναμφίβολα, τα ανεκτέλεστα υπόλοιπα έργων των εταιρειών έχουν ανεβεί και τα περιθώρια δείχνουν φέτος να έχουν διευρυνθεί σε σχέση με τις σκληρές συνθήκες του 2022. Ωστόσο, οι τρέχουσες αποτιμήσεις των δύο αυτών εισηγμένων «μικρών» κατασκευαστικών εταιρειών φαίνεται (βλέπε στοιχεία παρατιθέμενου πίνακα) να ενσωματώνουν σε σημαντικό βαθμό «προοπτικές» που θα πρέπει να επιβεβαιωθούν στην πράξη.

ΕΚΤΕΡ: Πραγματική… μάχη έγινε την Παρασκευή στη μετοχή. Αλλαξαν χέρια 356 χιλιάδες τεμάχια ή το 3,17% του μετοχικού κεφαλαίο, με τη διακύμανση να ξεπερνά το 11%.

Κινήθηκε από το χαμηλό ημέρας των 3 ευρώ έως το υψηλό των 3,34 ευρώ, για να κλείσει τελικά στα 3,15 ευρώ ή 2,94% υψηλότερα.

Τιμή που συνιστά νέο ιστορικό ρεκόρ για τον τίτλο.

 

ΑΜΟΙΒΑΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ: Έως τα τέλη του τρέχοντος μήνα υπάρχει η δυνατότητα εγγραφής των επενδυτών για την απόκτηση μεριδίων του Αμοιβαίου Κεφαλαίου Δήλος Extra Income V Ομολογιακό, το οποίο διαχειρίζεται η Εθνική Asset Management ΑΕΔΑΚ.

Πρόκειται για ένα Ομολογιακό Α/Κ που είναι συγκεκριμένης χρονικής διάρκειας (πενταετής) και ετήσιας διανομής «μερίσματος». Ειδικότερα, οι τόκοι των ομολόγων -αφού αφαιρεθούν τα λειτουργικά έξοδα του Α/Κ- θα μοιράζονται κάθε χρόνο στους μεριδιούχους με τη μορφή «μερίσματος».

Επιπρόσθετα, επειδή τμήμα τουλάχιστον του χαρτοφυλακίου ομολόγων θα αγοραστεί με τιμή χαμηλότερη του «100», στο τέλος της πενταετίας θα μπορούσαν να προκύψουν πρόσθετες υπεραξίες για λογαριασμό των μεριδιούχων, στον βαθμό που δεν θα υπάρξουν περιπτώσεις αθέτησης υποχρεώσεων από τους εκδότες των τίτλων (default).

 

ΤΥΧΕΡΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ: Δεν γνωρίζουμε «αν μια βροχή θα μας σώσει», όταν όμως έρθει θα συνιστά «καλό νέο» για τους επενδυτές σε εταιρείες του κλάδου.

Τα παραπάνω ισχύουν, αν πιστέψουμε αναλυτή της Deutsche Bank ο οποίος υποστήριξε ότι ο βροχερός Ιούλιος στη Βρετανία ήταν η αιτία πίσω από την αύξηση κατά 6,4% των εσόδων για τις εταιρείες του κλάδου σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2022.

Σύμφωνα με τον Simon Davies, όταν ο καιρός είναι καλός, ο κόσμος προτιμά να διαθέτει τα χρήματά του σε δραστηριότητες εκτός σπιτιού αντί σε... πονταρίσματα.

Ως προς το εάν θα πρέπει να κοιτάμε το δελτίο καιρού της ΕΜΥ πριν επενδύσουμε στον ΟΠΑΠ, δεν θα ρισκάρουμε να πάρουμε θέση...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v