Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Αυγ 28 2023

Πρώτη κίνηση της Eurobank στην Ινδία - Cenergy: Ανεκτέλεστο στα... ύψη - NATECH: Συμβάσεις και κίνητρα στους Αφούς Ναυρόζογλου

Πρώτη κίνηση της Eurobank στην Ινδία - Cenergy: Ανεκτέλεστο στα... ύψη - NATECH: Συμβάσεις και κίνητρα στους Αφούς Ναυρόζογλου

EUROBANK: Από τις αρχές του 2024 η διοίκηση της Eurobank θα ξετυλίξει το στρατηγικό πλάνο επέκτασης των δραστηριοτήτων της τράπεζας σε αγορές εκτός συνόρων.

Μετά την Κύπρο, η τράπεζα έχει σχέδια επέκτασης στην Ινδία και στο Ντουμπάι. Στην Ινδία αναμένεται να ανοίξει Γραφείο Αντιπροσωπείας ενώ κοιτά τη συγκεκριμένη αγορά ως θερμοκήπιο «αγοράς» ψηφιακών δεξιοτήτων, με δεδομένο ότι υπάρχει πλούσιο εργατικό δυναμικό στον τομέα της τεχνολογίας.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Φωκίων Καραβίας (φωτ.) συμμετείχε στη συνάντηση την προηγούμενη Παρασκευή, που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον πρωθυπουργό της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι.

Εξάλλου, η Ινδία δεν αποτελεί «ξένο τόπο» για τη Eurobank καθώς ο βασικός της μέτοχος Πρεμ Γουάτσα γεννήθηκε και μεγάλωσε στη χώρα.

 

CENERGY: Στο τέλος του πρώτου φετινού τριμήνου το ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων της εισηγμένης (δεν περιλαμβάνει τον κλάδο των καλωδιακών προϊόντων) ανερχόταν σε 2,2 δισ. ευρώ, όταν πριν από λίγα χρόνια υπολειπόταν σημαντικά του ενός δισ. ευρώ!

Παρ' όλα αυτά, η τάση εξακολουθεί να είναι σαφώς ανοδική, καθώς μόνο η σύμβαση που ανακοίνωσε το βράδυ της Πέμπτης (προμήθεια και εγκατάσταση για τη διασύνδεση του δυτικού υποσταθμού του υπεράκτιου αιολικού πάρκου Gennaker στη Βαλτική Θάλασσα με το δίκτυο μεταφοράς της Γερμανίας) ανέρχεται στα 450 εκατ. ευρώ!

Πέραν αυτού του τόσο μεγάλου έργου, ο εισηγμένος όμιλος ανακοίνωσε μόνο μέσα στο δίμηνο Ιουνίου-Ιουλίου τρεις άλλες σημαντικές συμβάσεις: Υποθαλάσσιος αγωγός αερίου Leviathan, υποβρύχιες διασυνδέσεις σε αιολικά της Γερμανίας με την Jan De Nul, συμφωνία με Orsted για την προμήθεια inter-array καλωδίων.

Έτσι εξηγούνται οι ολοένα και υψηλότερες τιμές-στόχοι των αναλυτών για τη μετοχή της CENER, άσχετα από την τροπή που θα πάρει το πολυσυζητημένο ενδεχόμενο deal με την Orsted στις ΗΠΑ την επόμενη διετία.

 

ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ: Τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας είναι τα πρώτα που ενοχοποιούνται για την ανάφλεξη πυρκαγιών. Θεωρούνται, μάλλον, ο εύκολος «δράστης».

Κι αυτή τη φορά στο κάδρο για την έναρξη της φωτιάς στην Πάρνηθα μπήκαν οι πυλώνες του ΑΔΜΗΕ. Προτού γίνει οποιαδήποτε έρευνα. Ήρθε, όμως, η επίσημη ανακοίνωση της Πυροσβεστικής που αποκαθηλώνει δημοσίευμα το οποίο μάλιστα επικαλείται «στοιχεία» αξιωματικών της, βάσει των οποίων η φωτιά στην Πάρνηθα, που ξέσπασε την προηγούμενη Τρίτη κοντά στη Μονή Κλειστών, σχετίζεται με πυλώνα υπερυψηλής τάσης.

«Η προανακριτική διαδικασία», λέει ο πλέον επίσημος φορέας, «διερεύνησης των αιτίων εκδήλωσης πυρκαγιάς είναι σε εξέλιξη, χωρίς μέχρι τώρα να έχει προκύψει κάποιο σχετικό στοιχείο».

Ας είμαστε, λοιπόν, προσεκτικότεροι.

 

NATECH: Συμβάσεις παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών υπέγραψαν με τη Natech, εταιρεία που ίδρυσαν και διοικούν οι αδελφοί Ναυρόζογλου, βάσει της απόφασης, την οποία έλαβε η γενική συνέλευση της 3 Ιανουαρίου 2022.

Ο Αθανάσιος Ναυρόζογλου θα παρέχει συμβουλές στον τομέα εκπόνησης και εκτέλεσης του business plan καθώς και σε αυτούς της ανάπτυξης δραστηριοτήτων και εξεύρεσης επενδυτών, ο Δημήτριος Ναυρόζογλου στον τομέα της οικονομικής διαχείρισης. Οι συμβάσεις αφορούν στην περίοδο 1/1 ως 31/12/2022. Ο μεν Αθανάσιος Ναυρόζογλου έλαβε ή θα λάβει 95 χιλ. ευρώ, ο δε Δημήτριος Ναυρόζογλου 80 χιλ. ευρώ.

Τα ποσά είναι μικρά, αλλά με δεδομένο ότι ο πρώτος είναι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας και ο δεύτερος αντιπρόεδρος Δ.Σ, με ευθύνη την οικονομική διαχείριση, οι παραπάνω έκτακτες παροχές θα μπορούσαν να καταβληθούν με διαφορετικό τρόπο καθώς εντάσσονται στο πεδίο των διοικητικών τους αρμοδιοτήτων.

Υπενθυμίζεται ότι η Natech επιχείρησε, τους προηγούμενους μήνες, να αντλήσει από την αγορά ως 80 εκατ. ευρώ, μέσω αύξησης κεφαλαίου. Το αποτέλεσμα του εγχειρήματος δεν έχει γίνει γνωστό. Επιπρόσθετα, έχει εκδώσει ΜΟΔ 10 εκατ. ευρώ, που καλύφθηκε από τρίτους επενδυτές.

Τέλος, έχει συμπράξει με την Πειραιώς, για τη δημιουργία ψηφιακής τράπεζας, ενώ έχει ενταχθεί στις δράσεις ψηφιακού μετασχηματισμού του ΤΑΑ επενδυτικό της πρόγραμμα, ύψους 21,2 εκατ. ευρώ και θα λάβει από το σκέλος των χαμηλότοκων δανείων 10,6 εκατ. ευρώ καθώς και δάνειο από την Πειραιώς 6,4 εκατ. ευρώ.

Στο πλαίσιο της μεγέθυνσης της εταιρείας, εισήχθησαν κίνητρα για το management team και δη για τους δύο αδελφούς Ναυρόζογλου. Έτσι, πέραν των ετήσιων σταθερών αμοιβών, προβλέπεται bonus 50 χιλ. ευρώ για τον CEO, εφόσον ο φετινός τζίρος της Natech φθάσει τουλάχιστον στα 14 εκατ. ευρώ, και 25 χιλ. ευρώ για τον Αντιπρόεδρο. 

Αν επιτευχθεί και ο στόχος κλεισίματος επενδυτικού γύρου, συνολικού ύψους τουλάχιστον 20 εκατ. ευρώ, ο CEO θα λάβει πρόσθετο bonus 50 χιλ. ευρώ και ο αντιπρόεδρος 25 χιλ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v