Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 4 2023

East Med: Εκλεισε το μάτι ο Νετανιάχου - Τα περασμένα μεγαλεία της Μουζάκης - Σφηνάκια για Mytilineos, ΟΠΑΠ, Cenergy, ΚΡΕ.ΚΑ.

East Med: Εκλεισε το μάτι ο Νετανιάχου - Τα περασμένα μεγαλεία της Μουζάκης - Σφηνάκια για Mytilineos, ΟΠΑΠ, Cenergy, ΚΡΕ.ΚΑ.

ΑΓΩΓΟΙ: Με τον αγωγό EastMed στις βαλίτσες του αναχώρησε χθες το μεσημέρι για την Κύπρο ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενζαμίν Νετανιάχου (φωτ.).

Σήμερα, Δευτέρα, στη Λευκωσία είναι η τριμερής σύνοδος κορυφής μεταξύ Κύπρου, Ελλάδος και Ισραήλ για διάφορα ζητήματα, μεταξύ αυτών και η ενέργεια. Τη χώρα μας θα εκπροσωπήσει στη συνάντηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ την Κύπρο ο πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης.

Λίγο πριν αναχωρήσει για την Κύπρο ο κ. Νετανάχιου στις δηλώσεις του εξήρε τη συνεργασία των τριών χωρών, «αυτή η συμμαχία είναι μια μεγάλη επιτυχία», είπε.

Το ενδιαφέρον, όμως, είναι αλλού. Στα ενεργειακά, επισήμανε, υπάρχουν αποφάσεις που θα πρέπει να λάβουμε σύντομα. Μία από αυτές είναι η εξαγωγή του φυσικού αερίου του Ισραήλ στην Ευρώπη. Δύο δρόμους ανέδειξε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός: τον EastMed ή μια μονάδα υγροποίησης στην Κύπρο.

Αν συνυπολογίσει κανείς το ενδιαφέρον της Τουρκίας να αποκτήσει ρόλο και λόγο στη μεταφορά ποσοτήτων αερίου του Ισραήλ στις ευρωπαϊκές αγορές, η δήλωση του κ. Νετανάχιου αποκτά βαρύνουσα σημασία. Γιατί καταδεικνύει ότι το Ισραήλ κλίνει προς τον EastMed.

Το ερώτημα είναι αν την ίδια άποψη έχει και η Ελλάδα. Το συγκεκριμένο project, πάντως, δεν δείχνει ως τώρα να είναι στις προτεραιότητές της. Από αυτή την άποψη, έχει ενδιαφέρον η στάση του κ. Μητσοτάκη στη σημερινή συνάντηση.

 

ΜΟΥΖΑΚΗΣ: Οι «παλιοί» θα θυμούνται τις ένδοξες τακτικές γενικές συνελεύσεις του παρελθόντος, όπου μεγάλος αριθμός επενδυτών χειροκροτούσε τον αείμνηστο Ελευθέριο Μουζάκη και σειρά δημοσιογράφων ανέμενε μια δήλωση του «τιμιότερου Έλληνα φορολογούμενου», του «πατριάρχη της ελληνικής κλωστοϋφαντουργίας» και του «πρωτεργάτη των ελληνικών εξαγωγών», που ο πανίσχυρος τότε πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου καλούσε στο Καστρί για να ανταλλάξουν απόψεις.

Παρακολουθώντας τη γενική συνέλευση της Παρασκευής, κάποιος θα μπορούσε να μιλήσει για… «περασμένα μεγαλεία».

Η διοίκηση της εταιρείας εξέφρασε τον στόχο να επαναφέρει την εισηγμένη στην κερδοφορία, χωρίς ωστόσο να αναφέρει πώς θα επιχειρήσει να πράξει κάτι τέτοιο. Ζήτησε από τους μετόχους εξουσιοδότηση για να εξετάσει εναλλακτικές λύσεις στο ζήτημα της εγγύησης ύψους περίπου 5,5 εκατ. ευρώ (υπόθεση Ήλιος), παρά το γεγονός ότι το θέμα αυτό προϋπήρχε εδώ και χρόνια, χωρίς να αντιμετωπιστεί στην πράξη από καμιά διοίκηση της εταιρείας (ούτε από τις προηγούμενες αλλά ούτε και από την τρέχουσα κατά την οκτάμηνη ζωή της).

Τέθηκε εκ νέου το θέμα της έκδοσης μετατρέψιμου σε μετοχές ομολογιακού δανείου, όταν κατά τους προηγούμενους οκτώ μήνες λεφτά δεν βρέθηκαν και όταν η κόντρα μεταξύ των κληρονόμων του αειμνήστου Ελευθερίου Μουζάκη συνεχίζεται.

Μακάρι στο «τέλος της ημέρας» όλα να πάνε καλά για την ιστορική βιομηχανία, που σήμερα απασχολεί κοντά στους 130 εργαζόμενους. Παράγοντες πάντως της χρηματιστηριακής αγοράς αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο η διοίκηση της εταιρείας να υποχρεωθεί σε κάποια μελλοντική στιγμή και να ρευστοποιήσει τμήμα της ακίνητης περιουσίας της.

 

ΚΡΕΚΑ: Στις 30 Σεπτεμβρίου λήγει η αναστολή νομικών ενεργειών που είχε δώσει η doValue στην εισηγμένη εταιρεία, προκειμένου να βρεθεί στρατηγικός επενδυτής.

Όπως είναι λογικό -λιγότερο από ένα μήνα πριν τη διαφαινόμενη εκπνοή της προαναφερθείσας προθεσμίας-, η αγωνία των μετόχων μειοψηφίας έχει ενταθεί, με δεδομένο άλλωστε ότι η ΚΡΕΚΑ δεν έχει δημοσιοποιήσει μέχρι σήμερα τις λογιστικές της καταστάσεις για την οικονομική χρήση του 2022.

 

ΟΠAΠ: Από τις ελάχιστες μετοχές που διασώθηκαν από το κύμα πωλήσεων που έπληξε την εγχώρια κεφαλαιαγορά την Παρασκευή. Κλείσιμο στα 15,9 ευρώ με άνοδο 2%.

Σήμερα, μετά το κλείσιμο της αγοράς θα δημοσιοποιηθούν τα αποτελέσματα 2ου τριμήνου. Η Optima εκτιμά ότι ο Οργανισμός θα παρουσιάσει κέρδη 107,9 εκατ. ευρώ, έναντι 79 εκατ. το 2ο τρίμηνο του 2022. Θεωρεί ότι χτίζοντας πάνω στο μομέντουμ που δημιουργήθηκε, θα καταφέρει να πετύχει τον στόχο που έχει θέσει η διοίκηση για ετήσια EBITDA 740-760 εκατ. ευρώ.

H Eurobank Equities πιστεύει ότι, δεδομένης της υψηλότερης ετήσιας κερδοφορίας, είναι λογικό να αναμένουμε ένα ενδιάμεσο μέρισμα υψηλότερο από αυτό που καταβλήθηκε πέρυσι (€0,30).

Βάζει τον πήχη στο 0,35 ευρώ και στο 1,55 ευρώ για το σύνολο του 2023.

 

CENERGY: Η μετοχή περιλαμβάνεται επίσης στους ελάχιστους τίτλους του FTSE 25 που έκλεισαν με κέρδη την Παρασκευή. Βρίσκεται πλέον στα 7,18 ευρώ, μια ανάσα από το ιστορικό υψηλό που πέτυχε μόλις την περασμένη Τετάρτη.

Όπως είχε καταγράψει από τον Ιούλιο το Euro2day.gr, στους σχεδιασμούς του ομίλου Viohalco περιλαμβάνεται η μείωση του ποσοστού του (αγγίζει το 80%) στη θυγατρική του μέσω ενός placement. Ωστόσο σημειώσαμε ότι αυτό προϋποθέτει να κριθεί από τη διοίκηση ικανοποιητική η αποτίμηση.

Με τα σημερινά δεδομένα, η κεφαλαιοποίηση βρίσκεται στο 1,36 δισ. ευρώ, ενώ η απόδοση εξαμήνου προσεγγίζει το 80%.

 

ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ: Πολύ γρήγορα μπήκε τέλος στη μοναξιά της Morgan Stanley. Ο αμερικανικός οίκος ήταν ο πρώτος που, στις 25 Αυγούστου, ανέβασε τον πήχη για τη μετοχή στα 45 ευρώ.

Με το που μπήκε ο Σεπτέμβριος, ακολούθησε η Citi. Εβαλε στο ίδιο επίπεδο τον πήχη και μάλιστα σημείωσε, στη σχετική ανάλυση, ότι στο θετικό σενάριο ο τίτλος μπορεί να φτάσει τα 53 ευρώ.

Στα 38,28 ευρώ το ιστορικό υψηλό για τον τίτλο στις 29 Αυγούστου, κλείσιμο στα 37,2 ευρώ την Παρασκευή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v