Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Αυγ 30 2023

Πού ποντάρει η Motor Oil το 2ο εξάμηνο - Ενα quiz για... λίγους - EuroAsia Interconnector: Ένα βήμα μπρος, ένα πίσω

Πού ποντάρει η Motor Oil το 2ο εξάμηνο - Ενα quiz για... λίγους - EuroAsia Interconnector: Ένα βήμα μπρος, ένα πίσω

MOTOR OIL: Μπορεί το πρώτο εξάμηνο να χαρακτηρίστηκε από σημαντική πτώση των μεγεθών, η διοίκηση (φωτ. ο αναπληρωτής CEO Πέτρος Τζαννετάκης) όμως εμφανίζεται αισιόδοξη για τη συνέχεια της χρονιάς.

Καταγράφει ανάκαμψη των περιθωρίων διύλισης «σε αρκούντως ικανοποιητικά επίπεδα συγκρινόμενα με τις ιστορικές τιμές, διαμορφούμενα ελαφρώς υψηλότερα έναντι των περιθωρίων του αντίστοιχου τριμήνου της χρήσης 2022», επισημαίνει.

Στα «συν» προστίθεται η αύξηση του όγκου πωλήσεων για βασικά προϊόντα διύλισης καθώς δεν θα πραγματοποιηθούν εργασίες συντήρησης στις μονάδες του Διυλιστηρίου στο υπόλοιπο της χρονιάς.

 

MOTOR OIL II: Εναντι 9,4 εκατ. ευρώ αγόρασε το 75% της ΟΥΝΑΓΚΙ. Θυμίζουμε ότι η τελευταία συμμετέχει με ποσοστό 51% στο μετοχικό κεφάλαιο των ΜΠΑΛΙΑΓΑ Α.Ε., ΤΕΙΧΙΟ Α.Ε., ΠΙΒΟΤ ΣΟΛΑΡ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε., οι οποίες διαθέτουν χαρτοφυλάκιο φωτοβολταϊκών έργων σε διάφορα στάδια συνολικής ονομαστικής ισχύος 1,9 GW.

 

ΑΜΟΙΒΑΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ: Στην έκδοση ενός ακόμη Ομολογιακού Αμοιβαίου Κεφαλαίου συγκεκριμένης χρονικής διάρκειας και ετήσιας «μερισματικής» απόδοσης προχώρησε ο Όμιλος της Τράπεζας Πειραιώς μέσω της θυγατρικής του ΑΕΔΑΚ.

Πρόκειται για το Πειραιώς Α/Κ Στρατηγικής Τακτικού Εισοδήματος 2026 Ευρωπαϊκό Ομολογιακό, που είναι τριετούς διάρκειας. Ξεκίνησε να διατίθεται στις 10 Αυγούστου 2023 και λήγει στις 31 Οκτωβρίου του 2026. Στο μεσοδιάστημα θα προσφέρει ετήσια διανομή «μερίσματος» στους μεριδιούχους.

Το συγκεκριμένο Α/Κ επενδύει σε ευρωπαϊκά ομόλογα (κρατικά, τραπεζικά και λοιπά εταιρικά) και αποτελεί άλλο ένα προϊόν που επιδιώκει να προσελκύσει καταθέτες που ευελπιστούν σε μέση ετήσια απόδοση υψηλότερη από αυτή των προσφερόμενων τραπεζικών επιτοκίων.

Συνεκτιμώντας προφανώς και το σχετικό ρίσκο.

 

ΕΝΕΡΓΕΙΑ: Τον διακόπτη pause φαίνεται να πατά η κυπριακή κυβέρνηση για το project του ηλεκτρικού καλωδίου EuroAsia Interconnector, μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου, σε μια συγκυρία που φαίνεται πως βρέθηκε ενδιαφερόμενος επενδυτής να συμβάλει στη χρηματοδότηση.

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας, στη Λευκωσία, έγινε γνωστό από τον υπουργό Ενέργειας Γιώργο Παπαναστασίου ότι η Κυπριακή Δημοκρατία αποφάσισε να αναθέσει μελέτη σε ανεξάρτητο εξειδικευμένο σύμβουλο, για να διερευνηθεί η τεχνική και οικονομική βιωσιμότητα του έργου.

Μάλιστα, ο υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός υπερθεματίζοντας είπε ότι η δέσμευση της κυβέρνησης έναντι του έργου συναρτάται και με την τοποθέτηση της ΕΤΕπ. Η Τράπεζα, που έκανε δική της μελέτη, εμφανίζεται απρόθυμη να δανειοδοτήσει το project με περίπου 600 εκατ. ευρώ, όσα, δηλαδή, λείπουν αυτή τη στιγμή για να ξεκλειδώσει η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.

Πάντως, κλιμάκιο της ΕΤΕπ, όπως γνωστοποίησαν οι υπουργοί, αναμένεται να επισκεφθεί την Κύπρο μέσα στον Σεπτέμβριο, για να ενημερώσει αναλυτικά την κυβέρνηση της χώρας.

Η μελέτη που θα παραγγείλει η Κυπριακή Δημοκρατία σχετίζεται με την τελική απόφασή της αν και με ποιο τρόπο θα εμπλακεί στο έργο. Ο φορέας υλοποίησής του ζήτησε από την κυβέρνηση να παρέχει εγγυήσεις για το δάνειο της ΕΤΕπ, κάτι που δεν έγινε. Στον αντίποδα, θα έρθει η μελέτη, που προφανώς ζητούμενό της είναι η στοιχειοθέτηση της εμπλοκής της κυβέρνησης της Κύπρου. Αν συνυπολογίσει κανείς ότι δεν έχει γίνει ακόμη ανάθεση και ότι θα χρειαστεί εύλογος χρόνος για την ολοκλήρωσή της, τότε για ένα ακόμη σημαντικό διάστημα το project θα παραμείνει σε στασιμότητα.

Δύο ακόμη κρίσιμα στοιχεία: ο προϋπολογισμός του έργου από το 1,57 δισ. ευρώ πήγε κοντά στα 2 δισ. ευρώ, λόγω ανατίμησης του εξοπλισμού, ενώ η Κομισιόν έχει εκφράσει τη δυσφορία της για τις καθυστερήσεις που καταγράφονται στα χρονοδιαγράμματά του.

Το project, που διαθέτει σφραγίδα Έργου Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI), εξασφάλισε μέσω του μηχανισμού Συνδέοντας την Ευρώπη 657 εκατ. ευρώ και άλλα 100 από το Κυπριακό Σχέδιο Ανάκαμψης.

Για να δούμε ποια θα είναι η κατάληξη για το έργο αυτό, που σχεδιάζεται εδώ και μία δεκαετία, μετά και τις χθεσινές πληροφορίες για προκαταρκτική συμφωνία ΑΔΜΗΕ με ισραηλινό fund για είσοδο του τελευταίου στο μετοχικό κεφάλαιο του EuroAsia Interconnector.

 

ΚΟΥΙΖ: Ηταν σύμβουλος υπουργού παραγωγικού υπουργείου. Με το άστρο του να «ανατέλλει» σε διαφορετική κυβέρνηση από την υπάρχουσα.

Κατάφερε όμως το ακατόρθωτο. Να κάνει «παπόρι» επενδυτές, φίλιους με την κυβέρνηση. Ο νυν υπουργός, σοφά πράττων, δεν τον κράτησε δίπλα του. Τον αποζημίωσε, όμως, ο προηγούμενος, που τον πήρε μαζί του στη νέα του θέση.

Καλά ξεμπερδέματα!

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v