Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Αυγ 31 2023

Αλλαγές... κορυφής στο Χρηματιστήριο *E-Banking: Προσοχή στα ψιλά γράμματα *Υπεραξίες για τους «αυτονομιστές» της ΚΛΜ

Αλλαγές... κορυφής στο Χρηματιστήριο *E-Banking: Προσοχή στα ψιλά γράμματα *Υπεραξίες για τους «αυτονομιστές» της ΚΛΜ

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: Η Coca Cola παραμένει απόλυτη κυρίαρχος σε όρους κεφαλαιοποίησης (έφτασε τα 10 δισ. ευρώ), ωστόσο τις τελευταίες εβδομάδες καταγράφονται ουσιαστικές αλλαγές στις θέσεις του… βάθρου.

Στη δεύτερη θέση σκαρφάλωσε η Eurobank, η οποία αποτιμάται πλέον στο ταμπλό 5,955 δισ. ευρώ, κερδίζοντας τη θέση από τον ΟΤΕ, η κεφαλαιοποίηση του οποίου περιορίστηκε στα 5,89 δισ. μετά την πίεση των τελευταίων ημερών.

Η μετοχή όμως που ανεβαίνει ταχύτατα είναι αυτή του ΟΠΑΠ (φωτ. ο CEO Jan Karas). Την περασμένη Παρασκευή «άξιζε» 5,58 δισ. και χθες είχε ανέβει στα 5,883 δισ. ευρώ.

Μόλις 7 εκατ. ευρώ τη χωρίζουν από το… βάθρο.

 

ΚΛΜ: Ισχυρή ανοδική κίνηση για τη μετοχή της Κλουκίνας - Λάππας, που έκλεισε με άνοδο σχεδόν 10% στο 1,12 ευρώ, μία ημέρα μετά την ανακοίνωση για ολοκλήρωση της περιόδου αποδοχής της υποχρεωτικής δημόσιας πρότασης από την Intracom Ακίνητα.

Η δημόσια πρόταση ήταν στο 1 ευρώ ανά μετοχή, με τη μετοχή να κινείται υψηλότερα, επιβραβεύοντας με υπεραξίες όσους δεν έδωσαν τις μετοχές τους, οι οποίοι ήταν αρκετοί, δεδομένου ότι εχθές άλλαξαν χέρια 312.854 μετοχές ή το 0,78% της εταιρείας.

Σημειώνεται ότι όσοι έχουν μετοχές ΚΛΜ  δεν έχουν και το «μαξιλαράκι» των υποχρεωτικών αγορών από την Intracom το επόμενο τρίμηνο, καθώς απέκτησε ποσοστό χαμηλότερο του 90% της εισηγμένης (το 87,729% περίπου).

Ξέρουν άραγε κάτι παραπάνω όσοι «τραβούν» τη μετοχή υψηλότερα; Ιδωμεν…  

 

ΕΝΕΡΓΕΙΑ: Επιβεβαίωσε τη στήλη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, για το project του EuroAsia Interconnector.

Σε χθεσινές δηλώσεις του, στη διάρκεια του καθημερινού briefing προς τους δημοσιογράφους, στη Λευκωσία, αποσαφήνισε κατηγορηματικά ότι η εμπλοκή της κυπριακής κυβέρνησης στο έργο θα αποφασισθεί αφού πρώτα ολοκληρωθεί μελέτη για την οικονομική βιωσιμότητά του αλλά και τη γεωστρατηγική σημασία του.

Μάλιστα, έκανε γνωστό ότι επίκειται την επόμενη εβδομάδα η ανάθεση της μελέτης σε εξειδικευμένο οίκο αξιολόγησης. Κάτι που σημαίνει ότι πριν από τουλάχιστον έξι μήνες δεν αναμένεται απόφαση από την κυπριακή κυβέρνηση.

Η στήλη υπενθυμίζει ότι ο φορέας διαχείρισης ζήτησε εγγυήσεις από την κυβέρνηση της Κύπρου για να εξασφαλίσει δάνειο περί τα 600 εκατ. από την ΕΤΕπ, ώστε να ξεκλειδώσει και η χρηματοδοτική ενίσχυση από την Ε.Ε.

Όμως, την ίδια στιγμή τρέχουν διάφορες υποχρεώσεις για το έργο. Όπως η καταβολή στις 7 Σεπτεμβρίου 50 εκατ. ευρώ στη νορβηγική Nexans, που ανέλαβε την κατασκευή του καλωδιακού τμήματος της διασύνδεσης Κρήτης-Κύπρου. Θα καταβληθούν τα χρήματα αυτά και από ποιο ταμείο;

Σαν να μαζεύονται πολλά σύννεφα….

 

FRIGOGLASS: Δεύτερη συνεδρίαση ισχυρής ανοδικής κίνησης για τη μετοχή, με αξιοπρόσεκτο τζίρο. Ο τίτλος έκλεισε με άνοδο 10% στο 0,083 ευρώ, «διπλώνοντας» την ισχυρή αντίδραση της Δευτέρας.

Η μετοχή ενισχύεται πλέον 42% την τελευταία εβδομάδα, απέχοντας πάντως αρκετά από τα υψηλά 12μήνου του 0,1588 ευρώ.

«Dead cat bounce» που λένε και στο… χωριό μας ή κάτι παραπάνω;

 

E-BANKING: Νέα δεδομένα για τους πελάτες φέρνει ο Σεπτέμβριος. Οι τράπεζες υιοθετούν ένα ακόμα επίπεδο ασφάλειας για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, προκειμένου να περιοριστεί ο κίνδυνος κακόβουλων επιθέσεων (όπως το phishing).  

Πρόκειται για ένα τρίτο επίπεδο ασφάλειας (επιπρόσθετα του κωδικού εισόδου στο e banking και του κωδικού μιας χρήσης), που είτε έχει τη μορφή μιας συνθηματικής λέξης είτε αριθμών του pin της χρεωστικής κάρτας. 

Το κρίσιμο στοιχείο εδώ είναι το εξής: Κάποιες τράπεζες προειδοποιούν ότι πελάτες που δεν θα επιλέξουν συνθηματική λέξη, ώστε να εξασφαλίζεται αυτό το τρίτο επίπεδο ασφάλειας, δεν θα προστατεύονται από τις σχετικές διατάξεις του νόμου σε περίπτωση κακόβουλης επίθεσης. 

«Σε περίπτωση που υποστείτε οποιαδήποτε ζημιά (λ.χ. ως αποτέλεσμα phishing) θα ευθύνεστε ανεξαρτήτως ποσού, σύμφωνα με τα οριζόμενα στη διάταξη του άρθρου 74 παρ. 1 Ν 4537/2018, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει», αναφέρει χαρακτηριστικά μια εξ αυτών.  

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v