Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 14 2023

Χρηματιστήριο: Τα αίτια της συνεχιζόμενης πτώσης - Ο Τσακαλώτος και ο «όλος ΣΥΡΙΖΑ» - Tips για Μουζάκη, Trade Estates

Χρηματιστήριο: Τα αίτια της συνεχιζόμενης πτώσης - Ο Τσακαλώτος και ο «όλος ΣΥΡΙΖΑ» - Tips για Μουζάκη, Trade Estates

ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ - ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ: Χαμός έγινε χθες με το προεκλογικό βίντεο του Στέφανου Κασσελάκη (φωτ.) από τη Μακρόνησο.

Άπαντες, από τη Νέα Δημοκρατία μέχρι το ΚΚΕ, ασχολήθηκαν με το θέμα, ανεβάζοντας (ξανά) ψηλά στην επικαιρότητα τον νέο υποψήφιο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, «εφ' όλης της ύλης» συνέντευξη του οποίου δημοσίευσε παρεμπιπτόντως χθες η «Καθημερινή».


Οι εκ δεξιών ισχυρίστηκαν ότι η επίσκεψη στη Μακρόνησο αναμοχλεύει εμφυλιοπολεμικά πάθη, οι εξ αριστερών ότι έκανε μάρκετινγκ του εαυτού του με το ιστορικό μνημείο της Αριστεράς. Όλους τους ξεπέρασε όμως ο συνυποψήφιός του Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε μια σπάνια επίδειξη αμετροέπειας, ζητώντας... συγγνώμη εκ μέρους «του όλου ΣΥΡΙΖΑ».

Τώρα από πού κι ως πού ο υποψήφιος πρόεδρος, που δεν αναμένεται καν να περάσει στον δεύτερο γύρο, εκφράζει όλο τον ΣΥΡΙΖΑ, μόνον αυτός το ξέρει. Εκτός κι αν εννοεί τον σκληρό πυρήνα του 3%.

Αυτόν μπορεί και να τον εκφράζει...

 

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: Όσοι αναζητούν τα αίτια της πτώσης των ημερών, δεν πρέπει να περιμένουν απλές απαντήσεις. Η αγορά επηρεάζεται από αρκετούς παράγοντες, τους οποίους σταχυολογήσαμε μιλώντας με έμπειρους χρηματιστές.

Σίγουρα ένας από αυτούς είναι οι πρόσφατες καταστροφές στη Θεσσαλία, καθώς παρά τα ποσά που κυκλοφορούν (και τις διαβεβαιώσεις για την ευρωπαϊκή βοήθεια, οι οποίες δεν είχαν καμία επίδραση στο ταμπλό), οι άνθρωποι που είναι μέσα στην αγορά αισθάνονται ότι είναι πολύ νωρίς για να αποτιμήσουν το πραγματικό κόστος για την οικονομία αλλά και τις τράπεζες.

Στον χώρο των τραπεζών τη νύφη πληρώνει περισσότερο η Πειραιώς, καθώς έχοντας απορροφήσει την Αγροτική Τράπεζα θεωρείται ότι έχει τη μεγαλύτερη έκθεση στον αγροτικό τομέα.

Οι τράπεζες επηρεάζονται επίσης, μας είπε άλλος παράγοντας της αγοράς, κι από το γεγονός ότι ενόψει των κινήσεων διάθεσης μετοχών από το ΤΧΣ, δεν υπάρχουν οι λεγόμενοι marginal buyers να απορροφήσουν την πίεση. Εκτιμούν ότι θα αγοράσουν σε ευνοϊκές συνθήκες, μέσα από τις διαδικασίες που θα ξεκινήσει το ΤΧΣ.

Ένας ακόμη λόγος συνδέεται αφενός με την άνοδο των προηγούμενων μηνών, από τις 850 στις 1.350 μονάδες κι αφετέρου με τις υπερβολικές προσδοκίες που δημιουργήθηκαν στο θέμα της επενδυτικής βαθμίδας.

Τα emerging market funds δεν χρειάζονται την επενδυτική βαθμίδα για να επενδύσουν στην Ελλάδα, ενώ τα developed market funds (όσα από αυτά έχουν απόλυτες δεσμεύσεις στον τρόπο που επενδύουν), ασχολούνται με το αν η αγορά χαρακτηρίζεται «ανεπτυγμένη» κι όχι από το αν έχει επενδυτική βαθμίδα, μας είπε στέλεχος με μεγάλη εμπειρία στον χειρισμό ξένων κεφαλαίων.

Κατά συνέπεια, το όφελος θα είναι έμμεσο, από την επίδραση που θα έχει η επενδυτική βαθμίδα στη μείωση του κόστους χρήματος, άρα και στα εταιρικά αποτελέσματα, εφόσον προχωρήσουν και οι μεγάλοι οίκοι σε αναβάθμιση της χώρας μας.

Τέλος, σημαντικός επιβαρυντικός παράγοντας αυτές τις μέρες, καθώς είμαστε σε περίοδο κλεισίματος θέσεων τριμήνου, είναι και το αυξημένο cost of carry στα παράγωγα (το κόστος για να συνεχίσεις να έχεις ανοιχτή θέση σε επόμενους μήνες), λόγω της ανόδου των επιτοκίων, που οδηγεί σε κλείσιμο θέσεων.

Το καλό νέο είναι ότι οι ξένοι επενδυτές παρατηρούν τη μεγάλη απόκλιση ανάμεσα στις προσδοκίες και τις επιδόσεις της νέας κυβέρνησης τους προηγούμενους μήνες, χωρίς όμως προς το παρόν να επηρεάζονται, καθώς εκτιμούν ότι υπάρχει πολιτική σταθερότητα και οι επιδόσεις θα βελτιωθούν.

 

ACCUSONUS: Η πατρινή startup που ιδρύθηκε το 2012 και τον Μάρτιο του 2022 εξαγοράστηκε από τη Meta Platforms (a.k.a. facebook) -σ.σ. πλέον η κύρια δραστηριότητά της είναι η παροχή υπηρεσιών έρευνας και ανάπτυξης στον όμιλο Meta- «είδε» πέρυσι τα οικονομικά της αποτελέσματα να εκτοξεύονται.

Ο κύκλος εργασιών της ξεπέρασε τα 5,425 εκατ. ευρώ, ενισχυμένος κατά 202% έναντι του 2021, τα λειτουργικά έξοδα προ φόρων αυξήθηκαν 199% στα 4,862 εκατ. ευρώ ενώ τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν στα 560.228,09 ευρώ, αυξημένα κατά 172% σε σχέση με το 2021.

Η στήλη όμως κρατά τις παροχές προς τους εργαζόμενους, που είναι και το μεγαλύτερο κονδύλι των λειτουργικών της εξόδων. Από 1,497 εκατ. ευρώ που ήταν οι παροχές προς τους εργαζόμενους το 2021, πέρυσι ξεπέρασαν τα 4,66 εκατ. ευρώ παρά το γεγονός ότι ο αριθμός του προσωπικού μειώθηκε στα 38 άτομα από 49 που ήταν στη χρήση του 2021.

 

DOPPLER: Βελτιωμένες οικονομικές επιδόσεις σημείωσε στο πρώτο μισό του 2023 η εισηγμένη στην Εναλλακτική Αγορά του ΧΑ εταιρεία Doppler, η οποία δραστηριοποιείται στον χώρο των ανελκυστήρων.

Οι πωλήσεις της αυξήθηκαν από τα 7,44 στα 8,59 εκατ. ευρώ και οι ζημίες της περιορίστηκαν από τις 78 στις 25 χιλιάδες ευρώ.

Στις 30/6/2023 τα ίδια κεφάλαια της Doppler είχαν διαμορφωθεί μόλις στις 392 χιλ. ευρώ.

 

TRADE ESTATES: Διεύρυνε το σχήμα των αναδόχων για το IPO, που θα συνοδεύσει την εισαγωγή των μετοχών της στην Κύρια Αγορά του Χ.Α η Trade Estates.

Η ΑΕΕΑΠ του ομίλου Φουρλή θα έχει ως συντονιστές κύριους αναδόχους τις τέσσερις συστημικές τράπεζες. Η αύξηση κεφαλαίου και διάθεση νέων μετοχών αναμένεται να λάβει χώρα μεταξύ Οκτωβρίου - Νοεμβρίου.

Πριν το IPO της Trade Estates ο όμιλος Φουρλή επιδιώκει να διενεργήσει private placement. Ο όμιλος κατέχει το 88,08% και η Autohellas της οικογένειας Βασιλάκη το υπόλοιπο (11,92%).

 

ΜΟΥΖΑΚΗΣ: Στις πληγείσες εισηγμένες εταιρείες από την καταιγίδα Daniel στη Θεσσαλία θα πρέπει να συμπεριληφθεί και η κλωστοβιομηχανία Μουζάκης, καθώς έχει πλημμυρίσει το κτίριο του εκκοκκιστηρίου που διαθέτει στην Πασχαλίτσα Καρδίτσας.

Πάντως, το συγκεκριμένο εκκοκκιστήριο είναι εκμισθωμένο σε τρίτους και φέρεται να είναι ασφαλισμένο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v