Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 15 2023

ΧΑ: Τρεις αφυπνίσεις σε μια συνεδρίαση! - Ο Κασσελάκης φαβορί και ο Μαύρος… προφήτης - Tips για ElvalHalcor και ΑΕΕΑΠ

ΧΑ: Τρεις αφυπνίσεις σε μια συνεδρίαση! - Ο Κασσελάκης φαβορί και ο Μαύρος… προφήτης - Tips για ElvalHalcor και ΑΕΕΑΠ

ELVALHALCOR: Κρίσιμα στοιχεία έδωσε η διοίκηση της εισηγμένης (φωτ. ο πρόεδρος Μιχάλης Στασινόπουλος) στους αναλυτές, στο πλαίσιο του conference call για τα αποτελέσματα εξαμήνου.

Σταχυολογούμε τα πλέον αξιοπρόσεκτα:

  • Ενώ η πτώση των κερδών ανέρχεται σε 78% (από τα 119,1 στα 25,9 εκατ. ευρώ), η πραγματική υποχώρηση, αν αφαιρεθούν τα έκτακτα -λογιστικής φύσεως- αποτελέσματα, περιορίζεται στο 30% (από τα 72,5 στα 50,8 εκατ. ευρώ). Μια λειτουργική κερδοφορία της τάξεως των 50 εκατ. ευρώ σε ένα εξάμηνο μιας δύσκολης χρονιάς όπως η φετινή, μόνο ως χαμηλή επίδοση δεν φαντάζει.
  • Η μείωση του καθαρού χρέους κατά 163 εκατ. ευρώ το τελευταίο 12μηνο (Ιούνιος 2022-Ιούνιος 2023) συρρίκνωσε τις δανειακές υποχρεώσεις μεταβλητού κόστους, οπότε οι υποχρεώσεις «κλειδωμένου επιτοκίου» (π.χ. εταιρικό ομόλογο μέσω ΧΑ, swaps) έχουν αυξηθεί στο 54% του συνόλου.
  • Ο δείκτης «καθαρό χρέος προς προσαρμοσμένο EBITDA» μειώθηκε από το 4,3 στο 3,7, με το μεγαλύτερο ποσοστό των δανείων να είναι μακροπρόθεσμο.

Τέλος, οι επενδύσεις φέτος θα κινηθούν κάτω από το επίπεδο των 100 εκατ. ευρώ (172 εκατ. πέρυσι), με το μεγαλύτερο μέρος να έχει υλοποιηθεί το πρώτο μισό της χρονιάς (53 εκατ. ευρώ).

 

ATTICA GROUP: Σε έναν από τους πλέον αναγνωρισμένους οίκους συμβούλων στον κόσμο, στη McKinsey, πρόκειται να ανατεθεί άμεσα η διερεύνηση και αναδιοργάνωση όπου απαιτείται, όλων των σχετικών εσωτερικών διαδικασιών και πρωτοκόλλων της εταιρείας, μετά τον τραγικό θάνατο του Αντώνη Καρυώτη στο λιμάνι του Πειραιά.

Οι επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται εντός των ημερών, ωστόσο, λένε οι πληροφορίες της στήλης, η επιλογή έχει γίνει και κατέληξε στη McKinsey, προκειμένου να διασφαλιστεί με τη σφραγίδα αξιοπιστίας ενός μεγάλου ξένου οίκου, όσα ανέφερε προ εβδομάδος σχετική ανακοίνωση:

«Ξεκινά άμεσα με εγγύηση του Διοικητικού Συμβουλίου και των Μετόχων διευρυμένη και σε βάθος έρευνα και με τη συνδρομή ανεξάρτητων εξωτερικών συμβούλων, ώστε να διασφαλίσουμε ότι ποτέ ξανά δεν θα παραβιαστούν από κανέναν οι διαδικασίες και τα πρωτόκολλα του Ομίλου μας. Δεσμευόμαστε επίσης ότι τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής θα αξιοποιηθούν για τις αναγκαίες τομές και αλλαγές, σε όποιο επίπεδο και με όποιον τρόπο χρειαστεί».

Θυμίζουμε ότι το τραγικό συμβάν έχει ήδη οδηγήσει στην παραίτηση του CEO της εταιρείας Σπύρου Πασχάλη, την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ χθες έγινε γνωστή και η απόφαση του διοικητικού της συμβουλίου να μη συζητηθούν και να μη ληφθούν αποφάσεις για θέματα απολαβών και stock options στελεχών της εταιρείας, κατά την επερχόμενη Γενική Συνέλευση.

 

ΣΥΡΙΖΑ: Την Κυριακή οι εκλογές, με τον Στέφανο Κασσελάκη να δημιουργεί πάλι θόρυβο (μέχρι και η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων ασχολήθηκε μαζί του), αλλά και να βγαίνει πρώτος σε δεύτερη δημοσκόπηση της Metron Analysis, μετά από εκείνη της Real Poll. Άλλη δημοσκόπηση μέχρι στιγμής δεν έχει δημοσιοποιηθεί.

Eάν επαληθευτούν τα προγνωστικά (κάτι κάθε άλλο παρά βέβαιο, καθώς οι δημοσκοπήσεις στις εσωκομματικές εκλογές παρουσιάζουν αδυναμίες), εάν δηλαδή βγει αρχηγός είτε στην πρώτη είτε στη δεύτερη Κυριακή, τότε ο διευθύνων σύμβουλος της ΜΡΒ Δημήτρης Μαύρος θα διεκδικήσει επαξίως το τίτλο του… προφήτη που έβαλε τις σωστές προδιαγραφές.

Διότι σε ανύποπτο χρόνο, αρχές Ιουλίου, δήλωσε στο OPEN TV: «Ο επόμενος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει είναι περισσότερο μορφωμένος από τον κύριο Τσίπρα, πρέπει να είναι εξίσου ή περίπου γοητευτικός όσο ο κύριος Τσίπρας, πρέπει να μπορεί να σταθεί στο εξωτερικό καλύτερα από τον κύριο Τσίπρα και πρέπει εσωτερικά μέσα στην Ελλάδα, οι αγορές να μη νιώθουν ότι απειλούνται από επιλογές τις οποίες θα κάνει».

Αυτό που δεν ξέρουμε, με όσα συμβαίνουν στο εσωτερικό του κόμματος, είναι αν θα λέγεται μετά ΣΥΡΙΖΑ ή κάπως αλλιώς, εφόσον κερδίσει ο Κασσελάκης.

 

LAMDA DEVELOPMENT: Αφύπνιση χθες για τη μετοχή. Κινήθηκε ανοδικά έως τα 6,22 ευρώ στη μόλις δεύτερη ανοδική συνεδρίαση από τότε που μπήκε το φθινόπωρο. Σήμερα η Γενική Συνέλευση για τη διάσπαση Lamda Olympia Village και τη δημιουργία θυγατρικής στην οποία θα μεταφερθούν τα malls.

Απέχει πάντως αρκετά από το υψηλό έτους, τα 7,33 ευρώ (4 Ιουλίου). Αρνητική απόδοση σε επίπεδο τριμήνου (-6%), οριακά θετική στο εξάμηνο (1,88%).

 

ΣΑΡΑΝΤΗΣ: Μια ακόμα μετοχή που πιέστηκε το τελευταίο διάστημα και πήρε χθες ανάσα, με κλείσιμο στα 7,83 ευρώ (+2,62%).

Απώλειες 4,4% σε επίπεδο 30 ημέρων και απόδοση 10% το τελευταίο εξάμηνο. Προχθές η εταιρεία έκανε γνωστό ότι προωθεί επενδύσεις 35 εκατ. ευρώ, με έμφαση στην ψηφιοποίηση.

 

ΑΒΑΞ: Το τρίο της... αφύπνισης συμπληρώνεται από την κατασκευαστική, η μετοχή της οποίας, με κέρδη 4,28%, έκλεισε στο 1,36 ευρώ, παρότι βρέθηκε να υποχωρεί έως και 2%.

Μόλις η τρίτη ανοδική συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, με την απόδοση 30 ημερών στο -11%. Κινείται πάντως προς επαναφορά της κεφαλαιοποίησης πάνω από τα 200 εκατ. ευρώ.

 

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: Τρεις ΑΕΕΑΠ θα προσπαθήσουν να εισάγουν τις μετοχές στην Κύρια Αγορά του Χ.Α μέχρι το τέλος του έτους. Trade Estates (Φουρλής), Noval (Βιοχάλκο) και Orilina (Τρ. Νάτσης) θα επιδιώξουν να βρουν κατάλληλη ευκαιρία το διάστημα Οκτώβριος - Δεκέμβριος για IPO.

Η Trade Estates έχει προσλάβει ως συντονιστές αναδόχους τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, η Orilina ετοιμάζεται να υποβάλει φάκελο, ενώ ο προγραμματισμός της Noval κάνει λόγο για IPO το Νοέμβριο.

Καλού-κακού, όμως, κατατέθηκε αίτημα παράτασης στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ως προς την υποχρέωση εισαγωγής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v