Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 21 2023

Νίκος Ανδρουλάκης: Βαριές κουβέντες - Τι βλέπει η αγορά για Jumbo, ΤΕΝΕΡΓ - Πικρό το... νερό στο Χρηματιστήριο

Νίκος Ανδρουλάκης: Βαριές κουβέντες - Τι βλέπει η αγορά για Jumbo, ΤΕΝΕΡΓ - Πικρό το... νερό στο Χρηματιστήριο

ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Αγριεμένος εμφανίστηκε χθες σε ορισμένες φάσεις της μεγάλης συνέντευξης τύπου ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ. Ως γνήσιος Κρητικός πήρε το… όπλο του (έστω και με καθυστέρηση, θα πουν οι άσπονδοι φίλοι του) και φιλοδώρησε με βαριά υπονοούμενα και αιχμές περίπου όποιον προλάβαινε.

Αφού τόνισε πως η υπόθεση των υποκλοπών «δεν έχει κλείσει την κύκλο της» και ότι «η Δικαιοσύνη καθυστερεί πολύ», έριξε το πρώτο βαρύ υπονοούμενο: «Μου κάνει εντύπωση που πριν από λίγες ημέρες, ανακοινώθηκε το όνομα ενός από τους πρωταγωνιστές του σκανδάλου στο Διοικητικό Συμβούλιο μεγάλου αθλητικού σωματείου. Δεν είδα πουθενά αυτή την είδηση. Σε οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα αυτό θα ήταν είδηση», είπε. 

Oνόματα δεν ανέφερε, είναι όμως προφανές ότι «φωτογράφισε» τον μέτοχο της περίφημης εταιρείας Intellexa Φέλιξ Μπίτζιο, ο οποίος εντάχθηκε στο ΔΣ της ΚΑΕ Παναθηναϊκός στα τέλη Αυγούστου.

Για όσους ξέχασαν, η Intellexa κυριάρχησε στις αποκαλύψεις των τηλεφωνικών υποκλοπών και του κατασκοπευτικού λογισμικού Predator. 

 

ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ ΙΙ: Στη συνέχεια έθεσε σοβαρά ερωτήματα για τη σιωπή των «γαλάζιων», κυρίως, πολιτικών, οι οποίοι αποκαλύφθηκε ότι ήταν «θύματα» του Predator (σ.σ. και επίσημων υποκλοπών) αλλά δεν μίλησαν, όπως υπονόησε, λόγω υπουργικών ανταλλαγμάτων.

«Όταν στο τέλος Ιουλίου έβγαλα στη Βουλή τον φάκελο (σ.σ. με την επιβεβαίωση της δικής του παρακολούθησης) και είπα, ορίστε, μου ήρθαν τρία ‘χτυπήματα’ από το Predator, δεν άκουσα κάποιους να λένε ‘έχουμε κι εμείς φάκελο’, τη στιγμή που ξέρουμε ότι υπάρχουν άλλοι 80 φάκελοι προς έρευνα.

Μόνο εμένα παρακολουθούσε η ΝΔ; Το Predator μόνο σε μένα ήρθε; Οι υπόλοιποι που φώναζαν πού είναι; Αν παρέλαβαν λευκό φάκελο γιατί δεν το είπαν; Η καρέκλα του υπουργείου είναι πάνω από τις αρχές τους;», είπε.

Πρόσθεσε πάντως ότι περιμένει ακόμα να πάνε στη Δικαιοσύνη «υπουργοί του κ. Μητσοτάκη, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, επιχειρηματίες», οι οποίοι «έχουν παραλάβει τους 80 φακέλους και δεν μιλάνε».

«Δεν μπορεί να μιλάει αυτός που δήθεν είναι πράκτορας και πιασμένος, αλλά να σιωπούν οι άλλοι», κατέληξε με νόημα.

 

ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ ΙΙΙ: Από τη βέλη του δεν έλειψε ούτε η αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία, όπως είπε, δεν ασχολείται πια με το θέμα. «H Δημοκρατία μας οδηγείται σε κακούς δρόμους τα τελευταία χρόνια και επί ΣΥΡΙΖΑ και επί ΝΔ», τόνισε.

Και δεσμεύθηκε, αφήνοντας νέες αιχμές, αυτή τη φορά προς τον ΣΥΡΙΖΑ: «Θα παλέψω ώστε η δημοκρατική παράταξη να είναι πραγματική δημοκρατική παράταξη κι όχι ένα σύστημα εξουσίας χωρίς αρχές και αξίες, που μπροστά στην ηγεμονία του θυσιάζει τα πάντα, όπως ήταν η εποχή του κ. Τσίπρα».

Επιστρέφοντας στην επίθεση προς τον κ. Μητσοτάκη, είπε πως «η Ελλάδα, στα χέρια ενός ηγέτη που δεν σέβεται αρχές και αξίες, μπορεί να κατρακυλήσει σε περιπέτειες που ο ελληνικός λαός νόμιζε πως είχε στείλει στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας».

Νωρίτερα είχε ρίξει κι άλλη… ταβανόπροκα. «Αν το 2010 είχαμε ακολουθήσει την ψήφο του νυν πρωθυπουργού, όχι επενδυτική βαθμίδα, δραχμή θα είχαμε σήμερα. Αλλά είναι ορθολογιστής, ο "Μένουμε Ευρώπη"! Αυτός με τις συνωμοσίες για πράκτορες που βάζουν φωτιές, για μετανάστες εμπρηστές και για υποκλοπές από πρεσβείες! Αυτή είναι η ΝΔ!».

Βαριές κουβέντες σε μια συνέντευξη που κατά τα λοιπά κύλησε στο γνωστό μετριοπαθές ύφος του «ορθού λόγου», που θέλει να καθιερώσει ως πλεονέκτημα του ΠΑΣΟΚ. 

 

ΕΚΤΕΡ: Μεγάλη πτώση χθες για τη μετοχή, που έκλεισε στα 2,31 ευρώ με απώλειες 5,7% αλλά και υψηλό τζίρο καθώς άλλαξε χέρια το 0,76% της εταιρείας.

Το «χαρτί» εξέθεσε όσους την ανέβασαν ενδοσυνεδριακά έως τα 2,53 ευρώ, κλείνοντας τελικώς σε βαθύ κόκκινο. Προσέφερε ωστόσο ευκαιρίες για «χαρτζιλίκι» σε όσους είχαν… διαίσθηση, με τη συνολική διακύμανση να κυμαίνεται σε διψήφιο ποσοστό, στο 12,24%.

 

ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗΣ: Εγγυητής για δανεισμό της θυγατρικής της Executive Lease Ltd αναλαμβάνει η εταιρεία.

Η Σφακιανάκης ΑΕΒΕ συμμετέχει άμεσα κατά 49% στην Executive Lease και έμμεσα κατά 20,4%. 

 

JUMBO: Το απόγευμα θα γνωρίζουμε τα αποτελέσματα εξαμήνου της εισηγμένης, με τους αναλυτές να είναι αισιόδοξοι.

Η Eurobank Equities, για παράδειγμα, εκτιμά ότι θα καταγράψει αύξηση EBITDA 19%, στα 138 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 96 εκατ. ευρώ (+22%). Η Optima εκτιμά ότι το μεικτό περιθώριο κέρδους θα είναι στο 55,4% (170 μ.β. κάτω από το αντίστοιχο περσινό διάστημα). Ο πήχης για τα EBITDA είναι στα 135,1 εκατ. ευρώ και για την κερδοφορία στα 93,5 εκατ. ευρώ.

Η μετοχή, πάντως, χθες έχασε πάνω από 5% και προσγειώθηκε στα 24,8 ευρώ. Σε επίπεδο 7ημέρου, η πτώση αγγίζει πλέον το 10%. Σε επίπεδο εξαμήνου όμως παραμένει στο +17%.

 

ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ: Μια ακόμα εισηγμένη του FTSE 25 που δημοσιοποιεί το απόγευμα οικονομικά μεγέθη.

Η Eurobank Equities εκτιμά ότι υπάρχει θετικό αντίκτυπο από την αύξηση της δυναμικότητας στις ΑΠΕ, η οποία αντισταθμίζεται από τους χαμηλότερους του μέσου όρου συντελεστές φορτίου. Το δεύτερο τρίμηνο είναι παραδοσιακά αδύναμο για τον όμιλο, που αναμένεται να παρουσιάσει EBITDA οριακά μειωμένα στα 30 εκατ. ευρώ.

Χθες συνεχίστηκαν οι πιέσεις με τον τίτλο να κλείνει στα 15,1 ευρώ. Ενημερωτικά πληροφορίες αναφέρουν ότι οι συζητήσεις της ΓΕΚ Τέρνα με τη First Sentier συνεχίζονται, με ορίζοντα που μπορεί να φτάσει και τα τέλη του έτους.

 

ΝΕΡΑ: Ο Γενικός Δείκτης επέστρεψε σε χαμηλά τετραμήνου για κάποιες μετοχές, όμως, η εικόνα είναι ακόμα χειρότερη.

Διολίσθησε στα 5,75 ευρώ χθες η ΕΥΔΑΠ, νέο χαμηλό 12μήνου για τον τίτλο, με τις συνολικές απώλειες σε αυτό το διάστημα να προσεγγίζουν το 22%. Από κοντά και η ΕΥΑΘ, που έκλεισε στα 3,24 ευρώ, με τις συνολικές απώλειες έτους για τον τίτλο να φτάνουν το 24%. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v