Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 21 2023

Χρηματιστήριο: Χωριό που φαίνεται - Ο Σκρέκας και τα... πειραματόζωα - «Μεγάλη» Παρασκευή για Eurobank - Σφηνάκια για Intracom, ΚΛΜ

Χρηματιστήριο: Χωριό που φαίνεται - Ο Σκρέκας και τα... πειραματόζωα - «Μεγάλη» Παρασκευή για Eurobank - Σφηνάκια για Intracom, ΚΛΜ

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: Χωριό που φαίνεται κολαούζο δεν θέλει, έλεγε ο λαός μας -και ταιριάζει γάντι στη συγκυρία της αγοράς.

Δεν τραβάει το μαγαζί για πολλούς λόγους, ορισμένους εκ των οποίων εγκαίρως παρουσιάσαμε από τη στήλη πριν από μια εβδομάδα αλλά και σε επόμενο σχόλιο.

Ωστόσο, το ότι η αγορά και ειδικά ο τραπεζικός τομέας αδιαφόρησαν προχθές για τις τραπεζικές αναβαθμίσεις από τη Moody's και τη Fitch και χθες για τις θετικές εκθέσεις από JP Morgan και Citi δείχνει την ένταση που έχει λάβει η πτωτική τάση.

Από πλευράς τιμών, η αγορά και οι τράπεζες έχουν επιστρέψει περίπου στα μέσα Μαΐου, σε χαμηλά τεσσάρων μηνών, αναιρώντας τα οφέλη που προέκυψαν από το αποτέλεσμα των εκλογών και την προεξόφληση της επενδυτικής βαθμίδας. Ενδεικτικά την Παρασκευή 23 Ιουνίου, τελευταία συνεδρίαση πριν τις εκλογές, ο Γενικός Δείκτης βρισκόταν 68 μονάδες πάνω από το χθεσινό κλείσιμο, ενώ στη συνέχεια έφτασε έως τις 1.346 μονάδες, λίγο πριν από το τέλος Ιουλίου.

Δειλά δειλά, κάποιοι χρηματιστηριακοί παράγοντες άρχισαν τις δύο τελευταίες μέρες να εκφράζουν την εκτίμηση (βλέποντας κι ότι οι αγορές του εξωτερικού δεν ακολουθούν πτωτική πορεία) ότι η γενική εικόνα της κυβέρνησης, τρεις μήνες μετά την εκλογή της, αρχίζει να δημιουργεί δυσμενείς εντυπώσεις για την αποτελεσματικότητα της περαιτέρω πορείας.

Ιδίως, συγκρινόμενη με τις προσδοκίες που είχαν επικρατήσει...

 

EUROBANK: Αύριο είναι «Μεγάλη Παρασκευή» για την τράπεζα αφού η διοίκησή της, κατόπιν της έγκρισης από το διοικητικό συμβούλιο, θα υποβάλει το αίτημα επαναγοράς του 1,4% των μετοχών που κατέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. 

Η στήλη πληροφορείται από έγκυρη πηγή ότι η διοίκηση της τράπεζας (φωτ. ο Φωκίων Καραβίας) έχει αποφασίσει, μετά την απόκτηση του εν λόγω ποσοστού, να προχωρήσει στην ακύρωσή του, σε ένα έμμεσο bonus προς τους υφιστάμενους μετόχους.  

Σημειώνεται ότι πρόκειται για την πρώτη πράξη της αποεπένδυσης του Ταμείου από το τραπεζικό σύστημα.

 

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ: Μια αποτίμηση των ζημιών που έχουν προκληθεί στα ξενοδοχεία και εν γένει στο τουριστικό προϊόν της χώρας από τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες των τελευταίων μηνών επιχειρεί να κάνει το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος. Γι’ αυτό και έχει δρομολογήσει την εκπόνηση δύο μελετών προκειμένου να βγει ο τελικός λογαριασμός.

Η πρώτη μελέτη εστιάζει στις επιπτώσεις των πυρκαγιών στα ξενοδοχεία της Ρόδου και η δεύτερη αφορά την αποτίμηση των επιπτώσεων των πλημμυρών στη λειτουργία των ξενοδοχείων της Θεσσαλίας.

Ο λογαριασμός αναμένεται βαρύς...

 

ΣΚΡΕΚΑΣ Ι: Επίσημη πρώτη ενημερωτική συνάντηση χθες του υπουργού Ανάπτυξης με τους διαπιστευμένους δημοσιογράφους και bonus τέσσερα μέτρα κατά της ακρίβειας κοντά τρεις μήνες μετά την ορκωμοσία της κυβέρνησης.

Κάλλιο αργά παρά ποτέ θα πει κανείς, μόνο που τα συγκεκριμένα μέτρα, που πρέπει να ψηφιστούν και να εξειδικευτούν, άρα και άλλη καθυστέρηση στην εφαρμογή τους, δεν έπεσαν ως κεραυνός εν αιθρία στην αγορά. Τα ανέμενε. Είχαν προαναγγελθεί από τον ίδιο τον υπουργό και στελέχη της κυβέρνησης εδώ και καιρό.

Δηλαδή είχε χαθεί το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού και είχε μεσολαβήσει ικανό χρονικό διάστημα για όποιον ήθελε να κάνει τα κουμάντα του.

 

ΣΚΡΕΚΑΣ ΙΙ: Τώρα αν διερωτάστε πώς «άκουσε» η αγορά τη δέσμη μέτρων της κυβέρνησης δια στόματος Κώστα Σκρέκα, μάλλον αδιάφορα. Ναι, έχει απορίες για το πώς θα εφαρμοστούν στην πράξη και για αυτό άλλωστε ζητούν διευκρινίσεις και συναντήσεις με τον υπουργό. Όμως η γενική αίσθηση από αρκετές και διαφορετικές φωνές είναι ότι η κυβέρνηση, σημερινή και προηγούμενη, χρησιμοποιεί τα σούπερ μάρκετ ως πειραματόζωα για να εφαρμόσει διάφορες ιδέες της, επιβαρύνοντάς τα με γραφειοκρατία και τους προμηθευτές ως σάκο του μποξ.

 

ΞΕΝΟΔΟΧΟΙ: Εκλογές έρχονται στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων στις 12 Οκτωβρίου και στους κόλπους των ξενοδόχων επικρατεί αναβρασμός.

Η συγκεκριμένη εκλογική αναμέτρηση αναμένεται να έχει ιδιαίτερο σασπένς και αρκετούς υποψηφίους. Τουλάχιστον από την Κρήτη, η οποία απ’ ό,τι φαίνεται θα… διασπαστεί καθώς από το νησί θα κατέβουν το λιγότερο δύο υποψήφιοι για τη θέση του προέδρου της ΠΟΞ.

Ο απερχόμενος πρόεδρος Γρηγόρης Τάσιος, έχοντας συμπληρώσει δύο θητείες, δεν θα είναι υποψήφιος, αφού δεν επιτρέπεται από το καταστατικό της Ομοσπονδίας.

Οσοι πιστοί προσέλθετε μέχρι τις 29 του μήνα, καταληκτική ημερομηνία υποβολής υποψηφιοτήτων…

 

ΚΛΟΥΚΙΝΑΣ-INTRACOM PROPERTIES: Στην πώληση κάποιων από τα ακίνητα της θυγατρικής της ΚΛΜ ΑΤΕ, τα οποία θα περάσουν στην κατοχή της, μετά την αναδιάρθρωση του ομίλου Κλουκίνας Λάππας, θα προχωρήσει η Intracom Properties.

Υπενθυμίζεται ότι ο όμιλος Intracom έχει αποκτήσει το 87,73% της Κλoυκίνας Λάππας και θα τη συγχωνεύσει με την Intracom Properties, ώστε η τελευταία να εισαχθεί στο ΧΑ (reverse merger). Πριν τη συγχώνευση θα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι αποσχίσεις, ώστε στην εισηγμένη ΚΛΜ να συγκεντρωθούν όλα τα ακίνητα του ομίλου και να μεταβιβαστούν οι υπόλοιπες δραστηριότητες.

Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η απόσχιση των ακινήτων της ΚΛΜ ΑΤΕ και η εισφορά τους στη μητρική. Κάποια εξ αυτών, βάσει του σχεδίου που έχει εκπονήσει η διοίκηση, θα πωληθούν, ώστε τα έσοδα να χρηματοδοτήσουν νέες επενδύσεις. Τα υπόλοιπα θα αξιοποιηθούν, ώστε εν συνεχεία να μισθωθούν.

Σε πέντε μήνες λήγει η μίσθωση του καταστήματος στην Ερμού 47 από την Inditex (Zara). Εξέλιξη που παρέχει δυνατότητα αύξησης του ενοικίου σε επίπεδα τιμών αγοράς, είτε με επέκταση της υφιστάμενης μίσθωσης είτε με εύρεση νέου μισθωτή.

Τα ακίνητα στον Ταύρο θα μετατραπούν από ιδιοχρησιμοποιούμενα σε ακίνητα εισοδήματος.

 

LIDL: Μπορεί στην Ελλάδα να μην έχουμε τη χαρά και τη δυνατότητα να μάθουμε τι τζίρο και κέρδη εμφανίζει η ελληνική θυγατρική του γερμανικού ομίλου, αυτό όμως δεν ισχύει παντού. Στο Ηνωμένο Βασίλειο παραδείγματος χάριν η αλυσίδα ανακοίνωσε χθες ότι οι πωλήσεις της στο δωδεκάμηνο που ολοκληρώθηκε στις 28 Φεβρουαρίου αυξήθηκαν κατά 18,8% στα 9,3 δισ. λίρες. Εντούτοις, εμφάνισε ζημιές προ φόρων 75,9 εκατ. λίρες από κέρδη 41,1 εκατ. λίρες. 

Τα νέα σημεία, η πίεση του πληθωρισμού και των οικογενειακών προϋπολογισμών οδήγησε στις σάλες των καταστημάτων του discounter 1,4 εκατομμύρια καταναλωτές και ενίσχυσε το μερίδιο της αλυσίδας στο 7,1% από 6,1%.

Για την ελληνική θυγατρική του γερμανικού ομίλου και το εκτόπισμά της στην αγορά ακούγονται πολλά, αλλά δυστυχώς τίποτε από επίσημα χείλη...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v