Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 13 2023

ΕΚΤ: Βαβέλ πριν την Αθήνα - Η Πλεύση της Ζωής και η... μαμά Χουρδάκη - Οι αταίριαστοι του LSE - Ποιους χρυσώνει η ΠΕΙΡ

ΕΚΤ: Βαβέλ πριν την Αθήνα - Η Πλεύση της Ζωής και η... μαμά Χουρδάκη - Οι αταίριαστοι του LSE - Ποιους χρυσώνει η ΠΕΙΡ

ΕΚΤ: Διχασμένοι εμφανίζονται οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για το πώς θα προχωρήσουν όσον αφορά τα επιτόκια και τη μάχη κατά του πληθωρισμού. Μετά από 10 διαδοχικές αυξήσεις επιτοκίων καλούνται να αποφασίσουν αν θα τραβήξουν χειρόφρενο ή όχι, σε μία κρίσιμη συνεδρίαση, που μάλιστα θα γίνει στην Αθήνα, στις 26 Οκτωβρίου.

Μόλις την Τετάρτη, ο επικεφαλής της ισπανικής κεντρικής τράπεζας Pablo Hernandez de Cos δήλωσε ότι η ΕΚΤ μάλλον έχει κάνει αρκετά για να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό, στέλνοντας σήμα για παύση των αυξήσεων. Tην ίδια μέρα, όμως, ο επικεφαλής της ολλανδικής κεντρικής τράπεζας, Klaas Knot, τόνισε ότι δεν αποκλείεται νέα αύξηση επιτοκίων. «Η ΕΚΤ έχει κάνει σημαντική πρόοδο στην επαναφορά του πληθωρισμού στον στόχο, αλλά υπάρχει πολύς δρόμος μπροστά και δεν μπορεί να αποκλειστεί περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων».

Στο ίδιο πλαίσιο με τον Ολλανδό και ο Αυστριακός Robert Holzmann, που σε δηλώσεις του την Τρίτη είπε ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να προχωρήσει σε μία ή δύο ακόμη αυξήσεις επιτοκίων, αν έρθουν κι άλλα σοκ στην οικονομία. Αντίθετα, ο υπεύθυνος χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ και επικεφαλής της γαλλικής κεντρικής τράπεζας, Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό, δήλωσε την ίδια μέρα με τον Αυστριακό ομόλογό του ότι τα επιτόκια βρίσκονται σε καλό επίπεδο και τώρα δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για περαιτέρω αυξήσεις.

Με τον Γάλλο αξιωματούχο συμφωνεί ο Σλοβάκος κεντρικός τραπεζίτης, Πίτερ Καζιμίρ, που την περασμένη Πέμπτη εκτίμησε ότι η πρόσφατη αύξηση επιτοκίων του Σεπτεμβρίου θα είναι και η τελευταία.

Λίγες ημέρες πριν από τις δηλώσεις του Καζιμίρ, όμως, προηγήθηκαν οι δηλώσεις του Σλοβένου κεντρικού τραπεζίτη, Bostjan Vasle, που σημείωσε πως από ό,τι φαίνεται «τελειώσαμε με τις αυξήσεις επιτοκίων». Πρόσθεσε δε ότι «αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι πάμε αρκετά καλά», όσον αφορά τον πληθωρισμό.

Μέσα σε αυτή τη Βαβέλ, τα βλέμματα, εκ των πραγμάτων, στρέφονται στην Κριστίν Λαγκάρντ (φωτ.).

 

EPSILON NET: Διπλή κίνηση από την εισηγμένη, μετά την ελεύθερη πτώση που προκάλεσε η ανακοίνωση για το περιβόητο πλέον λογιστικό σφάλμα.

Χθες ανακοίνωσε την πρόθεση να ξεκινήσει το πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών. Προβλέπει αγορά τίτλων σε τιμές από 2 έως 20 ευρώ και με ανώτερο όριο το 5% του μετοχικού κεφαλαίου.

Παράλληλα, σε υλοποίηση των πρόσφατων εξαγγελιών του Γιάννη Μίχου, γνωστοποίησε την ένταξη στο Δ.Σ. του Δημήτρη Γκίνογλου, που διαθέτει μεγάλη εμπειρία σε IFRS και εσωτερικό έλεγχο.

Σε κάθε περίπτωση, ο δρόμος μέχρι τα 11,6 ευρώ, που είχε η μετοχή πριν ανακοινωθεί το «λάθος», είναι μακρύς. Στα 8,64 ευρώ (+1,05%) και το χαμηλό ημέρας το κλείσιμο. Προηγουμένως είχε φτάσει έως τα 9,1 ευρώ (+6,43%).

 

ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ: Επιβεβαιώνεται η συμμετοχή των Καρώνη-Αντύπα στο σχήμα διεκδίκησης της αλυσίδας, με leader τον όμιλο Μαρινάκη.

Η επένδυση (αν το σχήμα πλειοδοτήσει) θα πραγματοποιηθεί μέσω της Werealize.com Ltd, η οποία έχει σειρά συμμετοχών σε εταιρείες (π.χ. το 30% της INDEV, το 20% της ELORUS, το 1,66% της Unifund και το 33,34% της πολωνικής N7 Mobile).

Σημειώνεται πως η Werealize.com κατέχει το 100% της more.com, που αποτελεί μια νέα εκδοχή της Viva στον τομέα των online υπηρεσιών αγοράς εισιτηρίων για συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις κ.λπ.

 

ΑΤΑΙΡΙΑΣΤΟΙ: Κοινή εμφάνιση με ομιλίες έκαναν στο Hellenic Observatory του London School of Economics o νομπελίστας Χριστόφορος Πισσαρίδης και ο καθηγητής και πρώην υπουργός Οικονομίας (επί κυβερνήσεως Κώστα Καραμανλή) Γιώργος Αλογοσκούφης.

Το δίδυμο δεν θα μπορούσε να είναι πιο αταίριαστο, σε βαθμό που να μας δημιουργεί την αίσθηση ότι τη «σύνθεση» του ντουέτου την επέλεξε κάποιος… καλός φίλος του Αλογοσκούφη. Ο ένας νομπελίστας και με πολύ μεγάλη εμβέλεια στην Ελλάδα και την Κύπρο, ο άλλος ίσως ο χειρότερος υπουργός Οικονομίας που πέρασε από τη χώρα. Ο άνθρωπος που εκτόξευσε το χρέος και τα ελλείμματα, πηγαίνοντας την Ελλάδα στην τελική ευθεία της χρεοκοπίας. Ο πολιτικός που τον Ιανουάριο του 2008 διαλαλούσε με σιγουριά ότι «η ελληνική οικονομία είναι θωρακισμένη», μια δήλωση που έχει μείνει πλέον στην ιστορία, μαζί με το μεταγενέστερο «λεφτά υπάρχουν» του Γιώργου Παπανδρέου.

Επί της ουσίας σημειώνουμε την αρκετά έντονη κριτική του κ. Πισσαρίδη για τη χαμηλή παραγωγικότητα της οικονομίας, αλλά και το χαμηλό ποσοστό απασχόλησης και επενδύσεων, παρά την πρόοδο που, όπως είπε, σημειώθηκε στον τομέα αυτόν τα τελευταία χρόνια.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, η Ελλάδα βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις της ΕΕ, άρα δεν μπορεί να είναι περήφανη για τις επιδόσεις της. Αντιθέτως, θα πρέπει να υπάρξουν διορθωτικές κινήσεις.

Θυμίζουμε ότι το 2020 η κυβέρνηση είχε συγκροτήσει και την περίφημη «επιτροπή Πισσαρίδη», η οποία και της παρέδωσε αναλυτικό πόρισμα για τη βελτίωση της οικονομίας. Έκτοτε, όμως, η τύχη του… αγνοείται!

Πώς λένε μερικοί στις συνεντεύξεις εργασίας «ευχαριστούμε πολύ, θα σας… ειδοποιήσουμε»; Κάτι ανάλογο.

 

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ: Κάτι ο καλός καιρός που περιορίζει τη ζήτηση, κάτι τα σενάρια που (ακόμα) δεν επιβεβαιώθηκαν για άνοδο του πετρελαίου στα 100 δολάρια το βαρέλι και το πετρέλαιο θέρμανσης κάνει σήμερα ντεμπούτο σε τιμές κοντά στις περσινές, στη ζώνη του 1,38-1,4 ευρώ το λίτρο, για τα μεγάλα αστικά κέντρα.

Η ανακούφιση προφανής στην παρούσα φάση, αν και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το 2021, πριν ξεκινήσει η «ουκρανική περιπέτεια» που εκτόξευσε πέρυσι τις τιμές ενέργειας, το πετρέλαιο θέρμανσης έκανε ντεμπούτο στο 1,13 ευρώ το λίτρο.

Το κρίσιμο, όμως, είναι πώς θα κυλήσει ο χειμώνας. Και αυτό γιατί το 2022 οι τιμές συγκρατήθηκαν από την επιδότηση των 25 λεπτών στην αντλία και την έξτρα έκπτωση από την πλευρά των διυλιστηρίων κατά 7,5 λεπτά.

Με το οικονομικό επιτελείο να ξεκαθαρίζει ότι λεφτά για επιδότηση στην αντλία δεν υπάρχουν, αν στραβώσουν τα πράγματα, μόνη ελπίδα είναι η… ιδιωτική πρωτοβουλία. Ενα πρώτο βήμα έγινε χθες από την ΕΚΟ. Μένει να δούμε τη συνέχεια...

 

ΖΩΗ: Ένα είναι το φλέγον ερώτημα αυτή την περίοδο για την Πλεύση Ελευθερίας της μοναδικής Ζωής Κωνσταντοπούλου, που άφησε εποχή ως η πιο κουραστική και τσαούσα πρόεδρος που έχει δει η ελληνική Βουλή στα χρόνια της ύπαρξής της: «Τι θα κάνει η… μαμά του Χουρδάκη».

Βλέπετε η μήτηρ του βουλευτή Μιχάλη Χουρδάκη, που διαγράφτηκε λίαν προσφάτως και αρνείται να παραδώσει την έδρα του, η Αρετή Παπαϊωάννου, είναι επίσης βουλευτής (ή βουλεύτρια, αν το προτιμάτε) του κόμματος στην Α’ Θεσσαλονίκης.

Το ερώτημα λοιπόν είναι αν ισχύει ότι «το αίμα νερό δεν γίνεται». Διότι αν ισχύει, η όχι και τόσο πολυπληθής ομάδα της κας Κωνσταντοπούλου θα πλέει συντόμως με εξαμελές… πλήρωμα.

 

ΠΕΙΡΑΙΩΣ-ΕΘΕΛΟΥΣΙΑ: «Πλουσιοπάροχο» πλέγμα κινήτρων παρέχει η τράπεζα στους εργαζόμενους, οι οποίοι θα αποδεχθούν το νέο πρόγραμμα εθελουσίας, το οποίο «τρέχει» από χθες. Τα κίνητρα είναι εστιασμένα κυρίως στο Δίκτυο και σε εργαζόμενους οι οποίοι απασχολούνται σε θέσεις που περιορίζονται με το νέο μοντέλο καταστημάτων.

Για όσους κατέχουν θέσεις customer services employee, customer services officer, Deputy retail branch manager, meter-greeter, teller-seller και upper mass officer, το μικτό ποσό αποζημίωσης αυξάνεται κατά 22 μικτούς μηνιαίους μισθούς. Αν είναι πάνω από 55 ετών, επιλέγοντας τη δυνατότητα του sabbatical, η αποζημίωση μπορεί να φθάσει ως τις 220 χιλ. ευρώ. Καλά τα λεφτά, δηλαδή...

Στόχος της Πειραιώς είναι η αποχώρηση περίπου 500 εργαζομένων. Αν έρθουν περισσότερες αιτήσεις από Δίκτυο και κυρίως από την περιφέρεια, ο αριθμός μπορεί να διευρυνθεί. Σε περίπτωση που κάνουν χρήση του προγράμματος 500 εργαζόμενοι, το κόστος θα κινηθεί πέριξ των 50 εκατ. ευρώ και η ετήσια εξοικονόμηση δαπανών γύρω στα 20 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v