Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 11 2023

ΧΑ: Τι δείχνει το ράλι των blue chips - Κωτσόβολος: Show me the money - Τι ενώνει Παπαλεξόπουλο, Σημίτη, Στουρνάρα

ΧΑ: Τι δείχνει το ράλι των blue chips - Κωτσόβολος: Show me the money - Τι ενώνει Παπαλεξόπουλο, Σημίτη, Στουρνάρα

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ: Η στήλη θα σταθεί σε μία από τις πολλές και κρίσιμες επισημάνσεις του επικεφαλής του ΣΕΒ στη χθεσινή Γενική Συνέλευση.

«Οι ξένες επενδύσεις που δημιουργούν εγχώρια προστιθέμενη αξία και παραγωγικές θέσεις εργασίας παραμένουν σχετικά χαμηλό ποσοστό του συνόλου», επεσήμανε. Με τη δήλωση αυτή παίρνει τη σκυτάλη από την Τράπεζα της Ελλάδος που προ μηνών κατέληξε στο ίδιο συμπέρασμα: «Οι επενδύσεις με σκοπό τη δημιουργία νέων άμεσων παραγωγικών επιχειρήσεων ή νέων εγκαταστάσεων (greenfield investment) στην Ελλάδα παραμένουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα σε όρους αξίας και ο αριθμός των νέων έργων που αναγγέλλονται για την Ελλάδα (2003-21) δεν παρουσιάζει αξιόλογη ανοδική τάση», επεσήμανε στην ετήσια έκθεσή της.

Για να το βάλουμε και σε πολιτικούς όρους, ο Κώστας Σημίτης είχε περιγράψει τις ξένες επενδύσεις που αφορούν real estate ή εξαγορές έτοιμων επιχειρήσεων ως «κερδοσκοπικό οπορτουνισμό», που μάλιστα χρηματοδοτείται από τις ελληνικές τράπεζες.

Σε κάθε περίπτωση, καθόλου τυχαία πιστεύουμε, ο Δημήτρης Παπαλεξόπουλος (φωτ.) έθεσε ως στόχο του 2030 τον διπλασιασμό των ιδιωτικών επενδύσεων «σε παραγωγικές δραστηριότητες με ευρύ αποτύπωμα στην εγχώρια οικονομία και τις δουλειές».

 

ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ: «Φτωχός» συγγενής ο κλάδος στη χθεσινή αντίδραση. Στη σκιά των βίαιων κινήσεων στην αγορά πετρελαίου μετά τις δραματικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και των φόβων για τις συνέπειες πιθανής ευρύτερης ανάφλεξης, Helleniq Energy και Motοr Oil περιορίστηκαν σε άνοδο χαμηλότερη του 2%.

Στα 21,44 ευρώ η μετοχή της Motor Oil (υψηλό 25,7 ευρώ στις αρχές Μαρτίου), στα 6,78 ευρώ η Helleniq Energy (υψηλό 8,6 ευρώ στα τέλη Φεβρουαρίου).

 

MYTILINEOS: Δεύτερη συνεδρίαση το τελευταίο διάστημα η μετοχή βρέθηκε στην πρώτη θέση σε ό,τι αφορά τις συναλλαγές, ξεπερνώντας μια εκ των τεσσάρων συστημικών που συνήθως καταλαμβάνουν τη θέση.

Τζίρος 20,4 εκατ. ευρώ από τα 120 εκατ. ευρώ των συναλλαγών. Εξ αυτών τα 6,67 εκατ. ευρώ αφορούσαν ένα πακέτο που έγινε προς το τέλος της συνεδρίασης για 200.000 τεμάχια τα οποία άλλαξαν χέρια στα 33,38 ευρώ.

Βίαιη η ανοδική αντίδραση, με κέρδη άνω του 8% για τη μετοχή, στην οποία η Euroxx έδωσε πρόσφατα τιμή-στόχο τα 48 ευρώ.

 

ΕΥΔAΠ: Ελαμψε δια… της απουσίας της η μετοχή από το χθεσινό ανοδικό πάρτι. Στο τέλος κατάφερε να μην είναι η μόνη «κόκκινη» εξαίρεση στον FTSE 25, κλείνοντας αμετάβλητη στα 5,5 ευρώ.

Είναι ένας ακόμα κρίκος στην αλυσίδα των χαμηλών επιδόσεων, με τον τίτλο οριακά πάνω από το χαμηλό 52 εβδομάδων (5,48 ευρώ). Το πρόσημο αρνητικό σε διάστημα 30 ημερών (-14%), τριμήνου (21%), αλλά και έτους (-22%).

 

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: Ισχυρή άνοδος και με σημαντικό όγκο χθες, σαν να πατήθηκε ξαφνικά το… κουμπί για τους αγοραστές, με τη βοήθεια και των ξένων αγορών, που επίσης έγραψαν μικρότερα μεν, αλλά σημαντικά ποσοστά ανόδου, καταγράφοντας μάλιστα τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο των τελευταίων 11 μηνών.

Οι υψηλοί τζίροι σε βαριές μετοχές με χαρακτηριστικά παραδείγματα τη ΜΥΤΙΛ, την ΕΤΕ, την Πειραιώς, την Alpha και τον ΟΠΑΠ, κατά σειρά αξίας συναλλαγών, παραπέμπει σε ισχυρά ξένα χέρια. Τα οποία, είτε προστατεύουν αποτιμήσεις χαρτοφυλακίων, αγοράζοντας σε καλές τιμές, είτε εκτιμούν ότι είμαστε πλέον κάπου κοντά στο τέρμα της καθοδικής πορείας, οπότε χθες είδαμε το «σήμα» αντιστροφής της τάσης.

Το τι από τα δύο ισχύει θα το επιβεβαιώσουμε στις επόμενες συνεδριάσεις.

Σίγουρα πάντως δεν είναι τυχαίο ότι η ΜΥΤΙΛ έκανε χθες τζίρο πάνω από 20 εκατ. ευρώ με άνοδο 8% κι ότι συνολικά τα 10 «βαριά χαρτιά» με τις μεγάλες συναλλαγές έκαναν συνολική αξία αγοραπωλησιών 94,7 εκατ. ευρώ, όταν στο σύνολο της αγοράς η αξία έφτασε τα 119,4 εκατομμύρια. Με λίγα λόγια, 10 μετοχές έκαναν περίπου το 80% του τζίρου της αγοράς και οι υπόλοιπες… 107 που κινήθηκαν, το 20%!

Ενδεικτικό επίσης και το γεγονός ότι στις 10 μετοχές με τη μεγαλύτερη άνοδο φιγουράρισαν χθες πέντε από τα πιο «βαριά χαρτιά». Πρώτη η Μυτιληναίος και κατά σειρά Εurobank με άνοδο 7,58%, Πειραιώς με 7,46%, ΕΤΕ με 6,75% και Βιοχάλκο με 6,19%.

Σίγουρα δεν το λες συνηθισμένο!

 

ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ: Δεν ξέρουμε ποιοι είναι οι «αντίπαλοι» των Ελλήνων διεκδικητών για την εξαγορά της Κωτσόβολος, καθώς η μητρική Currys έκανε λόγο για έντονο ενδιαφέρον πέραν των τριών γνωστών προσφορών, ωστόσο, το εγχώριο ενδιαφέρον έχει ήδη ανεβάσει τον πήχη -αν όχι του τιμήματος- τουλάχιστον του ανταγωνισμού για ένα deal που τουλάχιστον στην αρχή της διαδικασίας φαινόταν έως αδύνατο να ολοκληρωθεί. Κι αυτό γιατί η αλυσίδα, αν και ηγέτιδα, δεν προσφέρει επενδυτικά yields (χαμηλό περιθώριο κέρδους, βαριά αποτίμηση λόγω μεγέθους, σε μια κακή συγκυρία λόγω του ακριβού κόστους χρήματος).

Ως προς το εγχώριο ενδιαφέρον, λοιπόν, ευθαρσώς τη διάθεση να αποκτήσει την Κωτσόβολος εξέφρασε ο όμιλος Quest με συνεπείς ανακοινώσεις για όλα τα στάδια της διαδικασίας, την ίδρυση εταιρείας Ιn Advance αλλά και τη συνεννόηση με ελληνικές τράπεζες (Alpha Βank) για τη χρηματοδότηση της προσφοράς.

Ο κ. Φέσσας έχει αναγνωρίσει την αξία της αλυσίδας, την ικανότητα του management, τις πιθανές συνέργειες με τον όμιλο Quest, αλλά «δεν θα δώσει και τα ρέστα του», όπως ανάφερε προχθές στο «πηγαδάκι» της εκδήλωσης του ΣΕΒ.

Η ΔΕΗ με τα «χίλια ζόρια» παραδέχθηκε χθες πως έχει καταθέσει προσφορά για την Κωτσόβολος, χωρίς ωστόσο να έχει εξηγηθεί, με μια έστω αδρών γραμμών άσκηση, το όφελος από μια τέτοια προσθήκη στο σύμπαν των δραστηριοτήτων της. Σε κάθε περίπτωση πάντως, με το μέγεθός της και τα χρηματοοικονομικά εργαλεία που θα μπορούσε να αξιοποιήσει (π.χ. ένα retail bond), θα μπορούσε να εξυπηρετήσει με καλύτερους οικονομικούς όρους μια τέτοια συναλλαγή.

Όσον αφορά τον όμιλο Μαρινάκη (και τους δύο πιθανούς συνεταίρους του, το Latsco Office και τον Χ. Καρώνη), η ρευστότητα «ξεχειλίζει», οπότε η άσκηση χρηματοοικονομικού κόστους και IRR της επένδυσης περιλαμβάνει άλλα δεδομένα. Βασική δε παράμετρος είναι πως η απόκτηση της Κωτσόβολος συμπληρώνει ιδανικά την έτερη επένδυση του ομίλου στο retail, αυτή στο market place της Shopflix.

Από τις ακριτομυθίες της χθεσινής μέρας, η στήλη κρατά πως οι εξελίξεις δεν θα αργήσουν και πως πιθανώς το σκέλος των «διαπραγματεύσεων» θα γίνει... skip από την Currys, που αφενός βιάζεται να πουλήσει και αφετέρου έχει ήδη ικανοποιηθεί ως προς το σκέλος της συγκέντρωσης υψηλού ενδιαφέροντος.

Ωστόσο, όλα θα κριθούν από το ύψος των προσφορών των διεκδικητών -κοινώς show me the money- καθώς από τις διαρροές και τις φήμες των τελευταίων ημερών, κάποιοι τοποθετούν τα προσφερόμενα τιμήματα σε πολύ χαμηλό επίπεδο, σε σχέση με το μέγεθος, το παραγόμενο EBITDA, αλλά και το ταμείο της Κωτσόβολος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v