Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 12 2023

Μαρινάκης και Κυριακού vs NOVA: 2ος γύρος - Το παράδοξο των ΑΕΕΑΠ - Τα ΚΤΕΟ και η «πυραμίδα» - Τips για ΕΨΑ

Μαρινάκης και Κυριακού vs NOVA: 2ος γύρος - Το παράδοξο των ΑΕΕΑΠ - Τα ΚΤΕΟ και η «πυραμίδα» - Τips για ΕΨΑ

ΝΟVA: Είχαμε προειδοποιήσει εδώ και μήνες ότι αχίλλειος πτέρνα της NOVA, στον πόλεμο με τον Βαγγέλη Μαρινάκη και τον Θοδωρή Κυριακού, είναι η μητρική United Group. Ένα δημοσίευμα σερβικής εφημερίδας ήταν αρκετό για να φανεί προχθές ότι η καλοκαιρινή ησυχία ήταν περισσότερο ένδειξη «frozen conflict» παρά… ειρήνευσης, για να είμαστε στο κλίμα των ημερών.

Η ομοβροντία των αντιπάλων, με αφορμή το δημοσίευμα και αντικείμενο τους φορολογικούς ελέγχους (και τους υπαινιγμούς για βαρύτερες κατηγορίες), σε σχέση με τη δραστηριότητα της United στη Βόρεια Μακεδονία, ήρθε τόσο στο κεντρικό δελτίο του AΝΤ1 (δείτε το video παρακάτω) όσο και σε εκτενές ρεπορτάζ σε οικονομικό ΜΜΕ της Alter Ego, προκαλώντας χθες την έκδοση ανακοίνωσης από την πλευρά της United

Στην ανακοίνωσή του o όμιλος United απειλεί με μηνύσεις, για μια ακόμη φορά, χωρίς όμως να ξεκαθαρίζει αν αναφέρεται στο αρχικό δημοσίευμα ή στις αναπαραγωγές του. Με μηνύσεις πάντως απείλησε στο παρελθόν και η άλλη πλευρά (Μαρινάκη), πλην όμως, μέχρι τώρα και στα δύο στρατόπεδα έχουν επικρατήσει ψυχραιμότερες σκέψεις.

Πίσω από την… κουρτίνα, θυμίζουμε, φέρεται να βρίσκεται μια συμφωνία που είχε γίνει περί δικαιωμάτων και άλλων θεμάτων σε πολύ υψηλό επίπεδο, δηλαδή μεταξύ Βαγγέλη Μαρινάκη και Νίκου Σταθόπουλου (φωτό), πριν τις εκλογές.

Συμφωνία που όπως υποστηρίζει η πλευρά των καναλαρχών, αθετήθηκε κατόπιν των εκλογών, με ευθύνη και του Σέρβου Ντράγκαν Σόλακ. Για αυτό τόσο ο Σταθόπουλος όσο και ο Σόλακ που κουμαντάρουν τη United, χωρίς να είναι ευδιάκριτο ποιος εντέλει έχει το πάνω χέρι, βρίσκονται στο στόχαστρο.

Στο μεταξύ, στην… κατάψυξη φαίνεται να βρίσκεται από το τέλος Ιουλίου η διαπραγμάτευση δικαιωμάτων ανάμεσα στους δύο καναλάρχες και τον ΟTΕ, για την πλατφόρμα Cosmote ΤV.

Κάποιοι υποστηρίζουν ότι η μαραθώνια διαπραγμάτευση επί του θέματος είναι δείγμα «καλής θέλησης» από την πλευρά του ΟΤE. Κάποιοι άλλοι πιστεύουν ότι το «τράτο» που δόθηκε αντί να βγουν τα κανάλια από το πρόγραμμα, έχει περισσότερο να κάνει με τον φόβο μιας κατηγορίας για εναρμονισμένες πρακτικές μεταξύ OΤΕ και NOVA, καθώς η τελευταία «κατέβασε» το περασμένο καλοκαίρι MEGA και ΑΝΤ1.

ΥΓ: Είναι γεγονός ότι οι σχέσεις μεταξύ του Σόλακ και του προέδρου της Σερβίας Βούτσιτς είναι εδώ και χρόνια κάκιστες (σ.σ. σε αυτό αποδίδει η πλευρά της United τα σερβικά δημοσιεύματα). Άλλωστε ο ίδιος ο Σόλακ διαμένει μόνιμα εκτός Σερβίας, ενώ και η διοίκηση της United ασκείται μέσω Ολλανδίας και άλλων χωρών.  

 

 

ΑΕΕΑΠ: Discount που σε αρκετές περιπτώσεις θυμίζουν ευρωπαϊκές μετοχές του real estate εμφανίζουν οι εισηγμένες ΑΕΕΑΠ (βλέπε στοιχεία παρατιθέμενου πίνακα), παρά το γεγονός ότι οι ελληνικές εταιρείες είναι ελεγχόμενα δανεισμένες, αρκετές από αυτές (π.χ. Premia, Prodea) έχουν σημαντικό τμήμα των υποχρεώσεών τους με «κλειδωμένο» επιτόκιο και το κυριότερο, η εγχώρια αγορά ακινήτων συνεχίζει να κινείται ανοδικά, με το ΑΕΠ της χώρας να υπεραποδίδει σε σχέση με τον μέσο όρο της Ευρωζώνης.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το χρηματιστηριακό περιβάλλον για τις εταιρείες του κλάδου που θα επιδιώξουν την είσοδό τους στο ΧΑ μέσω δημόσιας εγγραφής συνεχίζει να χαρακτηρίζεται από προκλήσεις, καθώς θεωρείται -με βάση τα τρέχοντα δεδομένα- πολύ δύσκολο να επιτύχουν στη δημόσια εγγραφή τίμημα που να προσεγγίζει το NAV (Καθαρή Αξία Ενεργητικού).

Ανάλογες προκλήσεις, αν δεν αλλάξει το κλίμα, θα κληθούν να αντιμετωπίσουν και οι ήδη εισηγμένες Prodea και Trastor, οι οποίες με βάση τον δρομολογούμενο νέο κανονισμό του ΧΑ, θα υποχρεωθούν το 2024 να ανεβάσουν την ελεύθερη διασπορά τους (free float) τουλάχιστον στο 15%.

Το «έργο» μάλιστα περιπλέκεται ακόμη περισσότερο για την Prodea, η οποία χθες ανακοίνωσε δημόσια πρόταση με τίμημα (7,25 ευρώ) που οδηγεί σε σημαντικό premium.

 

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ-ΠΑΠΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ: Το μακροπρόθεσμο όραμα μιας Ελλάδας που θα μπορεί να εξάγει ενέργεια και η «σκληρή πραγματικότητα» του σήμερα αναδύθηκαν προχθές στον διάλογο του πρωθυπουργού με τον επικεφαλής του ΣΕΒ.

Αμφότεροι συμφώνησαν στις μεγάλες ευκαιρίες που δημιουργούνται για τη χώρα από την πράσινη μετάβαση, με τον πρωθυπουργό να δίνει ιδιαίτερο βάρος στην ανάπτυξη των ΑΠΕ και στην αξιοποίηση κοινοτικών πόρων.

Από την πλευρά του, όμως, ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Βιομηχανίας έδωσε έμφαση ιδιαίτερα στο «σήμερα», το μεγάλο ανταγωνιστικό μειονέκτημα της Ευρώπης, αλλά και στο ότι εντός ευρωζώνης χώρες με «γεμάτες τσέπες» σπεύδουν να στηρίξουν την παραγωγή τους.

Υπονόησε, μάλλον καθαρά, ότι τα ευρωκονδύλια δεν αρκούν, λέγοντας πως «κατανοώ τον περιορισμένο δημοσιονομικό χώρο που έχει η Ελλάδα, όμως σε αυτά τα κρίσιμα χρόνια πιστεύω ότι έχει σημασία, ακόμα και με περιορισμένο χώρο, να δει κανείς πώς μπορεί να στηρίξει και ως χώρα».

«Πέρυσι το κόστος ενέργειας στα ευρωπαϊκά εργοστάσια, σε σχέση με τα αμερικανικά, ήταν επτά φορές πάνω. Τώρα είναι μόνο δυόμισι φορές επάνω. Δείχνει πολύ καλύτερη η εικόνα, όμως δεν είναι», επεσήμανε με νόημα.

«Οι δημοσιονομικοί περιορισμοί είναι γνωστοί και σε μεγάλο βαθμό αδιαπραγμάτευτοι», απάντησε ο Κ. Μητσοτάκης, παρότι δήλωσε ότι «δεν έχουμε κρύψει την επιθυμία μας να στηρίζουμε την παραγωγική οικονομία».

 

ΕΨΑ: Με μόλις 80.000 ευρώ η βιομηχανία αναψυκτικών, που επί της ουσίας έχει περάσει στον έλεγχο του Ν. Καραμούζη, αποκτά τα δικαιώματα χρήσης του σήματος «YOU cann». Σχετική απόφαση έλαβε στο τέλος Σεπτεμβρίου το Δ.Σ. της εταιρείας.

Η σύμβαση με την ΑΙΚ. ΤΣΑΟΥΤΟΥ ΚΑΙ ΣΙΑ Ο.Ε., που έχει την αποκλειστική άδεια χρήσης του εμπορικού σήματος, αναμένεται να υπογραφεί μέσα στον μήνα. Θα είναι δεκαετούς διάρκειας με δικαίωμα μονομερούς παράτασης για επιπλέον δέκα.

Σημειώστε πως εταίροι και διαχειριστές της ΑΙΚ. ΤΣΑΟΥΤΟΥ ΚΑΙ ΣΙΑ Ο.Ε. είναι οι κ.κ. Παναγιώτα Τσαούτου και Μιχαήλ Τσαούτος, μέλη σήμερα του διοικητικού συμβουλίου της ΕΨΑ και πρώην πλειοψηφούντες μέτοχοί της.

 

ΕΨΑ ΙΙ: Η παραπάνω δεν είναι η μοναδική απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας. Παράλληλα, άναψε το «πράσινο φως» για τη σύναψη σύμβασης παροχής υπηρεσιών με την Q- MIND Ι.Κ.Ε. του Σταμάτη Πέρκιζα.

Ο κ. Πέρκιζας, βασικός μέτοχος της Q- MIND Ι.Κ.Ε., έχει αναλάβει τη θέση του CEO στην ΕΨΑ και είναι παράλληλα μέλος του Δ.Σ. της.

Η ετήσια μικτή αμοιβή του κ. Πέρκιζα θα ανέρχεται στις 150.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ. Υπάρχει και «τυράκι»: προνοείται αύξηση του ποσού κατά 40%, υπό την προϋπόθεση της επίτευξης των ετήσιων ποσοτικών και ποιοτικών στόχων, όπως θα τίθενται σε ετήσια βάση από τo διοικητικό συμβούλιο της ΕΨΑ.

Η στήλη, αν και δεν γνωρίζει ποια η στοχοθεσία, σημειώνει ότι η βάση είναι χαμηλή, αφού η εταιρεία έχει χάσει το momentum.

 

KTEO: Σοβαρότατη καταγγελία για μεγάλο κύκλωμα εκβιαστών μέσα στο υπουργείο Μεταφορών έκαναν οι δύο επίσημοι φορείς του κλάδου.

Οι δύο ενώσεις (Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιδιωτικών ΚΤΕΟ και Ενωση Ιδιωτικών ΚΤΕΟ Ελλάδος) ζητούν άμεση διερεύνηση της καταγγελίας ιδιωτικού ΚΤΕΟ στη Χαλκίδα ότι του ζητήθηκαν 30.000 ευρώ για να συγκαλυφθούν παρατυπίες που θα προέκυπταν από τον έλεγχο στην επιχείρησή του. 

Σύμφωνα με την καταγγελία, το ποσό θα μοιραζόταν και σε άλλα στελέχη του υπουργείου ενώ πρότειναν και στον ίδιο να συμμετέχει στην «ομάδα εκβιαστών» και να μεσολαβήσει για προσέγγιση και άλλων ΚΤΕΟ της περιοχής. 

Κανονική «πυραμίδα» εκβιαστών δηλαδή!

Οπως προέκυψε από το αστυνομικό ρεπορτάζ, ο ελεγκτής του υπουργείου Μεταφορών και ένα ακόμη άτομο που τον συνόδευε πιάστηκαν προ εβδομάδας στα… πράσα, με προσημειωμένα χαρτονομίσματα. 

Από το υπουργείο Μεταφορών σημειώνουν ότι ο Χρ. Σταϊκούρας έδωσε άμεσα εντολή προς τις Διοικητικές Υπηρεσίες «να κινηθεί κάθε νόμιμη διαδικασία προς διερεύνηση του περιστατικού και προς απόδοση τυχόν ευθυνών. Αναμένεται η αποστολή του φακέλου από τις αρμόδιες Προανακριτικές Αρχές, προκειμένου να εκκινήσουν οι σχετικές διοικητικές και πειθαρχικές διαδικασίες». 

Για να δούμε…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v