Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 10 2023

Χρηματιστήριο: Ο φόβος και οι ξένοι - Διπλό μήνυμα από Σπ. Θεοδωρόπουλο - Χτύπημα στο Ισραήλ, απόνερα και στην Ελλάδα

Χρηματιστήριο: Ο φόβος και οι ξένοι - Διπλό μήνυμα από Σπ. Θεοδωρόπουλο - Χτύπημα στο Ισραήλ, απόνερα και στην Ελλάδα

ΣΠΥΡΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είναι η πρώτη φορά που ο γνωστός επιχειρηματίας αναφέρεται στην αγορά εργασίας και τα σοβαρά «θεσμικά» ελλείμματα, όπως για παράδειγμα στην επικοινωνία μεταξύ πανεπιστημιακής κοινότητας και επιχειρήσεων. Ούτε είναι η πρώτη φορά που σημειώνει ότι χρειάζεται κατάλληλο ρυθμιστικό πλαίσιο στην αγορά εργασίας, ένα νέο deal μεταξύ εργαζομένων, επιχειρήσεων και κράτους.

Όμως από τη χθεσινή τοποθέτηση του γνωστού επιχειρηματία και αντιπροέδρου του ΣΕΒ στο συνέδριο του Συνδέσμου κρατάμε δύο στοιχεία: ότι για πρώτη φορά η προσφορά εργασίας είναι μικρότερη από τη ζήτηση και ότι η έλλειψη σε ανθρώπινο δυναμικό δεν λύνεται με αυξήσεις μισθών.

Για το ζήτημα, υπάρχουν διάφορες απόψεις. Για παράδειγμα, ο γενικός διευθυντής της Cοca Cola Hellas Σταύρος Μουρελάτος υποστήριξε ότι μισθοί και προαγωγές είναι «ξεπερασμένα». Εστίασε στην ευελιξία ως προς τον τόπο εργασίας, το ωράριο, την καριέρα, τα μπόνους και τα «μπράβο».

Για πολλούς εργαζόμενους, βέβαια, στο τέλος της μέρας μετρά τι μπαίνει στην τσέπη σε μόνιμους μισθούς και όχι εφήμερα μπόνους…

 

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: Η φράση «ήταν στραβό το κλήμα το 'φαγε κι ο γάιδαρος» ταιριάζει γάντι στην περίπτωσή μας γενικώς και στη χθεσινή συνεδρίαση ειδικώς. Από καιρό η αγορά ψάχνει αφορμές για να πέσει, ενώ δεν θέλει με τίποτα να ανέβει. Όπως ξαναγράψαμε πρόσφατα, «good news is bad news and bad news is… bad news».

Το γεγονός ότι οι ξένοι (που έχουν μακράν τις μεγαλύτερες θέσεις στην αγορά) είναι μόνιμα πωλητές εδώ και μήνες (περιλαμβανομένου και του Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τα φρέσκα στοιχεία) αποτελεί από μόνο του ικανοποιητική εξήγηση. Εκείνοι «αλάφρωναν» θέσεις ενώ η αγορά ανέβαινε και κάπου μείναμε από… καύσιμα και ικανοποιητικές «αιτιολογήσεις», καθώς οι αποτιμήσεις ανέβηκαν πολύ και γρήγορα.

Κι έτσι τώρα βλέπουμε κατοχύρωση κερδών στην πτώση, με ένα rotation που ποικίλλει σε ένταση από μετοχή σε μετοχή, ανάλογα τη μέρα. Αν δούμε λίγο τις τιμές στην αρχή του έτους, φαίνονται τα μεγάλα περιθώρια κερδοφόρας ρευστοποίησης ακόμη και τώρα.

Πόσο θα κρατήσει το «πατιρντί» είναι άγνωστο. Από τη μία, έχουμε τον διεθνή «νταλγκά» των ομολόγων με επίκεντρο τις ΗΠΑ, που πιέζει ανοδικά τα επιτόκια παρασύροντας και την Ευρώπη, κι από την άλλη, έχουμε πλέον τον φόβο για την ανάφλεξη στο Ισραήλ, που -αν δεν επικρατήσουν τάσεις αυτοσυγκράτησης- μπορεί να έχει πολύ μεγάλες παγκόσμιες επιπτώσεις και όχι μόνο στη τιμή του πετρελαίου.

Ας ελπίσουμε ότι «ο φόβος φυλάει τα έρημα» κι ότι στο Ισραήλ θα επικρατήσουν ψυχραιμότερες ιδέες από αυτές που εκφράζονται σήμερα για «ισοπέδωση της Γάζας» ή και για πλήρη διακοπή της ενέργειας, των τροφίμων και του νερού σε μια περιοχή με 2 εκατ. Άραβες κατοίκους. Διότι μπορεί να έχουν διαφορές συμφερόντων μεταξύ τους οι αραβικές χώρες, αλλά έχουν και τον φόβο των κληρικών του Ισλάμ στο εσωτερικό τους.

 

ΕΛΒEΤΙΑ: Ξηλώνεται το άβατο σε ό,τι αφορά το τραπεζικό απόρρητο. Χρόνο με τον χρόνο αυξάνεται τόσο ο αριθμός των κρατών με τα οποία ανταλλάσσει πληροφορίες για περιουσιακά στοιχεία, όσο και ο αριθμός των λογαριασμών που εντάσσονται στο σύστημα.

Καζακστάν, Μαλδίβες και Ομάν προτέθηκαν φέτος στη λίστα που περιλαμβάνει πάνω από 100 χώρες (μεταξύ αυτών και η Ελλάδα), ενώ οι λογαριασμοί που εμπλέκονται σε αυτό το δίκτυο ανταλλαγής στοιχείων έφτασαν τα 3,6 εκατομμύρια ή 200 χιλιάδες περισσότεροι από το 2022.

Η χώρα έχει μπει σε αυτό το μονοπάτι εδώ και μερικά χρόνια, βάζοντας τέλος στο καθεστώς απόλυτης τραπεζικής μυστικότητας. Αφότου δε πέρασε η σχετική νομοθεσία, προ τριετίας, κάθε χρόνο η λίστα με τις συνεργαζόμενες χώρες αυξάνει διαρκώς.

 

ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ: Καθώς ξεκινά σιγά σιγά το μάζεμα της ελιάς, η στήλη έχει τα τελευταία «στατιστικά» για τη φετινή σοδιά στην Ευρώπη. Τα νέα δεν είναι ευχάριστα.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, η παραγωγή στη Γηραιά Ηπειρο θα φτάσει το 1,5 εκατομμύριο τόνους, μόλις 9% πάνω από την περσινή (καταστροφική) συγκομιδή, καθώς πολλές περιοχές υποφέρουν από δεύτερη χρονιά ξηρασίας. Τα παραπάνω σε συνδυασμό με τα φτωχά αποθέματα έχουν οδηγήσει τις τιμές σε επίπεδα-ρεκόρ. Είναι σήμερα τριπλάσιες από τον μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας.

Συνακόλουθα η κατανάλωση τη φετινή σεζόν προβλέπεται να μειωθεί 6%, ενώ στο 10% υπολογίζεται η πτώση των εξαγωγών του μπλοκ.

 

ΙΣΡΑΗΛ: Εκτός από την τραγικότητα του πολέμου καθαυτού, η σύγκρουση που μαίνεται τα τελευταία 24ωρα στη Μέση Ανατολή εκτιμάται ότι θα έχει αρνητικό οικονομικό αντίκτυπο και για την Ελλάδα.

Και αυτό διότι αφενός οι Ισραηλινοί έχουν κατακτήσει την πρώτη θέση μεταξύ των ξένων επενδυτών που αγοράζουν ακίνητα στη χώρα μας, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της RE/MAX Ελλάς, και αφετέρου διότι αποτέλεσαν φέτος την πιο ισχυρά αναπτυσσόμενη ξένη αγορά για τον ελληνικό τουρισμό και δη για την Αθήνα.

Η δυναμική της συγκεκριμένης αγοράς είναι τέτοια, που μεγάλες αεροπορικές εταιρείες, ελληνικές και ξένες, έσπευσαν να τοποθετηθούν αυξάνοντας τη χωρητικότητα.

Μετά τις εξελίξεις του Σαββάτου, όμως, τα δρομολόγια που πραγματοποιούνται από Ελευθέριος Βενιζέλος αφορούν πτήσεις επαναπατρισμού Ελλήνων, αλλά και Ισραηλινών που σπεύδουν να καταταγούν. Είναι ενδεικτικό ότι χθες οι προγραμματισμένες αναχωρήσεις από το «Ελευθέριος Βενιζέλος» ήταν επτά, αλλά τελικά προστέθηκαν 10 ακόμη δρομολόγια προς το Ισραήλ.

Αντίστοιχη ήταν η εικόνα και από το Τελ Αβίβ προς την Αθήνα…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v