Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 10 2023

Νέα εξαγορά από ΓΕΚ *Σούπερ μάρκετ: Εκπτώσεις… μόνο για σένα *Σφηνάκια για ΒΙΟ-CENER, Optima, Energean & Aegean

Νέα εξαγορά από ΓΕΚ *Σούπερ μάρκετ: Εκπτώσεις… μόνο για σένα *Σφηνάκια για ΒΙΟ-CENER, Optima, Energean & Aegean

ΤΕΡΝΑ-P&C DEVELOPMENT: Στην εξαγορά του 100% του μετοχικού κεφαλαίου της P&C Development από την οικογένεια Παναγιωτόπουλου προχωρά η ΤΕΡΝΑ, κίνηση αναμενόμενη από την περίοδο που ο Χρ. Παναγιωτόπουλος εντάχθηκε στον όμιλο ΓΕΚ του Γ. Περιστέρη (φωτ.), αναλαμβάνοντας CEO στην ΤΕΡΝΑ.

Η ΤΕΡΝΑ θα αγοράσει το σύνολο των 247.610 μετοχών, έναντι τιμήματος 30 εκατ. ευρώ.

 

ΕΜΠΟΡΙΟ: Τη λογική των… στοχευμένων εκπτώσεων φαίνεται πως υιοθετούν κάποια σούπερ μάρκετ, προσεγγίζοντας τους πελάτες μέσω των προγραμμάτων loyalty (κάρτες κ.λπ.), αντί μιας ευρύτερης κίνησης προσέγγισης με οριζόντια μείωση των τιμών στο ράφι.

Χαρακτηριστικά είναι τα μηνύματα που στέλνει μια από τις γνωστότερες αλυσίδες. «Μόνο για σένα έκπτωση -20% στην επόμενη αγορά σου. Ισχύει για μια συναλλαγή τελικής αξίας άνω των 40 ευρώ με την κάρτα σου».

Ετερη αλυσίδα επιλέγει να προσεγγίσει -κάποιους- καταναλωτές με προσωπικό SMS, που αναφέρει ότι δικαιούνται έκπτωσης 10% και μια ακόμη προσφέρει «επιβράβευση» μέσω της συνεργασίας της με γνωστή τράπεζα.

Και η απορία της στήλης είναι: Από τη στιγμή που τα περιθώριά τους αντέχουν έκπτωση 20% στον λογαριασμό, μήπως να επέλεγαν -και να επικοινωνούσαν- μια καθολική πτώση των τιμών, έστω και μικρότερη, ώστε να πάρουν μια ανάσα οι καταναλωτές;

  

ΕΛΤΑ: Αφού έκλεισαν περίπου 100 καταστήματα, η επόμενη κίνηση της διοίκησης των ΕΛΤΑ είναι να αλλάξει γενικούς διευθυντές, με στόχο να φέρει νέο… αίμα στην εταιρεία.

Χθες ανακοινώθηκε η προκήρυξη για τη θέση Γενικού Διευθυντή Οικονομικών Λειτουργιών, ενώ είχε προηγηθεί η ανακοίνωση της προκήρυξης της θέσης του Γενικού Διευθυντή Υποστηρικτικών Λειτουργιών (η θέση έχει την εποπτεία όλων των Προμηθειών, των Ακινήτων, των Τεχνικών Έργων και των Οχημάτων).

Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία αναφέρουν ότι οι προκηρύξεις γίνονται «στο πλαίσιο της διαρκούς αναβάθμισης και στελέχωσης του ανθρώπινου δυναμικού τους».

Οι προθεσμίες για βιογραφικά λήγουν στα μέσα Οκτωβρίου. Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να σπεύσουν...

 

VIOHALCO-CENERGY: Χέρι χέρι η διόρθωση για… μητέρα και κόρη στη χθεσινή συνεδρίαση, αλλά και ευρύτερα το τελευταίο διάστημα.

Στα 4,52 ευρώ το κλείσιμο για τον μεταλλουργικό όμιλο, με απώλειες 5,44%. Σε επίπεδο 7ημέρου, η πτώση έχει φτάσει το 12% και σε επίπεδο 30 ημερών το 30%. Υψηλό έτους τα 7,05 ευρώ στις 28 Αυγούστου.

Η Cenergy έκανε ιστορικό υψηλό (7,26 ευρώ) δυο ημέρες αργότερα, στις 30 Αυγούστου. Εκτοτε ακολούθησε επίσης πλαγιοκαθοδική πορεία, που οδήγησε χθες στα 5,32 ευρώ.

Οι απώλειες εβδομάδας είναι σχεδόν 18% και στις 30 ημέρες χάνει 24%. 

 

AEGEAN: Στο 30% φτάνουν πλέον οι απώλειες από τα υψηλά έτους (13,7 ευρώ) στις 28 Αυγούστου. Χθες από το ξεκίνημα της συνεδρίασης έχασε τα 10 ευρώ, κλείνοντας τελικά στα 9,52 ευρώ.

Σημαντικές οι απώλειες παρά τα ισχυρά αποτελέσματα εξαμήνου και την ανακοίνωση ιδιαίτερα ενισχυμένου χειμερινού προγράμματος, με 18 νέα δρομολόγια σε 14 χώρες, σε σχέση με την περασμένη σεζόν.

  

ENERGEAN: Πλήγμα για τη μετοχή της εταιρείας προκάλεσε η έκρηξη βίας στο Ισραήλ. Η μετοχή, εισηγμένη στο χρηματιστήριο του Λονδίνου και του Τελ Αβίβ, βρέθηκε να χάνει σχεδόν το ένα πέμπτο της αξίας της, παρότι η παραγωγή έμεινε ανεπηρέαστη.

Εντέλει, οι μετοχές της Energean σημείωσαν βουτιά 19,1%, με αποτέλεσμα να βρεθούν σε τροχιά για τη χειρότερη ημερήσια πτώση από το ξέσπασμα της πανδημίας τον Μάρτιο του 2020, διαβάζουμε στους Financial Times.

Υπενθυμίζεται ότι η Energean δραστηριοποιείται σε οκτώ χώρες στη Μεσόγειο, καθώς και στη Βόρεια Θάλασσα. Οι περιοχές που δραστηριοποιείται περιλαμβάνουν τα πεδία Karish, Karish North και Tanin, σε απόσταση μεταξύ 75 χλμ. και 120 χλμ. από τις ακτές του Ισραήλ.

Η Energean ξεκαθάρισε έγκαιρα ότι οι δραστηριότητές της, που βρίσκονται στο βόρειο Ισραήλ, δεν επηρεάστηκαν από τις συγκρούσεις. «Παρακολουθούμε και θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά τα γεγονότα και είμαστε έτοιμοι να διαχειριστούμε οποιοδήποτε σενάριο και θα ενημερώσουμε όπως και όταν χρειαστεί», δήλωσε η Energean. Ωστόσο ο πανικός οδήγησε στις ρευστοποιήσεις.

Που, ίσως, για τους ψύχραιμους, να συνιστούν ευκαιρία.

 

OPTIMA-MOH: Σε πλήρη συμφωνία με τα ενδεικτικά νούμερα που περιλάμβανε το ενημερωτικό δελτίο διαμορφώθηκε το ποσοστό της Mοtor Oil στο μετοχικό κεφάλαιο της Optima Bank (8,95%), βάσει της χθεσινής ανακοίνωσης.

Υπενθυμίζεται ότι η Motor Oil μαζί με τις Fiera Capital, Reggeborgh και τον Λιβανέζο Hamboun αποτέλεσαν τους βασικούς επενδυτές (cornerstone investors) της πρόσφατης ΑΜΚ. Πέραν αυτών στο μετοχικό κεφάλαιο εισήλθαν μεγάλα ονόματα από τον χώρο της θεσμικής διαχείρισης, όπως Αμοιβαία Κεφάλαια της Capital και Henderson.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v