Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 23 2023

Φοροαπαλλαγές με χορηγό… Κατρούγκαλο *Πειραιώς: ΑΜΚ για τη mobile-only τράπεζα *Projects 350 εκατ. από Reds

Φοροαπαλλαγές με χορηγό… Κατρούγκαλο *Πειραιώς: ΑΜΚ για τη mobile-only τράπεζα *Projects 350 εκατ. από Reds

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ - S&P: Πολύ μελάνι χύθηκε για την έκθεση του οίκου που είναι ο πρώτος από τους τρεις μεγάλους που έδωσε την επενδυτική βαθμίδα στη χώρα μας.

Η στήλη θα σταθεί σε μια αποστροφή του οίκου που δεν βρήκε χώρο στο μπαράζ ανακοινώσεων και πανηγυρισμών από κυβερνητικά στελέχη: «Tο προσχέδιο του προϋπολογισμού προβλέπει περαιτέρω σύσφιξη (consolidation) με στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 2,1% του ΑΕΠ. Για να το πετύχουν αυτό, οι αρχές ανακοίνωσαν περαιτέρω σχέδια για να βελτιώσουν τη φορολογική συμμόρφωση. Ωστόσο μεγάλο μέρος της σύσφιξης είναι αποτέλεσμα προηγούμενων μέτρων, περιλαμβανομένης της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης του 2016 (νόμος Κατρούγκαλου), κάτι που σημαίνει ότι και σε ένα σενάριο χωρίς αλλαγή πολιτικών. η δημοσιονομική τροχιά θα συνεχίσει να βελτιώνεται».

Και δεν σταματά εδώ ο οίκος αξιολόγησης: «Σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση φαίνεται να έχει "χώρο" ενώ πετυχαίνει τους δημοσιονομικούς στόχους να επιδιώξει αύξηση δαπανών το 2024, ευθυγραμμισμένη με προεκλογικές υποσχέσεις που περιλαμβάνουν τομείς όπως οι αυξήσεις μισθών στον δημόσιο τομέα, έκτακτες (one-off) αυξήσεις συντάξεων, στοχευμένη μείωση φόρου εισοδήματος σε οικογένειες και αυξημένη κατανομή σε δημόσιες επενδύσεις».

Και κάπως έτσι όλοι καταλάβαμε γιατί, ενώ η κυβέρνηση έχει κάνει σφοδρή κριτική (για να το πούμε κομψά) στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο του Γιώργου Κατρούγκαλου (φωτ.) που ψηφίστηκε επί ΣΥΡΙΖΑ, δεν κινήθηκε στην πρώτη θητεία της, ούτε προβλέπεται σε αυτή να το αλλάξει.

Μόνο κανένα επιδοματάκι 100-250 ευρώ τον χρόνο για όσους στερούνται τις αυξήσεις συντάξεων λόγω προσωπικής διαφοράς και τελειώσαμε…

 

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: Εγκλωβισμένη μια ανάσα από νέο χαμηλό 12μήνου η μετοχή της Briq Properties. Στη συνεδρίαση της Παρασκευής έκλεισε, εντέλει, αμετάβλητη, στο 1,845 ευρώ, με τις συναλλαγές να φτάνουν σε αξία τις 33 χιλιάδες ευρώ. Σε καθοδική πορεία από τον Σεπτέμβριο, με λίγες αντιδράσεις. Υψηλότερη τιμή για φέτος τα 2,08 ευρώ του περασμένου Φεβρουαρίου.

Ενας ακόμα τίτλος που φλέρταρε με χαμηλό 12μήνου την Παρασκευή ήταν αυτός της ΕΛΒΕ. Εχασε 6,8% και προσγειώθηκε στα 4,66 ευρώ, ενώ ενδοσυνεδριακά έφτασε να χάνει έως 10%.

Η κεφαλαιοποίηση περιορίστηκε στα 15,4 εκατ. ευρώ.

 

REDS: Επενδυτικό πλάνο ύψους 350 εκατ. ευρώ έχει καταρτίσει η θυγατρική της ΕΛΛΑΚΤΩΡ μετά την πώληση του Smart Park στην Trade Estates. Τα πλέον εμφατικά projects αφορούν την ανάπτυξη του κτήματος Καμπά και την έκταση στις Γούρνες Ηρακλείου Κρήτης.

Στην τελευταία, η REDS προγραμματίζει επενδύσεις για την ανάπτυξη, μεταξύ άλλων, πολυτελούς ξενοδοχειακής μονάδας, κατοικιών και εμπορικού κέντρου. Στο ακίνητο προβλέπεται, επίσης, η δυνατότητα ανάπτυξης καζίνο.

Εκτός από τα έσοδα που θα εισπράξει για το Smart Park, η διοίκηση υποστηρίζει ότι θα εξασφαλίσει άμεσα έσοδα από την παροχή υπηρεσιών διαχείρισης και ανάπτυξης των ακινήτων του χαρτοφυλακίου του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ και τη διαχείριση της Μαρίνας Αλίμου.

Παράλληλα, περιμένει την έκδοση άδειας για την κατασκευή οικιστικού συγκροτήματος στην περιοχή της Κάντζας, εντός του οικοπέδου της Βίλας Καμπά, Αναμένεται να ολοκληρωθεί σε 24 μήνες και να πωληθεί σε ιδιώτες.

 

ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Τη διάσπαση της μετοχής της «Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών» (ΔΑΑ) καλούνται να εγκρίνουν οι μέτοχοί της, στην έκτακτη γενική συνέλευση της 2ας Νοεμβρίου.

Πρόκειται για το πιο εμφανές, αλλά και όχι το σημαντικότερο, βήμα της προεργασίας που διενεργείται για εισαγωγή του ΔΑΑ στο Χ.Α. Οι μέτοχοι θα πρέπει να εγκρίνουν τη νέα σύμβαση ΔΑΑ - AviAlliance GmbH, καθώς και τις τροποποιήσεις της νέας σύμβασης ανάπτυξης αεροδρομίου, που θα υπογράψουν ΔΑΑ και Ελληνική Δημοκρατία.

 

ΠΕΙΡΑΙΩΣ: Σε αύξηση κεφαλαίου με καταβολή 12,7 εκατ. ευρώ, τοις μετρητοίς, προχώρησε η Snappi ΑΕ, η οποία αποτελεί τη μικτή εταιρεία των Τράπεζας Πειραιώς και Natech, για τη δημιουργία της πρώτης αποκλειστικά ψηφιακής τράπεζας στην Ελλάδα.

Η αύξηση κεφαλαίου καλύφθηκε εξ ολοκλήρου από την Πειραιώς, με αποτέλεσμα να αυξηθεί το ποσοστό της, το οποίο, όμως, θα επανέλθει στο 55%, που προβλέπει η συμφωνία μετόχων, μέσω των επόμενων αυξήσεων κεφαλαίου. Η Snappi αναμένεται να αποτελέσει την πρώτη mobile-only τράπεζα στην Ελλάδα. Η λειτουργία της προσδιορίζεται εντός του πρώτου εξαμήνου της επόμενης χρονιάς. Θα προηγηθεί η λήψη άδειας τραπεζικών εργασιών.

 

NATECH: Η συνεταίρος της Πειραιώς στο εγχείρημα της ψηφιακής τράπεζας Natech δημοσίευσε πρόσφατα οικονομικές καταστάσεις 2022, παρουσιάζοντας εντυπωσιακή βελτίωση μεγεθών. Τζίρος 6,46 εκατ. ευρώ (+163,45%), ο οποίος προήλθε, σχεδόν στο σύνολό του, από παροχή υπηρεσιών, EBITDA 3 εκατ. ευρώ (+388,74%) και προ φόρων κέρδη 2,9 εκατ. ευρώ (+530,2%).

Η εταιρεία εξέδωσε, φέτος, κοινό ομολογιακό δάνειο 16,9 εκατ. ευρώ, το οποίο καλύφθηκε κατά 10,6 εκατ. ευρώ από το σκέλος των χαμηλότοκων δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και κατά το υπόλοιπο από την Πειραιώς.

Επιπρόσθετα, εξέδωσε ΜΟΔ 10 εκατ. ευρώ, που καλύφθηκε από τρίτους επενδυτές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v