Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 23 2023

ΣΥΡΙΖΑ: Η ορατή διάσπαση και το (πραγματικό) διακύβευμα - Το ζητούμενο για Intralot - Tips για Prodea, Lamda, Trastor

ΣΥΡΙΖΑ: Η ορατή διάσπαση και το (πραγματικό) διακύβευμα - Το ζητούμενο για Intralot - Tips για Prodea, Lamda, Trastor

ΣΥΡΙΖΑ: Έχουμε την αίσθηση ότι ήδη από την Παρασκευή, μετά την ουσιαστική αποπομπή του Στέφανου Τζουμάκα, παρακολουθούμε την έναρξη μιας προαναγγελθείσας διάσπασης, χωρίς να γνωρίζουμε την έκταση που θα λάβει σε επίπεδο στελεχών και… ψηφοφόρων.

Το κρίσιμο στοιχείο για τη νέα ηγεσία δεν αφορά βεβαίως τον Στέφανο Τζουμάκα ούτε τα παραδοσιακά στελέχη που πάνε προς την έξοδο. Ξέρουν και οι ίδιοι ότι με Φίλη, Σκουρλέτη, Βίτσα και λοιπούς «παραδοσιακούς αριστερούς», εξουσία ή ευρύτερη προοδευτική σύμπραξη δεν βλέπουν ούτε με το… κιάλι. Εκτός Κασσελάκη (φωτ.) άλλωστε, οι υπόλοιποι έχουν ζήσει μέσα στο ίδιο κόμμα και ξέρουν τα… κόζια της εσωκομματικής αντιπολίτευσης.

Το όλο σκηνικό που εκτυλίσσεται, αφορά περισσότερο το επικοινωνιακό «ντύσιμο» των αποχωρήσεων (τύπου «δεν διασπάσαμε εμείς, εκείνοι μας διέγραψαν» και το αντίστροφο) παρά οποιαδήποτε έστω και ελάχιστη επιθυμία συμβίωσης. Οι απόψεις διαφέρουν πολύ για να είναι συμβιβάσιμες.

Ποιο είναι το επίδικο; Τι κόσμο και μεσαία στελέχη θα πάρουν μαζί τους φεύγοντας οι διαφωνούντες. Με άλλα λόγια, αν η διάσπαση θα λάβει τη μορφή διχοτόμησης σε ποσοστά 56%-44% όπως συνέβη με τα ποσοστά των δύο υποψήφιων αρχηγών στις πρόσφατες εκλογές, ή αν θα είναι στο 80%-20% υπέρ της ηγεσίας, αν δηλαδή θα φύγουν μόνο οι «σκληροί» του παλιού 3-4%.

Οι πηγές μας λένε ότι η ηγεσία Κασσελάκη περιμένει το δεύτερο και δεν θα αγχωθεί ιδιαίτερα, έχοντας προεξοφλήσει μια ρήξη τέτοιου επιπέδου. Αν όμως οι προβλέψεις διαψευστούν, τότε θα υπάρξει πρόβλημα μεγάλο.

Ισως το πιο μεγάλο ερώτημα, πέραν του αν και πότε θα μιλήσει ο Αλέξης Τσίπρας, για την κρίση στο κόμμα, είναι τι θα κάνει τελικά η Εφη Αχτσιόγλου. Θα πάει για «πρώτη στο χωριό» ή ίσως για «δεύτερη στην πόλη»;

ΥΓ1: Πλήγμα, μάλλον το πρώτο σοβαρό για το «ίματζ» του Στέφανου Κασσελάκη, οι αποκαλύψεις για δημοσιευμένες απόψεις του πριν από 10 χρόνια, που κινούντο μίλια μακριά από τις λεγόμενες «αριστερές θέσεις». Ελαφρυντικό το ότι τότε ήταν μόλις 24 χρονών. Εδώ, στην ελληνική πολιτική σκηνή, κολλάει επίσης και το «ο αναμάρτητος πρώτος τον λίθον βαλέτω» καθώς έχουμε δει διάφορες…. ανεμοδούρες. Αλλά όπως και να το κάνουμε, τέτοιου είδους μεταβολές πολιτικών απόψεων ξενίζουν στελέχη και ψηφοφόρους, ενισχύοντας την περιρρέουσα καχυποψία.

 

ΠΕΙΡΑΙΩΣ-TRASTOR: Στην αγορά από τον όμιλο Πειραιώς (Κύπρου Leasing) κέντρου αποθήκευσης στη Μάνδρα Αττικής προχωρά η ΑΕΕΑΠ, έναντι τιμήματος 7,02 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για κέντρο αποθήκευσης και διανομής, συνολικής επιφάνειας 17 χιλ. τ.μ., το οποίο μισθώνεται στο σύνολό του από την GOLDAIR CARGO. Η μισθωτήρια σύμβαση έληξε στο τέλος του 2020 και η GOLDAIR έχει παραμείνει, χωρίς να υπογραφεί νέο μισθωτήριο.

Η Trastor σκοπεύει να προβεί σε επενδύσεις αναβάθμισης του συγκροτήματος, για προστασία από πυροθερμικό φορτίο, που εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθούν ως το τέλος του επόμενου καλοκαιριού. Το κόστος της παραπάνω επένδυσης αφαιρέθηκε από το τίμημα, εξού και αυτό είναι χαμηλότερο της εύλογης αξίας.

Υπενθυμίζεται ότι η Πειραιώς αποτελεί τον μέτοχο πλειοψηφίας της Trastor ΑΕΕΑΠ.

 

TRASTOR-LOGISTICS: Πέραν της παραπάνω αγοράς, η ΑΕΕΑΠ απέκτησε, πρόσφατα, έκταση 30 στρεμμάτων στον Ασπρόπυργο, όπου δρομολογείται η κατασκευή ενός σύγχρονου κέντρου logistics, επιφάνειας 23.800 τ.μ. Απώτερος στόχος της εισηγμένης είναι να διαμορφώσει ένα χαρτοφυλάκιο με χώρους αποθήκευσης, διανομής της τάξεως των 150.000 τ.μ. στην ευρύτερη περιοχή Ασπροπύργου.

 

INTRALOT: Προτεραιότητα της εισηγμένης αποτελεί η περαιτέρω μείωση δανεισμού. Εφόσον η εν εξελίξει αύξηση κεφαλαίου καλυφθεί πλήρως, ο καθαρός δανεισμός θα υποχωρήσει σε 340 εκατ. ευρώ (καθαρός δανεισμός προς EBITDA 2,6x). Σύμφωνα με τη διοίκηση, οι ελεύθερες ταμειακές ροές της διετίας 2023-24 θα κατευθυνθούν για περαιτέρω μείωσή του.

Η χαμηλή μόχλευση αποτελεί προαπαιτούμενο, ώστε η Intralot να διεκδικήσει, με αξιώσεις, νέες συμβάσεις διαχείρισης λοταριών στις ΗΠΑ και να συμμετάσχει στους διαγωνισμούς Αυστραλίας και Ν. Αφρικής. Πρόκειται για συμβάσεις που απαιτούν εμπροσθοβαρές capex και επομένως δανεισμό με καλούς όρους.

 

LAMDA: Το ποσό των 5 εκατ. ευρώ εισέπραξε φέτος ως ενοίκιο από την Integrated Resort Complex Ελληνικού η Ελληνικό ΑΕ. Το μίσθωμα ανεβαίνει σε 7,5 εκατ. ευρώ το 2024 και από το 2025, όταν τελειώνει η πρώτη τριετία, διαμορφώνεται σε 15 εκατ. ευρώ.

Παραμένοντας στο σκέλος του Ελληνικού, η Vouliagmenis Mall, εταιρεία που θα αναπτύξει μεγάλο εμπορικό κέντρο στην πλευρά της Λ. Βουλιαγμένης, είχε συνάψει στα τέλη Σεπτεμβρίου head of terms με ενδιαφερόμενους μισθωτές, που αντιστοιχούν σε πάνω από το 52% της μεικτής προς εκμετάλλευση επιφάνειας του εμπορικού κέντρου. Το αντίστοιχο ποσοστό για το έτερο Mall από την πλευρά της παραλίας (Riviera Galleria) διαμορφωνόταν σε 30%.

Η υπογραφή των συμβάσεων εμπορικής συνεργασίας αναμένεται να ξεκινήσει στα τέλη της χρονιάς.


PRODEA: Η απόφαση της Castlelake να μεταβιβάσει στον Χρ. Παπαχριστοφόρου τα δικαιώματα ψήφου για το σύνολο των μετοχών της Prodea (87%)… ιντριγκάρει την αγορά, που αναζητεί το πώς η παραπάνω μεταβίβαση υποβοηθά τον μεσοπρόθεσμο στόχο αποεπένδυσης του private equity fund.

Κάποιοι εκτιμούν ότι η Invel Re Holdings θα λειτουργήσει ως το όχημα που θα συγκεντρώσει υπό την σκέπη του επενδυτές για να εξαγοράσουν -σταδιακά- τις μετοχές κυριότητας Castlelake.

Ίδωμεν…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v