Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 1 2023

Θεοδωρόπουλος: Η ζωή και τα... μαθήματα - Olympia: Μεταγραφή άνευ καραμπόλας - Tips για ΟΠΑΠ, Titan, Νάκα

Θεοδωρόπουλος: Η ζωή και τα... μαθήματα - Olympia: Μεταγραφή άνευ καραμπόλας - Tips για ΟΠΑΠ, Titan, Νάκα

ΣΠΥΡΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Η ζωή είναι μια βόλτα και για να την απολαύσουμε, πρέπει να υπάρχει ισορροπία μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής. Ο πήχης που έχει βάλει ο καθένας δεν πρέπει να μετακινείται όταν επιτυγχάνεται ο στόχος, είπε ο γνωστός επιχειρηματίας σε συνέντευξη που παραχώρησε κατά τη διάρκεια εκδήλωσης της SAP.

Μπορεί από τη συνέντευξη να μη βγήκαν πηχυαίοι τίτλοι, όμως ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος (φωτ.) μοιράστηκε τις σκέψεις του. Είπε ότι η τύχη παίζει σημαντικό ρόλο, ενώ σημείωσε ότι ο ίδιος δεν είχε τα χρήματα για να κάνει μεταπτυχιακό.

Δήλωσε ότι είναι εκ της φύσεώς του αισιόδοξος, αλλά και ότι οι συνεργασίες προσδίδουν αξία.

Φυσικά δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην οικονομία. Υποστήριξε ότι θα πάει καλύτερα. Έσπευσε να συμπληρώσει ότι θα είναι ντροπή αν δεν καταφέρουμε να πετύχουμε διπλάσιους ρυθμούς ανάπτυξης από την Ευρώπη, ενώ ανέφερε ότι ο τουρισμός δεν θα λύσει το πρόβλημα του μέλλοντος. «Πρέπει να ασχοληθούμε με άλλους τομείς, όπως η βιομηχανία, οι υπηρεσίες και ο πρωτογενής τομέας.

Δεν παρέλειψε να συμπληρώσει ότι από την πολυετή οικονομική κρίση δεν φαίνεται να μάθαμε όσα έπρεπε να μάθουμε. «Βλέπω να επαναλαμβάνουμε τα λάθη του παρελθόντος. Οργανισμοί που δίνουν μισθούς και συντάξεις χωρίς να μετράνε αν αυξήθηκε η παραγωγικότητα».

«Οι δικαιωματιστές αρχίζουν να υπερισχύουν», είπε.

 

ΟΠAΠ: Το προσωρινό μέρισμα ύψους ενός ευρώ (καθαρό 0,95 ευρώ) εκτιμάται ότι κρύβεται πίσω από τα σημαντικά κέρδη που κατέγραψε χθες ο τίτλος, κλείνοντας στα 16 ευρώ (+3,76%).

Σήμερα, άλλωστε, είναι η τελευταία ευκαιρία για όσους επιθυμούν να τοποθετηθούν στη μετοχή και να έχουν δικαίωμα να το λάβουν την επόμενη εβδομάδα.

Αξιο λόγου ότι ο ΟΠΑΠ πήρε την πρώτη θέση σε αξία συναλλαγών με 16,3 εκατ. ευρώ, που πρακτικά ήταν «καθαρός», καθώς υπήρχε μόνο ένα μικρό πακέτο αξίας 553 χιλιάδων ευρώ.

 

TRADE ESTATES: Ποσό που φτάνει τα 62 εκατ. ευρώ θα αντλήσει η θυγατρική ΑΕΕΑΠ του ομίλου Fourlis, αν καλυφθεί πλήρως και στο άνω εύρος τιμής (2,13 ευρώ) η αύξηση κεφαλαίου για την εισαγωγή στο χρηματιστήριο της Αθήνας. Η περίοδος εγγραφών ξεκίνησε σήμερα και θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή.

Η διοίκηση προτάσσει τη δέσμευση να διανέμει το 80%-90% των κερδών από λειτουργική δραστηριότητα (η νομοθεσία απαιτεί το 50%) σε δύο δόσεις (Ιούλιο-Δεκέμβριο) και να εκτιμά ότι η μερισματική απόδοση της πρώτης διανομής, μετά την ενσωμάτωση του Smart Park, θα ανέλθει στο 5%.

 

LAVIPHARM: Καιρό είχε να δώσει ισχυρή αντίδραση ο τίτλος, το έκανε χθες και αναρριχήθηκε στο 0,68 ευρώ ή 8,28% υψηλότερα.

Το τελευταίο διάστημα, οι διακυμάνσεις ήταν ήπιες, με τον τίτλο να έχει ουσιαστικά μηδενική απόδοση σε διάστημα 30 ημερών και αρνητική (-10%) σε επίπεδο τριμήνου.

Τρίτος υψηλότερος τζίρος για τον Οκτώβριο, με την αξία του στις 291 χιλιάδες ευρώ.

 

ΤITAN: Σπάνιο να βλέπουμε τον τίτλο του ιστορικού βιομηχανικού ομίλου να βρίσκεται πρώτος σε απόδοση μεταξύ των μελών του FTSE 25. Εγινε χθες, με την τιμή να ανεβαίνει στα 17,7 ευρώ (+4,86%).

Να σημειώσουμε ότι το τοπικό χαμηλό είναι στα 15,78 ευρώ από τις αρχές Οκτωβρίου και το υψηλό του έτους στα 19,4 ευρώ από τις 27 Ιουλίου.

 

FRIGOGLASS: Δεύτερη ανοδική κίνηση της μετοχής που τρέχει ουσιαστικά ένα σερί 10+10% και από το 0,067 ευρώ σε 48 ώρες ανήλθε στο 0,0805 ευρώ. Οπως σημειώσαμε δεν έχουμε εντοπίσει κάποιο λόγο πίσω από την κίνηση.

Επισημαίνουμε, ωστόσο, ότι οι συναλλαγές χθες αυξήθηκαν και προσέγγισαν σε αξία τις 100.000 ευρώ.

 

ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΟΙΚΟΣ ΝΑΚΑ: Για ακόμη μια χρονιά, η εταιρεία προσφέρει γενναία μερισματική απόδοση στους μετόχους («αγελάδα μετρητών»), καθώς η προτεινόμενη χρηματική διανομή του 0,18 ευρώ ανά τεμάχιο οδηγεί σε ανταμοιβή της τάξεως του 6,3%, παρά το χθεσινό ράλι του τίτλου.

Πέραν αυτού, η εισηγμένη, που διαθέτει άριστη ρευστότητα (καθαρό χρέος προς EBITDA κάτω από το 0,50), διαπραγματεύεται κάτω από τη λογιστική της αξία (18,9 εκατ. ευρώ με βάση τα στοιχεία της 30ής Ιουνίου 2023), ενώ έχει αποδείξει εδώ και πολλά χρόνια ότι αντέχει σε περιόδους κρίσεων και ότι μπορεί να αυξάνει τα μεγέθη της μεσο-μακροπρόθεσμα.

Στα «μείον» της μετοχής, τα μεγάλα ποσοστά των βασικών μετόχων (οι αδελφοί Κωνσταντίνος και Γεώργιος Νάκας κατέχουν αθροιστικά το 78,3%, ενώ θέση στην εισηγμένη έχει και η 3Κ ΑΕΔΑΚ), που επηρεάζουν την εμπορευσιμότητα του τίτλου.

Το 2024 η εταιρεία θα κληθεί να ανεβάσει το free float της -με βάση τον σχεδιαζόμενο νέο κανονισμό του ΧΑ- τουλάχιστον στο 25%.

 

OLYMPIA-PUBLIC: Αίσθηση αλλά και… απορίες προκάλεσε στην αγορά η βαρύγδουπη μεταγραφή του Ανδρέα Αθανασόπουλου από τη Εurobank στον όμιλο συμφερόντων του Πάνου Γερμανού. Μια απ' αυτές ήταν αν θα υπάρξουν «καραμπόλες» κορυφής στην Οlympia Group ή την Public.

Υπήρξε εκτενής σχετική ανακοίνωση, ωστόσο, προκειμένου να μην υπάρχουν... παρεξηγήσεις, απολύτως έγκυρες πηγές ξεκαθάρισαν χθες στη στήλη ότι ούτε ο Ρόμπυ Μπουρλάς φεύγει από CEO στα Public ούτε ο Γιάννης Καραγιάννης από εκτελεστικός πρόεδρος της Olympia Group.

Ο κ. Καραγιάννης είναι άλλωστε και ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος του γκρουπ, μετά τον Πάνο Γερμανό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v