Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 8 2023

«Βουρ στον (ψηφοθηρικό) πατσά» *Eurobank-ΕΤΕ βάζουν στόχο το μέρισμα *Tips για ΕΚΤΕΡ, Medicon, Orilina

«Βουρ στον (ψηφοθηρικό) πατσά» *Eurobank-ΕΤΕ βάζουν στόχο το μέρισμα *Tips για ΕΚΤΕΡ, Medicon, Orilina

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ: Σε δύο φράσεις τα είπε όλα για τις αλλαγές στη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών ο καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός Κωστής Χατζηδάκης: «Εάν θέλουμε να συνεχίσουν οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι να πληρώνουν κανονικά τους φόρους τους και οι ελεύθεροι επαγγελματίες λιγότερους ή καθόλου, δεν υπάρχει λόγος να τσακωνόμαστε»!

Για να συμπληρώσει στη συνέχεια, «Αν θέλουμε, όμως, να συνεχίσουμε με αυτό το σύστημα, τότε θα παρακαλούσα να σταματήσει και η συζήτηση για τη φοροδιαφυγή στην πατρίδα μας»!

Δεν έχει καθόλου άδικο. Τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΠΑΣΟΚ, με το που είδαν ότι η κυβέρνηση ενοχλεί έστω και λίγο (διότι περί αυτού πρόκειται) ίσως το πιο προνομιακό εκλογικό κοινό της, είπαν «βουρ στον πατσά», κατά την έκφραση των παλαιότερων.

Ούτε κάποια στοιχειοθετημένη αντιπρόταση παρουσίασαν, ούτε περιορίστηκαν να κριτικάρουν το παλιομοδίτικο της οριζόντιας ρύθμισης, αλλά μίλησαν για κεφαλικούς φόρους και άλλα αστεία.

Αυτό βέβαια τους εκθέτει απέναντι στη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία που δεν ανήκει στους ελεύθερους επαγγελματίες και ξέρει πολύ καλά τι γίνεται με τη φοροδιαφυγή. Δημιουργεί επίσης πολιτική δικαιολογία για την κυβέρνηση να μην κάνει τίποτε περισσότερο επί του θέματος (και ουσιαστικότερο για τα υψηλά μαύρα εισοδήματα) στη διάρκεια της θητείας της.

Θα το περάσει (με πόσες… παραμετροποιήσεις δεν ξέρουμε) και θα μείνει εκεί.

 

ORILINA-XA: Σε διάθεση 1.018.840 δωρεάν μετοχών προχωρά η Orilina Properties, ενόψει της εισαγωγής των μετοχών της στο Χ.Α.

Εξ αυτών οι 413.841 μετοχές (40,63%) οδεύουν στον CEO της ΑΕΕΑΠ Μάριο Αποστολίνα, οι 229.864 μετοχές (22,57%) στην εκτελεστική αντιπρόεδρο Ναούμα Τζήκα. Η διευθύντρια επενδύσεων Σοφία Αθανασοπούλου λαμβάνει 183.870 μετοχές (18,05%), ο οικονομικός διευθυντής Ιωάννης Ψάλτης, 110.322 μετοχές (10,83%), ο τεχνικός διευθυντής Αλέξανδρος Ματσούκας, 64.434 μετοχές (6,33%) και η υπάλληλος Σ. Κατριβέση 16.109 μετοχές.

Υπάρχουν όροι ως προς την υποχρέωση παραμονής στην εταιρεία.

 

MEDICON: Ξύπνησε χθες ο τίτλος με κέρδη 11% και άνοδο στα 3,5 ευρώ, αν και η κίνηση δεν έγινε με μεγάλο όγκο (28,3 χιλιάδες τεμάχια χθες).

Υπενθυμίζεται ότι το υψηλό έτους καταγράφηκε στις 10 Αυγούστου, όταν ο τίτλος έφτασε τα 4,33 εκατ. ευρώ. Ακολούθησαν κάποιες συνεδριάσεις με πολύ υψηλούς όγκους. Για παράδειγμα στις 22 Αυγούστου, όπως είχε καταγράψει το Euro2day.gr άλλαξε χέρια το 3,9% της εταιρείας.

Στη συνέχεια ο τίτλος κινήθηκε πλαγιοκαθοδικά και σε κάποιες συνεδριάσεις έκανε κλεισίματα κάτω από τα 3 ευρώ.

 

ΕΚΤΕΡ: Νέο ιστορικό υψηλό έτους για την κατασκευαστική στη χθεσινή συνεδρίαση, που για άλλη μια φορά χαρακτηρίστηκε από υψηλό όγκο συναλλαγών (άλλαξε χέρια πάνω από το 1% του μετοχικού κεφαλαίου.

Κλείσιμο στα 3,19 ευρώ για την κατασκευαστική που ανακοίνωσε προ ημερών την ανάληψη δύο έργων προϋπολογισμού της τάξης των 17 εκατ. ευρώ.

Το ανεκτέλεστο ξεπερνά τα 107 εκατ. ευρώ.

 

HELENIC HEALTHCARE-ΑΠΟΛΛΩΝΕΙΟ: Στην έκδοση ομολογιακού δανείου, ύψους 10 εκατ. ευρώ, προχωρά η Hellenic Healthcare, εταιρεία μέσω της οποίας η CVC Capital Partners ελέγχει μεγάλο μέρος της δραστηριότητας, που έχει αναπτύξει στον κλάδο παροχής υπηρεσιών υγείας σε Ελλάδα και Κύπρο.

Οι ομολογίες θα αγοραστούν από την κυπριακή θυγατρική Απολλώνειο Νοσοκομείο.

 

ΚΤΗΜΑ ΜΕΡΛΙΝ: Σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου προχωρά η εταιρεία APE Fixed Assets Κτηματική, Τουριστική, η οποία ελέγχει το κτήμα Μέρλιν στην Κέρκυρα.

Η Πειραιώς έχει μεταβιβάσει το ποσοστό της (27,8%) στη Strix Holdings, τα περιουσιακά στοιχεία της οποίας διαχειρίζεται η Blantyre.

Η Alpha Bank, που κατέχει το 72,2% της εταιρείας, έβαλε ως έναντι συμμετοχής στην ΑΜΚ, το ποσό των 216 χιλ. ευρώ.


COCA COLA 3E: Το «πράσινο φως» στην παροχή άδειας για την κατάρτιση συμβάσεων παροχής υπηρεσιών μεταξύ της εταιρείας και συνδεδεμένων με αυτήν επιχειρήσεων άναψε το διοικητικό συμβούλιο της Coca-Cola 3E.

Οι συμβάσεις αφορούν από την παροχή υπηρεσιών διαχείρισης και ανάλυσης projects και υπηρεσιών διαχείρισης κινδύνου, μέχρι υπηρεσίες cross border planning management και βελτίωσης της οργάνωσης της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Αν και δεν έχει γίνει γνωστό πόσα χρήματα θα λάβει η Coca Cola 3E από αυτές τις συμβάσεις, το τίμημα θα είναι ίσο με το κόστος παροχής των εν λόγω υπηρεσιών πλέον περιθωρίου 8%.

 

EUROBANK: Εχοντας ήδη αγοράσει το 1,4% του μετοχικού κεφαλαίου από το ΤΧΣ, η τράπεζα στρέφει το βλέμμα της στο μέρισμα. Στόχος, όπως εξήγησε ο Φωκίων Καραβίας, να μοιράσει στους μετόχους ποσό που αντιστοιχεί σε τουλάχιστον 25% των κερδών του 2023, επεσήμανε στην τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας.

Σημαντικό asset για τον όμιλο αποδεικνύεται η Ελληνική Τράπεζα στην Κύπρο. Η ενσωμάτωσή της στον ισολογισμό αναμένεται να προσφέρει κέρδη ύψους 300 εκατ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά πάντως τη συγχώνευση με τη θυγατρική που διατηρεί η Eurobank στο νησί, ο κ. Καραβίας ανέφερε ότι μετά τις εγκρίσεις θα εξεταστεί το ζήτημα, καθώς και όλες οι πιθανές συνέργειες.

 

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: Μέρισμα αλλά και επαναγορά τίτλων είναι στο τραπέζι για την Τράπεζα που έχει άφθονο ρευστό στα ταμεία της, όπως επισημάνθηκε στους αναλυτές.

Για τους νέους στόχους σε ό,τι αφορά την περίοδο μέχρι το 2025 θα μάθουμε με τα αποτελέσματα έτους, τους πρώτους μήνες του 2024, όπως αποκάλυψε ο Παύλος Μυλωνάς ενημερώνοντας τους αναλυτές.

Ηδη πάντως τα αποτελέσματα εννεαμήνου υπερβαίνουν τις στοχεύσεις. Ο δείκτης NPEs, για παράδειγμα, είναι στο 3,6%, ενώ η στόχευση για φέτος ήταν να κλείσει στο 5%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v