Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 6 2023

ΔΕΗ-Κωτσόβολος: Πού θα κριθεί το μεγάλο deal *Τρίτωσαν οι καβγάδες στη ΝΔ *Tips για Πειραιώς και ΑΚΤΩΡ

ΔΕΗ-Κωτσόβολος: Πού θα κριθεί το μεγάλο deal *Τρίτωσαν οι καβγάδες στη ΝΔ *Tips για Πειραιώς και ΑΚΤΩΡ

ΔΕH-ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ: Είχαμε πει από την αρχή ότι το τεράστιο ταμείο της Κωτσόβολος (μια 80άρα εκατομμύρια) θα παίξει ρόλο στη «μηχανική» της πώλησης. Έτσι κι έγινε. Πέρα από τα equity valuations και τα Enterprise Value, που έχουν προφανώς τη σημασία τους, η ΔΕΗ αποκτά την εταιρεία, αλλά χωρίς το πλούσιο ταμείο της, πληρώνοντας «φρέσκο χρήμα» 100 εκατ. ευρώ.

Υποθέτουμε ότι σε δεύτερο χρόνο, η Κωτσόβολος που έχει μηδενικά δάνεια, θα ανοίξει γραμμές χρηματοδότησης για το κεφάλαιο κίνησης που θα χρειαστεί, ενώ ασφαλώς θα γίνουν και νέες επενδύσεις για να καλύψουν το business plan που έχει στο νου της η ΔΕH, για την προώθηση των προϊόντων και υπηρεσιών της.

Με αυτές τις δαπάνες, η ΔΕH (φωτ. ο CEO Γιώργος Στάσσης) αποκτά ένα έτοιμο δίκτυο με έμπειρα στελέχη και πωλητές, με τα logistics και τις λοιπές υποδομές του. Όχι απλά «με το κλειδί στο χέρι», αλλά σε πλήρη και αποτελεσματική ως τώρα λειτουργία.

Ωστόσο δύο είναι τα στοιχεία που θα προσέξουν στην πορεία οι έμπειροι επενδυτές και οι επαγγελματίες της αγοράς:

1. Η κύρια δραστηριότητα της Κωτσόβολος είναι η πώληση λευκών και μαύρων συσκευών. Πρόκειται για αγορά την οποία ούτε γνωρίζουν ούτε όφειλαν να γνωρίζουν τα στελέχη της ΔΕH. Αυτό σημαίνει ότι έχει σημασία να παραμείνει μεσοπρόθεσμα (κι όπως δείχνει η ανακοίνωση της ΔΕΗ ακριβώς αυτό θα συμβεί) το επιτυχημένο management team της εταιρείας, που ξέρει την μπίζνα.

2. Επειδή όμως η ΔΕH δεν αποκτά τον Κωτσόβολο με στρατηγικό στόχο να μπει στην αγορά λευκών και μαύρων συσκευών, αλλά να μετασχηματίσει το δικό της δίκτυο πωλήσεων, σημασία θα έχει να πετύχει το συγκεκριμένο πείραμα. Δηλαδή να αποκτήσει σοβαρό πλεονέκτημα στην πώληση των δικών της προϊόντων και υπηρεσιών. Μια πρόκληση που αφορά τόσο το management της ΔΕH όσο και της Κωτσόβολος.

Και ίσως να μην αποδειχτεί εύκολη.

  

ΔΕH ΙΙ: Σε αύξηση κεφαλαίου 150 εκατ. ευρώ, την οποία κάλυψε/θα καλύψει εξ ολοκλήρου η μητρική με καταβολή μετρητών, προχωρά η ΔΕH Ανανεώσιμες (ΔΕHΑΝ). Η ΑΜΚ αποφασίστηκε στην έκτακτη γενική συνέλευση, η οποία συνήλθε την 18η Οκτωβρίου.

 

ΤΙΤΑΝ: Το ποσό των 32,16 εκατ. ευρώ εισέπραξε η Titan Cement, μητρική του ομίλου, από επιστροφή κεφαλαίου που διενήργησε η ελληνική θυγατρική της (ΑΕ Τσιμέντων Τιτάν).

Υπενθυμίζεται ότι η ΑΕ Τσιμέντων Τιτάν διένειμε το 2022 προμέρισμα 502 εκατ. ευρώ από τα κέρδη χρήσης.

 

ΠΕΙΡΑΙΩΣ-ΕΘΕΛΟΥΣΙΑ: Θα ξεπεράσει, σύμφωνα με πληροφορίες, τους 650 ο αριθμός των εργαζομένων που θα κάνουν χρήση του προγράμματος εθελουσίας.

Εφόσον οι πληροφορίες επιβεβαιωθούν, το κόστος για την τράπεζα θα ξεπεράσει τα 50 εκατ. ευρώ και η ετήσια εξοικονόμηση δαπανών θα κινηθεί σε επίπεδα ελαφρώς υψηλότερα των 20 εκατ. ευρώ.

 

ΠΕΙΡΑΙΩΣ - PROJECT DELTA: Μετάθεση μερικών μηνών έλαβε η ολοκλήρωση της διαδικασίας πώλησης χαρτοφυλακίου με μη εξυπηρετούμενα δάνεια μεγάλων και μικρομεσαίων ρουμανικών επιχειρήσεων, αλλά και λιανικής, που ξεκίνησε η Πειραιώς τον περασμένο Ιούνιο.

Η ονομαστική αξία των δανείων ανέρχεται σε 140 εκατ. ευρώ. Η καθαρή λογιστική αξία, μετά την αφαίρεση των προβλέψεων, ανέρχεται σε 36 εκατ. ευρώ. Οι ζημιές απομείωσης του χαρτοφυλακίου, που επιβάρυναν τα αποτελέσματα της τρέχουσας χρήσης, ανήλθαν στις 30/9 σε 42 εκατ. ευρώ.

 

ΠΕΙΡΑΙΩΣ-EBZ: Στη Strix Holdings μεταβίβασε τον περασμένο Σεπτέμβριο τις σερβικές μονάδες παραγωγής ζάχαρης η Τράπεζα Πειραιώς, επιβεβαιώνοντας τις σχετικές πληροφορίες του Euro2day.gr. Με τη μεταβίβαση η Πειραιώς έπαψε να ενοποιεί τη Novus Συμμετοχών και τις θυγατρικές της Fabrika Secera Sajkaska και Crvenka Fabrica Secera.

Υπενθυμίζεται ότι η Πειραιώς... έμπλεξε με την παραγωγή ζάχαρης, λόγω της συμφωνίας εξυγίανσης της ΕΒΖ, η οποία υπογράφηκε το 2019 και υλοποιήθηκε φέτος…

 

MIG - RKB: Για να μείνουμε επί σερβικού εδάφους, η RKB, μοναδική θυγατρική πλέον της MIG, προχώρησε τον Αύγουστο σε αύξηση κεφαλαίου 150 εκατ. ευρώ. Δεν μπήκαν μετρητά. Καλύφθηκε εξ ολοκλήρου, με κεφαλαιοποίηση ισόποσων απαιτήσεων της MIG.

Υπενθυμίζεται ότι η Πειραιώς κατέχει το 87% της MIG. Τον Αύγουστο ολοκληρώθηκε και η εκκαθάριση της επίσης σερβικής MIG Real EstateBV.

 

ΑΚΤΩΡ: Σε αύξηση κεφαλαίου, ύψους 49,3 εκατ. ευρώ, προχώρησε η ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ, λίγες ημέρες πριν τη συνεδρίαση της ολομέλειας της Επιτροπής Ανταγωνισμού για την έγκριση εξαγορά της από την Intrakat.

Η αύξηση κεφαλαίου αποφασίστηκε στις 24 Οκτωβρίου και διενεργήθηκε με μετατροπή ομολογιακών δανείων, παρούσας εύλογης αξίας 49,3 εκατ. ευρώ και ονομαστικής αξίας 58,7 εκατ. ευρώ. Το υπέρ το άρτιο ποσό της ΑΜΚ ύψους 47,6 εκατ. ευρώ θα αποτελέσει ειδικό αποθεματικό.

Η κεφαλαιοποίηση, προφανώς, διενεργήθηκε ώστε να μεταβιβαστεί η ΑΚΤΩΡ στην Intrakat με το προβλεπόμενο από το προσύμφωνο αγοράς χρέος προς ΕΛΛΑΚΤΩΡ (114 εκατ. ευρώ).

 

PRODEA: Σε απορρόφηση των κατά 100% θυγατρικών της, IQ Hub, Panterra ΑΕ και Θέτις Κτηματική- Εμπορική, προχωρά η εισηγμένη. Το σχέδιο σύμβασης συγχώνευσης αναρτήθηκε στο ΓΕΜΗ και ως ημερομηνία ισολογισμού μετασχηματισμού ορίστηκε η 30ή Ιουνίου. Η οριστική σύμβαση συγχώνευσης θα εγκριθεί από τα Διοικητικά Συμβούλια των εταιρειών.

Λόγω κατοχής του συνόλου των μετοχών από την απορροφώσα Prodea δεν θα εκδοθούν νέες μετοχές.

 

ΔΑΝΕΙΑ: Συνεχείς είναι οι κόντρες στις δικαστικές αίθουσες μεταξύ δανειοληπτών και τραπεζών ή servicers. Μεταξύ των αποφάσεων που εκδίδονται, μία έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Την πέτυχε το «Δικηγορικό Γραφείο Νικολακέας Ευστράτιος & Συνεργάτες» και αφορούσε σε δάνειο πρώτης κατοικίας στο οποίο η δόση που είχε ορίσει το δικαστήριο έγινε υπερβολικά υψηλή, μετά την αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ.

Με την απόφαση μειώθηκε το ποσό που θα καταβάλλεται μέσα από τον υπολογισμό των τόκων επί του ποσού της δόσης που είναι καταβλητέα κάθε μήνα και όχι επί του υπολοίπου της οφειλής.

Ετσι, το δάνειο εκτιμάται ότι θα εξυπηρετηθεί πλέον κανονικά...



ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Ξεκίνησε μάλλον… κομψά αλλά τείνει να εξελιχθεί σε πρόβλημα. Ο λόγος για κόντρες μεταξύ γαλάζιων στελεχών που αίφνης εμφανίστηκαν στον δημόσιο στίβο.

Λέμε ότι ξεκίνησε κομψά, γιατί το πρώτο κρούσμα ήταν τα βέλη που εξαπέλυσε, χωρίς να χρησιμοποιήσει ονόματα, ο Αδωνις Γεωργιάδης κατά του Κωστή Χατζηδάκη αλλά και προκατόχων του στο υπουργείο Εργασίας για την απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων.

Η συνέχεια όμως, κάθε άλλο παρά κομψή ήταν. Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Μάριος Σαλμάς επιτέθηκε με σκληρά λόγια κατά του τέως υπουργού Θάνου Πλεύρη, με αφορμή τον διορισμό του διοικητή νοσοκομείου Αγρινίου, περιοχή στην οποία εκλέγεται ο πρώτος.

«Με τον Θάνο Πλεύρη ιδεολογικά και πολιτικά δεν έχω καμία συνάφεια. Εγώ δεν υπηρέτησα ποτέ ακροδεξιές θέσεις ούτε πρόκειται», έγραψε υποστηρίζοντας ότι ο διορισμός έγινε γιατί ο διοικητής ήταν προσωπικός φίλος του πρώην υπουργού, ο οποίος για να τον διαψεύσει, αντιπαρέβαλε το βιογραφικό του στελέχους.

Το πράγμα χόντρυνε ακόμα περισσότερο στην περίπτωση του πρώην βουλευτή Μπάμπη Παπαδημητρίου, που έβαλε φωτιές αποκαλώντας τον Βασίλη Κικίλια «μπασκεμπολίστα υπουργό».

Οπως κατήγγειλε ο πρώτος, ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας τον εξύβρισε, τον απείλησε και κινήθηκε απειλητικά εναντίον του, με τον Βασίλη Κικίλια να κάνει λόγο για συκοφαντίες και άλλα πολλά. «Η υπεροψία δίνει τη θέση της στη δειλία και στο ασύστολο ψέμα», έγραψε μεταξύ άλλων στο Facebook ο Βασίλης Κικίλιας.

Τρεις καβγάδες σε μια εβδομάδα σαν να μας φαίνονται πολλοί.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v