Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 6 2023

Επαγγελματίες: Ο φόρος, τα αυγά και η κότα - Alpha & UniCredit: Το παράπλευρο κέρδος - Ψάρια: Ενός κακού...

Επαγγελματίες: Ο φόρος, τα αυγά και η κότα - Alpha & UniCredit: Το παράπλευρο κέρδος - Ψάρια: Ενός κακού...

ALPHA BANK: Η προπληρωμή/αποπληρωμή 8 δισ. ευρώ του προγράμματος TLTRO III, εντός του α’ εξαμήνου, είχε μικρή θετική επίπτωση στο καθαρό έσοδο από τόκους τρίτου τριμήνου καθώς μείωσε το cost of funding, λόγω μερικής υποκατάστασης ρευστότητας από φθηνότερου κόστους καταθέσεις.

Επιπρόσθετα, η Alpha αύξησε τις πράξεις προσωρινής εκχώρησης (Repos) σε 996,5 εκατ. ευρώ, με ενέχυρο κρατικά και εταιρικά ομόλογα, διαφοροποιώντας έτσι τις πηγές χρηματοδότησης.

 

ALPHA BANK-ΠΡΟΘΕΣΜΙΑΚΕΣ: Στο ποσό των 14,9 δισ. ευρώ ανήλθαν στις 30 Σεπτεμβρίου οι προθεσμιακές καταθέσεις της Alpha έναντι 22,7 δισ. όψεως και 14 δισ. ευρώ σε ταμιευτήριο.

Στο πλαίσιο διαχείρισης του επιτοκιακού κινδύνου, η τράπεζα «χέτζαρε» εντός τρίτου τριμήνου χαρτοφυλάκιο καταθέσεων ονομαστικής αξίας 1 δισ. ευρώ.

Με ημερομηνία 30.9.2023, το ποσό της προσαρμογής των καταθέσεων από την αποτίμηση σε εύλογη αξία ως προς τον αντισταθμιζόμενο κίνδυνο ανήλθε σε 1,1 εκατ. ευρώ. 

 

ALPHA BANK- MREL: Ένα παράπλευρο όφελος του mega deal Alpha-UniCredit «φώτισε» στην τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές, μετά τα αποτελέσματα τρίτου τριμήνου, η διοίκηση της Alpha.

Το deal οδηγεί σε μικρότερου ύψους νέες εκδόσεις συμπληρωματικών κεφαλαίων για τον δείκτη MREL. Και αυτό επειδή οι κεφαλαιακοί δείκτες ενισχύονται κατά τουλάχιστον 100 μ.β. από τη μείωση του σταθμισμένου ενεργητικού, που θα επιφέρει η συγχώνευση UniCredit Romana - Alpha Βank Romania και του γεγονότος ότι η Alpha θα διατηρήσει μικρή συμμετοχή στο νέο σχήμα (9,9%).

Την 30ή Σεπτεμβρίου 2023, ο δείκτης MREL της τράπεζας, σε ενοποιημένη βάση, ανήλθε σε 24,43% πάνω από το ελάχιστο όριο που απαιτείται για την 1η Ιανουαρίου 2024, ενσωματώνοντας και πρόβλεψη για διανομή μερίσματος.

Εξαιρώντας την πρόβλεψη για διανομή μερίσματος, ο δείκτης είναι βελτιωμένος κατά περίπου 30 μ.β., ήτοι διαμορφώνεται σε 24,74%.

 

ALPHA BANK - ΠΩΛΗΣΗ ΑΣΤΑΚΟΥ: Νέα παράταση έως και 17 μήνες ζήτησε ο προτιμητέος επενδυτής για την ΑΠΕ Επενδυτικής Περιουσίας Α.Ε καθώς έληξε η 23μηνη περίοδος μετά την υπογραφή SPA.

Η AΠΕ Επενδυτικής Περιουσίας αποτελεί µητρική οµίλου εταιρειών, στον οποίο περιλαµβάνονται οι θυγατρικές Συµέτ Α.Ε., Αστακός Τέρµιναλ Α.Ε., Άκαρπορτ Α.Ε. και NA.BI.ΠE. A.E.

 

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: Το σύστημα παλαιότερων εποχών, με κυβερνήσεις του «ισχυρού ΠΑΣΟΚ», αρχίζουν να μας θυμίζουν οι ελιγμοί της σημερινής κυβέρνησης (που παρά τον αριθμό… «πασοκογενών», εξακολουθεί να ανήκει στη Νέα Δημοκρατία), σε ό,τι αφορά τη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών.

Ήτοι, πρώτα ρίχνουμε το θέμα στη δημοσιότητα, για να μετρήσουμε αντιδράσεις. Στη συνέχεια, πάμε κι αλλάζουμε αυτά που λέγαμε, με βάση το πολιτικό κόστος.

Γιατί το λέμε αυτό; Διότι αφού μάθαμε σε… συνέχειες, με λεπτομέρειες, μέχρι και με 16 ερωτήσεις και απαντήσεις, τι περιλαμβάνει αυτό το φορολογικό νομοσχέδιο, τώρα, κατόπιν σφοδρών αντιδράσεων από την αντιπολίτευση, μερίδα επαγγελματιών, αλλά και φίλιων… βουλευτών, ήρθε την Παρασκευή ο Μάκης Βορίδης, ως αρμόδιος υπουργός Επικρατείας, να μας πει ότι το νομοσχέδιο θα... παραμετροποιηθεί. Δηλαδή, σε απλά ελληνικά, θα διορθωθεί.

Μιλώντας στον ραδιοσταθμό «Παραπολιτικά», ο κ. Βορίδης είπε ακόμη ότι «υπάρχουν επιμέρους ζητήματα τα οποία θεωρώ ότι πρέπει περαιτέρω να σκεφτούμε, ώστε αυτό το μέτρο το οποίο συντείνει, κατατείνει στη φορολογική δικαιοσύνη, να γίνει ένα μέτρο το οποίο -επειδή ως οριζόντιο μέτρο πάντα έχει έναν κίνδυνο αδικιών- να περιορίσει κατά το δυνατόν τις όποιες αδικίες».

Σε παρόμοιο κλίμα και ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, που από τον ίδιο ραδιοσταθμό περιορίστηκε να αναφέρει πως «το φορολογικό νομοσχέδιο θα βγει σε διαβούλευση».

Δεν μπορούμε να μη σημειώσουμε σχετικά ότι η αντιπολίτευση (ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ) έπεσε πάνω στην κυβέρνηση να τη… φάει, επειδή επιχείρησε να πάρει μέτρα για τη φοροδιαφυγή των ελεύθερων επαγγελματιών. Διότι ας μη γελιόμαστε, αυτό κάνει το νομοσχέδιο, έστω και με οριζόντιο τρόπο. Παραγνωρίζοντας βεβαίως ότι αν δεν γίνει κάτι, έστω και… κουτσό, θα συνεχίσει να διαιωνίζεται η αδικία έναντι μισθωτών και συνταξιούχων.

Αυτό που έχει σημασία, όμως, είναι να δούμε πώς θα κινηθεί τώρα η κυβέρνηση, που όπως σπεύδουν να θυμίσουν σε κάθε ευκαιρία τα στελέχη της, είναι πολιτικά «πανίσχυρη» και πρόσφατα αναβαπτισμένη στη λαϊκή εντολή.

Θα σπάσει «αυγά» ή θα γίνει… κότα;

 

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ: Ανοίγει σήμερα η αυλαία της World Travel Market, της Διεθνούς Τουριστικής Εκθεσης του Λονδίνου, που διαχρονικά δίνει ένα πρώτο στίγμα για την πορεία της βρετανικής αγοράς την επόμενη τουριστική σεζόν.

Η συγκεκριμένη έκθεση είναι υψηλής σημασίας για την Ελλάδα, όχι μόνο επειδή η βρετανική αγορά είναι μία εκ των δύο βασικών πηγών εισερχόμενου τουρισμού για τη χώρα μας, αλλά και επειδή φέτος οι Βρετανοί έχουν εκθρονίσει στη δεύτερη θέση τους Γερμανούς σε επίπεδο δαπανών.

Πάντως, παρότι η ζήτηση εξακολουθεί να είναι μεγάλη για την Ελλάδα, η αύξηση των τιμών προκαλεί προβληματισμό, ειδικά από τη στιγμή που η γειτονική Τουρκία, χάρη στις χαμηλές τιμές, κερδίζει συνεχώς έδαφος…

 

ΨΑΡΙΑ: Μπορεί ο εγχώριος κλάδος ιχθυοκαλλιέργειας να βρίσκεται σε τρικυμία, και δεν αναφερόμαστε μόνο στα προβλήματα της Avramar, αλλά και στον εμφύλιο που έχει ξεσπάσει τελευταία στους κόλπους του κλάδου, οι Νορβηγοί, όμως, συνεχίζουν να αναπτύσσονται.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, οι νορβηγικές εξαγωγές φρέσκου σολομού καταγράφουν ρεκόρ σε όγκο και αξία, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε το Norwegian Seafood Council, που είναι ανοικτά και εύκολα προσβάσιμα στον καθένα.

Στον αντίποδα, οι τιμές των ελληνικών ψαριών ιχθυοκαλλιέργειας καταρρέουν. Ίσως αυτός είναι ένας από τους λόγους για το «μίσος και τον αλληλοσπαραγμό» που έχει ξεσπάσει προσφάτως στους κόλπους του κλάδου, με επίκεντρο ένα πρόβλημα με τις πωλήσεις, γνωστό τοις πάσι -και στον κλάδο και στις αρμόδιες υπηρεσίες- εδώ και πάνω από μια πενταετία.

Όσο για τον Σύνδεσμο που εκπροσωπεί τα συμφέροντα του κλάδου, βρίσκεται για μια ακόμη φορά σε φάση εσωστρέφειας.

 

ΨΑΡΙΑ ΙΙ: Και επειδή ενός κακού μύρια έπονται, τα μηνύματα από τη γείτονα Τουρκία, που έχει πάρει κεφάλι στην παραγωγή και στις εξαγωγές ψαριών μεσογειακής ιχθυοκαλλιέργειας, είναι άκρως ανησυχητικά.

H E20 Investment, από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, απέκτησε το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της τουρκικής Lucky Fish, μίας από τις μεγαλύτερες κάθετα ολοκληρωμένες εταιρείες παραγωγής και επεξεργασίας λαβρακιού και τσιπούρας στην Ευρώπη, από τη Mediterra Capital Private Equity.

Όλα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που στην Ελλάδα ο μεγαλύτερος εκπρόσωπος του κλάδου, η Avramar, βρίσκεται στον «πάγο» και αναζητά σωσίβιο από νέους επενδυτές, αφού τα επενδυτικά κεφάλαια Amerra Capital και Mubadala Investment Company που την ελέγχουν, έχουν πετάξει λευκή πετσέτα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v