Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 3 2023

Η UniCredit και η «δίκαιη» τιμή της Alpha - Επαγγελματίες, φόροι & μανταλάκια - Η ΕΕ στοκάρει αέριο στην... Ουκρανία

Η UniCredit και η «δίκαιη» τιμή της Alpha - Επαγγελματίες, φόροι & μανταλάκια - Η ΕΕ στοκάρει αέριο στην... Ουκρανία

UNICREDIT-ALPHA: Επειδή πάλι διαβάζουμε και ακούμε διάφορα, αυτή τη φορά για το αν η τιμή που έδωσε η ιταλική τράπεζα για το 9% της Αlpha Bank είναι χαμηλή, επαρκής, αν θα αυξηθεί ή όχι, επανερχόμαστε με ορισμένα συγκεκριμένα στοιχεία, όχι για την αποτίμηση της Αlpha αλλά για τη διαδικασία που υποχρεούται να ακολουθήσει το ΤΧΣ. Έχουμε, λοιπόν, και λέμε:

1. Tην ημέρα που ανακοινώθηκε η προσφορά της UniCredit (φωτ. ο CEO Andrea Orcel) είχε ένα μικρό premium από την τότε τρέχουσα τιμή. Αν δεν είχε, δεν θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή ως καλόπιστη προσφορά, σύμφωνα με την επενδυτική στρατηγική του Ταμείου. Το τι κάνει η τιμή ΜΕΤΑ την προσφορά μπορεί να θεωρηθεί ότι δεν έχει ιδιαίτερη αξία, διότι ενδεχομένως προεξοφλεί τη συμμετοχή της UniCredit, με ό,τι αυτό συνεπάγεται -και την πλήρη ιδιωτικοποίηση της Alpha Bank.

2. Αυτές τις μέρες βρίσκεται σε εξέλιξη η διαγωνιστική διαδικασία στην οποία όποιος θέλει, αν θέλει, δίνει καλύτερη τιμή, περιλαμβανομένης και της ίδιας της UniCredit. Εξαρχής γράψαμε ότι θα μας κάνει εντύπωση αν η ιταλική τράπεζα βιάστηκε να δώσει τα ρέστα της, γνωρίζοντας αυτή τη διαδικασία.

3. Επιπλέον, στο πλαίσιο της διαδικασίας θα δοθούν στο ΤΧΣ δύο «fairness opinions»: η μία, εκ του νόμου λένε οι πηγές μας, από τον σύμβουλο, δηλαδή τη Lazard, ενώ η άλλη μάλλον θα είναι από τη Rothchild, σύμφωνα με τις πηγές μας. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα προκύψει ένα εύρος τιμών που θεωρείται «δίκαιο» για τη μετοχή της Alpha, με κάποιες μεθόδους αποτίμησης. Εάν υποθέσουμε ότι οι πλειοδότες βρίσκονται εκτός του εύρους, θα έχουν τη δυνατότητα να αυξήσουν τη τιμή.

Κατά συνέπεια, άσχετα από το τι λέει ο καθένας, η διοίκηση του ΤΧΣ και του αρμόδιου υπουργείου, πέρα από τις τυχόν προσφορές, θα έχουν στα χέρια τους και δύο fairness opinions για να αιτιολογήσουν την απόφασή τους να προχωρήσουν ή όχι.

ΥΓ: Η αγορά πιστεύει πως η UniCredit ξεκίνησε με μια προσφορά την οποία θα βελτιώσει στη συνέχεια κι αυτό φαίνεται στο ταμπλό. Με την ευκαιρία της ανόδου στο ΧΑ και ευρύτερα στις αγορές (αλλά και των φημών για νέα τιμή), η μετοχή έκλεισε χθες στο 1,453 ευρώ με άνοδο 3,79%.

Με άνοδο 4,58% έκλεισε η Πειραιώς, με 3,13% η Εθνική. Πίσω έμεινε μόνο η Εurobank, με +0,33%.

 

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ: Με ερωτήσεις-απαντήσεις και ολίγη από… μανταλάκια εξελίσσεται η επικοινωνιακή διαχείριση της απόφασης να επιβληθεί «ελάχιστος φόρος».

Αφού διαβάσαμε προχθές την επιχειρηματολογία του ΥΠΕΘΟ για το νέο πλαίσιο, μέσα από ερωτήσεις-απαντήσεις, χθες ακολούθησε η δημοσιοποίηση περιπτώσεων επαγγελματιών με πολύ υψηλά έσοδα, με προφανές το υπονοούμενο ότι υποκρύπτεται εκτεταμένη φοροδιαφυγή.

Διαβάσαμε, μεταξύ άλλων, για έναν βενζινοπώλη που λειτουργεί από το 2013. Δήλωσε 509 χιλιάδες ευρώ έσοδα και μηδενικά κέρδη. Για τον συγκεκριμένο, το νέο πλαίσιο συνεπάγεται επιβάρυνση 692 ευρώ.

Ενημερωθήκαμε και για κάποιον χειρουργό που έχει κάνει έναρξη το 2014, με τζίρο 133 χιλιάδων ευρώ, και θα καταβάλει υψηλότερο φόρο 3.576 ευρώ.

Προφανές το ερώτημα: Αφού υπάρχουν στοιχεία που θεωρούνται «ύποπτα», γιατί δεν γίνονται τόσα χρόνια οι σχετικοί έλεγχοι; Γιατί, αν έχουν βάση τα «υπονοούμενα», δεν μπορούμε να πιστέψουμε ότι οι παραπάνω επιβαρύνσεις συνεπάγονται φορολογική δικαιοσύνη

 

ORILINA-XA: Για την εισαγωγή της στην Κύρια Αγορά του ΧΑ ετοιμάζεται η ΑΕΕΑΠ. Βάσει των αποφάσεων της έκτακτης γενικής συνέλευσης της 10ης Σεπτεμβρίου, θα προχωρήσει σε μείωση μετοχικού κεφαλαίου κατά 13,65 εκατ. ευρώ με μείωση της ονομαστικής αξίας από 1 σε 0,87 ευρώ. Από το προϊόν της μείωσης θα σχηματιστεί ισόποσο ειδικό αποθεματικό.

Εν συνεχεία η ΑΕΕΑΠ θα προχωρήσει σε ΑΜΚ, με έκδοση έως 32.200.000 νέων μετοχών και κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης. Οι νέες μετοχές θα διατεθούν μέσω δημόσιας προσφοράς. Παράλληλα, θα εκδοθούν 1.018.440 μετοχές που θα αποδοθούν δωρεάν σε εκτελεστικά μέλη του ΔΣ και σε επιλεγμένα στελέχη της εταιρείας.

Εφόσον η διάθεση είναι επιτυχής, η Orilina θα διαθέτει 138.218.440 μετοχές. Οι νέες μετοχές θα αντιστοιχούν στο 23,3% του μετοχικού κεφαλαίου. Στο υφιστάμενο μετοχικό κεφάλαιο υπάρχουν λοιποί μέτοχοι που κατέχουν αθροιστικά το 10%.

 

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ: Με γεμάτες τις αποθήκες της Ευρώπης (πληρότητα 99%) και τον καλό καιρό να μη δημιουργεί πιέσεις σε ό,τι αφορά την κατανάλωση, εταιρείες ενέργειας στρέφονται στην Ουκρανία ώστε να βρουν χώρους να αποθηκεύσουν καύσιμο.

Μπορεί να μην είναι ευρέως γνωστό, αλλά η δοκιμαζόμενη από τον πόλεμο χώρα διαθέτει τις μεγαλύτερες αποθήκες στην Ευρώπη. Ετσι, έχει αναδειχθεί ως εναλλακτική λύση αποθήκευσης παρά τους κινδύνους από τη ρωσική εισβολή.

Σ' αυτό συμβάλλει το ότι έχει προσφέρει κίνητρα, όπως φθηνό κόστος αποθήκευσης και απαλλαγές από δασμούς για τρία χρόνια, κάτι που επιτρέπει την εύκολη επανεισαγωγή στην ΕΕ.

Οι συγκεκριμένες αποθήκες βρίσκονται βαθιά στο έδαφος στα δυτικά της χώρας, μακριά δηλαδή από τις γραμμές του μετώπου, και επί του παρόντος περιέχουν περισσότερα από 2 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου που ανήκουν σε εταιρείες της ΕΕ.

Αλλες εταιρείες πληρώνουν δεξαμενόπλοια LNG για να λειτουργήσουν ως υπεράκτιες αποθήκες. Στις αρχές της εβδομάδας, 21 πλοία ταξινομήθηκαν ως πλωτές αποθήκες LNG στα ανοιχτά των ακτών της Ευρώπης. Ηταν μόλις 10 στις αρχές Οκτωβρίου.

Ακόμα κι έτσι όμως, δεν μπορούμε να κοιμόμαστε ήσυχοι. Αναλυτές προειδοποιούν ότι, δεδομένης της έλλειψης εναλλακτικών πηγών προμήθειας, ένας κρύος χειμώνας ή προβλήματα στην παραγωγή της Νορβηγίας (ο μεγαλύτερος προμηθευτής της ΕΕ) θα μπορούσαν γρήγορα να απορροφήσουν τις παραπάνω ποσότητες.

Μια δύσκολη ισορροπία που αποτυπώνεται και στη μεταβλητότητα των τιμών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v