Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 15 2023

Χρήστος Στυλιανίδης: «Δωρητής σώματος» στο Ναυτιλίας - ETE: Η επιτυχία φέρνει... πίεση - Tips για Avramar και Λούλη

Χρήστος Στυλιανίδης: «Δωρητής σώματος» στο Ναυτιλίας - ETE: Η επιτυχία φέρνει... πίεση - Tips για Avramar και Λούλη

ΔΩΡΗΤΗΣ: Χιουμορίστας μάς προέκυψε ο νέος υπουργός Ναυτιλίας Χρήστος Στυλιανίδης (φωτ.), σε χθεσινή εκδήλωση στη Ναυτιλιακή Λέσχη Πειραιά. Σύμφωνα με τον έναν από τους δύο «Αταίριαστους» του ΣΚΑΪ, που ήταν παρών, ο κ. Στυλιανίδης ανέφερε ότι είχε συμφωνήσει με τον πρωθυπουργό να μην ξαναγίνει υπουργός, αλλά τελικά… «υπέκυψε στη γοητεία του Μητσοτάκη».

Πρόσθεσε μάλιστα ότι δεν σκοπεύει να κάνει πολιτική καριέρα στην Ελλάδα, αλλά έτσι όπως ήρθαν τα πράγματα, έχει γίνει «δωρητής σώματος»!

Τι να λέμε, τέτοια ανωτερότητα ο αγαπητός Κύπριος πολιτικός. Καλά που δε μας είπε ότι έπεσε στα… γόνατα ο Κυριάκος, για να τον παρακαλέσει να γίνει και υπουργός, εκτός από βουλευτής Επικρατείας.

Από μια πλευρά, το καταλαβαίνουμε πάντως. Το έργο που άφησε στο Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας το εκτίμησε όλη η Ελλάδα. Τόσο το καλοκαίρι με τις πυρκαγιές όσο και το φθινόπωρο με τις πλημμύρες.

Το ίδιο και ο νυν υπουργός Βασίλης Κικίλιας, που απ' ό,τι μαθαίνουμε τρεις φορές τη μέρα πέφτει και φιλάει το χώμα επειδή, λέει, κληρονόμησε τόσο καλοστημένο υπουργείο. Ή μήπως όχι;

ΥΓ: Φανταζόμαστε ότι το χιούμορ και η ταπεινότητα του υπουργού θα ενθουσίασε και τους παριστάμενους εφοπλιστές. Οι πληροφορίες πάντως ότι κάποιοι έσπευσαν να τον ευχαριστήσουν που (κατα)δέχθηκε τη θέση ελέγχονται ως ανακριβείς.

 

ΤΧΣ- ΕΤΕ: Ισχυρή πίεση, προκειμένου να διαθέσει επιπρόσθετο ποσοστό, πέραν του 20%+2%, ενδέχεται να δεχθεί το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, λόγω της εντυπωσιακής ζήτησης από πλευράς ξένων για τις μετοχές Εθνικής, που διαθέτει, μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης και της διαδικασίας του accelerated book building.

Αν και το ελληνικό βιβλίο σημειώσει σημαντική υπερκάλυψη, η πίεση θα αυξηθεί καθώς θα προστεθεί και ένας εσωτερικός παράγοντας πολιτικής πίεσης.

Οι συνδιοργανωτές της διάθεσης φέρεται να είχαν εισηγηθεί διάθεση ως του 25%. Επομένως, προϋπολόγιζαν, βάσει των άτυπων προσφορών του σκιώδους βιβλίου, ότι μπορούν να διαθέσουν ένα πρόσθετο 3%.

Δικαιώθηκαν από την πρώτη ημέρα του -ξένου- βιβλίου.

 

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: Βαθιές ανάσες για τον τραπεζικό κλάδο, που με τη χθεσινή βίαιη κίνηση επέστρεψε πάνω από τις 1.000 μονάδες (κλείσιμο στις 1.014), επίπεδο που είχε χάσει στις 5 Σεπτεμβρίου.

Το τελευταίο δίμηνο, η ταλαιπωρία ήταν εμφανής καθώς η αγορά «προετοιμαζόταν» για τη διάθεση του πακέτου της Εθνικής Τράπεζας. Η άρση της «αβεβαιότητας» επέτρεψε την ανοδική κίνηση, που δεν αφορούσε μόνο τις μετοχές των τεσσάρων τραπεζικών ομίλων αλλά ευρύτερα τα blue chips. 

Ως κερασάκι στην τούρτα λειτούργησε το ράλι στις διεθνείς αγορές, που πυροδότησε η είδηση για την πτώση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ.

 

ORSTED: Επεσαν κεφάλια στον όμιλο, που προ ημερών αναγκάστηκε να αποσυρθεί από δύο μεγάλα projects υπεράκτιων αιολικών πάρκων στις ΗΠΑ και να διαγράψει 4 δισ. ευρώ.

Την πόρτα της εξόδου είδαν ο Chief Financial Officer Daniel Lerup και ο Chief Operating Officer Richard Hunter, ενώ, όπως διαβάζουμε σε διεθνή μέσα, τρίζει και η καρέκλα του διευθύνοντος συμβούλου Mads Nipper.

Θυμίζουμε ότι ο όμιλος από τη Δανία εδώ και πολλά... τέρμινα βρίσκεται σε συζητήσεις με την ελληνική Cenergy για τη δημιουργία μονάδας παραγωγής υποβρύχιων καλωδίων στην πολιτεία Mέριλαντ των ΗΠΑ.

Η Orsted ωστόσο βρίσκεται στο επίκεντρο μιας ευρύτερης κρίσης στον κλάδο των υπεράκτιων αιολικών πάρκων, που προκλήθηκε από το υψηλότερο κόστος χρηματοδότησης, τις ανατιμήσεις στο κόστος εξοπλισμού και τον αυξημένο ανταγωνισμό. Από τον Ιανουάριο του 2021, οι μετοχές του ομίλου έχουν υποχωρήσει περισσότερο από 70%.

Τώρα καλείται να πάρει σκληρές αποφάσεις για να ορθοποδήσει. Ηδη ανακοίνωσε προχθές τη στρατηγική έξοδο από ένα ακόμα project που αφορά υπεράκτιο πάρκο αιολικής ενέργειας στη Νορβηγία.

 

AVRAMAR: Στο κλείσιμο σταθμών παραγωγής γόνου και μονάδας προπάχυνσης που βρίσκονται στην Εύβοια προχωρά, σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης, η εταιρεία. Ο λόγος για την απόφαση φέρεται να συνδέεται με την ποιότητα του νερού. Η κίνηση δεν επηρεάζει τον όγκο της παραγωγής, αναφέρουν πηγές του κλάδου στη στήλη.

Βέβαια αυτό που «καίει» είναι το πωλητήριο που έχει μπει στην εταιρεία και το οποίο μαθαίνουμε ότι έχει συγκεντρώσει το ενδιαφέρον κάποιων παικτών. Ένας εξ αυτών, μάλιστα, τις τελευταίες εβδομάδες δέχεται πυρά από εκπροσώπους των ψαράδων και έμμεσες καταγγελίες…

 

LOULIS: Σε γενναία αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά 1,65 εκατ. ευρώ προχώρησε πρόσφατα η Kenfood, θυγατρική της εισηγμένης στο ΧΑ αλευροβιομηχανίας, που εξειδικεύεται στα έτοιμα μείγματα και στις πρώτες ύλες αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής.

Σύμφωνα με το business plan της, την τριετία 2023-2025 θα επικεντρωθεί στην ανάπτυξη των πωλήσεων σε HORECA και στις εξαγωγές σε Βαλκάνια και Μέση Ανατολή.

Όμως η είδηση μάλλον βρίσκεται αλλού. Στη συμμετοχή της με ποσοστό 20% στη LEP Ενεργειακή Κοινότητα Συνεταιρισμός Περιορισμένης Ευθύνης που ιδρύθηκε πριν ένα χρόνο και στην οποία συμμετέχουν επίσης η μητρική «Loulis Food Ingredients ΑΕ», η θυγατρική της «Loulis Logistics Services ΑΕ» καθώς και οι Νίκος Λούλης και Δημήτρης Τραναράς.

Bασικό αντικείμενο της LEP είναι η παραγωγή, διανομή και εμπορία ηλεκτρικού ρεύματος από σταθμούς ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v