Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 15 2023

Το γερό «καρέ» του Κόκκαλη - Ο Στέφανος και η ξεχασμένη «λαϊκή νομοθεσία» - Σφηνάκια για Aegean, UniCredit, Mevaco

Το γερό «καρέ» του Κόκκαλη - Ο Στέφανος και η ξεχασμένη «λαϊκή νομοθεσία» - Σφηνάκια για Aegean, UniCredit, Mevaco

ΣΤΕΦΑΝΟΣ: Μπορεί στον ΣΥΡΙΖΑ να είναι όλοι «μια ωραία ατμόσφαιρα», ο πρόεδρος όμως φαίνεται να επιμένει στη στρατηγική του για «αμεσοδημοκρατικές» μεθόδους.

Δύσκολο να ερμηνευθεί αλλιώς η πρωτοβουλία 20 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ (με επικεφαλής την τομεάρχη Εσωτερικών Γιώτα Πούλου) να καταθέσουν ερώτηση, μέσα στην τούρλα του Σαββάτου, που λέει κι ο λόγος, για το ότι η κυβέρνηση εδώ και τέσσερα χρόνια δεν έχει φέρει προς ψήφιση εφαρμοστικό νόμο για τη «λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία».

Πρόκειται για θέμα που προκύπτει από την τελευταία αναθεώρηση του Συντάγματος και αφορά τη δυνατότητα κατάθεσης πρότασης νόμου από πολίτες, εφόσον συγκεντρωθούν 500.000 υπογραφές. Η αρχική πρόταση (του ΣΥΡΙΖΑ) ήταν να αρκούν 100.000 υπογραφές, αλλά τελικά η τροποποίηση πέρασε ψηφισμένη από σχεδόν όλα τα κόμματα, με το υψηλότερο όριο.

Οι βουλευτές ζητούν από την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα τη διαδικασία σύνταξης και κατάθεσης στη Βουλή, του σχετικού εφαρμοστικού νόμου.

Για να είμαστε δίκαιοι, η ερώτηση κατατέθηκε στις 10 Νοεμβρίου, πριν δηλαδή το «εκρηκτικό» Σαββατοκύριακο, με τα ξεκατινιάσματα εντός και εκτός Κεντρικής Επιτροπής. Γι’ αυτό και ανάμεσα στις υπογραφές είναι και αυτή της Πέτης Πέρκα, που έχει πλέον αποχωρήσει.

Την ερώτηση έχει υπογράψει επίσης και η Μερόπη Τζούφη, της ομάδας Αχτσιόγλου, η οποία προς το παρόν παραμένει εντός των τειχών του κόμματος.

Για πόσο δεν ξέρουμε.

 

AEGEAN: Με ταμειακά διαθέσιμα που φτάνουν τα 755,5 εκατ. ευρώ (30/09), τα 85 εκατ. ευρώ που θα κληθεί να δώσει στο Δημόσιο για τα warrants φαντάζουν ως… μικροέξοδο.

Η αεροπορική ανακοίνωσε χθες το απόγευμα ισχυρό σετ αποτελεσμάτων, όπως άλλωστε αναμενόταν. Ειδικά το τρίτο τρίμηνο, τα καθαρά κέρδη έφτασαν τα 120,8 εκατ. ευρώ καταγράφοντας νέο ιστορικό υψηλό. Η μετοχή είχε «προλάβει» να αντιδράσει προ της ανακοίνωσης, κλείνοντας στα 11,8 ευρώ ή 4% υψηλότερα.

Μαζί με τα αποτελέσματα, η διοίκηση επανέλαβε την πρόθεσή της να ορίσει Εκτακτη Γενική Συνέλευση «προκειμένου να ληφθούν οι αναγκαίες αποφάσεις σε σχέση με τη δυνατότητα της εταιρείας να αποκτήσει και να ακυρώσει τα warrants»

 

MEVACO: Το Euro2day.gr έχει επισημάνει πολλές φορές την τεχνογνωσία της εισηγμένης σε ό,τι αφορά την κατασκευή βάσεων για φωτοβολταϊκά πάρκα σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Η εταιρεία παραγωγής μεταλλικών κατασκευών ανακοίνωσε χθες την ανάληψη σύμβασης στο Ηνωμένο Βασίλειο, ύψους 14,3 εκατ. ευρώ, για έργο που πρέπει να παραδώσει έως τα μέσα του 2024.

Αυτή η σύμβαση θα ανεβάσει δραστικά τον κύκλο εργασιών της Mevaco κατά το πρώτο μισό του επόμενου έτους, αφού το σύνολο των εσόδων της εταιρείας κατά την αντίστοιχη φετινή περίοδο διαμορφώθηκε στα 22,6 εκατ. ευρώ.

Η εισηγμένη, μετά από μπαράζ επενδύσεων που έχει υλοποιήσει ή βρίσκονται σε εξέλιξη, είναι σε θέση να ικανοποιήσει πολύ υψηλότερη ζήτηση από την τρέχουσα, την ώρα που πέρα από την «καυτή» δραστηριότητα των φωτοβολταϊκών πάρκων, πολλά γερά ονόματα από την παγκόσμια βιομηχανία οπλικών συστημάτων επισκέπτονται τις εγκαταστάσεις της στον Ασπρόπυργο.

 

ΚΟΚΚΑΛΗΣ: Συνεδρίαση με πολύ σασπένς διαδέχτηκε το προχθεσινό +28% της Κέκροψ. Ανοιξε με άνοδο (1,68 ευρώ), γύρισε στο κόκκινο (1,60 ευρώ), έφτασε να καταγράφει κέρδη σχεδόν 10% (1,795 ευρώ) και τελικά ολοκλήρωσε στο 1,68 ευρώ ή 2,44% υψηλότερα. Στις 211 χιλιάδες ευρώ οι συναλλαγές για τον τίτλο, στον οποίο η Intracom, μέσω της Intradevelopment, ελέγχει το 34%.

Χθες πάντως, είχε την τιμητική της μια άλλη μετοχή του ομίλου, η Κλουκίνας-Λάππας, στην οποία κατέχει το 88%. Κέρδη 7,4% στο 1,16 ευρώ με τις συναλλαγές να εκτινάσσονται στα 214 χιλιάδες τεμάχια. Με αυτή την κίνηση προσεγγίζει το υψηλό έτους, το 1,23 ευρώ από τις αρχές Σεπτεμβρίου.

Οσο για τα «μαμά», την Intracom, έκλεισε τη συνεδρίαση στα 2,29 ευρώ με άνοδο 2%. Και εδώ εμφανής η αύξηση των συναλλαγών, με τον τζίρο στο 1,5 εκατ. ευρώ.

Υ.Γ. Και για να κάνουμε την τριπλέτα… γερό καρέ, να σημειώσουμε ότι η Intralot, μετά το ξέφρενο ράλι, έκανε στάση (πτώση 1,8%) και έκλεισε στο 0,928 ευρώ.

 

ALPHA BANK-UNICREDIT: Απαντήθηκε το ερώτημα που έθεσε χθες η στήλη αναφορικά με τα πακέτα που έγιναν στην Alpha Bank, παράλληλα με αυτό για τα 226,1 εκατομμύρια μετοχές που απέκτησε η ιταλική τράπεζα από το ΤΧΣ.

Όπως έγινε γνωστό, η UniCredit πέραν της συμμετοχής του Ταμείου απέκτησε από την αγορά συνολικά 15 εκατομμύρια τεμάχια. Ετσι το ποσοστό της ανήλθε στο 9,61%.

Και ήδη γράφει υπεραξίες, θα προσθέταμε…

ALPHA BANK-UNICREDIT ΙΙ: «Θεωρούμε ότι η συναλλαγή συνάδει με το επιχειρηματικό σχέδιο, το οποίο ανακοίνωσε πρόσφατα η Alpha, για δημιουργία αυξημένης αξίας και βελτιστοποίηση της κατανομής κεφαλαίων της».

Πρόκειται για τη σύνοψη με την οποία αξιολόγησε η S&P τη στρατηγική συνεργασία μεταξύ Alpha - UniCredit, μερικές ημέρες μετά την ανακοίνωσή της. Σύνοψη που συμπυκνώνει όλη την «ταμπακέρα» για τους μετόχους της Alpha.

Η συμφωνία δημιουργεί αξία, καθώς η Alpha Βank, πέραν των 300 εκατ. ευρώ που εισπράττει από την πώληση ποσοστού στη ρουμανική θυγατρική της, θα διατηρήσει το 9,9% της τράπεζας, η οποία θα προκύψει από τη συγχώνευση UniCredit Romania - Alpha Βank Romania. Προσδοκά, δε, ότι η συνεισφορά των εσόδων από Ρουμανία θα παραμείνει σε γενικές γραμμές αμετάβλητη, καθώς θα κατέχει μεν μόλις το 9,9%, αλλά σε ένα μεγαλύτερο και πιο κερδοφόρο τραπεζικό όμιλο.

Επιπρόσθετα, λόγω της διατήρησης μειοψηφικού ποσοστού, θα μειωθεί το σταθμισμένο σε κίνδυνο ενεργητικό και επομένως θα ενισχυθούν οι κεφαλαιακοί δείκτες της Alpha κατά τουλάχιστον 100 μονάδες βάσης. Κίνηση που συμβάλλει στη βελτιστοποίηση της κατανομής κεφαλαίων.

Υπενθυμίζεται ότι η Alpha στοχεύει να δημιουργήσει περίπου 2,3 δισ. ευρώ κεφάλαια, ως το 2025, με στόχο κεφαλαιακό πλεόνασμα 1,4 δισ. ευρώ.

Το οποίο θα επιδιώξει να μοιράσει στους μετόχους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v