Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 17 2023

Προσδεθείτε για νέα placement - Folli Follie: Η δίκη σε νέα περιπέτεια - ΑΔΜΗΕ: Ο παραλογισμός με τον ΦΠΑ

Προσδεθείτε για νέα placement - Folli Follie: Η δίκη σε νέα περιπέτεια - ΑΔΜΗΕ: Ο παραλογισμός με τον ΦΠΑ

FOLLI FOLLIE: Σε «παύση», λόγω της νέας αποχής που εξήγγειλαν οι δικηγόροι αντιδρώντας στο φορολογικό νομοσχέδιο, βρίσκεται αυτές τις ημέρες η «πολύπαθη» δίκη της οικογένειας Κουτσολιούτσου (φωτ. ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος).

Μπορεί το Δημόσιο να μην παρίσταται ως πολιτική αγωγή, παρίσταται όμως η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η οποία είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου και συνεπώς η δίκη της Folli Follie εμπίπτει στην κατηγορία αυτών από τις οποίες απέχουν οι δικηγόροι.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η -πρωτοφανής για τα ελληνικά δεδομένα -υπόθεση βρίσκεται αντιμέτωπη με καθυστερήσεις λόγω… συνδικαλιστικού αγώνα. Το ίδιο είχε συμβεί πριν από ένα χρόνο, όταν οι δικηγόροι διαμαρτύρονταν για την ποινική αναβάθμιση του αδικήματος της σύστασης και συμμορίας. Η εκδίκαση της υπόθεσης τότε κατέληξε σε φιάσκο, η δίκη διεκόπη για πολλούς μήνες και τελικώς αναβλήθηκε!

Ελπίζουμε η ιστορία να μην επαναληφθεί και η νυν αποχή των δικηγόρων να μην αποτελέσει ακόμα έναν κακό οιωνό για τη δικαστική εξέλιξη της υπόθεσης.

Το τι μέλλει γενέσθαι, πάντως, θα φανεί πιθανότατα σε λίγες ημέρες, στις 25 Νοεμβρίου, οπότε και θα συνεδριάσει εκ νέου η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας.

 

ΑΔΜΗΕ: Από ίδρυσης του διαχειριστή, δηλαδή από το σωτήριο έτος 2012, η «διακοψιμότητα» τιμολογείται από τις βιομηχανίες με ΦΠΑ 6%. Μόνο στην Ελλάδα θα μπορούσε να προκύψει πρόβλημα με την εφορία, μόλις… 11 χρόνια αργότερα.

Εν ολίγοις, 11 χρόνια μετά την έναρξη τέτοιου είδους πληρωμών, έσκασε το πρόβλημα να υποστηρίζουν οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ ότι τα συγκεκριμένα τιμολόγια πρέπει να έχουν ΦΠΑ 24% κι όχι 6%, βγάζοντας ένα λογαριασμό 25 εκατ. ευρώ, συν τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις.

Για θέμα που δημιουργήθηκε ήδη από τα «γεννοφάσκια» του ΑΔΜΗΕ, με γνωμάτευση των απολύτως δημόσιων τότε οικονομικών υπηρεσιών του. Ελληνικός παραλογισμός, για το αν το ρεύμα στην περίπτωση της «διακοψιμότητας» είναι υπηρεσία (ερμηνεία που βγάζει 24% ΦΠΑ) ή κοινωνικό αγαθό (με ΦΠΑ 6%).

Παρότι το θέμα έχει παραπεμφθεί από το ΥΠΕΘΟ στο Νομικό Συμβούλιο του κράτους, από την πλευρά της ΑΑΔΕ υπάρχει, μαθαίνουμε, βιασύνη να τακτοποιηθεί κάπως, διότι αλλιώς σε ορισμένες περιπτώσεις υπάρχει θέμα παραγραφής και ποινικής ευθύνης υπηρεσιακών στελεχών, για τον μη καταλογισμό προστίμων κ.λπ.

Το πιθανότερο, όπως μαθαίνουμε, για να μαζευτεί το μπάχαλο που έχει δημιουργήσει η εκ των υστέρων «ανακάλυψη» της υπόθεσης από τις φορολογικές αρχές, είναι να υπάρξει νομική ρύθμιση που θα τακτοποιήσει μια και καλή το θέμα.

Κοινώς αναμένεται να «καθαρίσει» ο Κωστής Χατζηδάκης.

 

ΚΕΚΡΟΨ: Διάλειμμα αποδείχτηκε η προχθεσινή διόρθωση της μετοχής. Χθες, παρότι άνοιξε με απώλειες σχεδόν 4%, έφτασε να κερδίζει έως 23%, για να κλείσει τελικά στο 1,86 ευρώ ή 18,47% υψηλότερα. Ο τζίρος έφτασε τις 430 χιλιάδες ευρώ, καθώς άλλαξε χέρια το 1,12% του μετοχικού κεφαλαίου.

Υπενθυμίζεται ότι προχθές η εισηγμένη με ανακοίνωσή της διέψευσε δημοσίευμα για συγχώνευση με την Intracom Properties (ΚΛΜ).

Ανοδικά κινήθηκε και η Intracom (2,42 ευρώ +4,31%), διορθωτικά η ΚΛΜ (1,17 ευρώ 0,85%).

 

ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης (και) στη χθεσινή συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ υπεραμύνθηκε του νέου συστήματος φορολόγησης, γαλάζιοι βουλευτές, όμως, με δεδομένο ότι πλήττονται αρκετοί επαγγελματικοί κλάδοι-ψηφοφόροι τους δεν αισθάνονται ιδιαίτερα… άνετα.

Η εικόνα αποτυπώνεται χαρακτηριστικά τις τελευταίες μέρες στη Βουλή. Στο περιθώριο των διαφόρων συνεδριάσεων, τα μέλη της Κ.Ο. της ΝΔ -στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους- εκφράζουν την ελπίδα να προχωρήσει το οικονομικό επιτελείο, έστω την ύστατη ώρα, στις περισσότερες δυνατές αλλαγές προς όφελος των συγκεκριμένων επαγγελματιών.

Σε καμία περίπτωση, άλλωστε, δεν θα ήθελαν να επιστρέψουν στις εκλογικές τους περιφέρειες μέσα στις γιορτές των Χριστουγέννων (λίγο πριν θα έχει ψηφιστεί το νομοσχέδιο) και να ακούσουν εξάψαλμους.

Δεν φαίνεται πάντως να ανακουφίστηκαν ακούγοντας τον πρωθυπουργό να μιλά για «διορθώσεις» που όμως δεν θα ακουμπούν τον πυρήνα της ρύθμισης.

 

ΑΠΩΛΕΙΑ: Θλίψη προκάλεσε στην εγχώρια επενδυτική κοινότητα ο αιφνίδιος θάνατος του Γιώργου Σμυρλή.

Ο Γιώργος Σμυρλής είχε χρηματίσει επί μακρά σειρά ετών σε υψηλόβαθμες θέσεις στον όμιλο Interamerican (Intertust ΑΕΔΑΚ, Mega Χρηματιστηριακή), στην Proton ΑΕΔΑΚ, στην ΑΕΔΑΚ της International Life και στη Solidus ΑΧΕΠΕΥ.

Η κηδεία του τελείται σήμερα στο Κοιμητήριο Αμαρουσίου.

 

PLACEMENTS: Μετά το άκρως επιτυχημένο placement της Εθνικής Τράπεζας, οι αισιόδοξοι της αγοράς «ξύπνησαν» και θεωρούν πολύ πιθανόν να δούμε αρκετές άλλες τέτοιες κινήσεις μέσα στους επόμενους 14 μήνες, που δεν θα αφορούν μόνο τον χρηματοπιστωτικό κλάδο.

Οι βασικότεροι «ύποπτοι» για κάτι τέτοιο είναι αφενός η Hellenic Energy (έχει εκφραστεί η πρόθεση για μείωση του ποσοστού των δύο βασικών μετόχων) και αφετέρου η Cenergy, που ανακοινώνει σχεδόν κάθε εβδομάδα την ανάληψη μιας νέας σημαντικής παραγγελίας και που έχει πολλαπλασιάσει το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των υπογεγραμμένων συμβάσεών της την τελευταία τριετία.

Η μετοχή της τελευταίας δεν απέχει πολύ από το φετινό υψηλό της, αλλά σ’ αυτή την υπόθεση τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο τον έχει η διοίκηση της μητρικής Viohalco. Είναι άλλωστε γνωστό πως η οικογένεια Στασινόπουλου μπορεί να περιμένει για χρόνια, προκειμένου να πιάσει το επιθυμητό -γι’ αυτήν- αντίτιμο.

Την πρόθεση για placement το 2024 έχει εκφράσει και η διοίκηση της Austriacard, η οποία δημοσίευσε ιδιαίτερα ανοδικά αποτελέσματα εννεαμήνου (καθαρά κέρδη 14,6 εκατ. ευρώ, έναντι 11 εκατ. κατά την αντίστοιχη περίοδο του 2022).

Αντίθετα, οι πιθανότητες για placement στις ΑΕΕΑΠ δείχνουν να είναι ελάχιστες στην τρέχουσα συγκυρία, ιδίως μετά τη χλιαρή (sic) υποδοχή που συνάντησε η δημόσια εγγραφή της Trade Estates.

Σημειώστε ότι το 2024 διψήφιος αριθμός εισηγμένων εταιρειών θα κληθεί να διευρύνει το ποσοστό της ελεύθερης διασποράς του (free float), προκειμένου να προσαρμοστεί στο νέο κανονισμό που αφορά την Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου της Αθήνας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v