Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 20 2023

Στο Fortress τα δάνεια Σφακιανάκη - Euroasia: Δουλεύουν «φουλ» οι μηχανές - Tips για Intracom, Moda Bagno, Μαθιό

Στο Fortress τα δάνεια Σφακιανάκη - Euroasia: Δουλεύουν «φουλ» οι μηχανές - Tips για Intracom, Moda Bagno, Μαθιό

 ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗΣ: Στην κατοχή του private equity fund Fortress περιήλθε το μεγαλύτερο μέρος των απαιτήσεων από το ομολογιακό δάνειο της Σφακιανάκης (φωτ. ο Σταύρος Τάκη), σύμφωνα με όσα αναφέρει ο όμιλος στις οικονομικές του καταστάσεις, επιβεβαιώνοντας τις σχετικές πληροφορίες του Euro2day.gr.

Η αρχή έγινε με την πώληση δανείων, που κατείχε ο μεγαλύτερος ομολογιούχος, Alpha Bank και ακολούθησε τον Ιούλιο η πώληση ομολογιών της Σφακιανάκης ΑΕΒΕ από την Πειραιώς.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, η Fortress, μέσω του SPV «Saturn», απέκτησε και τις τιτλοποιημένες απαιτήσεις, που κατείχε από το ίδιο ομολογιακό η τιτλοποίηση Cairo (doValue).

Έχουν μείνει οι απαιτήσεις της Εθνικής, που έχουν τιτλοποιηθεί, μέσω του Frontier II, το οποίο δεν έχει προς το παρόν... ιδιοκτήτη, καθώς λόγω της επί σειρά μηνών κυβερνητικής απροθυμίας να εντάξει τις τιτλοποιήσεις Frontier II και Sunrise III στον Ηρακλή ΙΙ, δεν έχει ολοκληρωθεί η συμφωνημένη μεταβίβαση του 95% των mezzanine και junior notes ομολογιών.

Σημειώνεται ότι όλες οι παραπάνω συναλλαγές έγιναν σε τιμές που αντιστοιχούσαν πέριξ του 47% (κάποιες με earn-out scheme) της ονομαστικής αξίας των ομολογιών.

 

ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗΣ ΙΙ: Οι συνολικές πωλήσεις του ομίλου το 2022 ανήλθαν σε 423,3 εκατ. ευρώ (+8,2%), με τα EBITDA να διαμορφώνονται σε 60,1 εκατ. ευρώ (+11,6%). Τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 12,2 εκατ. ευρώ, ελαφρώς μειωμένα και τα καθαρά κέρδη σε 10,2 εκατ. ευρώ έναντι 11,7 εκατ. ευρώ το 2021.

Οι εισροές από λειτουργικές δραστηριότητες ανήλθαν σε 12,8 εκατ. ευρώ.

 

EURASIA: Χωρίς επιδράσεις από τα όσα συμβαίνουν στη Μέση Ανατολή προχωρά το μεγάλο έργο Euroasia Interconnector, στο οποίo πλέον τον ισχυρό ρόλο παίζει ο ΑΔΜΗΕ. Ο λόγος είναι απλός. Το έργο ουσιαστικά χωρίζεται σε δύο τμήματα, εκ των οποίων το πρώτο είναι «ώριμο», ενώ το δεύτερο όχι.

Το πρώτο, που αφορά τη διασύνδεση μεταξύ Κρήτης και Κύπρου, έχει πλέον διασφαλισμένο έσοδο, το κόστος έχει διαμοιραστεί μεταξύ των δύο εμπλεκόμενων αρχών, ενώ ήδη έχει καταρτιστεί σύμβαση με τον ένα εκ των δύο κατασκευαστών, κι ετοιμάζεται ο άλλος. Οι… μηχανές δηλαδή δουλεύουν στο φουλ.

Το δεύτερο χρονικά σκέλος, η διασύνδεση Κύπρου με Ισραήλ, βρίσκεται ακόμη σε αρχικό στάδιο, στο οποίο συζητείται μεταξύ ρυθμιστικών αρχών το μοίρασμα του κόστους.

Ωστόσο, οι πληροφορίες λένε ότι η πλευρά του Ισραήλ είναι πλέον ακόμη πιο «ζεστή», καθώς η διασύνδεση θα της εξασφαλίσει πηγή ενεργειακής τροφοδοσίας, εκτός της εύφλεκτης περιοχής, μέσω μεγάλου υποβρύχιου καλωδίου.

 

DEAL: Στην αγορά κυκλοφορούν πληροφορίες ότι επίκειται αλλαγή ιδιοκτησιακού καθεστώτος στη μεγαλύτερη ίσως εταιρεία του χώρου της επικοινωνίας, που φημίζεται μεταξύ άλλων και για τις άριστες σχέσεις που διαθέτει με το Μαξίμου. Κατά τις ίδιες πηγές, ο πιθανός αγοραστής είναι από το εξωτερικό.

Πώληση πάνω στο λεγόμενο «high water mark»;

 

ATTICA STORES: Πολυεπίπεδη συνεργασία με την Polygreen, συμφερόντων της οικογένειας Πολυχρονόπουλου, σε θέματα ανακύκλωσης, τρέχει ο όμιλος Attica Stores. Αναφορικά με την ανακύκλωση ρούχων, στα πολυκαταστήματα της εταιρείας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη τοποθετήθηκαν ειδικά διαμορφωμένα recycling stations για τη συλλογή ρούχων, αξεσουάρ και παπουτσιών.

Τα είδη αυτά συλλέγονται σε ειδικά διαμορφωμένους κάδους και προωθούνται σε ιδιόκτητη μονάδα επεξεργασίας στην Ελλάδα, έτσι ώστε να παραμείνουν στον κύκλο της οικονομίας ως second hand ή να αξιοποιηθούν στην επιπλοποιία, την αυτοκινητοβιομηχανία και τον κατασκευαστικό κλάδο.

 

ΜΑΘΙΟΣ: Δεν χρειάστηκαν και πολλά, μόλις 5,8 χιλιάδες ευρώ συναλλαγών για να εκτιναχθεί η μετοχή στο +14% ή το 1,22 ευρώ.

Επιστρέφει έτσι προς τα επίπεδα που είχε βρεθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου, καθώς έκτοτε ακολούθησε βύθιση που έφερε τη μετοχή κάτω από το 1 ευρώ.

Ζητούμενο βέβαια είναι ο τζίρος.

 

MODA BAGNO: Επέστρεψε σε υψηλό 12μήνου, στο 1,45 ευρώ, η μετοχή που τρέχει ένα ανοδικό σερί το οποίο έδωσε απόδοση 40% σε τριάντα ημέρες.

Αξιο προσοχής, πάντως, ότι σε όλο αυτό το διάστημα ο ημερήσιος τζίρος ουδέποτε ξεπέρασε τις 20-30.000 τεμάχια. Υπήρξαν μάλιστα και ανοδικές συνεδριάσεις με συναλλαγές μικρότερες των 2.000 τεμαχίων. Την Παρασκευή ωστόσο άλλαξαν χέρια πάνω από 100 χιλιάδες τεμάχια.

Μένει να φανεί τι σηματοδοτεί αυτό το στοιχείο.

 

INTRACOM: Ενα ακόμα υψηλό πέτυχε η εισηγμένη, ανεβαίνοντας στα 2,48 ευρώ. Και σε αυτή την περίπτωση άλλαξαν χέρια πολλά κομμάτια, 686 χιλιάδες με την αξία στο 1,7 εκατ. ευρώ.

Βέβαια αυτά τα επίπεδα τζίρου τα έχει φτάσει και σε προηγούμενες συνεδριάσεις.

 

ROLEX: Σε χαμηλό δύο ετών υποχώρησαν οι τιμές μεταχειρισμένων ρολογιών, όπως τα Rolex και τα Patek Philippe, καθώς η ζήτηση έχει πάρει για τα καλά την κατηφόρα.

Ο δείκτης Bloomberg Subdial Watch βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2021, ενώ μετρά πτώση 42% από τα υψηλά του Απριλίου του 2022. Για να ξέρετε, πρόκειται για δείκτη που παρακολουθεί τις τιμές για τα 50 ρολόγια με τις υψηλότερες συναλλαγές στη δευτερογενή αγορά.

Η εποχή των «παχέων αγελάδων» της πανδημίας φαίνεται πως έχει περάσει για τα καλά στη συγκεκριμένη αγορά όμως δεν λείπουν και τα παράδοξα. Ενώ συνολικά οι τιμές της δευτερογενούς αγοράς για τα ρολόγια Rolex και Patek έχουν διορθωθεί απότομα από την κορύφωσή τους, τα μοντέλα με τη μεγαλύτερη ζήτηση και για τις δύο μάρκες συνεχίζουν να τελούν υπό διαπραγμάτευση στη δευτερογενή αγορά πολύ πάνω από τις τιμές με τις οποίες πωλούνται στο λιανικό εμπόριο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v