Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 22 2023

ΕΤΕ: Γιατί έσπασε ρεκόρ (πέρα από το rebalancing), τι σημαίνει για τη συνέχεια - iefimerida: Εριξαν «10άρικο» οι εφοπλιστές

ΕΤΕ: Γιατί έσπασε ρεκόρ (πέρα από το rebalancing), τι σημαίνει για τη συνέχεια - iefimerida: Εριξαν «10άρικο» οι εφοπλιστές

ΕΘΝΙΚΗ: Το πρωτόγνωρο ρεκόρ τζίρου και συναλλαγών (287 εκατ. ευρώ και 46 εκατ. τεμάχια), που κατέγραψε χθες η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, οφείλεται σε δύο παράγοντες, αναφέρουν απόλυτα έγκυρες χρηματιστηριακές πηγές.

Περίπου 15 εκατ. τεμάχια αφορούν το rebalancing του MSCI, ενώ άλλα περίπου 6 εκατ. τεμάχια αφορούν το rebalancing του FTSE. Τα υπόλοιπα, περίπου 25 εκατ. τεμάχια, οφείλονται σε λοιπές αγοραπωλησίες, καθώς κυρίως ξένοι επενδυτές που δεν πήραν όσες μετοχές ήθελαν (λόγω της υψηλότατης υπερκάλυψης) από το placement έσπευσαν να τοποθετηθούν, ενώ άλλοι, επίσης ξένοι επενδυτές, πουλούσαν έχοντας αποκομίσει «γρήγορο» κέρδος.

Για το 80% των συνολικών μετοχών του placement, που διατέθηκε από το ΤΧΣ σε ξένους θεσμικούς με διαδικασία ιδιωτικής τοποθέτησης, οι μετοχές ήταν ήδη από χθες διαθέσιμες για πώληση μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος συναλλαγών. Ωστόσο για τους Έλληνες, που συμμετείχαν με το 20% των μετοχών, σε ξεχωριστό «βιβλίο», οι μετοχές τους ήταν διαθέσιμες για πώληση μόνο «χειροκίνητα», μέσω αντικριστή.

Γιατί συνέβη αυτό; Διότι προκειμένου να διευκολυνθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι εγχώριοι επενδυτές να συμμετάσχουν, αξιοποιήθηκε για πρώτη φορά το ηλεκτρονικό βιβλίο προσφορών που χρησιμοποιείται στις δημόσιες προσφορές ομολόγων. Κι αυτό, λένε οι πηγές μας, απαίτησε τη δημιουργία ενός ξεχωριστού προσωρινού αριθμού ISIN για τις συγκεκριμένες μετοχές.

 

ΕΘΝΙΚΗ ΙΙ: Οι μετοχές αυτές θα είναι σήμερα διαθέσιμες κανονικά στις μερίδες των επενδυτών για ηλεκτρονική πώληση. Ωστόσο το πιο σημαντικό είναι άλλο: Χθες, πέρα από την «προσαρμογή» με το rebalancing των δεικτών MSCI και FTSE, είναι προφανές ότι απορροφήθηκε σημαντικό μέρος της προσφοράς που κάθε φορά προκύπτει, όταν η τιμή ενός placement προσφέρει σημαντικό κέρδος πώλησης στις τρέχουσες τιμές.

Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την υψηλή ποιότητα των επενδυτών που έλαβαν μέρος στη διάθεση του 22% αλλά και τη μεγάλη ζήτηση που δεν καλύφθηκε στο placement, εκτός σημαντικού απροόπτου, επιβεβαιώνει θετικές προσδοκίες για τις επόμενες συνεδριάσεις.

 

IEFIMERIDA.GR: Με συνολικό τίμημα κοντά στα 10 εκατ. ευρώ έκλεισε χθες, σύμφωνα με πληροφορίες, το deal αλλαγής ιδιοκτησίας κατά 100%, στο γνωστό και επιτυχημένο site. Ωστόσο, στο τιμόνι θα παραμείνει ο δημοσιογράφος Χρήστος Ράπτης, ιδρυτής και έως πρότινος βασικός μέτοχος.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, υπάρχει τριετές συμβόλαιο του ιδίου με τους αγοραστές -η πασίγνωστη πλέον επενδυτική «τριπλέτα» Μπάκου, Καϋμενάκη και Εξάρχου-, ενώ σταδιακές θα είναι και οι πληρωμές του «10άρικου».

Ιδιαίτερα «παρεμβατικό» το επενδυτικό τρίπτυχο που έχουν φτιάξει οι εφοπλιστές επί ελληνικού εδάφους, με τράπεζες, κατασκευές και Media. Στον τελευταίο χώρο μετρούν πλέον δύο κανάλια (Action 24 και Attica TV) και δύο site (iefimerida.gr και flash.gr).

Αν δεν είχε χαλάσει το deal στο «παρά πέντε», θα είχαν και τον όμιλο του Πρώτου Θέματος

 

INTRACOM: Μετοχές αξίας 1,2 εκατ. ευρώ αγόρασε ο αντιπρόεδρος της εταιρείας Δημ. Σ. Θεοδωρίδης στα τέλη Οκτωβρίου. Το ποσοστό του ανέβασε και ο Σ. Κόκκαλης, που πλέον ελέγχει το 28,829%.

   

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΚΥΠΡΟΥ: Από τις 28 Νοεμβρίου έως και την 8η Ιανουαρίου θα διαρκέσει η δημόσια πρόταση που άσκησαν οι μεγαλομέτοχοι της εισηγμένης εταιρείας στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου Mallouppas & Papacostas, η οποία έχει προκαλέσει τις έντονες διαμαρτυρίες επενδυτών (και) από την Ελλάδα.

Όπως καταγγέλλει γνωστός επενδυτικός σύμβουλος στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς της Κύπρου, η προσφερόμενη τιμή ήταν κατά 6% χαμηλότερη από το κλείσιμο της προηγούμενης χρηματιστηριακής συνεδρίασης και κατά 63,9% μικρότερη σε σχέση με τη λογιστική της αξία της 30ής Ιουνίου.

«Η προτεινόμενη τιμή  αντιστοιχεί σε μια κεφαλαιοποίηση 10,7 εκατ. ευρώ, όταν η καθαρή κερδοφορία της εταιρείας το 2022 ανήλθε σε 3,7 εκατ. ευρώ και το πρώτο φετινό εξάμηνο κινήθηκε ανοδικά κατά 58%. Ευελπιστώ ότι δεν θα επιτρέψετε την έξοδο της εταιρείας μέσω squeeze out έναντι ενός τόσο ευτελούς τιμήματος, καθώς κάτι τέτοιο θα αποτελέσει καίριο πλήγμα για τον θεσμό, ενώ θα αποτελέσει “παράδειγμα” και για άλλες εισηγμένες εταιρείες», αναφέρεται στην ίδια επιστολή.

  

ΕΧΑΕ: Πέρυσι με ετήσια κέρδη 8,214 εκατ. ευρώ διένειμε μέρισμα 0,15 ευρώ ανά μετοχή, ή συνολικά 9,05 εκατ. ευρώ, με δεδομένο ότι διέθετε (και εξακολουθεί να διαθέτει) πλεονάζουσα ρευστότητα.

Φέτος, η εισηγμένη εταιρεία σημείωσε στο πρώτο εννεάμηνο καθαρά κέρδη ύψους 9,6 εκατ., ή έστω 9 εκατ. ευρώ χωρίς τον συνυπολογισμό του έκτακτου κονδυλίου της επιστροφής φόρου. Δηλαδή τα καθαρά κέρδη του φετινού εννεαμήνου ξεπέρασαν με άνεση την αντίστοιχη επίδοση ολόκληρου του 2022 (8,2 εκατ. ευρώ), όπως επίσης και το σύνολο του μερίσματος που δόθηκε στους μετόχους.

Επιπλέον, με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία, είχαμε έναν σαφώς ικανοποιητικό Οκτώβριο σε ό,τι αφορά τη συναλλακτική δραστηριότητα, ενώ διάγουμε έναν «εξαιρετικό» Νοέμβριο, όπου -εκτός των άλλων- άλλαξε χέρια το 9% της Alpha Bank και το 22% της Εθνικής Τράπεζας.

Όπως όλα δείχνουν, πάμε για ένα πολύ πιο κερδοφόρο τελευταίο φετινό τρίμηνο σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα της προηγούμενης χρήσης. Κατά συνέπεια, όλα συντείνουν προς ένα σαφώς υψηλότερο μέρισμα από αυτό του 0,15 ευρώ ανά μετοχή, με δεδομένο ότι η τρέχουσα ρευστότητα του ομίλου (59,4 εκατ. ευρώ) υπερκαλύπτει κατά πολύ τα απαιτούμενα κεφάλαια της ΕΧΑΕ για επενδύσεις και εποπτικούς λόγους.

 

FOODLINK: Κατά τη διάρκεια της φετινής αύξησης μετοχικού κεφαλαίου που ολοκληρώθηκε στα μέσα Σεπτεμβρίου, ο τίτλος «κράτησε» το επίπεδο του 0,30 ευρώ και στη συνέχεια απέκτησε δυναμική κλείνοντας χθες λίγο πάνω από το 0,40 ευρώ.

Η διοίκηση της Foodlink έχει εκφράσει την αισιοδοξία της πως η εισηγμένη θα επιστρέψει φέτος σε κερδοφόρο αποτέλεσμα (η πορεία του εννεαμήνου συνάδει με την εκτίμηση), ενώ αισιόδοξοι χρηματιστηριακοί παράγοντες δεν αποκλείουν και το σενάριο διανομής μερίσματος το 2024 από τα κέρδη της φετινής χρονιάς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v