Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 22 2023

Ο Βαγγέλης (Μαρινάκης), η κυβέρνηση και το… θεριό - ΣΥΡΙΖΑ: Αποστασία… Κinder έκπληξη - Tips για Lamda, Quest, Prodea

Ο Βαγγέλης (Μαρινάκης), η κυβέρνηση και το… θεριό - ΣΥΡΙΖΑ: Αποστασία… Κinder έκπληξη - Tips για Lamda, Quest, Prodea

ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Οι σχέσεις του γνωστού οικονομικού, μιντιακού και ποδοσφαιρικού παράγοντα Βαγγέλη Μαρινάκη (φωτ.) με την κυβέρνηση εμφανίζονται πάλι σε «χαμηλό σημείο». Ο ίδιος δηλώνει σφόδρα ενοχλημένος από τα όσα συμβαίνουν στον ποδοσφαιρικό χώρο, θεωρώντας ότι αδικούν τον Ολυμπιακό, κι απάντησε προχθές με πολύ σκληρή γλώσσα.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση διαπιστώνει ότι τα ΜΜΕ του ομίλου συχνά πυκνά εξαπολύουν… βέλη, εκ των οποίων τα πλέον ενοχλητικά μάλλον αφορούν το θέμα των υποκλοπών. Θέμα που έχει επανέλθει στο προσκήνιο, με τον όμιλο να έχει «δυνατό» ρόλο στο σχετικό ρεπορτάζ.

Δεν είναι η πρώτη φορά, πριν από περίπου ένα χρόνο είχαμε άλλη σοβαρή αψιμαχία. Με τον Μαρινάκη να κατηγορεί την κυβέρνηση, μετά από αγώνα του Ολυμπιακού, μιλώντας και για «παρακράτος» και τον Μητσοτάκη να απαντά εμμέσως, πλην σαφώς, λέγοντας σε συνέντευξή του: «Εκλεγόμαστε από τον λαό, θέλουμε τους επιχειρηματίες αρωγούς, αλλά δεν θα γίνουμε φερέφωνα. Δεν δεχόμαστε πιέσεις και εκβιασμούς».

Η απάντηση του Μαρινάκη τότε ήταν «δεν μας αφορούν οι αναφορές σε εκβιασμούς», μαζί με μια εκτενή τοποθέτηση για το θέμα των υποκλοπών.

Και κάπου εκεί σταμάτησε το… νταβαντούρι.

Τούτη τη φορά, αντίδραση της κυβέρνησης δεν έχει υπάρξει. Πέριξ του Μαξίμου, συνεργάτες της στήλης έλαβαν την απάντηση «δεν ασχολούμαστε και δεν σχολιάζουμε». Από εκείνους που είναι πιο κοντά στα αθλητικά κι έφαγαν κατάμουτρα τα βόλια του «Βαγγέλη» (δεν είναι και λίγο να λες ότι ο αρμόδιος υπουργός είναι… κάποιος αόρατος που ούτε είχε, ούτε έχει, ούτε θα αποκτήσει σχέση με τον αθλητισμό), η απάντηση ήταν «δεν έχουμε αντίδραση… ακόμη».

Άρα μπορεί και να έχουν προσεχώς, υποθέτουμε.

Οι έμπειροι της «κλειστής πιάτσας» πάντως, μας λένε ότι η σχέση κυβέρνησης - Μαρινάκη συνεχίζει να κινείται με βάση τη γνωστή ρήση «Ο Γιάννης φοβάται το θεριό και το θεριό τον Γιάννη». Ως πότε; Ίσως μέχρι να εμφανιστεί σοβαρός πολιτικός αντίπαλος, απαντούν.

 

LAMDA DEVELOPMENT: Προσαρμοσμένο EBITDA της τάξης των 56 εκατ. ευρώ έναντι 40 εκατ. περιμένει η Eurobank Equity από την εισηγμένη, με τη ώθηση να προέρχεται από τα εμπορικά πάρκα.

Πτώση χθες για τη μετοχή στα 6,44 ευρώ και χαμηλές πτήσεις συνολικά το τελευταίο 12μηνο, με την απόδοση να περιορίζεται στο 13%.

 

PREMIA PROPERTIES: Με βάση το χθεσινό κλείσιμο και τα οικονομικά αποτελέσματα του εννεαμήνου, η Premia Properties τελεί υπό διαπραγμάτευση στο ΧΑ προς 102,3 εκατ. ευρώ, όταν τα ίδια κεφάλαιά της στις 30/9/2023 είχαν διαμορφωθεί στα 145,93 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για discount της τάξεως του 30%.

Γενικότερα, η χρηματιστηριακή αγορά αντιμετωπίζει τις ελληνικές ΑΕΕΑΠ με discount παρόμοια με αυτά των ευρωπαϊκών, χωρίς να συνεκτιμά ότι η ελληνική οικονομία υπεραποδίδει, ότι όλες οι εισηγμένες του κλάδου στο ΧΑ διαθέτουν ικανοποιητική ρευστότητα, ή ότι αρκετές εταιρείες έχουν «κλειδώσει» χαμηλά επιτόκια δανεισμού για τα επόμενα χρόνια (π.χ. η Premia το 50% των δανειακών της υποχρεώσεων προς 2,8%, λόγω του ομολόγου που τελεί υπό διαπραγμάτευση στο ΧΑ).

Όσο για το αν οι «εύλογες αξίες» των ακινήτων αποτιμώνται σωστά, ένα δείγμα αποτελεί ότι η πρόσφατη πώληση του πρώην εργοστασίου της Soulis στον Ελαιώνα, που ήταν αποτιμημένο προς 4 εκατ. ευρώ στα λογιστικά βιβλία της Premia, πουλήθηκε πρόσφατα προς 5,5 εκατ. ευρώ, με την εισηγμένη να καταγράφει κέρδος 1,5 εκατ. ευρώ.

 

QUEST: Επιβράδυνση στο σκέλος των εμπορικών δραστηριοτήτων και ως ένα βαθμό στις υπηρεσίες ταχυμεταφορών αναμένεται να καταγράψει ο όμιλος στα αποτελέσματα 9μήνου που δημοσιοποιεί σήμερα.

Η Eurobank Equities εκτιμά ότι τα EBITDA θα είναι κοντά στα 60 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 9% σε ετήσια βάση.

Θεωρεί ωστόσο ότι θα επιτευχθεί ο στόχος για +10% στο σύνολο του έτους.

 

ΣΥΡΙΖΑ: Μας έχουν προβληματίσει αρκετά οι τελευταίες δηλώσεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου, τον οποίο, ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων και κωλυμάτων, τον είχαμε για σοβαρό άνθρωπο.

Αυτό που είπε για το τι θα μπορούσε να κάνει η Ομπρέλα μαζί με τους «6+6» της Έφης Αχτσιόγλου, δηλαδή ότι «νομίζει» πως «υπάρχει μια γενική ιδέα ότι θα είναι κάτι περισσότερο από forum διαλόγου και κάτι λιγότερο από κόμμα», μας άφησε speechless, για να τιμήσουμε και τα οξφορδιανά αγγλικά του. Σε βαθμό που να κινεί υποψίες ότι μιλάει δημοσίως απλά και μόνο για να δίνει σήμα ότι είναι «εκεί» κι ότι δεν πρόκειται να βρεθεί από κάτω, επειδή έχει μόνο δύο βουλευτές, τον εαυτό του και την Πέτη Πέρκα.

Τα ίδια βεβαίως ισχύουν, ως προς την ύπαρξη ενός σοβαρού σχεδίου, και στην πλευρά της ομάδας Αχτσιόγλου. Η οποία προσώρας «φεύγει μένοντας» ή «μένει φεύγοντας», ανάλογα πώς θέλει να το δει κάποιος. Οι κακές γλώσσες λένε ότι προσπαθούν να συγκεντρώσουν 10 βουλευτές μόνοι τους, για να μην πέσουν στην ανάγκη του Ευκλείδη και της παρέας του.

Ακούγεται έντονα ότι μπορεί σήμερα να κάνουν επιτέλους την κίνησή τους. Να το δούμε όμως, διότι ακούγεται επίσης (όχι τόσο έντονα) ότι μπορεί να βγάλουν νέο καταδικαστικό κείμενο για τους «Κασσελάκηδες», αλλά χωρίς να λένε ξεκάθαρα ότι... φεύγουν.

Όλα αυτά βεβαίως, το να κάνουν όλοι μαζί κάτι περισσότερο από… όμιλο προβληματισμού και κάτι λιγότερο από κόμμα, αλλά να συγκροτήσουν ενιαία κοινοβουλευτική ομάδα (αν πιάσουν τους 10 βουλευτές, κι αν τα βρουν μεταξύ τους), μαζί με τα μπρος πίσω και τα «εντός εκτός και επί τα αυτά» αγγίζουν κάπως τα όρια του γελοίου.

Φανερώνουν επίσης ότι «ψάχνονται» για τα απαραίτητα, σε βαθμό που κινδυνεύουν να μετατρέψουν τη βαριά κατηγορία του Κασσελάκη περί αποστασίας σε «αποστασία… Κinder έκπληξη», όπως ανέφερε σκωπτικά στη στήλη βαθύς γνώστης του χώρου.

 

PRODEA: H υποχρεωτική δημόσια πρόταση της Invel για την εισηγμένη ΑΕΕΑΠ επιβεβαίωσε την πρόθεση της βασικής μετόχου Castlelake για σταδιακή αποεπένδυση από την εταιρεία, φροντίζοντας προηγουμένως να εξυπηρετήσει την είσοδο νέων επενδυτών στην ΑΕΕΑΠ, χωρίς να έχουν την υποχρέωση δημόσιας προσφοράς.

Στο πληροφοριακό δελτίο της δημόσιας πρότασης υπογραμμίζεται η πρόθεση αύξησης της διασποράς (σήμερα ανέρχεται στο 13%, μετά και τη διάθεση ποσοστού πέριξ του 5% στην Αlpha), με τη διάθεση επιπλέον μετοχών σε «τρίτα μέρη». Σημειώνεται πως από το 2024 θα απαιτηθεί από τις χρηματιστηριακές αρχές διασπορά ύψους 15%, αλλά και η κατανομή αυτών σε συγκεκριμένο αριθμό επενδυτών.

Πάντως όπως προκύπτει από τις αναφορές στο πληροφοριακό δελτίο, πέρα από τις μεταβιβάσεις μετοχών, μπορεί να αξιοποιηθεί για την έμμεση μείωση της θέσης της Castlelake (και άρα και για την αύξηση της διασποράς) η πιθανότητα συμφωνιών εισφοράς ακινήτων από τρίτους σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Prodea, γεγονός που θα οδηγήσει σε απίσχναση της θέσης των υφιστάμενων μετόχων της εταιρείας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v