Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 20 2023

Ο Ταλιμπάν... Δημήτρης (Τζανακόπουλος) και η «αποστασία» - Σκυλακάκης και μπαταχτσήδες - Viohalco: Μαμά και κόρη σε κίνηση

Ο Ταλιμπάν... Δημήτρης (Τζανακόπουλος) και η «αποστασία» - Σκυλακάκης και μπαταχτσήδες - Viohalco: Μαμά και κόρη σε κίνηση

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ: Μία ημέρα μετά το ρεπορτάζ του Euro2day.gr για την αντιπαλότητα μεταξύ ΥΠΕΝ και ΡΑΑΕΥ, ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος βγήκε με δηλώσεις του σε άλλο ηλεκτρονικό μέσο, για να υπερασπιστεί τις δικές του ρυθμίσεις που υπέδειξε στην Αρχή για τους κακοπληρωτές και τον ενεργειακό τουρισμό.

Ουσιαστικά επιβεβαίωσε το ρεπορτάζ μας, έστω κι αν κλήθηκε η ΡΑΑΕΥ να περισώσει τα ασυμμάζευτα.

Επιμένει, λοιπόν, ο υπουργός να μην έχει ο προηγούμενος προμηθευτής δικαίωμα αποκοπής του μπαταχτσή πελάτη του, γιατί αυτό το θεωρεί «καταχρηστική συμπεριφορά».

Δεν λαμβάνει, υπόψη του, όμως, κάτι πολύ σημαντικό. Ότι τους κακοπληρωτές τελικά τους πληρώνουν οι συνεπείς πελάτες. Γιατί αυτοί «φορτώνονται» το κόστος των επισφαλειών του προμηθευτή, που μεταφέρονται στην τιμή χρέωσης.

Αν θεωρεί δίκαιο, συνεπώς, το υπουργείο περί τα 6 εκατ. καταναλωτές να επιβαρύνονται για τους 30.000-40.000 τζαμπατζήδες (τόσους τους υπολογίζει ο κ. Σκυλακάκης), εμείς θα πούμε πάσο. Προφανώς, ο υπουργός επιλέγει να προστατεύει με αυτόν τον τρόπο τους λίγους σε βάρος των πολλών.

Το λες και καινοτόμα πολιτική!

 

ΣΥΡΙΖΑ: Ο κύβος ερρίφθη (στο… περίπου) στη χθεσινή πανελλαδική τηλεδιάσκεψη της ομάδας «6+6» με τα απανταχού μέλη της. Η βάση έχει φανατιστεί από τις κατηγορίες περί alt right για Κασσελάκη και άλλα τέτοια, υπερακοντίζοντας την ηγεσία στην κίνηση προς την έξοδο, άρα και περιορίζοντας τις δυνατότητες για πολιτικούς ελιγμούς της δεύτερης.

Ωστόσο ο μόνος που έχει κάθε λόγο να είναι ευχαριστημένος από αυτό είναι ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, που λίγο το μούσι, περισσότερο η φανατική επιμονή του «να φύγουν εδώ και τώρα», του έχει κολλήσει πλέον το χαρακτηριστικό παρατσούκλι… «ο Ταλιμπάν».

Λέγεται μάλιστα ότι όταν ρωτήθηκε σε άλλη συζήτηση για τους όρους παραμονής στον ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε τον εξής… ένα: «Να φύγει ο Κασσελάκης». Είναι απολύτως ικανός, μας μεταφέρουν, να αποχωρήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ ακόμη και… μόνος του!

Οι υπόλοιποι στην ηγεσία της ομάδας δεν φάνηκαν στην τηλεδιάσκεψη το ίδιο χαρούμενοι (ίσως -και το τονίζουμε το ίσως- με εξαίρεση τον Νάσο Ηλιόπουλο). Αντιθέτως, έδειξαν να έχουν ενδοιασμούς, ιδίως ορισμένοι βουλευτές, αλλά χωρίς να τολμήσουν να κοντράρουν τη βάση.

Διστακτική, λένε οι πηγές μας, εμφανίστηκε και η Έφη Αχτσιόγλου (παρότι ως γνωστόν είναι σύζυγος του Τζανακόπουλου), καθώς έδειξε να αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό διάφορα υπεραισιόδοξα που ακούγονταν στην τηλεδιάσκεψη για το μέλλον ενός νέου σχηματισμού. Το ίδιο και για τα σχέδια συνεργασίας με την Ομπρέλα του Ευκλείδη (ένας είναι ο Ευκλείδης).

Η βάση όμως είναι πια «ντοπαρισμένη».

 

ΣΥΡΙΖΑ ΙΙ: Εν ολίγοις ενδέχεται να δούμε πολύ γρήγορα μια «αποστασία» όπως τη χαρακτήρισε ο Κασσελάκης, χωρίς να υπάρχει κάποιο σχέδιο για την επόμενη ημέρα. Η φορτισμένη αυτή λέξη, που δεν ξεστομίστηκε τυχαία από τον Κασσελάκη, στην πρόσφατη συνέντευξή του στον Χατζηνικολάου, αφορά κυρίως τους βουλευτές.

Διότι, λένε οι υποστηρικτές του προέδρου, «αποστασία έχουμε όταν η έξοδος κάποιων από ένα κόμμα μεταβάλλει τη θεσμική θέση του, όταν δηλαδή ρίχνει την κυβέρνηση, ή τερματίζει την ιδιότητα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που είναι θεσμικά κατοχυρωμένη». Και στις δύο περιπτώσεις πρέπει να φύγει ικανός αριθμός βουλευτών.

Οπότε είναι εύλογο κάποιοι βουλευτές, των «6+6» όπως π.χ. ο Αλέξης Χαρίτσης, η Θεανώ Φωτίου, ακόμη και η Σία Αναγνωστοπούλου, να το σκέφτονται δύο φορές. Ιδίως εάν δεν έχει εξασφαλιστεί και ο μαγικός αριθμός «10» που επιτρέπει τη συγκρότηση κοινοβουλευτικής ομάδας, αλλά και… αρχηγός (με απήχηση) που θα τρέχει το νέο σχήμα.

ΥΓ: Κάποιες απορίες υπήρξαν για το γεγονός ότι οι πρόσφατες κινήσεις του Αλέξη Τσίπρα για τη διάσωση της ενότητας δεν περιέλαβαν τον Δημήτρη Τζανακόπουλο και την Έφη Αχτσιόγλου. Για τον πρώτο, οι κακές γλώσσες λένε ότι είχε μια άσχημη αντιπαράθεση με τον πρώην πρωθυπουργό, λίγη ώρα πριν πέσουν οι… ψιλές με τον Παναγιώτη Ρήγα, οπότε το χάσμα είναι αγεφύρωτο.

Για τη δεύτερη, ότι μια επαφή τους λίγο πριν ανακοινώσει την παραίτησή του, έχει μείνει... αλησμόνητη στον πρώην πρωθυπουργό.

 

ΕΧΑΕ: Ανοδος άνω του 2% για τη μετοχή την Παρασκευή σε νέα υψηλά πολλών ετών, σε μια συνεδρίαση με συναλλαγές 1,1 δισ. ευρώ, καθώς πέρασαν τα πακέτα της Εθνικής Τράπεζας.

Σημειώνεται ότι τζίρους μεγαλύτερους του 1 δισ., στην εποχή του ευρώ, το Χρηματιστήριο έχει δει άλλες τέσσερις φορές και πιο συγκεκριμένα στις 15/5/2008, στις 29/6/2007, στις 2/3/2006 και στις 20/7/2005.

Οι αυξημένοι τζίροι στο Χρηματιστήριο αναμένεται να «περάσουν» και στα αποτελέσματα της ΕΧΑΕ που ανακοινώνονται σήμερα.

Σύμφωνα με προβλέψεις της Eurobank Equities, τα έσοδα της διαχειρίστριας εταιρείας του Χρηματιστηρίου αναμένεται να αυξηθούν κατά 18,3% στα 11,5 εκατ. ευρώ, με τα EBITDA να διαμορφώνονται στα 4,4 από 3,2 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη να διπλασιάζονται στα 2,9 εκατ. ευρώ.

 

ΣΑΛΛΑΣ: Τη συγχώνευση της Lyktos Holdings με τη Lyktos Participation, με απορρόφηση της δεύτερης από την πρώτη, προωθεί η οικογένεια Σάλλα. Με δεδομένο ότι η Lyktos Participation ανήκει, πλέον, κατά 100% στη Lyktos Holdings, δεν πρόκειται, λόγω σύγχυσης, να εκδοθούν μετοχές.

Ημερομηνία ισολογισμού μετασχηματισμού η 31η Οκτωβρίου.

 

ΔΑΑ: Και επισήμως ξεκίνησε η διαδικασία εισαγωγής των μετοχών του «Ελευθέριος Βενιζέλος» στο Χ.Α. καθώς, μετά τη διάσπαση της μετοχής (split), ορίστηκε νέα έκτακτη γενική συνέλευση με θέμα, μεταξύ άλλων, την έγκριση εισαγωγής στην Κύρια Αγορά του Χ.Α.

 

HI-TECH: Η είδηση ότι οι εγκαταστάσεις της Soukos Robots βγαίνουν σε πλειστηριασμό έβαλε για τα καλά τίτλους τέλους σε μια ακόμη «προηγμένη» ελληνική δραστηριότητα, στον χώρο της τεχνολογίας και της άμυνας.

Η εταιρεία αφήνει πίσω της χρέη κάποιων δεκάδων εκατομμυρίων, δικαιώνοντας όσους από την αρχή αντιμετώπισαν με σκεπτικισμό τους διθυράμβους που κατά καιρούς διαρρέονταν.

Δυστυχώς, στον χώρο της υψηλής τεχνολογίας, εκτός από σημαντικές επιτυχίες σημειώνονται και πολλές «παρασπονδίες» από ελληνικά… μυαλά.

Oρισμένες με διεθνή αντίκτυπο, όπως η Globo και η Akazoo, άλλες με επιπτώσεις στους Έλληνες χρηματιστηριακούς επενδυτές, όπως η MLS.

 

ΔΩΔΩΝΗ-CVC: Μεταβολές επήλθαν στο Δ.Σ. της γαλακτοβιομηχανίας Δωδώνη, στο τέλος Οκτωβρίου, με παραίτηση δύο μελών (A. Orlov και D. Razorenov).

Ο D. Razorenov είναι ο επικεφαλής του fund Lime Capital που είχε εξαγοράσει τη Δωδώνη και συνεχίζει να κατέχει το 25%, μετά την πώληση του υπόλοιπου 75% στη CVC Capital Partners.

Το Δ.Σ. ανασυγκροτήθηκε ως 5μελές, με το ρωσικό fund να ελέγχει πλέον ένα μέλος. Μένει να φανεί αν η CVC απέκτησε το 25% της Δωδώνη ή αν απλά η ανασυγκρότηση του Δ.Σ. αποτυπώνει τον τωρινό μετοχικό σχηματισμό (75% CVC- 25% Lime).

 

ΜΠΛΕ ΚΕΔΡΟΣ-COCO MAT: Μέρος ακινήτου της συνδεδεμένης εταιρείας ΑΕΕΑΠ Μπλε Κέδρος μισθώνει η εταιρεία συμφερόντων των αδερφών Ευμορφίδη Coco-Mat.

Ειδικότερα, η τελευταία θα νοικιάσει, για τρία χρόνια, τον δεύτερο όροφο κτηρίου της ΑΕΕΑΠ στη Μεταμόρφωση, επιφάνειας 1.180 τ.μ., έναντι μηνιαίου μισθώματος 6.000 ευρώ, αναπροσαρμοζόμενο ετησίως με τον δείκτη τιμών καταναλωτή. Οι δύο εταιρείες συνδέονται μέσω του Μιχαήλ Ευμορφίδη, που είναι μέτοχος και πρόεδρος του Δ.Σ. της Μπλε Κέδρος και διευθύνων σύμβουλος και μέτοχος με σημαντική επιρροή στην Coco-mat.

Ταυτόχρονα, η επίσης συνδεδεμένη Zealots of Nature μισθώνει με τριετή διάρκεια από την Μπλε Κέδρος τα δύο υπόγεια του ίδιου κτηρίου, συνολικής επιφάνειας 2.941 τ.μ., έναντι μηνιαίου μισθώματος 11.500 ευρώ, αναπροσαρμοζόμενο ετησίως βάσει ΔΤΚ.

Ο κ. Μ. Ευμορφίδης ασκεί έμμεσο έλεγχο στη Zealots of Nature.

 

ΒΙΟΧΑΛΚΟ: Παράλληλη κίνηση την Παρασκευή για «μαμά» και κόρη του ομίλου. Αναφερόμαστε στη μητρική Viohalco που έκλεισε τη συνεδρίαση στα 5,47 ευρώ (+5,4%) και την ElvalHalcor η οποία με άνοδο 7,31% έφτασε το 1,79 ευρώ.

Αμφότερες οι μετοχές έχουν κινηθεί υποτονικά σε επίπεδο 6μήνου (10% η «μαμά» και 7% η «κόρη»), σε αντίθεση με την ομογάλακτη Cenergy που γράφει κέρδη 36%, όπως επεσήμανε την Παρασκευή ο Εκηβόλος.

Μένει να δούμε αν επέρχεται «σύγκλιση».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v