Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 21 2023

Ο Κασσελάκης, ο Βαρουφάκης και οι ταβανόπροκες - Η Κέκροψ και το «ποτήρι» του Real Estate - Χρ. Μεγάλου: Ετοιμος για όλα

Ο Κασσελάκης, ο Βαρουφάκης και οι ταβανόπροκες - Η Κέκροψ και το «ποτήρι» του Real Estate - Χρ. Μεγάλου: Ετοιμος για όλα

ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Διπλή δόση από Στέφανο πήραμε χθες. Από τη μεσημεριανή εμφάνιση «Στο Κόκκινο» μάς έμειναν οι αναφορές στα… ένσημα και στον Γιάνη Βαρουφάκη. Όπως είπε, «το παράπονο πολλών για τους πολιτικούς είναι ότι δεν έχουν ένσημα. Εγώ έχω ένσημα και μάλιστα, πολλά ένσημα». Περνάνε όμως τα ένσημα... εξωτερικού; θα δείξει.

Προς το τέλος ρωτήθηκε τι θα άλλαζε αν ήταν στη θέση του Τσίπρα το 2015. «Δεν θα είχα τον Βαρουφάκη υπουργό Οικονομικών», είπε λακωνικά, για να λάβει αργότερα την απάντηση του ΜέΡΑ 25: «Δεν θα έχει την ευκαιρία να υπουργοποιήσει ποτέ κανέναν»…

 

ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ ΙΙ: Πιο αξιοπρόσεκτη ήταν η βραδινή εμφάνιση του Στέφανου στην παρουσίαση του βιβλίου που συνέγραψε σε χρόνο-ρεκόρ ο γνωστός Συνταγματολόγος Ξενοφών Κοντιάδης, με τίτλο: «ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΚΑΣΣΕΛΑΚΗ: Το μεσσιανικό προσωπείο της μεταδημοκρατίας».

Πρώτον, διότι πήγε στο «πάνελ», παρότι το βιβλίο δεν είναι και πολύ κολακευτικό για τον ίδιο. Η παρουσία του εμφανώς έφερε σε αμηχανία τον συγγραφέα. Όχι όμως τον Στέφανο, που ήταν πιο άνετος σε σχέση με άλλες, πιο «δομημένες» εμφανίσεις.

Από τη μεγάλη συζήτηση κρατήσαμε τις δύο… ταβανόπροκες για την «Ομπρέλα» και την ομάδα Αχτσιόγλου.

«Αν το κόμμα λειτουργούσε όπως έπρεπε, αν είχε κοινωνική γείωση, αν είχε πάγκο στελεχών, σήμερα ο νέος πρόεδρος θα ήταν ίσως κάποιος άλλος, όχι εγώ. Εκλέχτηκα επειδή ο κόσμος ήθελε κάτι διαφορετικό και δεν ήταν ευχαριστημένος από αυτό που υπήρχε».

Μας θύμισε έτσι τις ατάκες που έπαιξαν στα social media την επομένη της εκλογής του: «Μα γιατί ψήφισαν κάποιον που δεν ήξεραν; Διότι ήξεραν τους άλλους».

«Η εκλογή μου άλλαξε πολλές καριέρες, πολλές φιλοδοξίες και έφερε αντιδράσεις». Τι είπε… διπλωματικά; Ότι οι αντιδράσεις δεν οφείλονται σε πολιτικούς λόγους, αλλά σε «κάποιους» που είχαν προεξοφλήσει την κομματική κυριαρχία τους στην «μετά Τσίπρα» εποχή. Και μαζί με την προεδρία, έχασαν αυγά, πασχάλια και... καριέρα.

Το λες και βαρύ!

 

ΚΕΚΡΟΨ: «Ήμουν νιος και γέρασα» που λέει η παροιμία, με τα χρηματιστηριακά σκαμπανεβάσματα αυτής της μετοχής. Από το 1 ευρώ της 9ης Οκτωβρίου, μέσα σε περίπου 40 μέρες δηλαδή, η μετοχή είναι έτοιμη να «διπλώσει» με χθεσινό κλείσιμο στο 1,95 ευρώ.

Όχι και τίποτα σπουδαίο σε σχέση με παλαιότερες «δόξες» της Κέκροψ, που είχε βρεθεί και πάνω από τα 3 ευρώ, ακόμη και στα 3,8 ευρώ, τον Ιούλιο του 2019.

Με χθεσινή κεφαλαιοποίηση στα 38 εκατ. ευρώ και πάνω από 100% απόδοση μέσα στο 2023, έχουμε μια περιέργεια να μάθουμε σε τι ακριβώς ποντάρουν τώρα οι θιασώτες…

Υ.Γ. Τα σενάρια για συγχώνευση με Intracom Properties διαψεύστηκαν την περασμένη εβδομάδα.

 

REAL ESTATE: Επί τη ευκαιρία, σημειώνουμε ότι μόνο η ΚΕΚΡΩΨ από όλες τις εταιρείες που ασχολούνται με το Real Estate, αλλά και τις ΑΕΕΑΠ, έχει καταφέρει να γράψει υπεραπόδοση σε σχέση με τον Γενικό Δείκτη, από 01/01/2023.

Με κλείσιμο της περασμένης Παρασκευής, όλες οι υπόλοιπες ήταν πιο χαμηλά από την αύξηση του ΓΔ κατά 34,55%. Χειρότερη όλων η Dimand με -26,17%, καλύτερη η Μπλε Κέδρος με +29,96%, ενώ οι μισές μετοχές (BRIQ, INTERCONTINENTAL, PRODEA REDS, Dimand) είχαν αρνητικό πρόσημο. Mε άνοδο κατά 14,5%, βρέθηκε το μεγαθήριο του κλάδου, η Lamda Development.

 

REAL ESTATE II: Το φαινόμενο της υποαπόδοσης έχει την εξήγησή του. Ο χώρος αυτή την περίοδο δεν είναι και πολύ «σέξι» χρηματιστηριακά. Σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης, τα ακίνητα βρίσκονται σε φάση ύφεσης, λένε οι ειδικοί. Οπότε για τους ξένους επενδυτές συχνά υπάρχουν καλύτερες ευκαιρίες για απόδοση (yield) σε σχέση με την Ελλάδα.

Ωστόσο, με εξαίρεση τις πολύ ακριβές περιοχές, κυρίως σε Αττική και γνωστά νησιά, η χώρα μας εξακολουθεί να προσφέρει χαμηλότερες αξίες αγοράς, άρα και ευκαιρίες κεφαλαιακού κέρδους.

Τελικά το… ποτήρι είναι μισοάδειο ή μισογεμάτο; θα ρωτήσετε. Κατά την άποψη ενός ειδικού που εκτιμά η στήλη, η αγορά προς το παρόν δεν αναμένεται να προσφέρει μεγάλες συγκινήσεις. Ούτε προς τα πάνω, ούτε όμως και προς τα κάτω, εκτός αν προκύψουν απρόοπτα στο «περιβάλλον».

Κι αυτό ίσως δικαιολογεί και τη συμπεριφορά των μετοχών του χώρου.

 

ΠΕΙΡΑΙΩΣ: Σκληρό μαρκάρισμα δέχθηκε από Μέσα Ενημέρωσης ο Χρήστος Μεγάλου, στο περιθώριο της χθεσινής παρουσίας του προγράμματος «Αναγνωρίζω-Προστατεύω», που υλοποιούν από κοινού το σωματείο Eliza και η Πειραιώς, προκειμένου να δώσει κάποια παραπάνω πληροφορία για τη διάθεση ως του 27% της Τράπεζας Πειραιώς από το ΤΧΣ, αλλά έμεινε εντός παιδιάς.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Πειραιώς, αφού υπενθύμισε αρκετές φορές ότι πρόκειται για αποφάσεις του μετόχου (σ.σ. ΤΧΣ), διευκρίνισε ότι ο όμιλος, από την πλευρά του, έχει ξεκινήσει την προετοιμασία, ώστε τα αποτελέσματα του τελευταίου τριμήνου να υποβοηθήσουν, μέσω της ισχυροποίησής τους, τη διάθεση μετοχών, ακόμα και του συνόλου του 27%.

Η τράπεζα θα ανακοινώσει μεγέθη τετάρτου τριμήνου 2023 στα τέλη Φεβρουαρίου (σ.σ. ενδεικτική ημερομηνία). Την ίδια περίοδο, όπως αποκάλυψε χθες ο CEO του ΤΧΣ Ηλίας Ξηρουχάκης, το Ταμείο αναμένεται να λάβει την εισήγηση του συμβούλου για τους όρους και το timing της διάθεσης/πώλησης.

Μπορούν να τρέξουν ταχύτερα οι εξελίξεις; Ναι, απαντούν στελέχη επενδυτικής τραπεζικής, εφόσον υπάρξει εκδήλωση έμπρακτου ενδιαφέροντος, με υποβολή προσφοράς από κάποιο στρατηγικό αγοραστή ή από sovereign fund. Σε αυτή την περίπτωση και εφόσον το Ταμείο κρίνει ότι η προσφορά διενεργείται καλή τη πίστει, ακολουθείται διαδικασία αλά Alpha Βank.

Μόνο που στην περίπτωση της Πειραιώς το 27% συνιστά ποσοστό αυξημένης βαρύτητας…

 

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ: Με χρηματιστηριακή αξία κοντά στα 192 εκατ. ευρώ και με ίδια κεφάλαια στα 275,2 εκατ. ευρώ (P/BV κοντά στο 0,70), μια μετοχή δεν τη λες και ακριβή.

Ιδίως, όταν πρόκειται για έναν ιδιαίτερα εξωστρεφή βιομηχανικό όμιλο, με άριστη ρευστότητα και φετινό δείκτη P/E (καθαρά κέρδη εννεαμήνου 14,93 εκατ. ευρώ), που αν δεν είναι μονοψήφιος, κάπου προς το 10 θα κλείσει.

Και όλα αυτά σε μια δύσκολη χρονιά για την ευρωπαϊκή οικονομία.

  

ΟΤΕ: Ούτε ένα, ούτε δυο, αλλά επτά συνολικά πακέτα άλλαξαν χέρια στη μετοχή κατά τη χθεσινή συνεδρίαση. Αφορούσαν συνολικά 380.000 μετοχές και η συνολική τους αξία έφτασε τα 4,8 εκατ. ευρώ. Ολα έγιναν σε τιμές 12,75-12,77 ευρώ ανά μετοχή, με το μεγαλύτερο εξ αυτών να αφορά 100.000 τεμάχια.

Η μετοχή έκλεισε στο υψηλό ημέρας, τα 12,85 ευρώ, στον απόηχο της είδησης ότι οδεύει προς απεμπλοκή από τον βραχνά της ρουμανικής θυγατρικής κινητής τηλεφωνίας.

Μένει να φανεί αν θα πάρει ανάσες η μετοχή που για μήνες δεν μπορεί να σηκώσει κεφάλι.

 

MIG: Ξεπέταγμα για τον τίτλο που από την περασμένη Δευτέρα έχει κερδίσει ένα ολόκληρο ευρώ. Συγκεκριμένα έκλεισε χθες στα 4,83 ευρώ (+16,6%) ενώ στις 13 Νοεμβρίου τιμολογούνταν στα 3,83.

Το ουσιαστικό είναι ότι χθες άλλαξαν χέρια 82 χιλιάδες τεμάχια, ενώ τις προηγούμενες ημέρες μεταξύ 1.800 και 26.000.

Να θυμίσουμε ότι στη Γενική Συνέλευση της περασμένης εβδομάδας έγινε γνωστό από τη διοίκηση ότι η εταιρεία εξετάζει «σειρά νέων επενδύσεων». Στοχεύει να αποκτήσει μειοψηφικά ή πλειοψηφικά ποσοστά σε μη εισηγμένες.

Εξ ου και η μεγάλη επέκταση του καταστατικού σε ό,τι αφορά τις δυνητικές δραστηριότητες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v