Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Δεκ 1 2023

Θόδωρος (Σκυλακάκης), ο… σοσιαλιστής - Στη... γύρα για 23 δισ. ο Ερντογάν - Black Week αντί για Black Friday

Θόδωρος (Σκυλακάκης), ο… σοσιαλιστής - Στη... γύρα για 23 δισ. ο Ερντογάν - Black Week αντί για Black Friday

ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ: Δεδομένης της πολύχρονης θητείας του στην πολιτική και της φιλελεύθερης ταυτότητας που διαχρονικά τον συνοδεύει, ουδείς περίμενε από τον υπουργό Ενέργειας Θόδωρο Σκυλακάκη να ασκήσει τόσο παρεμβατική πολιτική στο θέμα των τιμολογίων του επόμενου έτους.

Το αναλυτικό ρεπορτάζ το έχει η συνάδελφος στις σελίδες του Euro2day.gr. Ωστόσο, το ερώτημα (των πολλών δεκάδων εκατομμυρίων) είναι πόσο υπερβάλλοντα ζήλο έχει επιδείξει ο υπουργός, προκειμένου να ακολουθήσει τη γραμμή Μαξίμου, για αποφυγή περαιτέρω χειμερινής ακρίβειας στην ενέργεια.

Όπως και να έχει όμως, το μέτωπο που έχει ανοίξει με την αγορά είναι μεγάλο.

Δεν είναι λίγο να ακούς από σημαντικό στέλεχος της αγοράς ότι (σ.σ. o κ. Σκυλακάκης) «φαίνεται να ακολουθεί την πρακτική που θα εφάρμοζε ένα σοσιαλιστικό κόμμα, έχοντας όμως κρατικοποιήσει ξανά τη ΔΕΗ, ίσως και την αγορά στο σύνολό της, προκειμένου να μειώσει το κόστος ενέργειας. Μόνο που σε εκείνη την περίπτωση, το πραγματικό κόστος θα επιβάρυνε τελικά τον κρατικό προϋπολογισμό». 

 

ΟΤE: Προς το τέλος Δεκεμβρίου θα έχει αποφασιστεί αν ο Μιχάλης Τσαμάζ θα αποχωρήσει από το τιμόνι του Οργανισμού.

Χθες, κατά τη διάρκεια της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης του ΟΤΕ που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης, ο Μιχάλης Τσαμάζ ερωτηθείς για το μέλλον του στον όμιλο, είπε ότι προς το τέλος του μήνα θα συνεδριάσει η DT και θα ανακοινωθεί ό,τι νεότερο υπάρχει.

«Σχετικά με το θέμα το δικό μου, αν θα συνεχίσω η όχι, όπως θα θυμάστε κάθε τρία χρόνια, τον Δεκέμβρη, γίνεται η συζήτηση με τον μέτοχο για την ανανέωση ή όχι του συμβολαίου μου. Οπότε προς το τέλος του μήνα θα συζητήσω και θα σας ανακοινώσουμε την απόφαση», είπε ο κ. Τσαμάζ, αφήνοντας ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα.

Παράλληλα, ερωτηθείς για το τίμημα πώλησης της Telekom Romania, ο κ. Τσαμάζ είπε ότι ακόμα δεν υπάρχει ακόμα κάτι νεότερο, τονίζοντας ότι όταν είναι ώριμες οι συνθήκες θα ανακοινωθεί. 

 

ΑΚΤΩΡ: Ενα μικρό «σοκ» έπαθαν εργαζόμενοι και στελέχη της εταιρείας, καθώς μετακόμισαν μέσα σε διάστημα μιας εβδομάδας στα νέα κεντρικά γραφεία στην Παιανία, κατόπιν της «μεταγραφής» στον όμιλο της Intrakat.

Το σοκ αποδείχτηκε θετικό, καθώς όλα κύλησαν ομαλά, με αποτέλεσμα να μην παρουσιαστούν προβλήματα στη λειτουργία της εταιρείας, ενώ οι νέες σύγχρονες εγκαταστάσεις βοήθησαν και στη δημιουργία θετικού κλίματος «ανανέωσης», λένε οι έσωθεν πηγές μας.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο Αλέξανδρος Εξάρχου, γνωστός για την aggressive αντιμετώπιση των προκλήσεων γενικώς, έβαλε εξαρχής τη διαδικασία… χώνεψης της «μεγάλης μπουκιάς» του Άκτωρα σε υψηλή ταχύτητα. Δηλώνει δε σε συνεργάτες του ότι εξελίσσεται καλύτερα από το αναμενόμενο.

ΥΓ: Κάποια (όχι πολλά) στελέχη που δεν είχαν διάθεση προσαρμογής στη νέα πραγματικότητα της εταιρείας, πληροφορούμαστε ότι δεν έφτασαν από τα παλαιά στα νέα γραφεία.

 

ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΟΙΚΟΣ ΝΑΚΑ: Ξεπέρασε χθες τα τρία ευρώ η τιμή της μετοχής στο ταμπλό του ΧΑ (έκλεισε στα 3,12), με την εισηγμένη να αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα small cap που έχει «χρυσώσει» κατά τα τελευταία χρόνια τους μακροπρόθεσμους επενδυτές του.

Θυμίζουμε ότι προ πενταετίας η μετοχή διαπραγματευόταν στο 1,40 ευρώ και από τότε μέχρι τώρα όχι μόνο έχει υπερδιπλασιάσει την τρέχουσα τιμής της, αλλά επιπρόσθετα γεμίζει κάθε χρόνο τους επενδυτές με υψηλά μερίσματα και επιστροφές κεφαλαίου: 0,18 ευρώ ανά μετοχή φέτος (5,8% απόδοση), 0,18 ευρώ πέρυσι, 0,24 ευρώ πρόπερσι, 0,208 ευρώ στα τέλη του 2020 και 0,15 ευρώ στα τέλη του 2019.

Άρα, μόνο κατά την τελευταία πενταετία προχώρησε σε συνολικές χρηματικές διανομές 0,954 ευρώ ανά μετοχή, με τη ρευστότητα της εταιρείας να διατηρείται σε άριστα επίπεδα.

Στους κερδισμένους συγκαταλέγεται και η 3Κ ΑΕΔΑΚ, που έχει εδώ και χρόνια «χτίσει» μια αξιοσημείωτη θέση στην εισηγμένη.

 

AEGEAN BALTIC BANK: Έκτακτη γενική συνέλευση στις 19 Δεκεμβρίου έχει συγκαλέσει η τράπεζα, με θέμα τη διανομή κερδών παρελθουσών χρήσεων.

Η τράπεζα έκλεισε το εννεάμηνο με καθαρά κέρδη 21,5 εκατ. ευρώ. Τα συνολικά ίδια κεφάλαιά της στις 30/9, βάσει ανακοίνωσης της τράπεζας, ανέρχονταν σε 137,7 εκατ. ευρώ.

 

ΕΜΠΟΡΙΟ: Τη διεύρυνση της Black Friday σε ολόκληρη… εβδομάδα (τουλάχιστον) αλλά και τον θάνατο της Cyber Monday επιβεβαίωσαν τα στοιχεία του ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ για την εμπορική κίνηση στο διάστημα αυτό.

Σύμφωνα με την έρευνα, τέσσερις στις 10 επιχειρήσεις πραγματοποίησαν εκπτώσεις καθ' όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, μετατρέποντας την Black Friday σε Black Week. Βέβαια, μεγάλες αλυσίδες κινήθηκαν ακόμα πιο επιθετικά, καθιερώνοντας… Black Month.

Η ΕΣΕΕ κάνει λόγο για στασιμότητα στις πωλήσεις που επιβεβαιώνει την πληθωριστική κρίση στην καταναλωτική δαπάνη. Όμως και οι επιχειρήσεις δεν… έδωσαν τα ρέστα τους, καθώς τρεις στις τέσσερις υιοθέτησαν εκπτώσεις μόλις έως 30% και μόνο οι μισές τις καθιέρωσαν για όλους τους κωδικούς των εμπορευμάτων. Οι υπόλοιπες επέλεξαν να κάνουν εκπτώσεις… επιλεκτικά και σε εμπορεύματα στοκ.

Παράλληλα, πολύ χαμηλή ήταν η συμμετοχή στο δεύτερο εμπορικό ορόσημο, τη Cyber Monday, καθώς συμμετείχε μόλις μία στις 5 εμπορικές επιχειρήσεις.

 

ΕΡΝΤΟΓΑΝ: Με το χέρι απλωμένο θα επισκεφτεί χώρες του Κόλπου ο Τούρκος πρόεδρος. Επιδιώκει χρηματοδότηση έως και 23,5 δισ. δολάρια από Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Κατάρ για το μεγαλεπήβολο σχέδιο που τιτλοφορεί «Δρόμος Ανάπτυξης».

Πρόκειται για την κατασκευή οδικού άξονα και σιδηροδρομικής γραμμής που θα συνδέει το λιμάνι Faw του Ιράκ στον Περσικό Κόλπο με τα τουρκικά σύνορα στα βόρεια, αλλά και μια σιδηροδρομική γραμμή που θα γεφυρώσει τα στενά του Βοσπόρου.

Κάποτε μια στάση στον αρχαίο Δρόμο του Μεταξιού, η Τουρκία διεκδικεί ξανά ρόλο στις διεθνείς μεταφορές. Θέλει να δημιουργήσει εναλλακτική επιλογή απέναντι στον εμπορικό διάδρομο Μέσης Ανατολής-Ινδίας που εξήγγειλαν οι ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο, καθώς αυτός παρακάμπτει τη γειτονική χώρα.

Η Τουρκία ελπίζει επίσης να καταλήξει σε συμφωνία με τις αραβικές χώρες του Κόλπου για την από κοινού εκμετάλλευση του λιμανιού Alsancak στη Σμύρνη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v