Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 29 2023

Ο Κυριάκος, τα Μάρμαρα και ο «Ινδός» Σούνακ - Τράπεζες: Απαντήσεις με σημασία στο Roadshow - Next week η Helleniq Energy

Ο Κυριάκος, τα Μάρμαρα και ο «Ινδός» Σούνακ - Τράπεζες: Απαντήσεις με σημασία στο Roadshow - Next week η Helleniq Energy

ΠΑΡΘΕΝΩΝΑΣ: Τραντάχτηκαν τα… μάρμαρα με την απόφαση του πρωθυπουργού της Βρετανίας Ρίσι Σούνακ να ακυρώσει το ραντεβού του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενέργεια πρωτοφανή στα διπλωματικά χρονικά της χώρας.

Η αλήθεια είναι ότι αν τα γεγονότα αυτά γίνονταν πριν από αρκετά χρόνια, τότε το «ειδικό βάρος» της βρετανικής διπλωματίας θα ήταν δύσκολο να αμφισβητηθεί από ελληνικής πλευράς.

Τα πράγματα όμως έχουν αλλάξει κατά τη διακυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον, πολύ περισσότερο στη συντομότατη θητεία της ανεκδιήγητης Λιζ Τρας, αλλά και τώρα επί Ρίσι Σούνακ (φωτ.). Η σοβαρότητα της βρετανικής πολιτικής έχει πέσει στα Τάρταρα, περιλαμβανομένης, εδώ που τα λέμε, και της αντιπολίτευσης. Η οποία πάντως, με τα χάλια των τελευταίων ετών διακυβέρνησης από τους Τόρις, την εξουσία την έχει στο τσεπάκι στις επόμενες εκλογές.

Από την παλαιά αίγλη έχει μείνει μόνο μια αίσθηση αμετροεπούς μικρομεγαλισμού, την οποία αποπνέει η βρετανική πολιτική ακόμη και σε πολύ σοβαρά θέματα, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία, όπου κάνει συστηματικά το «γεράκι» με τις πλάτες των… Αμερικανών. Ειδικά ο λογαριασμός του βρετανικού Υπουργείου Άμυνας στο «Χ», με το «Defence Intelligence Update», αποτελεί πλέον αντικείμενο θυμηδίας μετά από απανωτές ανακρίβειες που έχει αναπαραγάγει για τον πόλεμο.

ΥΓ: Η υπόθεση Σούνακ-Μητσοτάκη έδωσε αφορμή για νέα εκδήλωση ιδιόμορφου ρατσισμού στο ελληνικό Τwitter (X), με αποτέλεσμα να εμφανίζεται στα trends η λέξη «Ινδός» για τον Ρίσι Σούνακ, με απαξιωτικό τρόπο, λόγω της καταγωγής του. Συμμέτοχοι διάφοροι λογαριασμοί αριστερόθεν και δεξιόθεν!

 

ΤΡΑΠΕΖΕΣ-ROADSHOW: Η διανομή μερίσματος και η αύξηση της κερδοφορίας τα επόμενα χρόνια βρέθηκαν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των fund managers και επενδυτών στις συναντήσεις που είχαν με τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών στο Λονδίνο.

Με δεδομένο ότι ο διάδρομος είναι «καθαρός» για τις Alpha Bank και Eurobank εξαιτίας του απεγκλωβισμού τους από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το ζήτημα του μερίσματος απευθύνθηκε κυρίως στις διοικήσεις των δύο τραπεζών.

Αλληλένδετη, όμως, με το μέρισμα είναι η κερδοφορία των τραπεζών. Οι ξένοι ρωτούσαν για τις εκτιμήσεις για τα κέρδη της επόμενης οικονομικής χρήσης και για το ζητούμενο της ενίσχυσης των εναλλακτικών (και διαφορετικών) πηγών εσόδων, με αιχμή κυρίως το wealth management.

 

ΤΡΑΠΕΖΕΣ-ROADSHOW II: Από το παζλ των αποριών δεν έλειψε το ζήτημα της αύξησης της πιστωτικής επέκτασης σε ένα ομολογουμένως δύσκολο περιβάλλον, λόγω των αυξημένων επιτοκίων.

Οι Έλληνες τραπεζίτες ανέφεραν ότι το 2024 θα είναι καλύτερη χρονιά ως προς τις εκταμιεύσεις νέων δανείων, αφενός λόγω των ώριμων επενδυτικών πλάνων που βρίσκονται στην ουρά για ένταξη στο RRF, αφετέρου, διότι περιορίζονται οι αποπληρωμές δανείων.

Το 2023 ήταν έτος αποπληρωμών, είναι ενδεικτικά τα στοιχεία που αποκάλυψε ο διευθύνων σύμβουλος της Tράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου, βάσει των οποίων αποπληρώθηκαν δάνεια 24 δισ. ευρώ (το 9μηνο). Το ποσό είναι εντυπωσιακό και αποδεικνύει την πλεονάζουσα ρευστότητα που έχουν αρκετές ελληνικές επιχειρήσεις, μεγάλες και μεσαίες.

Επίσης, δείχνει ότι τα πακέτα στήριξης κατά τη διάρκεια της πανδημίας -κυρίως στις μικρομεσαίες- διοχετεύθηκαν ως ένα βαθμό στην ελάφρυνση του δανεισμού.


ROADSHOW: Πολύς κόσμος, κατάμεστες αίθουσες σε όλα τα πάνελ, ελάχιστα όμως τα περιθώρια ερωτήσεων, τόσο προς τον πρωθυπουργό όσο και προς τους τραπεζίτες, τους επιχειρηματίες του κλάδου ενέργειας και τους εκπροσώπους των private equity funds.

Άλλη μια ένδειξη ότι απαιτείται και παρουσία εκπροσώπων Τύπου...



COSMOS ALUMINIUM: Με τζίρο άνω των 300 εκατ. ευρώ αναμένεται να κλείσει τη φετινή χρονιά η εταιρεία, η οποία ελέγχεται κατά 85% από την οικογένεια Ξ. Καντώνια και κατά 15% από τη Viohalco, μετά την απορρόφηση της ΕΤΕΜ από την Cosmos Aluminium. Για το 15%, με βάση τη συμφωνία μετόχων, η Viohalco (σ.σ. Elvalhalcor) διαθέτει δικαίωμα προαίρεσης πώλησης και η οικογένεια Καντώνια δικαίωμα προαίρεσης αγοράς.

Ο υπολογισμός της τιμής άσκησης του δικαιώματος πώλησης/αγοράς βασίζεται σε προκαθορισμένο τύπο με βάση τα EBITDA της Cosmos Aluminium κατά τη στιγμή άσκησης. Η περίοδος άσκησης ξεκινά το 2028 και έχει προβλεπόμενη ισχύ 6 μήνες.

Αν δεν ασκηθούν τα δικαιώματα εντός της προθεσμίας, αποσβένονται.

 

COSMOS ALUMINIUM II: Αν ενδιαφέρεστε για τις περσινές επιδόσεις, καταγράφηκε σημαντική αύξηση του κύκλου εργασιών της (201,9 εκατ. ευρώ από 157,5 εκατ. ευρώ), αλλά μείωση του μεικτού περιθωρίου κέρδους κατά 2,72%, λόγω και του carve out στην οικογένεια Καντώνια των δραστηριοτήτων σε ακίνητα και συμμετοχές.

Τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 16,1 εκατ. ευρώ, μειωμένα έναντι των 17,8 εκατ. ευρώ του 2021, ενώ τα καθαρά ανήλθαν σε 15,6 εκατ. ευρώ.

 

DESIGNER OUTLET ATHENS: Σε ανώνυμη εταιρεία μετατρέπει η Lamda την «Εκπτωτικό Χωριό Αθήνας» (Designer Outlet Athens), με ημερομηνία ισολογισμού μετασχηματισμού την 3η Οκτωβρίου 2023.

Το ακίνητο της εταιρείας αποτιμήθηκε σε 124 εκατ. ευρώ και τα δάνεια ανέρχονται σε 82,6 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 17,6 εκατ. ευρώ αποτελούν ενδοομιλικό δανεισμό (σ.σ. από τη Lamda Malls).

Συνολικά, η εταιρεία αποτιμήθηκε από την KPMG σε 30,5 εκατ. ευρώ.

 

HELLENIQ ENERGY: Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται, βάσει του ενδεικτικού χρονοδιαγράμματος, να διενεργηθεί η διάθεση έως 12% του μετοχικού κεφαλαίου της Helleniq Energy (ΕΛΠΕ), μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης, με τη διαδικασία του accelerated book building.

JP Morgan και Goldman Sachs οι book runners, όπως έχουμε ήδη γράψει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v