Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 29 2023

Μεταξύ Ερντογάν, Σαμαρά και... gay γάμου - Eurobank: Η Ελληνική και τα κέρδη - Tips για ΔΕΗ, Ideal, Πειραιώς

Μεταξύ Ερντογάν, Σαμαρά και... gay γάμου - Eurobank: Η Ελληνική και τα κέρδη - Tips για ΔΕΗ, Ideal, Πειραιώς

ΕΡΝΤΟΓΑΝ: Η επικείμενη επίσκεψη του «σουλτάνου» στην Αθήνα αρχίζει ήδη να τεστάρει τα όρια της «all inclusive» πολιτικής του Κυριάκου, όχι μόνο από τα δεξιά αλλά και από τα κεντροαριστερά (καθότι έχουμε τώρα και την «πατριωτική αριστερά» Κασσελάκη).

Ήδη ξεκίνησαν τα αιτήματα για σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, αλλά και για κατά μόνας συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους υπόλοιπους, ενώ ο Αντώνης Σαμαράς, αφού φόρτισε με τις πρόσφατες δηλώσεις του το κλίμα, θυμίζοντας ότι έχει την ίδια άποψη περί «κατευναστικής πολιτικής» με τον Κώστα Καραμανλή (όχι του Αχιλλέα, τον άλλο), ξαναχτύπησε χθες. «Βεβαίως και θέλουμε διάλογο, όχι όμως παράδοση», είπε ο πρώην πρωθυπουργός. Συμπλήρωσε δε: «Τα λάθη δεν επαναλαμβάνονται από μόνα τους, αλλά μέρος του πολιτικού συστήματος δεν διδάσκεται από αυτά. Γι’ αυτό και επαναλαμβάνονται. Και αυτό συμβαίνει και με Κύπριους προέδρους και με Έλληνες πρωθυπουργούς».

Από την πλευρά της κυβέρνησης, πηγές της στήλης μάς μεταφέρουν τη θέση «συνεχίζουμε να εκφράζουμε τις πάγιες εθνικές θέσεις και με βάση αυτές θα υποδεχτούμε την τουρκική αντιπροσωπεία στην Αθήνα».

Όσο για συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς, λένε ότι ακόμη δεν έχουν δεχτεί (επίσημα) τέτοιο αίτημα.

Αν και όταν το δεχτούν, θα απαντήσουν.

 

GAY ΓΑΜΟΙ: Εντελώς διαφορετικό θέμα αλλά επίσης με σοβαρές αντιδράσεις εντός (και εκτός) ΝΔ, ο γάμος των gay, καθώς οι πρόσφατες δηλώσεις Βορίδη (και Σαμαρά) το έφεραν στο επίκεντρο. Οι πληροφορίες λένε ότι κατόπιν αυτών έχουν ξεθαρρέψει πολυάριθμοι βουλευτές, ιδίως από την επαρχία, που δεν θέλουν να έρθουν σε σύγκρουση με τμήματα της κοινωνίας που τους ψηφίζουν.

Βλέποντας την κατάσταση, το Μαξίμου από τη μια προσπαθεί να πετάξει το μπαλάκι παραπέρα (πιο πέρα κι από τις ευρωεκλογές, λένε οι τελευταίες πληροφορίες) κι από την άλλη διαρρέει ότι μπορεί να θέσει θέμα πειθαρχίας, τουλάχιστον στους υπουργούς.

Σηματοδοτώντας έτσι ότι τρίζει λίγο τα δόντια και στον Μάκη Βορίδη, ο οποίος σε πρόσφατη τηλε-συνέντευξη ψιλοξέφυγε με τις υποθετικές ερωτήσεις και είπε ότι ψήφο (και υπογραφή) δεν δίνει, ούτε για λόγους κομματικής πειθαρχίας. Σημειωτέον ότι λάδι σ' αυτή τη φωτιά έριξε χθες και ο βουλευτής της ΝΔ Νικήτας Κακλαμάνης, λέγοντας ότι «υπουργός που δεν ψηφίζει νομοσχέδιο παραιτείται».

 

GAY ΓAMOI II: Το θέμα πάντως αξίζει προσοχής για δύο λόγους: Ο ένας είναι ότι πολλοί διαφωνούντες πιστεύουν ότι η νομιμοποίηση του gay γάμου ανοίγει μοιραία και το θέμα της τεκνοθεσίας, οπότε το να έρθει στη Βουλή το ένα χωρίς το άλλο δεν τους καθησυχάζει καθόλου.

Ο δεύτερος είναι ότι το συγκεκριμένο ζήτημα ανοίγει διάπλατα θέμα «identity politics» και στη χώρα μας, κάτι που τρομάζει πολλούς, οι οποίοι έχουν παρακολουθήσει τις διχαστικές επιπτώσεις που έχουν υπάρξει, κυρίως στις ΗΠΑ.

Μέχρι τώρα τέτοιου είδους «προχώ» θέματα (όπως π.χ. οι αντωνυμίες) απασχολούν μεγάλες, συνήθως πολυεθνικές, εταιρείες (λόγω παγκόσμιων κανονισμών), κάποια ιδιωτικά σχολεία υψηλού εισοδήματος κι ένα μέρος των «ελίτ», αλλά όχι το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας μας. 

 

IDEAL: Μετά και την επίσημη ανακοίνωση χθες, η εταιρεία έχει βάλει στο φουλ τις μηχανές για την έκδοση του retail bond των 100 εκατ. ευρώ εντός Δεκεμβρίου, ενώ οι πληροφορίες της στήλης λένε ότι έχει εξασφαλίσει και ΑΑ Rating από την ΙCAP, στοιχείο που ενισχύει την αξιοπιστία της έκδοσης. Από τα χρήματα που θα αντληθούν, το μεγαλύτερο μέρος θα πάει σε αποπληρωμή υφιστάμενου δανεισμού και ένα ποσό σε νέες επενδύσεις και εξαγορές.

Σύμβουλος έκδοσης και κύριος ανάδοχος αναλαμβάνει η Εθνική Τράπεζα, με βασικούς αναδόχους τις Πειραιώς, Αττικής και Optima, ενώ ενδιαφέρον μετά τις ανακοινώσεις εκδήλωσαν και τουλάχιστον δύο χρηματιστηριακές.

Συζητήσεις για την κάλυψη ενός μέρους του ομολόγου γίνονται με την EBRD.

 

ΑΔΜΗΕ: Η αλλαγή φρουράς στην προεδρία της εισηγμένης ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών συνδέεται άμεσα, λένε πηγές της αγοράς, με την αλλαγή φρουράς στο «προϊστάμενο» υπουργείο Ενέργειας.

Παρενέργεια του... rotation, δηλαδή.

 

FRIGOGLASS: Με ένα ολοστρόγγυλο 10% αντέδρασε η μετοχή, μετά το σερί μεγάλων απωλειών στις προηγούμενες συνεδριάσεις.

Στο 0,0715 ευρώ το κλείσιμο, με τις συναλλαγές να φτάνουν σε αξία τις 215 χιλιάδες ευρώ. Οι συνολικές απώλειες των τελευταίων επτά ημερών, έτσι, μειώθηκαν στο 20%.

 

ΔΕH: Μεγάλο πακέτο που αφορούσε 658.924 μετοχές που άλλαξαν χέρια στα 10,46 ευρώ έφερε τη μετοχή στη δεύτερη θέση με κριτήριο τις ημερήσιες συναλλαγές. Η συνολική αξία του έφτασε τα 6,8 εκατ., ανεβάζοντας τον σύνολο του τζίρου στα 13,7 εκατ. ευρώ.

Στα 10,75 ευρώ το κλείσιμο, με κέρδη 2,4% και τη μετοχή να γράφει απόδοση 11% τις τελευταίες 30 ημέρες.

 

ΚΟΛΙΟΣ: Ήταν 19 Σεπτεμβρίου 2019, όταν η γαλακτοβιομηχανία Κολιός κατέθετε στο Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO) αίτηση καταχώρισης σήματος της ΕΕ για το εικονιστικό σήμα «Halloumaki». Κίνηση που προκάλεσε την (καθυστερημένη) αντίδραση του Group of Processors and Producers of Sheepmilk and Goatmilk, με έδρα τη Λευκωσία, που στις 15 Σεπτεμβρίου 2020 άσκησε ανακοπή κατά της αίτησης καταχώρισης.

Το EUIPO απέρριψε την ανακοπή του Group, με το σκεπτικό ότι δεν υπήρχε κίνδυνος το σήμα να σχετίζεται ή να παραπέμπει στο Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης. Το κυπριακό group, όμως, επέμεινε και στις 2 Αυγούστου 2022 άσκησε προσφυγή ενώπιον του Γενικού Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ζητώντας να ακυρωθεί η απόφαση του EUIPO.

Τελικά η λύση δόθηκε από την ίδια την Κολιός, που απέσυρε την αίτησή της για καταχώριση του επίμαχου σήματος.

 

EUROBANK: Στα μέσα της επόμενης χρονιάς αναμένεται να ολοκληρωθεί η απόκτηση ελέγχου της «Ελληνική Τράπεζα Κύπρου» από τη Eurobank (εγκρίσεις από Επιτροπή Ανταγωνισμού Κύπρου και επόπτη), σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, που επανέλαβε στους επενδυτές η διοίκηση.

Μια πρόγευση των συνεργειών, σε έσοδα και εξοικονόμηση δαπανών, από τη συνένωση των συμπληρωματικών δραστηριοτήτων Eurobank Cyprus και Ελληνική θα παρασχεθεί πάντως νωρίτερα. Με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων χρήσης 2022.

Στην τηλεδιάσκεψη μετά τα αποτελέσματα τρίτου τριμήνου, η διοίκηση της Eurobank είχε αναφέρει ότι η ενσωμάτωση της Ελληνική θα ενισχύσει τα προ φόρων κέρδη του ομίλου κατά 300 εκατ. ευρώ, με την επίπτωση στο CET1 από την αύξηση του σταθμισμένου σε κίνδυνο ενεργητικού να εκτιμάται πέριξ των 80 μονάδων βάσης. Πρώτο πεδίο συνεργειών οι πωλήσεις προϊόντων/υπηρεσιών wealth management στο ευρύ και «παρθένο» πελατολόγιο της Ελληνική.

 

ΠΕΙΡΑΙΩΣ: Τους βασικούς στόχους του τριετούς business plan ( 2024-26) θα παρουσιάσει η τράπεζα μαζί με τα αποτελέσματα χρήσης 2023. Υπενθυμίζεται ότι θα δημοσιεύσει αποτελέσματα νωρίς-νωρίς (σ.σ. τέλη Φεβρουαρίου), ώστε να είναι έτοιμη για τις όποιες αποφάσεις ΤΧΣ για την πώληση/διάθεση ποσοστού ως 27% του μετοχικού της κεφαλαίου.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v